Există destul de multe motive întemeiate pentru care în CV-ul tău medical pot apărea “spații goale” între perioadele de lucru, timp în care nu ai fost angajat. De la faptul că ești proaspăt absolvent și nu ai experiență pe care să o treci în CV, la faptul că a trebuit să iei pauze între joburi pentru a te ocupa de prioritățile semnificative din viața ta: familie, educație, sănătate.
Indiferent de motiv, este normal ca parcursul profesional să nu fie perfect sau să nu se potrivească 100% cu obiectivele tale de carieră.
Mai ales cu schimbările pe piața muncii medicale și cu cele economice din ultimii ani, mulți profesioniști în sănătate se pot confrunta cu perioade de pauză între joburile medicale ori cu experiențe pe care nu le consideră relevante, și chiar cu nesiguranța faptului că nu au experiență necesară pentru a umple spațiile goale din CV.
Dacă te regăsești în situațiile de mai sus sau în circumstanțe similare, ți-am pregătit un ghid cu câteva tehnici și sfaturi ușor de aplicat, pentru a te folosi de pauzele dintre joburi în favoarea ta și a aplica cu succes la joburile potrivite ție.
5 modalități prin care poți completa spațiile goale din CV
Aceste perioade de pauză pot fi luate în considerate în procesul de recrutare doar atunci când depășesc 6 luni de zile, căci pauzele mai scurte de-atât nu necesită explicații. De asemenea, dacă sunt mai vechi de 7-10 ani, nu trebuie să-ți faci griji în privința lor.
Citește și: 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei
Mai întâi, iată ce poți face ca să-ți optimizezi CV-ul medical cât mai bine, chiar și când există perioade de pauză între locurile de muncă avute.
1. Include experiențele de lucru neplătit sau de voluntariat.
Este o recomandare general valabilă, dar care este foarte relevantă mai ales în această perioadă de mai bine de un an de pandemie, criză care a zdruncinat sistemul medical și piața joburilor.
Dacă te-ai oferit voluntar chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, pentru diferite organizații și în diferite roluri, sau dacă ai urmat un internship în perioada dintre joburi, profită de experiențele acestea și în CV.
Fiecare astfel de experiență, fie că este în domeniul medical sau nu (ca voluntar în activitățile de suport oferit celor afectați de COVID-19, de exemplu) și fie că s-a desfășurat online sau fizic, sigur ai deprins competențe relevante și experiență relevantă pentru cariera ta.
Mai ales dacă istoricul tău profesional nu este foarte lung, merită să incluzi aceste experiențe de învățare. Include-le în CV precum ai include orice descriere a unui loc de muncă normal – descriind organizația în care te-ai implicat, rolul avut, responsabilitățile tale și abilitățile sau situațiile relevante pentru cariera ta.
2. Adună perioadele scurte de experiență similară într-una singură.
Poate ai avut ocazia să ajuți diferite companii medicale sau ai lucrat independent pentru unele, în intervale diferite și scurte de timp, de câteva săptămâni sau câteva luni. În acest caz, merită să-ți analizezi experiențele și, dacă sunt relevante pentru un viitor job sau pentru cariera ta în sănătate, atunci le poți grupa într-una singură, adunând perioadele de timp.
Nu uita să descrii fiecare rol cu sarcinile și rezultatele pentru fiecare în parte, sub formă de listă (bullets) pentru un aspect curat și profi, folosind și cuvinte-cheie din aria ta medicală care vor fi importante pentru angajatori.
Chiar dacă par roluri minore, împreună pot dovedi că ești un bun profesionist care își poate folosi cunoștințele și are consistență în serviciile de consultanță medicală în diferite contexte.
Citește și: Cum îți afectează pandemia de Coronavirus căutarea unui loc de muncă? (3 sfaturi utile + exemple)
3. Ai luat o pauză pentru călătorii? O poți include în CV cu descrierea potrivită.
Poate ai avut șansa să cunoști alte culturi ale lumii, timp de câteva luni sau chiar un an sau doi. În acest timp, sigur ai avut parte de experiențe noi și interesante și ai învățat lucruri noi care se pot transforma în soft skills relevante în joburile medicale pe care le urmărești în viitorul apropiat.
Cu un format bine gândit, poți să incluzi și această perioadă de pauză între joburile tale principale. Important ar fi să descrii pe scurt motivul pentru care ai ales să iei o pauză și să te dedici altei direcții temporar, evidențiind aportul în dezvoltarea ta personală și în deprinderea de noi perspective, cu un mindset axat pe creștere.
De asemenea, poți menționa și posibilele avantaje pe care le-ai câștigat cu această experiență culturală pentru viitorul tău job la care aplici cu CV-ul tău actualizat și poți încerca să faci legătura cu valorile și misiunea companiei medicale pentru care candidezi (accent pe inovație, dezvoltare tehnologică, echilibru personal-profesional, cercetări în domeniu etc.).
Citește și: Cum să scrii un CV medical reușit – sfaturi, ce să cuprindă și scurt exemplu
4. Trece orice formă de educație independentă ca experiență de lucru.
Este lesne de înțeles că majoritatea programelor sau a perioadelor mai lungi petrecute cu scop educațional sau de dezvoltare personală sau profesională sunt relevante pentru a fi incluse în istoricul tău profesional.
La fel cum ai face și pentru un loc de muncă normal, descrie scopul și numele organizației unde ai urmat acele cursuri, programe sau stagii (de pregătire, cercetare, educație, dezvoltare etc.), cât și o listă scurtă și la obiect despre responsabilitățile, abilitățile și cunoștințele învățate astfel, care sunt relevante pentru posturile la care aplici în viitorul apropiat.
5. Sinceritatea e importantă, întotdeauna.
Orice recruiter sau angajator observă perioadele în care nu ai lucrat, deduse din datele conținutului din CV. În niciun caz nu trebuie să minți despre ele sau să prelungești perioadele de lucru ale joburilor de dinainte și după pauza respectivă.
Ideal este să te pregătești să vorbești foarte pe scurt și obiectiv despre ce ai făcut în timpul respectiv, în cadrul primei discuții cu aceștia. Sau poți explica pe scurt motivele pentru care există acele spații goale în CV, menționând și abilitățile pe care le-ai dobândit în acele intervale.
Citește și: Interviul Perfect: Cum Răspunzi La Întrebarea “Spune-mi Despre Tine”
Cum poți explica cel mai bine pauzele dintre joburi, în CV: 4 sfaturi importante pentru a-ți crește șansele de angajare
Dacă nu ai posibilitatea să completezi spațiile goale din CV dintre perioadele de muncă cu experiențe relevante, ca în cazurile de mai sus, atunci cel mai bine este să lași CV-ul curat și completat doar cu perioadele de lucru relevante.
În același timp, poți să profiți de acele pauze între joburi pentru a-ți crea propria poveste personală – mereu onestă – față de viitorii angajatori sau recruiteri, cu care te poți chiar remarca, fie prin intermediul unei scrisori de intenție, fie în cadrul interviurilor de angajare.
Printre cele mai des întâlnite motive pentru pauzele dintre perioadele de muncă se numără: problemele de sănătate personale sau ale familiei, faptul că ai devenit părinte și te ocupi de familie, călătoriile sau programele de voluntariat, de educație sau de dezvoltare etc..
Iată ce poți face ca să convingi viitorul angajator că perioadele de pauză dintre fostele locuri de muncă sunt un atu pentru companie, nu un semnal de alarmă.
1. Explică pe scurt pauzele într-o scrisoare de intenție.
Dacă ești dispus să îți mărești șansele de angajare cu o scrisoare de intenție, atunci poți profita de acest spațiu pentru a explica absența de pe piața muncii, la un moment dat. Desigur, aceste explicații sunt relevante dacă sunt despre pauzele recente, nu de acum 10 ani de zile.
Poți scrie câteva rânduri scurte despre motivul pauzei luate, cât și ce realizări sau ce skill-uri ai învățat în acea perioadă, care pot fi relevante pentru angajator.
Citește și: Cum să îți creezi cea mai bună scrisoare de intenție ca sa atragi atenția angajatorului
2. Arată mai degrabă de ce și cum ești valoros pentru angajator.
În loc să explici foarte detaliat perioadele de pauză dintre fostele tale joburi, poți să le descrii foarte pe scurt pe fiecare, apoi să transformi povestea într-una care scoate în evidență următoarele:
- faptul că nu dorești să mai iei o pauză similară prea curând și motivul pentru care poți fi o investiție sigură pentru angajator
- faptul că ai abilități și perspective de care angajatorul are nevoie în echipa lui
- faptul că le poți salva costuri inutile prin experiența și calitățile dobândite în timpul pauzelor de la viața profesională.
3. E OK să iei o pauză pentru a-ți găsi drumul – cât timp arăți că l-ai găsit acum.
Un motiv semnificativ, de înțeles de către oricine, pentru care apare un interval de timp în care nu ai lucrat nicăieri poate fi faptul că aveai nevoie de o pauză de gândire înainte de-a face un pas major.
Poate ai luat o pauză de câteva luni sau chiar ani de zile înainte de-a reveni pe piața muncii, pentru a-ți regândi prioritățile și opțiunile de carieră. Poate ai dorit să experimentezi cât mai mult înainte de-a decide să investești foarte multe într-o direcție pe care, poate, ulterior nu ai mai fi dorit-o sau nu era potrivită pentru tine.
Să-ți faci timp pentru a reflecta și a înțelege mai clar ce îți dorești să faci mai departe este o decizie semnificativă și de înțeles de către orice angajator capabil. Rămâne doar să poți demonstra acum față de potențialul angajator că acea perioadă de incertitudine profesională este încheiată și că ești pregătit pentru jobul la care aplici.
Citește și: 5 trucuri pentru a păstra echilibrul între viața personală și cea profesională
4. Pauzele dintre joburi pentru a avea grijă de familie, de probleme de sănătate sau un business sunt la fel de semnificative. Nu te sfii să vorbești despre ele.
Printre alte motive foarte bine întemeiate pentru care e posibil ca în CV-ul tău să apară perioade de timp în care nu ai lucrat se numără și marile evenimente din viața oricărei persoane.
Poate ai întemeiat o familie și ai decis să ai grijă de ea, poate a intervenit un accident sau o problemă majoră de sănătate în viața ta sau a familiei tale sau, poate, ai avut curajul de-a începe o poveste antreprenorială care n-a ieșit cum te așteptai.
Merită să le povestești cu onestitate și încredere în lecțiile de viață pe care le-ai învățat în acele perioade.
Spre exemplu, deschiderea propriei afaceri, chiar dacă nu a avut succes, este o oportunitate de a demonstra că înveți din eșecuri și că ai destul de multe competențe ca profesionist autonom și capabil de abilități de leadership, spre exemplu. Mizează pe aceste lucruri pe care ți le-ai însușit în timpul lucrului la propriul proiect de business.
În mod similar, timpul dedicat familiei – din varii motive – este o perioadă importantă din viața fiecăruia și angajatorii știu – sau ar trebui să înțeleagă – acest lucru. Dacă au avut loc evenimente nefericite în acea pauză de la carieră, e important să arăți că a existat o rezolvare a situației și că acum ești pregătit cu forțe proaspete de noi provocări.
Cât despre problemele de sănătate, un alt motiv foarte serios pentru o pauză de la viața profesională, acestea pot fi împărtășite pe scurt și obiectiv cu persoanele din procesul de recrutare, dacă apar întrebări cu privire la acea perioadă.
Desigur, dreptul tău la intimitate contează, iar de multe ori angajatorii nu intră în detalii în cazul acestor aspecte atât de personale. A fi apt pentru a începe un job pe termen lung este tot ce contează.
Citește și: Obiective în 2021: cum să adopți rezoluții realiste, care nu țin doar în ianuarie
Orice pauză de la job este o oportunitate de învățare. Profită de ea!
Așadar, acum ai o perspectivă mai bună asupra lucrurilor pe care le poți face pentru a folosi spațiile goale din CV în avantajul tău. Pe scurt, nu uita să:
- Ai explicații sincere, simple și scurte pentru perioadele de pauză, ca angajatorii să nu presupună ce e mai rău.
- Definește-ți povestea urmărind elementele-cheie importante pentru angajatori: acele perioade s-au terminat, ai învățat competențe și abilități relevante pentru jobul la care aplici și acestea te ajută să aduci valoare echipei în care vei lucra.
- Structurează-ți CV-ul în mod consistent și include experiențele neplătite relevante pentru profilul tău, folosind cuvinte-cheie menționate și în descrierea jobului.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.