Tehnologia evoluează constant și a pus deja stăpânire pe fiecare segment din viața noastră. De aceea, ne așteptăm ca foarte curând noile invenții să influențeze și domeniul medical. Între 2010 și 2014 a fost o creștere de 200% a numărului de startup-uri medicale care au reușit să identifice chiar investitori dispuși să le susțină cu sume de câteva milioane de dolari.
Gama invențiilor acoperă o plajă largă, de la gadget-uri medicale până la aplicații pe telefon sau protetica bionică. Odata cu trendul mondial de trecere a istoricului medical în format electronic, din ce în ce mai multi pacienți, si chiar doctori, așteaptă soluții mobile la problemele medicale .
Îți aducem la cunostință cele mai promițătoare noi tehnologii medicale:
1. Project io
Printarea 3D este utilizată în domenii vaste, iar acum a ajuns și în sectorul medical. Proiecte ca The open hand project au deschis drumul, construind proteze robotice printate 3D la un cost de numai 1000$, spre deosebire de cele clasice care au costuri de aproape 100.000$. În plus, Project io garantează pacienților că aceste proteze se vor potrivi din prima încercare, datorită aplicației Anakin, care scanează membrul rezidual și pe cel complementar cu echipamente precum un smartphone sau o tabletă.
2. MediSafe
Obiceiurile sănătoase sunt cele care ne asigură sănătatea organismului pe termen lung, iar acest lucru este și mai important când vorbim de luarea medicamentelor prescrise de doctor. Așa că cei de la MediSafe au creat o aplicație prin care pacientul său o persoană desemnată de acesta poate fi monitorizat pentru a lua la timp medicamentele prescrise. Aplicația te anunță când este momentul pentru următoarea doză, iar dacă persoana desemnată nu confirmă că această acțiune a fost întreprinsă, aplicația va contacta automat o altă persoană din lista de urgență pe care pacientul i-o pune la dispoziție.
3. Crowd Med
Acesta este un site unde doctorii din diverse specialități, diverse spitale și chiar țări, lucrează împreună la cazurile cele mai complicate ale pacienților care au căutat tratament în medie de 8 ani, și care nu au primit un diagnostic sau un tratament oficial. Creatorii site-ului spun că cei ce elucidează misterele nu sunt doar doctorii, ci și studenții, cadre medicale pensionate, asistenți medicali, cercetători, sau chiar oameni normali care sunt pasionați de elucidarea misterelor din domeniul medical.
4. Centrul medical UCSF din San Francisco
Spitalul deschis la începutul anului 2015 a uimit pacienții care au fost primiți de către 25 de roboți medicali numiti Aethon “Tug”. Aceasta este cea mai mare flotă de roboți medicali din lume, având scopul de a transporta mostre de sânge, mâncare, medicamente sau alte materiale dintr-un colț al spitalului în altul fără niciun fel de intervenție umană. Scopul final este să reducă accidentele de muncă și să lase personalul medical să se ocupe de oameni în timp ce roboții vor face restul.
Tehnologia avansată nu se oprește la roboți. Fiecare cameră din spital are un Ipad prin care pacienții comandă mâncare, pun întrebări echipei sau iau legătura virtual cu cei dragi.
Medicina pare a se îndrepta către o schimbare majoră. Cu ajutorul acestor 4 tehnologii și nu numai, pacienții ar putea fi ținuți departe de săile de urgență, deja mult prea aglomerate, iar medicii s-ar putea axa mai mult pe tratamente de prevenție. Viitorul sună bine!