Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.
Începuturile nu sunt ușoare în nicio carieră, însă cu atât mai mult în cea de medic, când ai responsabilitatea vieților altor persoane. Răspunsul la întrebările „ce se întâmplă după facultate și după rezidențiat?” sau „oare voi face față meseriei de medic” pot fi apăsătoare pentru pentru cei mai mulți dintre noi.
Realitatea este însă că nimeni nu are toate răspunsurile și o parte din informațiile valoroase le vei afla doar practicând.
Atunci când îți începi cariera în sănătate este important să știi că educația ta medicală nu se va termina niciodată. Ca medic înveți continuu din primele zile ale facultății până la încetarea activității profesionale. Din fericire, vei avea alături oameni profesioniști de la care poți învăța și care pot face procesul de acomodare mai ușor.
Citește mai departe cele zece sfaturi care să te ajute în primii ani ca medic și nu numai.
Atunci când te afli la început de drum, încearcă să colaborezi cu cât mai mulți dintre colegi. Fiecare dintre ei te poate învăța ceva nou, fie că sunt tehnici medicale pe care nu le stăpânești atât de bine, sfaturi privind posibile tratamente sau pur și simplu experiența lor valoroasă îți poate oferi perspective noi. De asemenea, un mentor poate fi uneori necesar, mai ales în dezvoltarea unei cariere în domeniul medical.
Persoana potrivită care să te îndrume și să te ajute să găsești soluții acolo unde ai nevoie poate fi exact ce îți trebuie pentru a construi cariera dorită, așadar, sfatul nostru este să fii deschis. Nu trebuie să încerci să fii altcineva, ci să observi și să asimilezi lucrurile bune pe care le fac cei din jur și care te vor ajuta în carieră până când îți poți dezvolta singur propriul stil de management și de relaționare cu ceilalți colegi.
În reușita unui tratament, colaborarea medicilor este esențială. Încearcă să ai acest lucru în vedere și să nu încerci să faci totul de unul singur atunci când tratezi un pacient.
Ești la început de drum, ești nerăbdător și vrei să știi totul și să le faci pe toate acum. De altfel, acest lucru este normal. Mulți medici tineri sunt stresați pentru că nu sunt obișnuiți să realizeze anumite proceduri sau să pună anumite diagnostice. Ideea rezidențiatului este ca tu să te familiarizezi cu o varietate de metode și să practici efectiv ceea ce ai învățat. Nu fi prea aspru cu tine însuți și nu îți fie teamă să pui întrebări. Medicina este un maraton, nu un sprint, iar acest lucru înseamnă reziliență, determinare, răbdare și eforturi constante de-a lungul întregii cariere.
Atunci când ești la începutul carierei tale medicale, sfatul nostru este să gândești și pe termen lung. Asigură-te că ai obiective realiste, totuși, pentru că altfel vei fi dezamăgit rapid. Fii sincer și asumă-ți ceea ce poți face într-un orizont de timp prestabilit, deoarece nu este nicio rușine să lupți până la capăt pentru îndeplinirea viselor tale. Planul de carieră te va ajuta să fii consecvent în alegerile tale. Vei ști căror oportunități să dai curs și vei fi mai încrezător în deciziile tale atunci când știi către ce te îndrepți. De asemenea, vei evita riscul de a te plafona sau a stagna într-un post în care nu ești mulțumit.
Conflictele la locul de muncă pot apărea la orice nivel, inclusiv în domeniul sanitar, și pun la încercare colaborarea dintre echipe. Deși nu pot fi evitate complet, ele pot fi gestionate corespunzător. Dacă ești medic la început de drum, dă dovadă de profesionalism și evită conflictele de orice fel, inclusiv pe cele cu asistenții medicali. Datorită interacțiunii mai frecvente cu pacientul, asistenții au adesea informații suplimentare care îți pot fi utile în crearea schemei de tratament și, în fond, o relație bună cu asistenții medicali înseamnă, de fapt, pacienți îngrijiți corespunzător și mulțumiți de serviciile primite.
Să fii un medic bun înseamnă să ai empatie, să lucrezi bine în echipă și să dai dovadă de înțelegere. Dacă ai nevoie de mai multe sfaturi, găsești aici mai multe metode de aplanare a conflictelor care apar între medici și asistenții medicali.
Comunicarea este o necesitate profesională de zi cu zi, însă ca medic, este un element primordial pentru a trata eficient pacienții.
Potrivit unui studiu, capacitatea de comunicare a unui medic reprezintă elementul cheie al experienței pacientului în clinică. Pacienții care comunică bine cu medicii lor înțeleg mai bine problemele care îi afectează, care este tratamentul necesar pentru recuperarea lor și sunt mai cooperanți, iar aceste lucruri se transpun în rezultate mai bune pentru sănătatea lor.
De asemenea, comunicarea adecvată cu familiile pacienților poate fi o adevărată provocare pentru un medic. Încearcă să aloci timp pentru comunicarea cu pacienţii și aparţinătorii, astfel încât să aibă toate informațiile necesare și tu, la rândul tău, să te asiguri că ai istoricul medical complet al pacientului. Chiar dacă în perioada pandemiei, mulți dintre aparținători, nu au putut fi prezenți, atunci când este cazul, ia legătura cu ei telefonic. Este un gest uman, care poate însemna mult pentru rudele îngrijorate ale pacientului.
Te-ar putea interesa și: 10 lucruri pe care pacienții le apreciază cel mai mult la un medic
Nu în ultimul rând, ai grijă de tine și de starea în care te afli. Pentru a fi empatic și a comunica bine, vei avea de administrat suprasolicitarea de la locul de muncă, situația de acasă sau unele decizii grele pe care le-ai avut de luat ca medic. Detașează-te de ele atunci când vorbești cu pacienții și familiile lor astfel încât să fii calm și să poți asculta activ.
O nutriție inadecvată poate împiedica pacientul să se recupereze, procesul vindecării fiind unul mai lent. În unele cazuri, alimentația necorespunzătoare poate chiar dăuna tratamentului sau crește toxicitatea acestuia, astfel reducând drastic șansele de recuperare. În funcție de specialitatea ta, pregătește-ți din timp recomandări specifice pentru anumite boli și sfaturi de nutriție. Adaptându-le ulterior la tipologia pacientului, economisiți timp prețios și pacienții au, de asemenea, recomandările scrise pe care le pot consulta acasă.
Procesul de învățare nu se oprește la sfârșitul facultății de medicină, de fapt, abia acum începe! Profită de faptul că ești la început de drum și ai oportunități de învățare pentru a acumula informații cât mai multe. Poți opta pentru e-learning, conferințe medicale, cursuri sau schimburi de experiență. În ultima perioadă, tot mai multe cursuri au devenit disponibile online și îți poate fi mai ușor să le accesezi, fără a te deplasa fizic în alte localități sau în altă țară. De asemenea, ai opțiunea unor podcasturi pe care să le asculți în timp ce mergi spre spital, sau când te întorci de la serviciu.
Ca medic, educatia medicala continua este parte din meserie și este important să profiți de oportunitățile de învățare care apar.
La începutul carierei, este normal să fii dornic să îți dovedești abilitățile, însă a da dovadă de modestie și să recunoști când ai greșit sunt lucruri foarte importante dacă ești medic și te vor ajuta să creezi relații de încredere la locul de muncă. Colegii cu mai multă experiență se vor simți apreciați și respectați atunci când li se cere părerea, iar dacă ești la începutul carierei, vor percepe acest lucru mai degrabă ca pe o dovadă de maturitate decât de slăbiciune.
De asemenea, e important să știți că unele greșeli sunt permise, chiar și în cariera medicală.
Fie că ai completat greșit o fișă, că ai uitat numele unui medicament sau tratamentul prescris nu funcționează așa cum te-ai aștepta, important este să înveți și să fii mai puțin dur cu tine însuți. Deși ne străduim, uneori lucrurile nu ies așa cum le-am planificat. Atâta timp cât muncești din greu pentru a oferi cea mai bună îngrijire pacienților, poți fi mândru de eforturile și progresele tale.
Citește și: Cum să îți începi cariera cu dreptul, fără să comiți greșeli
Medicina este un stil de viață mai degrabă decât un simplu job. Să ai în grijă sănătatea oamenilor este un lucru remarcabil, însă foarte solicitant. Drept dovadă stau studiile care arată că personalul medical este predispus la extenuare, iar în perioada pandemiei, echilibrul între job și viața personală a fost unul dificil de realizat.
Trebuie însă să păstrezi timp și pentru a te detașa de sarcinile de la serviciu și pentru a petrece timp de calitate cu familia sau prietenii. Având un echilibru între viața profesională și cea personală vei avea o mai mare satisfacție la locul de muncă și, implicit, vei fi mai concentrat, vei da randament și îți poți realiza meseria cu succes.
Dacă stresul de la locul de muncă îți afectează negativ starea fizică și emoțională, găsești aici sfaturi care să te ajute să faci față stresului și să îl abordezi într-o manieră sănătoasă.
Dacă te simți singur sau crezi că cei apropiați ție nu înțeleg pe deplin provocările de a fi medic, găsești aici sugestii despre cum poți combate acest sentiment.
Primii ani de practică vor fi despre experiență, despre cât de bine ai reușit să gestionezi o situație, ce ai reușit să înveți și ce poți face mai bine. Însă, în timp, succesul tău va fi condiționat de cât efort ai depus și motivele care te-au determinat să alegi această carieră și care te-au impulsionat pe parcursul acesteia.
Pe termen lung, un medic bun este un medic căruia îi pasă de pacienții lui, care vrea să învețe pentru a face cât mai mult bine și care, în cele din urmă, așa cum spune și jurământul lui Hipocrate, consideră sănătatea pacienţilor săi drept „obligaţie sacră”.
Citește și: Ce ar trebui să știi dacă nu ai experiență și îți cauți un job acum
Medicina este o carieră interesantă și plină de satisfacții. Poate fi dificil la început și te poți simți copleșit, însă cu organizare și dedicare, poți fi un medic de succes. Fii atent, învață de la cei mai buni, gândește pe termen lung și cere ajutor când ai nevoie, iar dincolo de aceste aspecte, nu uita să te concentrezi asupra pacienților tăi. Degeaba ești cel mai bun profesionist dacă nu poți empatiza cu pacienții.
Nu în ultimul rând, ai muncit din greu pentru a ajunge aici, așa că bucură-te de tot ceea ce îți oferă această meserie.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.