INS: Aproape 40.000 de locuri de muncă sunt libere în România. Cele mai multe sunt și în Sănătate

INS: Aproape 40.000 de locuri de muncă sunt libere în România. Cele mai multe sunt și în Sănătate

Sunt aproape 40.000 de locuri de muncă vacante în România în trimestrul II, cifre aflate în creștere, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică (INS) publicat recent.

Potrivit datelor, în trimestrul al II-lea al acestui an (lunile aprilie, mai, iunie), numărul locurilor de muncă libere a fost de 39.500, mai mult cu 1.100 de posturi față de trimestrul anterior (lunile ianuarie, februarie, martie). Potrivit INS, rata joburilor libere a fost 0,80% (creștere de 0,01 puncte procentuale).

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2020, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,09 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 5,300”, anunță sursa citată. 

Citește și Ce faci când nu îți găsești un loc de muncă? 5 alternative pe care să le iei în calcul

Unde au fost cele mai multe locuri de muncă libere

În ceea ce privește rata și numărul de joburi pe sectoare de activitate, în trimestrul II, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în mai multe domenii, între care se numără și sectorul Sănătate. 

Cifrele arată în felul următor: administrația publică (2,05%), activități de spectacole, activități culturale și recreative (1,75%) și Sănătate și asistență socială (1,59%).

Astfel, 5.800 de locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 de locuri vacante în administrația publică, iar 800 de locuri vacante în învăţământ”, se mai arată în sursa citată. 

La polul opus, cele mai mici cifre privind rata locurilor de muncă libere au fost semnalate în Învățământ și la alte activități de servicii (0,23% pentru fiecare în parte), dar și la industria extractivă (0,26%).

Față de același trimestru din 2020, anul acesta, cele mai relevante creșteri au fost în producția și furnizarea de energie electrică, termică și aer condiționat. Iar sectoarele Sănătate – asistență socială și Hoteluri – restaurante au cunoscut câte 600 de locuri de muncă libere în plus, pentru fiecare în parte.

Te-ar putea interesa și Ghid: Interviul de angajare pentru cadrele medicale. Ce trebuie să faci ca să-ți mărești șansele de a fi angajat

Sunt considerate locuri de muncă vacante toate posturile destinate persoanelor din afara întreprinderii (dar pentru care pot concura și angajați din interiorul companiei), indiferent dacă sunt posturi pe contract de muncă perioadă determinată sau nedeterminată, în program de lucru normal sau parțial.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment