Interviul video | Cum să faci față cu brio în timpul pandemiei de Coronavirus

Interviul video | Cum să faci față cu brio în timpul pandemiei de Coronavirus

Alături de interviul clasic, interviul video a căpătat tot mai multă notorietate. Interviurile sunt o parte din procesul de recrutare și pot face diferența între obținerea jobului și ratarea șansei, indiferent de parcursul profesional de până atunci.

Impresia pe care candidații o lasă angajatorilor cântărește destul de mult în luarea deciziei. Tocmai de aceea, o pregătire temeinică, alături de experiența, aptitudini și dorința de avansare în carieră sunt absolut necesare pentru obținerea postului.

Domeniul medicinei și farmaciei va fi întotdeauna unul competitiv și piața muncii este și va continua să fie una destul de dezvoltată. Dacă te afli chiar acum printre cei care doresc să își înceapă cariera în domeniul medical, doresc să facă voluntariat sau chiar să își schimbe locul de muncă, poți să faci acest lucru fără să te întâlnești fizic cu unul dintre specialiștii responsabili cu recrutarea.

În prezent, pandemia Coronavirus care a afectat întreaga planetă este în plină forță și ar putea constitui unul dintre motivele pentru care angajatorii vor dori să organizeze interviuri online, și anume pentru a lua contact cu cât mai puține persoane.

Pregătește-te temeinic, indiferent de modalitatea în care se desfășoară interviul. E nevoie de specialiști ca tine care să facă diferența și să trateze cu responsabilitate pacienții.

Avantaje ale interviului la distanță în domeniul medical

Interviul la distanță poate avea câteva avantaje majore pentru candidații din acest domeniu. Printre cele mai importante se numără flexibilitatea, rapiditatea deciziilor, eficiență în recrutare.

Flexibilitatea le permite candidaților să poată participa la interviuri în zile sau în intervale orare în care nu s-ar putea încadra în mod obișnuit. De asemenea, aceștia nu trebuie să se deplaseze, deci pot să participe la interviu din confortul casei sau dintr-un loc liniștit.

Rapiditatea deciziilor Deoarece interviurile au loc mult mai rapid, la fel vor fi luate și deciziile, iar posturile scoate la concurs sunt deblocate astfel mult mai rapid. Practic, acesta este un sistem mult mai eficace din punct de vedere al timpului și resurselor investite. 

Eficiență – Deoarece mulți dintre cei care candidează pentru posturile disponibile sunt activi pe piața muncii, posibilitatea interviurilor online se poate dovedi salvatoare. Ei pot să aplice la mai multe posturi disponibile fără să aibă frica legată de deplasare sau alte aspecte logistice.

Cum să te pregătești pentru interviul video

Experiența este cea care își spune cuvântul în materie de prezentare în cadrul interviurilor. Cu toate acestea, nu trebuie să fii trecut prin multe ca să te descurci minunat la interviul pentru locul de muncă al visurilor. Trebuie doar să urmezi câțiva pași esențiali și să îți pui câteva întrebări cheie. Le vom detalia pe toate pe rând.

Asigură-te că ești disponibil la ora convenită

La fel precum în cazul unui interviu clasic, punctualitatea este un element esențial. Pentru că multe dintre interviuri se desfășoară pe platforme precum Skype, Facetime sau Zoom, asigură-te că vei fi familiarizat cu acestea înaintea începerii propriu-zise a discuției. 

Testează camera video, microfonul, filmează pentru câteva minute cadrul în care vei sta. Dacă lumina este prea puternică sau, din contră, încăperea este slab iluminată, acest aspect va fi deranjant. De asemenea, asigură-te că nu vei fi deranjat de unul dintre membrii familiei sau de prieteni în timpul discuției. Micile detalii contează și nu le lăsa să devină un impediment, ci, dimpotrivă, transformă-le într-un avantaj. 

Fă-ți temele despre companie

De cele mai multe ori, interviurile au mai multe etape și fiecare dintre ele te aduce mai aproape de a face ceea ce îți place – de a salva vieți și a le schimba în bine. Așa că este absolut util să citești cât mai mult despre companie. Cu cât vei avea o imagine de ansamblu mai detaliată, cu atât vei putea pune întrebări cu adevărat aplicate. Acest lucru nu va rămâne neobservat fie de către specialiștii HR, fie de către viitorii coordonatori. 

De exemplu, poți să te documentezi despre reușitele medicale și despre procedurile complicate care au făcut unitatea medicală una cunoscută în domeniul său. Fiecare companie are o particularitate, trebuie doar să o găsești și să o menționezi cât mai natural în cadrul discuției.

Informează-te despre cultura organizațională

Chiar dacă la prima vedere responsabilitățile pe care ai urma să le ai în cadrul unității medicale par perfecte, cercetează îndeaproape cultura organizațională a companiei. Pune accentul pe aceleași valori în care crezi? Care este flexibilitatea pe care o acordă angajaților în materie de program? Sunt recompensate inițiativele lăudabile? Care este viziunea în ceea ce privește munca în echipă ori echilibrul dintre muncă și viața personală? 

Deși par lucruri neglijabile la începutul carierei, toate aceste aspecte se vor dovedi motivante, alături de remunerație, în ceea ce privește alegerea locului de muncă. Aplică și candidează doar la acelea care te fac fericit din punct de vedere profesional, dar care îți permit să te dezvolți și pe plan personal.

Poartă o ținută adecvată

Nu subestima puterea unei ținute corespunzătoare. Orice profesionist știe că în afară de competențe și experiență, prestanța joacă un rol important, mai ales în meserii care presupun interacțiunea cu oamenii. Pacienții doresc să vadă în personalul medical persoane de încredere, oameni în mâinile cărora își pun viețile. 

Demonstrează seriozitate și adecvare la meseria nobilă pe care ți-ai ales-o încă de la interviu, fie că este unul online. Nu trebuie să epatezi, trebuie doar să fii îmbrăcat formal, cu o coafură simplă, sau dacă este cazul, cu un machiaj subtil și te poți concentra apoi asupra celorlalte aspecte.

Culorile vestimentației trebuie să fie unele neutre, iar modele hainelor să fie clasice. Dacă ești femeie, poți să îți pui în valoare personalitatea cu ajutorul bijuteriilor, dar nu exagera. În plus, în domeniul medical purtarea bijuteriilor nu este considerată recomandată deoarece pot păstra mulți agenți patogeni. Citește de ce igiena este esențială în spitale și cum să o menții adecvat. Dacă ești bărbat, poți să porți un ceas, fără brățări masive, lanțuri sau alte tipuri de bijuterii în afara verighetei, desigur.

Exersează interviul cu un prieten

Dacă nu ai multă experiență în interviuri, cel mai indicat este să exersezi cu un prieten care să îți ofere un feedback onest și aplicat. Roagă-l să îți pună întrebări pe care ai putea să le primești și testează capacitatea de a te adapta și de a răspunde în timp real. 

Pentru o experiență autentică, înregistrează video toată conversația și analizeaz-o. Vei putea să extragi mai multe informații importante precum: gestică, adaptare, versatilitate, acuratețe a răspunsurilor, etc. Ascultarea este o unealtă importantă. Acordă atenție întrebărilor pentru a putea să dai răspunsuri pe măsura așteptărilor,

Anticipează posibile întrebări

Anticiparea și practica sunt două dintre lucrurile esențiale care te vor asigura că ești cu un pas mai aproape de obiectivul tău, acela de a avansa în carieră în domeniul medical, oricare ar fi subdomeniul. 

Cu cât ești mai bine pregătit, cu atât vei crește în ochii specialistului HR. Cu toții ne dorim să purtăm discuții în care interlocutorul se implică cu adevărat, iar acest lucru se aplică și în lumea profesională. Arată că te interesează, și dă dovadă de implicare nedisimulată.

Citește și Top 10 Intrebari Pe Care Candidatii Trebuie Sa Le Adreseze Recrutorilor Inainte de a Accepta un Job

Posibile tipuri de întrebări și răspunsuri pe care să le oferi

Poate te întrebi care sunt acele întrebări pe care să le ai în vedere. Unele dintre ele vor fi aplicate la natura jobului tău, dar altele vor fi generale și îți vor testa motivația și capacitatea de a te adapta.

De ce ar trebui să te angajăm? Care consideri că va fi cea mai mare contribuție pe care o vei aduce companiei?

Răspusul la această întrebare presupune o bună cunoaștere a capacităților și aptitudinilor. Încearcă să fii onest când răspunzi și să îți pui în valoare acele reușite, experiențe sau povești care au fost puncte definitorii ale carierei. Dacă ești la începutul acesteia, spune care este motivația ta – poate fi empatia mare pe care o ai, dorința de a face bine sau de a găsi acele tratamente care le vor face pacienților viețile mai ușoare.

Care este slăbiciunea ta?

Aceasta este o întrebare cheie și trebuie să știi că majoritatea angajatorilor ți-o vor adresa. Poți să transformi un defect într-o calitate. Sugerează că acorzi prea mult timp unor sarcini de rutină, dar pe care le vezi ca esențiale în munca ta. 

Care sunt obiectivele tale? Ce îți dorești să obții în această companie?

Aparent, poate fi tentant să vorbești despre obiectivele personale, dar leagă-le de obiectivele generale ale companiei în cadrul căreia dorești să lucrezi. Spune cum munca ta ar contribui la o rată mai mare de succes a tratării sau depistării unor boli în domeniu și cum acest lucru ar duce la creșterea prestigiului și renumelui unității medicale atât la nivel local, dar și internațional.

Citește și Cum să raspunzi la întrebarea „Ce te motivează” în cadrul unui interviu

Care sunt motivele pentru care ai demisiona de la acest loc de muncă?

Nu cădea în capcana de a povesti despre nemulțumirile de la celelalte locuri de muncă, ci vorbește despre principiile și valorile tale. Orice angajator va aprecia că vei accepta să fii un bun profesionist care nu se abate de la principii ce țin de etică sau de moralitate.

Descrie o situație dificilă sau o criză pe care ai gestionat-o anterior

Pregătește o situație inedită căreia i-ai făcut față cu succes sau la care ai contribuit pentru a o depăși. Dacă a fost un efort colectiv, subliniază acest lucru. Onestitatea va fi apreciată de evaluatorul tău. Dacă nu ți s-a întâmplat, este, de asemenea, de dorit să o spui decât să inventezi.

Concluzie

Oricare ar fi motivul pentru care angajatorii din domeniul medical doresc să organizeze interviuri online, acceptă această oportunitate și tratează experiența precum ai face-o dacă ar trebui să mergi la sediul companiei: cu seriozitate și cu o pregătire prealabilă. Chiar dacă interlocutorii nu se află fizic cu tine, nu înseamnă că nu te pot evalua la fel de bine pe baza prestației tale de la celălalt capăt al calculatorului.

Pentru a sumariza, fii profesionist, pregătește-te, exersează, anticipează întrebările și întotdeauna ia ce e mai bun din fiecare experiență. Și dacă, totuși, nu reușești să obții locul de muncă în clinica, spitalul, farmacia ori laboratorul unde doreai, asigură-te că data viitoare te vei ridica la nivelul așteptărilor specialiștilor HR.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment