Tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical

Tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical

1. Ce este meseria de asistent medical

Din dorinta de a prezenta informatiile cat mai complet si corect, vom prelua cateva dintre definitiile “oficiale” pentru meseria de asistent medical:

Conceptul de asistenta medicala (sau nursing – termen folosit international) este o parte importanta a sistemului de ingrijire a sanatatii individului si cuprinde trei elemente importante:  promovarea sanatatii, prevenirea bolilor si ingrijirea persoanelor bolnave de toate varstele, in toate unitatile sanitare, asezarile comunitare si in toate formele de asistenta sociala.

Virginia Henderson, una dintre cele mai cunoscute asistente medicale din istorie, cercetator si scriitor, a definit asistentul medical astfel: “sarcina unica a asistentului medical este acela de a asista individul, fie ca acesta este bolnav sau sanatos, in acele activitati care contribuie la mentinerea sanatatii sau la recuperarea (sau la moartea pasnica), pe care invidividul le-ar desfasura de unul singur daca ar avea puterea, vointa sau cunostintele necesare si sa actioneze in asa fel incat acesta sa isi poarte de grija singur cat mai curand posibil”.

Aceeasi Virginia Henderson a formulat cateva principii care stau la baza meseriei de asistent medical: “sa fie constiinta celui lipsit de cunostiinta, ochiul pentru cel care si-a pierdut vederea de curand, mana pentru cel caruia i-a fost amputata, dragostea de viata pentru cel care incearca sa se sinucida, sa posede cunostintele necesare pentru tanara mama”.

Consiliul Europei defineste meseria de asistent medical prin rolul ei in societate: “acela de a ajuta indivizii, familiile si grupurile sa-si determine si sa-si indeplineasca potentialul lor fizic, mental si social sis a faca aceasta intr-un context plin de provocari in ceea ce priveste mediul in care ei traiesc si lucreaza. Aceasta impune asistentilor sa realizeze functii care promoveaza si mentin sanatatea si, in aceeasi masura, previn imbolnavirea indivizilor”.

Iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste asistentul medical ca “o persoana care, fiind admisa in mod oficial la un program educational in nursing, recunoscut de statul membru in care se afla, care a parcurs cu succes studiile in nursing si a obtinut calificarea necesara pentru a fi inregistrata si/sau a obtinut licenta de practica a nursingului”. In completare, Consiliul International al Nurselor (ICN) mentioneaza ca un asistent medical este autorizat in indeplinirea acelor proceduri si functii care sunt impuse de ingrijirea sanatatii in orice situatii s-ar afla, dar sa nu faca o procedura pentru care nu este calificat.

2. Ce calificari exista pentru asistentii medicali

In Romania sunt recunoscute mai multe calificari pentru meseria de asistent medical:

  • Asistent medical generalist

Majoritatea asistentilor medicali din clinici si spitale detin aceasta calificare. In detaliu, asistentul medical generalist se ocupa cu asistarea medicului la efectuarea investigatiilor clinice, efectuarea explorarilor functionale, realizarea investigatiilor paraclinice uzuale, programarea pacientilor pentru investigatii de specialitate, administrarea tratamentelor, interventii in situatii de urgenta, monitorizarea starii pacientului, completarea documentelor de evidenta a medicamentelor, de evidenta a pacientilor si de observatie clinica medicala, prevenirea crearii focarelor de infectie, sterilizarea instrumentelor si a materialelor, administrarea medicamentelor si a materialelor consumabile, asigurarea conditiilor igienico-sanitare generale la locul de munca, precum si asigurarea conditiilor necesare desfasurarii tratamentelor si recoltarilor. Am tratat pe larg subiectul responsabilitatilor ale unui asistent medical generalist in cadrul diferitelor sectii mai jos, in cadrul sectiunii “Responsabilitati pe care le ai ca asistent medical – pentru diferite calificari si subdomenii”. Odata ce au obtinut calificarea, asistentii medicali generalisti pot alege sa urmeze cursuri de specializare in: radiologie si imagistica medicala, laborator, nutritie si dietetica, balneofiziokinetoterapie, igiena si sanatate publica.

  • Asistent medical farmacie

Cel care colaboreaza cu farmacistul licentiat, indeplinind sarcini precum numerotarea tabletelor, etichetarea medicamentelor, are sarcini de casier, inventariaza stocurile, distribuie medicamentele, verifica daca informatiile din prescriptii sunt corecte etc. Asistentul medical de farmacie poate lucra in: farmacie si puncte farmaceutice, laboratoare si farmacii din cadrul spitalelor si clinicilor particulare, laboratoare galenice, in fabrici de medicamente, depozite de medicamente, centre de distributie a medicamentelor. 

  • Asistent balneofiziokinetoterapie (BFKT)

Cel care se ocupa cu efectuarea tratamentelor de termoterapie, electroterapie, masaj, reflexoterapie, efectueaza proceduri de fizioterapie, evalueaza bilantul articular si muscular al pacientilor, toate acestea respectand prescriptiile facute de medic pe fisele de tratament. Asistentul medical BFKT poate lucra in clinici si spitale cu profil balnear, in centre de recuperare, SPA-uri, centre de infrumusetare si remodelare corporala. 

  • Asistent medical radiologie

Este cel care se ocupa, in principal, cu programarea pacientilor pentru investigatii de specialitate, asistarea medicului la examenele radiologice, pregatirea si protejarea pacientului pentru examenul radiologic, prepararea materialelor necesare examinarii, precum si asigurarea conditiilor de igiena din cabinetul/sectia de radiologie 

  • Asistent medical laborator

Conform site-ului rubinian.com, aceasta meserie nu are un cod COR special, fiind legata de codul pentru Asistentul Medical Generalist. Cu toate acestea, exista cursuri separate pentru aceasta specializare la Scoala Postliceala Sanitara Fundeni din Bucuresti. Asistentul medical de laborator se ocupa in principal cu analizarea probelor provenite de la pacienti, asigura protectia impotriva contaminarii acestora, recolteaza probe, stie sa utilizeze aparatura de laborator, aprovizioneaza laboratorul cu materiale si substante necesare, programeaza pacientii pentru investigatii.

3. Calitatile si abilitatile unui asistent medical

De cele mai multe ori, alegerea de a deveni asistent medical are in spate motive emotionale, mai precis dorinta de a ajuta pe cineva aflat in dificultate. Unele persoane iau decizia de a deveni asistent medical datorita potrivirii intre trasaturile de personalitate cerute de un astfel de job si abilitatile lor proprii. Indiferent de calificarea aleasa, exista cateva “skill-uri” (cerinte, comportamente) cheie pentru un asistent medical. Am ales sa abordam acest subiect intr-un articol anterior, insa detaliem si mai jos:

  • Nu ii este teama si nu se pierde cu firea daca vede sange, plagi.
  • Este pasionat sau macar ii place anatomia – studierea fiecarei parti din corpul uman solicita rabdare si curiozitate.
  • Viteza de reactie – este esentiala in meseria de asistent medical, pentru ca de cateva secunde de atentie sau de atitudine proactiva poate depinde viata pacientului.
  • Este empatic – intelege suferinta bolnavului, se pune in locul lui si ii ofera sprijin moral.
  • Detine excelente abilitati de ascultare activa si rabdare – pentru ca interactiunea cu pacientii sa fie una pozitiva, are nevoie sa le asculte termerile si discute deschis, clar si concis cu ei. In acelasi timp, daca acestia au nevoie de informatii suplimentare, se plang de dureri sau, din contra, sunt mai irascibili, nu inteleg din prima procedurile medicale la care vor fi supusi, asistentul trebuie sa ii trateze cu respect si cu rabdare.
  • Integritate si asumarea responsabilitatii – cele doua calitati se completeaza reciproc si implica un comportament onest din partea asistentului, chiar si in situatia in care a facut o greseala fata de pacient. Va raporta asistentului sau asistentei sefe, chiar daca exista riscul de a fi sanctionat.
  • Foarte bine organizat – atentia asistentului este concentrata la mai multi pacienti cu nevoi diferite. Asta inseamna ca trebuie sa isi organizeze timpul foarte bine in functie de gravitatea cazurilor, de solicitarile medicilor; sa fie capabil sa treaca rapid de la o sarcina la alta, de exemplu de la administrarea tratamentului la montarea unei branule etc.
  • Rezistenta la stres – fara indoiala ca munca de asistenta este solicitanta atat prin numarul de pacienti cat si prin nivelul sarcinilor, iar in subdomenii precum terapie intensiva, bloc operator poate fi epuizanta. In acest context, este important ca asistenta medicala sa cunoasca cateva tehnici de relaxare precum respiratia profunda, relaxarea muschilor in mod progresiv, sa constientizeze momentul critic si sa ia o pauza, astfel incat interactiunea cu pacientii sa nu fie marcata de frustrare, cuvinte taioase sau alte reactii nepotrivite.
  • Usurinta in respectarea regulilor, regulamentelor, instructiunilor – oricat de multa experienta ar avea, asistenta va urma indicatiile medicului in privinta fiecarui pacient si, doar daca sunt daunatoare pentru viata pacientului, il va informa pe doctor cu privire la riscuri si posibile consecinte. De asemenea, se va supune regulamentului intern, procedurilor fiecarei institutii in care lucreaza pentru a mentine o atmosfera agreabila la locul de munca.
  • Nu face discriminari. Mai ales in sistemul de stat, unde categoriile sociale sunt foarte diferite, asistenta va manifesta un comportament nediscriminatoriu. Spre exemplu, daca pacientul a condus sub influenta alcoolului si s-a ales cu traumatisme grave, asistenta ii va acorda ingrijiri medicale cu aceeasi atentie cu care ar face-o pentru victima accidentului de circulatie.
  • Cunostinte de calculator – absolut necesare pentru a tine istoricul tratamentului administrat pacientilor, pentru a actualiza fisele de observatie ale acestora sau pentru a intocmi raportarile catre Casa de Asigurari. Tehnologia isi pune amprenta si in medicina, iar locul documentelor fizice este luat de un sistem electronic de evidenta. Orice asistenta care isi doreste sa evolueze profesional are nevoie sa cunoasca macar programul Word din pachetul Office.

4. Cum ajungi asistent medical in Romania

Daca iti doresti si ti se pare ca ai toate calitatile necesare pentru meseria de asistent medical, e momentul sa incepi sa cauti o scoala de asistent medical. Toti cei care isi doresc aceasta cariera au doua optiuni pentru a urma cursuri de asistent medical:

a. Inscrierea la o facultate de profil

ADMITERE: Pentru aceasta, in primul rand, doritorii trebuie sa absolve cursurile liceului si sa obtina diploma de bacalaureat. Admiterea la o facultate de asistenti medicali se face pe baza unui examen, ce contine doua probe la:

  • Biologie – materia obligatorie. Tematica pentru admitere este: alcatuirea corpului uman, functiile fundamentale ale organismului uman ( pentru admitere invatamant cu durata 3 ani – functiile de relatie: sistemul nervos, analizatorii, miscarea, functiile de nutritie, digestia si absorbtia, circulatia, respiratia, excretia, functia de reproducere, sistemul reproducator; pentru admitere invatamant cu durata 4 ani – functiile de relatie: sistemul nervos, analizatorii, functiile de nutritie, digestia si absorbtia, circulatia, respiratia, excretia, functia de reproducere, sistemul reproducator, sanatatea reproducerii)
  • Chimie sau Fizica – una dintre cele doua materii, la alegere. Tematica pentru admitere la chimie este: materia de clasa a X-a (alcooli si acizi carboxilici); materie clasa a XI-a (aminoacizi, protein, monozaharide, produsi de condensare ai monozaharidelor). Tematica pentru admitere la fizica este: materia de clasa a IX-a (optica geometrica); materie clasa a X-a (termodinamica, electricitate)

DURATA: Studiile se intind pe o durata de 4 ani pentru cei care isi doresc sa devina asistenti medicali generalisti si 3 ani pentru cei care doresc sa obtina calificarea de asistent balneofiziokinetoterapie.

UNDE: Cele mai importante centre universitare unde poti urma cursuri de asistent medical sunt:

PROGRAMA: In cazul majoritatii institutiilor de invatamant superior, programa de studiu este aceeasi. Materiile care se studiaza in primul an de facultate sunt cele menite sa “construiasca” baza cunostintelor necesare pentru un asistent medical competent: anatomia si fiziologia omului, fiziopatologie, embriologie, microbiologie, biochimie, biofizica, bazele nursingului, farmacologie. De asemenea, in primul an studentii vor studia si materii conexe, care care sa imbunatateasca “soft-skill-urile” precum psihologia medicala, informatica medicala, biostatistica, promovarea educatiei pentru sanatate. Totodata, in programa sunt incluse si cursuri de limbi straine (engleza si franceza).

