Cum să te angajezi în domeniul medical: Ghid pentru medici și asistenți

Cum să te angajezi în domeniul medical: Ghid pentru medici și asistenți

Cu toate că trăim încă în incertitudinea unui val 5 al pandemiei, un lucru este cert: sectorul medical suferă de un deficit constant de personal medical calificat. 

Acest lucru înseamnă și mai multe locuri de muncă pentru medici și asistenti medicali, în special, de care sistemul de sănătate românesc are atâta nevoie. 

In 2021 s-a înregistrat un nou record de înscrieri pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Capitală. Pentru ocuparea celor 1629 de locuri scoase la concurs s-au înscris 3427 de candidaţi, cu 101 mai mulți față de 2020 și 400 mai mulți față de 2019:

  • 2337 de candidați pentru Facultatea de Medicină
  • 595 de candidați pentru Facultatea de Medicină Dentară
  • 122 de candidați pentru Facultatea de Farmacie 
  • 345 candidați pentru FMAM, în special pentru Moașe și Asistență Medicală.

Acest trend ascendent sugerează că tot mai mulți tineri din România își doresc să se angajeze și să profeseze în domeniul medical, ca medici sau asistenți. 

Dar pandemia, care pare să mai pregătească câteva hopuri în viitorul apropiat, a influențat destul de mult nu doar ecosistemul medical, cât și dinamica de pe piața muncii și modul în care angajatorii atrag și recrutează astăzi personal medical calificat. 

Așadar, dacă ești un medic sau asistent medical la început de drum (sau hotărât pentru o schimbare în carieră), și cauți un loc de muncă în domeniu, e important să știi cum poți ajunge acolo unde îți dorești, în cel mai simplu mod.

Pentru că, la MEDIjobs, ne dorim să te ajutăm să-ți construiești cariera la care ai visat, ți-am pregătit acest ghid practic despre cum să te angajezi și să-ți găsești jobul dorit în sănătate

Ia-l ca pe un timeline al parcursului tău profesional și află, pas cu pas: 

  • de ce ai nevoie ca să profesezi, 
  • cum cauți un loc de muncă după absolvire, 
  • cum treci cu brio de recrutare și interviurile de angajare 
  • și, în sfârșit, cum navighezi provocările la început de drum, odată cu primul tău job.

Mai întâi, începem cu studiile de care ai nevoie, ca să poți să te angajezi ca medic sau asistent medical în România. 

Ce studii îți trebuie ca să te angajezi în domeniul medical

Vom vorbi pe rând pentru fiecare rol în parte – ca medic și ca asistent. 

Studii necesare pentru a profesa ca medic

Din fericire, avem un întreg ghid despre parcursul profesional al medicilor, pe care îl poți citi pe îndelete dacă vrei să afli tot ce ai nevoie despre ierarhia medicală și diferențele între medicii generaliști, specialiști și primari.  

Când ne referim la studiile necesare pentru a te angaja pe un post de medic, în general vorbim despre acest parcurs:

  • 6 ani de facultate (3 ani preclinici și 3 ani clinici) – dacă obții diploma de licență, dar te oprești aici, poți deveni medic generalist
  • 3-7 ani de rezidențiat, în funcţie de specialitate – dacă promovezi examenul de specialitate, poți profesa cu drepturi și responsabilități depline, ca medic specialist
  • Opțional: examenul de primariat, după cel puțin 5 ani de vechime în specialitatea aleasă, pentru a deveni medic primar.

În general, cele mai multe posturi disponibile pe piața muncii sunt cele pentru medicii specialiști care au terminat rezidențiatul și au promovat examenul. Acest lucru se întâmplă și pentru că medicii generaliști au competențe limitate, neavând dreptul la cod de parafă.

Citește și: Diferențe între parafa medicului rezident și cea a medicului specialist

Studii necesare pentru a profesa ca asistent medical

Școala postliceală sau facultatea de asistență medicală? Este o dilemă cu care se confruntă multe persoane care doresc să devină asistenți medicali, pentru că fiecare opțiune are avantaje și dezavantajele sale.   

Spre deosebire de medici, care au un parcurs riguros și lung pentru a profesa legal, parcursul educațional al asistenților este mai scurt și mai diversificat. Acest lucru nu înseamnă că rolul de asistent este unul inferior – din contră, activitatea de asistență medicală este pilonul sistemelor de sănătate performante, cei care lucrează în nursing fiind cea mai mare proporție de lucrători esențiali în domeniul medical.   

Astfel, poți alege să urmezi:

  • Fie o școală postliceală sanitară (3 ani) – care pare opțiunea mai ușoară pentru că nu ai nevoie neapărat de diploma de bacalaureat și asigură, astfel, mai multe șanse de angajare; 
  • Fie o facultate de asistență medicală (3 ani pentru balneofiziokinetoterapie, 4 ani pentru a deveni asistent generalist sau pe o altă specialitate) – sunt studii superioare în care înveți o gamă mai largă de cunoștințe, îți asigură șansa de a deveni asistent șef, dar ai nevoie de diploma de bac. 

Citește și: Posturile de asistent-șef în spitale – rolul-cheie în evoluția profesiei de asistent

Absolvenții unei facultăți de asistență medicală pot ajunge să aibă un salariu mai mare în momentul în care se angajează ulterior, față de colegii care au absolvit o școală postliceală sanitară – dar și aici, depinde mult de oferta de angajare pe care o primești sau o negociezi. 

În ceea ce privește calificările, cea de asistent medical generalist este cea mai des întâlnită în clinici și spitalele din țară. Dar poți alege să devii și asistent medical de farmacie, asistent balneofiziokinetoterapie, asistent ATI / asistent de radiologie / laborator / orice altă secție. 

Poți citi ghidul nostru cu tot ce trebuie să știi despre meseria de asistent medical, unde explicăm fiecare pas pe îndelete. 

2. Cum cauți un loc de muncă după facultate / școala sanitară

Situația globală în ceea ce privește deficitul de personal medical este alarmantă, de aceea e nevoie ca și instituțiile de învățământ, cât și companiile medicale angajatoare să-și ajusteze oferta pentru a atrage cât mai mulți candidați și a suplini aceste nevoi. 

Chiar și un raport recent al Institutului Național de Statistică arată că numărul locurilor de muncă disponibile a ajuns la aproape 40.000, în ușoară creștere față de primul trimestru al anului 2021. Multe dintre ele, în sectorul Sănătate – 5800 de locuri vacante, mai exact, în trimestrul II. 

Ca urmare, găsirea unui loc de muncă nu ar trebui să fie dificilă, mai ales când vorbim de posturi pentru medici sau asistenți. 

Dar merită să acorzi atenție la câteva aspecte importante, pe care le vom descrie pe rând:

  1. Ce acte îți trebuie și la taxe trebuie plătite ca să te angajezi
  2. Cum pregătești un CV atractiv pentru angajatori
  3. Cum faci căutarea unui job mai ușoară și rapidă
  4. Cum treci cu brio de interviurile de angajare

Fie că vrei să profesezi ca medic, asistent medical, infirmier, brancadier sau farmacist – sau oricare altă meserie medicală – căutarea unui loc de muncă urmează, în general, aceiași pași. 

Diferențele constă în pregătirea documentelor necesare pentru a profesa legal, cât și în taxele și cotizațiile pentru fiecare meserie în parte. 

Vom explica pe scurt, pentru fiecare profesie, de ce ai nevoie când cauți un job în sănătate:

Acte și taxe necesare pentru a profesa ca medic

După ce ai promovat examenul de rezidențiat, ai nevoie de următoarele documente foarte importante pentru a profesa legal ca medic: 

Angajatorii din unitățile sanitare din România sunt obligați să ceară unui medic anumite documente, la angajarea în sistemul public de sănătate. Angajatorii medicali privați vor avea nevoie, de obicei, doar de cele de mai sus.

De asemenea, există anumite taxe si cotizatii platite de medici. Sunt mai puține la număr decât cele aferente asistenților medicali, însă nu există o listă clară a acestora, ele fiind stabilite mai degrabă de fiecare colegiu teritorial în parte. 

În general, va trebui să plătești:

  • Taxa de înscriere în CMR
  • Cotizația de membru CMR
  • Asigurarea de malpraxis
  • Taxă pentru certificatul profesional curent
  • Altele, în funcție de situație.

Te-ar putea interesa și: Ghid 2021: Pașii de înscriere pentru a doua specialitate. Acte necesare pentru dosar

Acte și taxe necesare pentru a profesa ca asistent

Ca și în cazul altor profesii medicale, ai nevoie de câteva acte pentru a fi angajat după absolvirea școlii postliceale sanitare sau a facultății de asistență medicală:

  • Certificatul de membru eliberat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR) 
  • Atestatul de liberă practică (ALP) – îl primești dacă ai un punctaj EMC de minimum 30 de credite / anul anterior și trebuie avizat anual (excepție cei care au profesat pentru mai puțin de 6 luni în anul respectiv)
  • Asigurarea de malpraxis – care este necesară oricui face parte din personalul medico-sanitar, cum spuneam și în cazul medicilor.

De asemenea, există și taxe pentru asistentii medicali, pe care trebuie să le achiți ca să poți profesa legal, toate stabilite prin lege. În principiu, acestea sunt:

  • asistenții medicali generaliști, moașele, asistenții medicali, dar și membrii asociați ai OAMGMAMR – soră medicală sau oficiant medical – trebuie să plătească, lunar, cotizația de membru în valoare de 1% din valoarea salariului de bază.
  • Cotizația de membru de 120 lei / an, pentru cei care nu exercită profesia sau o fac pe baza unui contract de voluntariat.
  • Taxa de înscriere / reînscriere în OAMGMAMR, în valoare de 100 lei. 
  • Taxa pentru eliberarea certificatului de status profesional curent de 100 lei;

Odată cu pregătirea documentelor de care ai nevoie pentru angajare, deja ai completat primul pas important atunci când cauți să te angajezi după facultate sau școala postliceală.

Citește și: Care sunt obligațiile OAMGMAMR față de asistentul medical și care sunt beneficiile reale ale calității de membru

Ce urmează?

Pregătește-ți un CV ca la carte 

Acest lucru înseamnă să te asiguri că CV-ul tău – cel mai important tool în căutarea unui job – este ușor de parcurs și poate trece de filtrele de căutare ale tool-urilor HR, dar și că scoate în evidență cele mai importante și relevante informații despre profilul tău de candidat (inclusiv calități și abilități interpersonale, nu doar competențe).

O parte dintre cele mai importante elemente ale pregătirii sau actualizării CV-ului tău le afli mai jos:

  • Alege un format curat, simplu, clar, ușor de citit, o fotografie profi și datele de contact
  • Scrie profesia pe care o ocupi, ca titlu, și un intro foarte scurt (1-2 propoziții)
  • Mizează pe calitate, nu cantitate – rezumă descrierile experiențelor la 3-5 aspecte relevante (poți folosi bullets pentru lizibilitate)
  • Folosește sintagme și cuvinte-cheie inspirate din descrierea jobului pentru care aplici (ori cuvinte-cheie importante pentru domeniu)
  • Evidențiază și abilitățile interpersonale, calitățile tale, hobby-uri și rezultatele pe care le-ai avut și crezi că pot fi relevante, fie că sunt dobândite din experiențe de lucru sau voluntariat, diferite programe, workshop-uri etc. 

Dacă vrei să aprofundezi subiectul, folosește aceste resurse dedicate despre cum să-ți construiești un CV medical reușit, pe blogul nostru. Poți afla lucruri precum:

Cum cauți cel mai ușor un loc de muncă – medici și asistenți

Există mai multe opțiuni de căutare a unui job în sănătate. Poți să aplici cu ajutorul platformelor de social media, în special LinkedIn, dar cea mai sigură variantă este să fii activ pe platformele digitale de recrutare. 

Te-ar putea interesa și: Cum să ai un profil de Linkedin care te scoate în evidență: 8 pași de urmat, pentru a te face remarcat de angajatori

Opțiunile tale de căutare depind și de locul în care vrei să lucrezi, pentru că procesul de recrutare diferă de la sistemul public la cel privat de sănătate. Mai exact, există diferențe între interviul de angajare (privat) versus concursul de angajare (stat)

Dar să le luăm pe rând: 

  1. Cea mai rapidă variantă: Aplică online pe platforme de joburi medicale. 

Acum, totul se petrece online, iar recrutarea s-a adaptat rapid la noile media digitale. Adaptează-te și tu la noul format și actualizează-ți profilul de candidat pe platformele de joburi, dacă dorești să-ți fie ușor să te angajezi după absolvire.

Există diferite platforme de joburi, majoritatea generale, unde e posibil să găsești și locuri de muncă în domeniul medical. Cu MEDIjobs, ai cu 78% mai multe șanse să-ți găsești un job bun în sănătate. 

Pe MEDIjobs, platforma noastră specializată în recrutare medicală, angajarea devine mult mai ușoară și rapidă:

  • Creezi un cont gratuit în mai puțin de 2 minute
  • Primești oferte de muncă personalizate în funcție de nevoile tale
  • Companiile aplică pentru tine și tu programezi interviurile cu cele selectate
  • Te angajezi la noul tău job!
  1. Urmărește ce posturi sunt scoase la concurs 

Dacă te atrage mai degrabă un loc de muncă în spital sau într-o unitate sanitară la stat, în loc de un job în sistemul privat de sănătate, atunci căutarea unui loc de muncă arată diferit. 

În general, locurile de muncă în sistemul public de sănătate sunt mai căutate pentru că oferă siguranța jobului și a unui venit financiar constant, indiferent de schimbările economice. 

În urma unui barometru realizat în 2019, angajații români declarau că:

  • Preferă locurile de muncă la stat (47%) față de privat (32%)
  • Prioritizează oferta salarială (67%), urmată de reputația firmei angajatoare (67%), siguranța jobului (47%), asigurarea medicală privată (32%) etc.

Citește și: Ce ai de făcut după ce termini școala postliceală sau facultatea de asistență medicală

Dacă este și cazul tău – poate dorești siguranța primului tău job în sănătate sau dorești să faci schimbarea de la privat la stat – atunci merită să știi că pentru a te angaja, trebuie să treci printr-un concurs de angajare pe posturile propuse de Minister. Acest proces constă în:

  • Depunerea dosarului de concurs (întocmit pe baza anumitor documente)
  • Participarea la concursul propriu-zis de angajare: selecția dosarelor, apoi proba scrisă pentru candidații selectați și interviurile finale. 
  • Dacă vrei să avansezi profesional, în viitor, va trebui să o faci printr-un examen, conform legislației. 

Poți urmări website-ul Ministerului Sănătății pentru a vedea ce posturi pentru medici și asistenți sunt scoase la concurs, dar și pe site-urile unităților sanitare de stat din orașul în care vrei să te angajezi. 

  1. Networkingul de care vorbește toată lumea? Funcționează!

Networkingul este o tactică de a avansa sau de a începe cu dreptul o carieră. Practic, făcând schimb de informații, idei, resurse și contacte cu alte persoane în scop profesional te poate ajuta mai mult decât crezi.

În domeniul medical, oportunitățile apar de obicei sub formă de conferințe, ateliere, dezbateri, întruniri, dar și pe social media (cum ar fi LinkedIn). Dacă ești totuși sceptic, iată cum te ajută networkingul:

  • Îți poate găsi primul job – sau un job mai bun – prin recomandări
  • Afli cum să devii competitiv în specialitatea ta
  • Îți oferă noi perspective de viitor
  • Îți dezvolți propria reputație și vizibilitate
  • Îți crești încrederea de sine, ca parte dintr-o comunitate

Interviurile de angajare pentru medici și asistenți

Este foarte important ca, atunci când aplici la un loc de muncă, să știi de ce anume ai nevoie și care sunt prioritățile tale, dar și ce contează cel mai mult pentru angajatori. 

Printre cele mai importante principii de care să ții cont se numără:

  • Să știi care este motivul pentru care aplici la un job / pentru care vrei să-ți schimbi jobul. Răspunsul tău poate arăta unui recrutor modul în care gândești și acționezi.
  • Să îți cunoști povestea și să o prezinți în mod autentic față de recruiteri – de exemplu, ce te atrage la profesia ta, ce e important pentru tine ca profesionist medical, ce calități și abilități ți-ai dezvoltat (și prin ce situații), care sunt valorile tale etc.
  • Am precizat asta deja, dar este important: adaptează-ți CV-ul în funcție de locul de muncă pentru care aplici. 
  • Informează-te despre fiecare companie angajatoare care te invită mai departe la un interviu (dacă nu ai făcut deja asta, ideal, înainte să candidezi pentru un post de medic sau asistent la acea companie)

Citește și: La ce întrebări să te aștepți în timpul interviului de angajare, ca asistent medical: 56 exemple de întrebări

Aceste aspecte se leagă foarte mult de etapa esențială de recrutare: interviul de angajare, pentru a-ți mări considerabil șansele de a primi jobul căutat. 

Dar să trecem la procesul propriu-zis:

  1. Primul interviu / contactul cu recruiterul

De obicei, primul interviu este mai degrabă o scurtă conversație telefonică sau live cu un specialist în HR, după ce ai trecut de prima rundă de selecție a CV-urilor. 

Cel puțin pe hârtie, profilul tău pare unul potrivit pentru jobul disponibil și recruiterul dorește să afle mai multe despre tine. Așteaptă-te de la această conversație să fie una scurtă și de obicei axată pe câteva întrebări precum:

  • Să povestești un pic mai multe despre tine și parcursul tău profesional – încearcă să fii concis, obiectiv și focusat pe aspectele care te valorifică pentru acel job specific;
  • Să afli de la recruiter mai multe despre postul oferit, condițiile de muncă și echipă;
  • Să aflați dacă sunteți pe aceeași lungime de undă privind așteptările salariale – află aici cum să te evaluezi corect profesional și ce așteptări să comunici. 

În funcție de cât de bine se potrivesc așteptările recruiterului cu așteptările tale, acesta va reveni cu informații despre următorii pași, de obicei la scurt timp după discuția aceasta.

Dacă primești invitația pentru următorul interviu, nu uita să-i mulțumești persoanei respective pentru oportunitate. Mesajele de mulțumire sunt un gest mic, dar lasă o impresie bună.  

Te-ar putea interesa și: Spațiile goale din CV: cum folosești perioadele de pauză dintre joburi în favoarea ta

  1. Al doilea interviu / discuția cu angajatorul

Dacă nu ai apucat să afli mai multe informații despre compania la care urmează să ai un interviu, acum este momentul ideal să “îți faci temele” despre angajator și chiar despre persoana sau persoanele cu care vei avea interviul principal. 

Urmărește cum se poziționează angajatorul față de angajați: ce valori promovează compania, care este misiunea și viziunea companiei, cum arată echipa și cultura organizațională etc.. Cu cât știi mai multe, cu atât poți afla dacă jobul este într-adevăr potrivit pentru tine și te poți pregăti să arăți acest lucru în timpul interviului.

Al doilea interviu este prima întâlnire cu o persoană din management (de obicei). Așadar, veți vorbi despre mai multe lucruri privind experiența și așteptările tale, cât și jobul în sine, echipă și așteptările lor. 

  • Primele 1-2 întrebări vor fi mai degrabă icebreakers pentru a începe conversația mai relaxat.
  • Așteaptă-te la diferite tipuri de întrebări, precum cele de specialitate din domeniul tău profesional, dar și situaționale. 
  • Arată că ești interesat și informat despre post, fii sincer și corect (fără să-ți subestimezi realizările) și participă activ în discuție.
  • Pregătește o listă de întrebări pentru angajator, pe care le poți adresa la final.

Pentru mulți medici și asistenți care își caută primul job în domeniu, partea care îi îngrijorează cel mai mult sunt… întrebările din timpul interviurilor de angajare: De ce ai aplicat la acest job? Care sunt punctele tale forte? Dar cele slabe? De ce ar trebui să te alegem pe tine? Dă-ne un exemplu de caz în care ai avut o părere diferită de cea a colegilor tăi. 

Dacă vrei să scapi de stresul acesta, pregătește-te dinainte de a avea interviul cu aceste întrebări la care trebuie să te aștepți la un interviu de recrutare în 2021, Îți va fi mult mai ușor să te relaxezi în timpul discuției și să profiți de timpul alocat conversației.

Mai mult, avem și un articol cu peste 50 de exemple de întrebări de angajare pentru asistenți, dacă vrei să te angajezi în domeniul asistenței medicale.  

  1. Al treilea interviu / discuția finală

Dacă ai trecut și de interviul principal și ai fost invitat pentru o altă discuție (poate chiar și cu un director de față), așteaptă-te mai degrabă la:

  • o conversație despre valori, echipă și cultura companiei (un semn bun că angajatorul te consideră un candidat puternic) – caz în care merită să câștigi jobul arătând ce ai de oferit echipei și cât de mult îți dorești jobul; 
  • ori la o discuție axată pe detalii de HR și particularități ale jobului, plus decizia finală (dacă angajatorul te consideră candidatul potrivit).

3. Oferta de angajare și primul tău job!

În general, oferta salarială se transmite fie în această discuție, fie în aceeași zi sau în următoarea zi, la telefon sau pe e-mail. Acordă-ți câteva zile de gândire, dar anunță și angajatorul că dorești să analizezi oferta pentru că este o decizie importantă. 

Dacă ai acceptat sau negociat deja oferta de angajare, felicitări! Te angajezi în domeniul medical, oficial! 

Ai găsit postul de medic sau de asistent pe care îl căutai, iar acum nu rămâne decât să semnezi contractul individual de muncă – ale cărui clauze merită toată atenția ta.

Citește și: Ai primit mai multe oferte de angajare? Iată 6 sfaturi despre cum să negociezi și să o alegi pe cea mai bună

Primii pași, primul tău job – sunt întotdeauna experiențe solicitante, așa că permite-ți să simți atât entuziasm, cât și orice agitație și emoție firească în acest timp. Dar ce urmează acum?

Primul job ca medic

În rolul de medic, vei vedea cât de important este să deprinzi abilitati de leadership și mai ales de comunicare eficientă și empatică, atât cu pacienții, cât și cu colegii de breaslă, asistenții și infirmierele din unitatea sanitară în care lucrezi. 

De asemenea, vei învăța din primele zile că profesia de medic este într-adevăr pentru tine, pentru că ești ambițios, inteligent și curios. 

Dar primul job te va învăța să devii mai autonom, să știi cum să iei decizii, să înveți din greșeli și să îți ajuți pacienții în cele mai grele momente pentru aceștia. Vei gasi pe site-ul MEDIjobs numeroase interviuri cu medici din diferite specialități și orașe, care povestesc cum le-a fost lor la început, care te pot ajuta să te acomodezi mai repede la noul loc de muncă.  

Primul job ca asistent medical

În rolul de asistent medical, indiferent de secție, primul job va fi unul copleșitor, dar semnificativ pentru viața ta profesională. Aici poți vedea principalele atribuții ale postului de asistent.  

În general, în primele 6 luni de muncă ești asistent medical debutant pentru a te acomoda cu numeroasele tehnici și manevre medicale, atât de importante în asistența pacienților suferinzi.

Dar la ce te poți aștepta de la primele zile în calitate de asistent? Cu siguranță la multe emoții și experiențe noi. Vei învăța din prima clipă o mulțime de lucruri importante, așadar atenția la detalii este cea mai importantă. Vei observa și vei lua notițe, vei pune întrebări și vei cunoaște personalul la care să apelezi când ai nevoie.   

Află care sunt cele 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experientă către asistenții debutanți.

Este greu să definim meseria de asistent medical – este o vocație și o profesie grea, dar care merită. E important să te înarmezi cu răbdare, compasiune și o reziliență incredibilă pentru a-ți ajuta pacienții, pentru că există și îndatoriri dincolo de fișa postului, aproape ca o inițiere neoficială pentru a putea profesa și evolua profesional. 

4. Sfaturi pentru medicii și asistenții aflați la început de drum

Orice profesie ai ales să urmezi, începutul nu este niciodată ușor – mai ales în domeniul medical. 

Medicii au multe decizii de luat, în timp ce asistenții interacționează cu diferite tipuri de pacienți și aparținători, adesea suferinzi și dificili. Ambele situații pun presiune chiar și pe umerii celor mai experimentați medici sau asistenți.  

Dar vei învăța să devii mai bun, mai pregătit în timp, pentru că procesul de învățare nu încetează vreodată în acest domeniu.  

Ce te va ajuta, în schimb, este să ții cont de sănătatea ta mentală în primul rând și să nu uiți de ce ai ales meseria ta. 

Și dacă ești deschis la câteva sfaturi din partea noastră:

  • Învață de la toată lumea din jurul tău – când ești la început de drum, colaborarea și cooperarea sunt skill-uri esențiale pentru a-ți face meseria tot mai bine și a deveni cine îți dorești tu să fii ca profesionist în sănătate
  • Medicina este un maraton, nu un sprint – este un sfat mai ales pentru medici, care în general tind să fie perfecționiști și foarte ambițioși. Cheia în domeniu este răbdarea, empatia, perseverența. 
  • Respectă-ți colegii și pacienții – fără armonie în echipă, mai ales între medici și asistenți, calitatea serviciilor și siguranța pacientului sunt în pericol. De asemenea, pacienții vin la tine în cea mai vulnerabilă stare – îi ajuți respectându-i așa cum te respecți pe tine.
  • Comunicarea este fundația muncii tale – abilitățile de comunicare sunt indispensabile când vine vorba de îngrijirea pacienților, dar și de colaborarea cu colegii pentru a rezolva problemele de sănătate ale acestora. 
  • Nu uita de tine și de ce ai ales această carieră! Emoțiile primului job te pot face să îți neglijezi viața personală și socială – familia, prietenii, timpul tău personal în care îți încarci bateriile. Dar starea de bine este esențială și performanței tale, așadar încearcă pe cât posibil să echilibrezi balanța job – viață personală. 

Citește și: Conflictele dintre medici și asistenți. De ce apar și cum le gestionăm?

Ce faci dacă nu reușești să-ți găsești un loc de muncă?

Piața muncii este una dinamică, așa că încearcă să nu te îngrijorezi dacă interviurile de angajare nu s-au finalizat cu vreo ofertă. 

Tot procesul în care afli cum să te angajezi în domeniul medical poate fi destul de solicitant. Așadar, acordă-ți un pic de răgaz să mai treci o dată prin lista de pași de mai sus.

Dacă nu ai făcut asta deja, creează-ți un cont pe MEDIjobs – prima platformă de recrutare medicală din România – și alătură-te miilor de oameni ca și tine care și-au găsit un loc de muncă. 

Actualizează-ți profilul, iar noi îți aducem oferte de la cele mai performante companii medicale, de peste tot din țară. 

Este un proces de recrutare mult mai simplu și rapid pentru a te angaja în domeniul medical – așadar, de ce să nu începi chiar azi?

Mult succes! 

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment