Banii sau viața (profesională)?

Banii sau viața (profesională)?

„Radiografia” forței de muncă din sănătate oferă sistemului o imagine cât se poate de clară a intereselor și provocărilor acesteia. Necesitatea analizei vine pe fondul simptomatologiei din ultimii doi ani, în care găsim sindromul burnout și un deficit al forței de muncă. În centrul acestor provocări stă, însă, credința că merită să fii medic în ciuda tuturor greutăților, mindset care a ”resuscitat” reziliența cadrelor medicale în timpul crizei pandemice și care a contribuit, alături de strategia globală privind resursele umane pentru sănătate, la echilibrarea balanței între lucrurile care contează în această profesie.

Ca urmare a efortului la care îi supune medicina, specialiștii dezvoltă un apetit crescut pentru două motivații interdependente: evoluția personală și remunerația. La o prima vedere par două chestiuni separate, însă în realitate cele două sunt interconectate și fiecare angajat va ști că fără evoluție profesională nu poate ajunge la un salariu mai mare, la fel cum nu poate primi un salariu mai mare fără să se dezvolte și să atingă un nivel superior de pregătire și expertiză în domeniul său, fie că vorbim de un medic primar sau specialist.

Schimbarea guvernează piața muncii din sănătate la toate nivelurile

Interesul direcționat preponderent spre formarea specialiștilor are ca rezultat neglijarea altor factori importanți care influențează capacitatea resurselor umane, cum ar fi dinamica pieței muncii și comportamentul și preferințele angajaților din domeniul sănătății. Iar angajații o simt cel mai bine pe pielea lor. Pentru că sistemul, cerințele, pretențiile, dar și nivelul de trai, toate suferă o schimbare permanentă, căreia cadrele medicale trebuie să îi facă față alegând să se ghideze în carieră după beneficii, oportunități de dezvoltare și, bineînțeles, factorul salarial.

Citește și: Politica de bonificații și evoluția în carieră

Te mulțumești cu ce ai acum? Dacă nu, cere cunoaște-te și ți se va da

Cunoașterea de sine este esențială pentru fiecare angajat, fiindcă doar așa cere de la angajatorul său o mărire de salariu, să participe la evenimente medicale sau să primească o funcție superioară, conformă cu expertiza și pregătirea sa. În caz contrat, cadrele medicale fie sunt atrase de posturi care nu se aliniază standardelor lor, fie aleg să migreze în căutarea unor oportunități alternative de angajare. Potrivit unui studiu publicat în America, aceste situații nasc și un paradox, în care locurile vacante în funcții superioare coexistă cu rate ridicate ale șomajului în rândul angajaților din domeniul sănătății. 

Evoluție profesională sau salariu: O dilemă a cauzalității

Evoluția în carieră aduce cu sine și evoluția în plan financiar. Concret, expertiza, pregătirea și scalarea într-o poziție superioară (prin recunoașterea meritelor și reușitelor profesionale) vin la pachet cu un salariu mai mare. În această ecuație, câștigul profesional și financiar sunt ca cele două fețe ale aceleiași monede și una fără cealaltă nu poate exista. Practic, dacă ești avansat pe un post mai bun sau pe o funcție mai bună, vei și câștiga mai bine. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple; totul depinde de context.

Respectiv, să luăm exemplul unui medic rezident versus un medic cardiolog. Doi angajați cu funcții diferite și, prin urmare, cu salarii diferite – și interese diferite. Rezidentul aspiră să devină specialist și totodată ar câștiga mai bine ulterior – în timp ce specialistul se află într-un moment al vieții lui în care a ajuns în punctul pe care și l-a dorit, iar pentru el contează mai mult un salariu prin care să-i fie apreciate efortul, anii de studiu,  performanța și multe altele. Bineînțeles, este doar un exemplu pentru a expune diferența dintre evoluția în carieră și importanța salariului, în funcție de interesele angajatului.

Te-ar putea interesa și: 5 reguli pentru a negocia o ofertă de muncă

Jobul perfect, între evoluție profesională și bunăstare financiară

Fără doar și poate, profesia aleasă se hrănește cu pasiune. Iar în medicină, acest detaliu este vital, fiindcă niciun departament nu este lipsit de provocări. Specializarea ATI este doar unul dintre exemple. Totodată, spuneam mai sus că, deși evoluția profesională și remunerația sunt două chestiuni diferite, între cele două există și o relație de interdependență; până la un punct. De la acel punct încolo, fiecare este liber să aleagă jobul care îi oferă suficient de mult pe toate planurile. Pentru a înțelege mai bine acest aspect, haide să vedem ce presupun cele două:

Ce presupune evoluția profesională în domeniul medical?

În medicină, dezvoltarea profesională este un proces continuu. Potrivit Academy of Royal Medical Colleges drumul în medicină începe cu studiile oficiale de licență și postuniversitare, care le permite medicilor să mențină și să îmbunătățească standardele de practică medicală prin dezvoltarea cunoștințelor, abilităților, atitudinilor și comportamentului. Iar dezvoltarea profesională poate implementa schimbări specifice în practica medicală.

Cât trăim, învățăm, iar cei care lucrează în domeniul sănătății o știu cel mai bine. Doar că, în cazul lor, învățarea continuă este vitală pentru a profesa la un nivel superior; pentru a ține pasul cu noile descoperiri din domeniu, pentru a le oferi pacienților cele mai bune îngrijiri și a face față provocărilor care amenință viețile omenești. Iar educația medicală continuă nu se rezumă doar la activități educaționale pentru îmbunătățirea competențelor, cunoștințelor și abilităților medicale, ci implică și competențele de management, colegialitate, profesionalism, comunicare interpersonală, tehnologie, pedagogie și responsabilitate.

Privind dincolo de teorie, caracterul imperios al evoluției continue în medicină se reflectă în practica de zi cu zi. Astfel, cadrele medicale trebuie să învețe și să se dezvolte continuu pentru că:

  • Medicii duc o viață profesională mai lungă (practică medicina și după pensionare);
  • Există o mobilitate crescută la nivel global atât la nivelul pacienților, cât și al profesioniștilor din domeniul sănătății;
  • Cunoștințele, noile tehnologii și tehnici din domeniul medicinei se proliferează într-un ritm dinamic;
  • Societatea are așteptări crescute față de profesia medicală;
  • Preocupările privind sistemele publice de sănătate sunt permanent sub lupa autorităților;
  • Mediile de lucru în domeniul sănătății sunt complexe, medicii sunt provocați în mod constant să dezvolte și să stăpânească munca în echipă multidisciplinară între colegi, personalul medical auxiliar, angajatori, autorități de reglementare și autoritățile sistemelor de sănătate;
  • Cerințele privind evaluarea performanței personalului medical devin tot mai exigente;
  • Dincolo de încrederea oferită pacienților și superiorilor, medicii trebuie să construiască relații puternice cu colegii lor și să acumuleze cât mai multe referințe în CV-ul medical, ca pas către ascensiunea în carieră.

Nu este ”sănătos” să privim bunăstarea financiară drept un tabu

Aspectul banilor nu i-a ocolit niciodată pe medici în literatura de specialitatepresă sau în viața de zi cu zi. Astfel, în timp ce unii ridică nemulțumiri față de programul încărcat și sarcinile administrative care le iau din timpul acordat pacienților, alții caută metode prin care pot face bani în studenție sau după absolvirea studiilor. Bineînțeles, profesionalismul, etica medicală și relația pacient-medic sunt atribute care nu trebuie să-și diminueze importanța și verticalitatea în fața banilor.

Citește și: Negocierea salariului: De unde să încep?

Bunăstarea financiară nu trebuie, însă, condamnată; este doar rezultatul muncii cadrelor medicale. În timp ce unii vor câștiga mai mult, iar alții mai puțin, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că salariul contează pentru fiecare practician, fiindcă îi asigură traiul de zi cu zi, cheltuielile, consumul lunar și tot ce intră sub incidența banilor. Pe lângă caracterul pragmatic, factorul salarial crește și motivația medicului, încurajându-l să aibă un comportament pozitiv față de pacienți și practica medicală.

Ce te poate atrage mai mult decât salariul?

Faptul că salariul nu este principalul motor al satisfacției angajaților este o perspectivă cunoscută în literatură de peste 250 de ani, când, în Theory of Moral Sentiments, Adam Smith a tras un semnal de alarmă privind faptul că aspectele materiale ne fac adesea mai puțin fericiți decât ne-ar împlini – așa cum mulți s-ar aștepta. În plus, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Princeton a arătat că un venit mai mare stimulează fericirea angajatului, dar doar până la un anumit prag. Când acest prag este depășit, salariile mai mari nu mai influențează atât de mult fericirea angajatului, aceasta fiind stimulată de alți factori.

Totuși, nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare. Totul este să optezi pentru ceea ce îți aduce satisfacții pe toate planurile. Ideal este să facem un exercițiu cu noi înșine și să vedem care este situația curentă și în care dintre acele paliere ne regăsim. Dacă ești adeptul gândirii în perspectivă și crezi că evoluția profesională vine la pachet cu evoluția financiară, iată, concret, câteva exemple de beneficii care surclasează importanța salariului:

  • Formarea continuă oferită de angajator, care servește drept motivație intrinsecă pentru angajați;
  • Politicile de promovare, respectiv promovarea pe posturi superioare sau recunoașterea meritelor creează un sentiment de dreptate;
  • Recunoașterea performanței, cu impact asupra productivității angajatului și a calității serviciilor de îngrijire oferite pacienților;
  • La toate nivelurile de venit, principalii predictori ai satisfacției la locul de muncă sunt culturavalorile organizațieicalitatea managerilor;
  • Alți factori a căror importanță prevalează salariul includ calitatea managerilor seniori și importanța oportunităților de carieră. La niveluri de salarizare mai ridicate, angajații pun în mod clar mai mult accent pe leadership și oportunitățile de avansare, mai degrabă decât pe salariu și echilibrul dintre viața profesională și viața privată.

Cu toate acestea, nu-ți compromite salariul

Deși salariul nu este cel mai important factor al satisfacției angajaților, aceste rezultate nu sugerează că poate fi pe deplin ignorat. Compensațiile și beneficiile pot avea o putere de predicție mai mică pentru satisfacția ta, ca angajat, decât ceilalți factori, dar este totuși principalul factor pe care îl iei în considerare atunci când evaluezi oportunitățile de angajare, în special atunci când care analizezi ofertele concurente. Bineînțeles, salariul, beneficiile competitive și posibilitățile de evoluție/ avansare ar trebui să fie nelipsite dintr-o ofertă de angajare. În timp ce salariul te poate atrage, decizia de a rămâne este puțin probabilă fără investiții reale în cultura organizațională: asumarea unui angajament față de o cultură și valori pozitive, îmbunătățirea calității managementului și crearea de oportunități de carieră care să te ajute să evoluezi.

Te-ar putea interesa și: Salariu prea mic? 5 sfaturi de educație financiară care te vor ajuta să nu mai trăiești de la un salariu la altul

Medicii prioritizează dezvoltarea profesională?

După ani de studiu și așteptare, este foarte posibil ca proaspeții absolvenți de medicină să își axeze atenția asupra carierei și mai puțin pe aspectul financiar. Și este de înțeles; pasiunea îi motivează. Însă, cu timpul, evoluția profesională începe să fie privită prin optica matură a unui medic rezident sau a unui debutant, pentru că fiecare urmărește un salariu care să-i răspundă nevoilor financiare lună de lună. De fapt, nu este un deziderat, ci realitatea trăită de toți angajații din domeniul sănătății care nu pierd din vedere joburile bune, în care libertatea și flexibilitatea sunt însoțite de sentimentul de împlinire și un salariu care să le reflecte meritele și pregătirea.

Interesul pentru dezvoltarea profesională capătă și valență de indicator al satisfacției. Potrivit unui sondaj, oferirea de oportunități atractive de dezvoltare a carierei este cea mai bună modalitate de retenție a angajaților, dar și una dintre cele mai bune metode de evitare a pierderilor financiare pentru angajator (costul înlocuirii și recalificării unui angajat experimentat ar putea ajunge la 213% din salariul lunar). De asemenea sondajul arată corelația dintre satisfacția față de dezvoltarea carierei și retenția angajaților ca fiind mai puternică decât corelația dintre satisfacția față de salariu și retenția lor. 

Totuși, realitate bate teoria în multe cazuri, motiv pentru care este important sa faci o alegere adaptata nevoilor tale. Iată, concret:

Când este evoluția profesională mai importantă decât salariul?

Fiecare angajat își cunoaște nevoile și așteptările în ceea ce privește cariera sau aspectul financiar, însă dacă te simți într-o cumpănă și oscilezi între cele două, găsești mai jos câteva exemple de situații în care este bine să lași salariul pe locul doi în fața evoluției profesionale:

#1 Te poți întreține din salariu fără a fi nevoie de mărire

Inflația a devenit portavocea economiei naționale. Așa se face că în 2022, salariul minim brut, în valoare de 2.550 lei, nu poate acoperi consumul pentru o persoană adultă singură, consum care atinge valoarea de 2.708 lei. Iar dacă vorbim de o familie cu doi copii, consumul depășește 7.000 lei/ lună, cele mai mari scumpiri regăsindu-se la utilități, alimentație și îngrijirea sănătății. Așadar, dacă aceste cheltuieli nu îți afectează foarte tare veniturile și jobul curent îți aduce beneficii pe plan profesional, ai putea trece cu vederea faptul ai fi putut câștiga mai bine pentru același job într-o altă unitate sanitară.

Află mai multe despre: Ce trebuie și ce NU trebuie să faci pentru o mărire de salariu?

#2 Jobul dă bine la CV și îți aduce mai multe satisfacții decât salariul

În viață nu este totul despre bani. Este foarte posibil ca jobul actual să te ajute să obții referințe bune pentru CV și în plus să găsești aici cei mai buni colegi, cel mai bun personal și să primești oportunitățile de a opera cazuri grave sau a lucra cu cea mai bună tehnologie medicală din domeniul tău.

#3 Mediul de lucru și colectivul te fac să vii cu drag la serviciu

Nu este un secret pentru nimeni că o carieră de care ești pasionat îți va oferi, în cele mai multe cazuri, un mediu de lucru mai plăcut. Iar atunci când vorbim de medicină, importanța colectivului alături de care lucrezi crește. Și asta pentru că stresul în practica medicală este extrem de ridicat, așa că existența unui mediu de lucru plăcut este esențial pentru sănătatea medicului, motivându-l să fie productiv și să își practice meseria cu plăcere zi de zi, aspecte pe care le văd și pacienții.

Concluzii

Lumea s-a schimbat, nu mai este la fel ca în urmă cu decenii și cu siguranță nu va rămâne aceeași în viitor. Competitivitatea dintre cadrele medicale, asistenții medicali, manageri și alți experți din sănătate crește pe zi ce trece și, pentru a face față acestor scenarii în schimbare, oamenii trebuie să se perfecționeze în fiecare zi pentru a-și menține cariera într-un ritm scalabil. Dar toate, de la educație, evoluția carierei, standardul de viață sau nesiguranța jobului, contează atunci când vrei să faci o ierarhizare a lucrurilor care contează pentru tine. Totuși, nu totul este despre bani, în special pentru noua generație de medici. Nu există răspuns corect sau greșit atunci când vorbim despre ce ar alege un cadru medical între evoluția profesională și salariu. Bineînțeles, salariul trebuie să-ți permită să trăiești cel puțin decent, să-ți acopere coșul minim de consum lunar, ratele, datoriile etc. Dacă nu ești mulțumit de salariu sau de beneficiile oferite de angajator, fă-ți cont pe MEDIjobs unde peste 2.100 de companii așteaptă să-ți prezinte cele mai bune oferte de angajare! 💙

Despre Autor

Alexandra Georgescu

Scriu cu pasiune, ghidată de sens și viziune. Autentică în abordare, iubesc să creionez digital conținuturi actuale și relevante pentru cititori. Cred cu tărie că scrisul este o artă, creativitatea o virtute.

Facebook Comment