In al doilea an, programa se aprofundeaza prin cursurile de nursing specific in boli interne si chirurgicale: chirurgie, cardiologie, pneumologie, ortopedie, reumatologie, nefrologie, endocrinologie, boli infectioase, boli metabolice, gastroenterologie. De asemenea, studentii vor participa la stagii clinice pentru dezvoltarea abilitatilor practice, vor continua cursurile de farmacologie, igiena, managementul pacientului si legislatie medicala, sociologie medicala, medicina sociala, educatie sanitara si medicina preventiva si metodologia cercetarii.

In al treilea si al patrulea an, cursurile de nursing specific au loc in: ATI, Urgente, dermatologie, obstetrica si ginecologie, psihiatrie, neurologie, oncologie, ingrijiri paliative si la domiciliu, pediatrie, puericultura, gerontologie. Totodata, in acesti ani studentii vor studia materii conexe precum malpraxis si pedagogie.

La finalul celor patru ani de facultate, fiecare student ar trebui sa aiba adunate 240 de credite pentru a absolvi cursurile. Cei care absolva cursurile au optiunea de a sustine examenul de licenta – acesta se organizeaza in doua sesiuni, in lunile septembrie si februarie ale fiecarui an. Examenul de licenta este compus din doua probe: proba teoretica scrisa (din programa tuturor celor 4 ani) si examenul oral, in care se prezinta lucrarea de licenta. Odata obtinuta diploma de licenta, studentii au posibilitatea de a urma cursurile unui masterat (fiecare facultate pune la dispozitie diferite programe de masterat). Acesta este unul din avantajele inscrierii la o facultate de asistenta medicala in fata scolilor postliceale.

b. Inscrierea la o scoala postliceala

ADMITERE: La scolile postliceale admiterea se poate face pe baza unui interviu, a unui test de aptitudini sau a mediei de la examenul de bacalaureat. Fiecare unitate are propriul regulament in ceea ce priveste inscrierea, taxa si specializarile care se studiaza. Insa, spre deosebire de admiterea la facultate, cei care nu au reusit sa obtina diploma de bacalaureat se pot inscrie la o scoala postliceala de asistenta medicala.

DURATA: Studiile la o scoala postliceala dureaza 3 ani, pentru toate calificarile din asistenta medicala.

UNDE: Exista peste 100 de scoli postliceale de asistenta medicala in Romania, iar cele mai multe sunt scoli sanitare particulare – acestea sunt unele dintre cele mai cautate institutii de invatamant particulare din Romania. Este foarte important sa verifici daca scoala la care vrei sa aplici are acreditare.

Dintre scolile sanitare din Romania, amintim cateva dintre cele mai importante:

PROGRAMA: Programa de studiu este similara cu cea prezentata in cazul facultatilor de profil si este organizata astfel incat poate fi acoperita pe parcursul celor 3 ani de studiu. Studentii au impartite cursurile pe saptamani de teorie si saptamani de practica. La finalul celor 3 ani se va sustine examenul de absolvire, care consta in proba practica, proba scrisa si sustinerea unui proiect.

Indiferent ca urmezi cursurile unei scoli postliceale sau ale unei facultati de profil, vei obtine calificarea de asistent medical (AMG, BFKT, dentar etc.). Cu toate acestea, absolventii unei facultati pot beneficia de un salariu mai mare in momentul in care se angajeaza, fata de colegii care au absolvit o scoala postliceala. De asemenea, asa cum mentionam si mai sus, absolventii unei facultati care au obtinut o diploma de licenta pot opta pentru continuarea studiilor intr-un program de master.

In prezent (2017) se discuta despre posibilitatea ca absolventii scolilor postliceale care detin o diploma de bacalaureat sa poata continua studiile in invatamantul superior medical la programele de licenta “Asistent medical generalist”. Pentru continuarea studiilor in invatamantul superior medical (la o facultate de profil), absolventii scolilor postliceale sanitare cu diploma de bacalaureat trebuie sa se inscrie si sa promoveze concursul de admitere. Odata admisi, studentii pot beneficia de recunoasterea partiala a studiilor prin sistemul de credite transferabile. Fiecare universitate sau facultate va crea o metodologie proprie specifica prin care se va face recunoasterea partiala a studiilor.

APARTENENTA LA OAMGMAMR: Un absolvent al unei scoli postliceale sau al unei facultati de asistenta medicala poate profesa ca asistent medical numai din momentul in care obtine certificatul de membru al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

LISTA CU DOCUMENTELE necesare pentru obtinerea certificatului de membru OAMGMAMR o gasesti aici.

Intregul cod de etica si deontologie al asistentului medical generalist, al moasei si al asistentului medical din Romania, formulat de OAMGMAMR, il poti gasi aici.

Certficatul de membru al OAMGMAMR necesita avizare anuala, in conditiile legii si pe baza dovezilor privind acumularea unui numar de 30 de credite de educatie medicala continua (EMC).

Ce inseamna educatia medicala continua? La fel ca in cazul medicilor, odata finalizata facultatea sau scoala postliceala, asistentii medicali trebuie sa isi continue educatia medicala pe parcursul vietii lor profesionale; domeniul medical este unul intr-o continua evolutie, descoperiri importante apar in fiecare zi , de aceea orice profesionist din domeniul medical trebuie sa fie la curent cu noutatile din domeniu. Acest lucru este realizat prin educatia medicala continua iar, in cazul unui asistent medical, acesta este obligat sa acumuleze 30 de puncte EMC pe an, care atesta actualizarea cunostintelor si a abilitatilor profesionale, imbunatatirea nivelului de competente, insusirea de noi cunostinte, deprinderi si abilitati necesare in exercitarea meseriei.

In Romania, exista cateva “surse” acreditate de OAMGMAMR din care se pot obtine punctele EMC: cursuri de EMC, ateliere de lucru/practica, stagii practice, scoli de iarna/vara, cursuri online (EMC la distanta), manifestari stiintifice, publicare de materiale stiintifice medicale, abonamente la publicatii stiintifice acreditate, cercetare si elaborare de proiecte stiintifice. Mai multe detalii despre obtinerea punctelor EMC le poti citi aici.

5. Unde te poti angaja ca asistent medical in Romania

Dupa ce obtii certificatul de membru OAMGMAMR, poti incepe sa iti cauti primul tau job! Ai doua optiuni: fie iti gasesti un post in sistemul public de sanatate (la stat), fie in sistemul privat.

A. Cum obtii un post la stat

Posturile in cadrul institutiilor medicale de stat sunt obtinute prin concurs. Pentru a participa la concurs, candidatii   trebuie sa isi depuna dosarele individuale, care trebuie sa contina urmatoarele documente:

– cererea de inscriere la concurs adresata conducatorului autoritatii sau institutiei publice organizatoare;

– copia actului de identitate sau orice alt document care atesta identitatea, potrivit legii, dupa caz;

– copiile documentelor care sa ateste nivelul studiilor si ale altor acte care atesta efectuarea unor specializari, precum si copiile documentelor care atesta indeplinirea conditiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau institutia publica;

– carnetul de munca sau, dupa caz, adeverintele care atesta vechimea in munca, in meserie si/sau in specialitatea studiilor, in copie;

– cazierul judiciar sau o declaratie pe propria raspundere a candidatului ca nu are antecedente penale care sa-l faca incompatibil cu functia pentru care candideaza;

– adeverinta medicala care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare eliberata cu cel mult 6 luni anterior derularii concursului de catre medicul de familie al candidatului sau de catre unitatile sanitare abilitate;

– CV

CONCURSUL: de obicei, acesta consta intr-o proba teoretica scrisa si una practica, urmata de un interviu cu un reprezentant al clinicii.

SALARII: In ceea ce priveste salariul asistentilor medicali din sistemul de sanatate public, in luna aprilie 2017, Ministerul Muncii a prezentat noua lege a salarizarii unitare. Am inclus in articolul de aici un centralizator in care poti urmari care este salariul unui asistent medical la stat in 2017, in functie de experienta si specialitate. In plus, exista un plan al veniturilor pana in anul 2022.

Joburile de asistent medical in institutiile de stat sunt, de regula, afisate pe site-urile institutiilor unde exista posturi libere. De asemenea, pe posturi.gov.ro sunt centralizate toate posturile vacante in administratia publica din Romania, inclusiv joburi pentru asistenti medicali.

B. Cum obtii un post la privat

Angajarea la privat difera de cea de la stat deoarece la privat nu mai discutam despre etapa tip concurs. In schimb, la privat ti se poate solicita o perioada de proba de cateva ore sau zile pentru evaluarea ta practica. De cele mai multe ori, clinicile, spitalele sau cabinetele private afiseaza pe site-ul lor locurile de munca disponibile si asteapta inscrierea candidatilor atasand un CV, urmand etapa interviului in care angajatorii vor sa cunoasca mai bine candidatii. Posturile disponibile sunt afisate, de regula, si pe site-uri cu anunturi de joburi. Dintre acestea, MEDIjobs este cea mai mare platforma din Romania care centralizeaza joburi disponibile pentru asistentii medicali, din tara noastra.

SALARII: In anul 2017, MEDIjobs a realizat primul raport transparent privind situaţia salariilor specialiştilor medicali din sistemul privat de sănătate. In acesta poti vedea care este incadrarea salariala a asistentilor medicali la privat, in functie de experienta si majoritatea specialitatilor.

ACTE NECESARE PENTRU ANGAJARE: odata cu incheierea cu succes a interviului cu angajatorul sau promovarea probei de concurs, urmeaza angajarea. Pentru a duce la bun sfarsit acest proces, angajatorul iti va solicita un set de documente care sunt necesare angajarii. Intr-un articol anterior am publicat o lista cu toate documentele necesare incheierii contractului individual de munca, pe care o poti consulta aici.

6. Responsabilitati pe care le ai ca asistent medical

Avand in vedere ca asistentii medicali pot profesa in cadrul mai multor subdomenii medicale (nefiind constrasi ca medicii, de exemplu, care trebuie sa aiba rezidentiatul finalizat pentru a deveni medic specialist), am realizat o serie de articole unde ne-am concentrat sa aratam cu ce se ocupa un asistent medical generalist pe diferite sectii si arii de activitate . Am ales sa numim “subdomenii medicale” aceste arii de activitate deoarece, in cazul asistentilor, nu sunt acreditate sub numele de specialitati.

Seria de articole este in curs de completare (noiembrie 2017).

Partea I o gasiti aici – contine cu ce se ocupa asistentii medicali de terapie intensiva, asistentii dentari, asistentii de farmacie.

Partea a II-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical radiologie, asistentul medical oftalmologie, asistentul medical de urgenta.

Partea a III-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa asistentii medicali dermatologie, asistentii medicali pe sectia de pneumoftiziologie, asistentii medicali diabet.

Partea a IV-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical chirurgie (asistent medical instrumentar, asistent medical circulant), asistent medical ginecologie, asistent medical dializa.

Partea a V-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical pe sectia de pediatrie, asistent medical pe recuperare medicala.

Partea a VI-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical igienist, asistent medical pe anatomie patologica, asistent medical pe medicina de familie.

Partea a VII-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical pe sectia de medicina interna, asistent medical de laborator, asistent medical de medicina a muncii.

Partea a VIII-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical pe sectia de ORL.

Partea a IX-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical pe sectia de cardiologie.

Partea a X-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical intr-o institutie de invatamant.

Partea a XI-a o gasiti aici – contine cu ce se ocupa un asistent medical pe sectia de neonatologie.

7. Riscuri la care te expui ca asistent medical

Luand in considerare mediul de lucru si instrumentele cu care interactioneaza un asistent medical, exista numerosi factori de risc pe care acesta trebuie sa le aiba in vedere. Intr-un articol separat am pregatit o lista cu principalele riscuri cu care un asistent medical se poate intalni, precum si modul in care le poate preveni. Poti urmari lista aici.

In concluzie:

Daca esti elev de liceu in an terminal sau daca te gandesti sa faci o schimbare de cariera si iei in calcul meseria de asistent medical, noi ne-am gandit ca informatiile din acest articol iti pot fi utile pentru inceput. Iti recomandam sa cantaresti bine decizia si sa iti asumi tot ceea ce implica aceasta meserie – oriunde te-ai angaja in lume ca asistent medical, sistemul de sanatate are nevoie de oameni dedicati si pasionati, care isi doresc sa contribuie la mentinerea sanatatii si a starii de bine a oamenilor de langa ei. Iti uram mult succes!

Daca esti deja asistent medical si vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri, fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment