Ce trebuie și ce NU trebuie să faci pentru o mărire de salariu?

Ce trebuie și ce NU trebuie să faci pentru o mărire de salariu?

Visezi de ceva timp la o mărire de salariu, dar nu știi exact cum să pui problema? Ei bine, experiența este cea care își spune cuvântul, mai ales în domeniul medical, acolo unde orice greșeală poate cântări enorm. Totuși, de la 1 ianuarie 2022 grila de salarizare a fost modificată. Salariile medicilor s-au majorat cu un sfert din valoarea de bază. Astfel, un medic fără încadrare poate câștiga 7.971 lei, iar unul primar aproximativ 15.567 lei. Însă, lucrurile stau diferit de la o instituție sanitară la alta. Felul în care sunt alocate bonusurile sau măririle sunt stabilite în funcție de politica de funcționare a fiecărui spital sau cabinet medical. Atitudinea angajatului și felul în care își desfășoară activitatea sunt două aspecte la fel de importante.

De asemenea, contează la fel de mult și felul în care gestionezi discuția cu managerul. Însă, nu trebuie să îți faci griji. Există câteva trucuri care te vor ajuta mai mult ca sigur să obții ceea ce îți dorești.

5 sfaturi pentru a obține rapid o mărire de salariu

Dacă îți faci planuri de mult timp pentru a obține o mărire de salariu iată 5 sfaturi pe care merită să le iei în calcul:

1. Evaluează-te cât se poate de obiectiv – Gândește-te atât la reușite, cât și la obstacolele pe care le-ai întâmpinat de-a lungul timpului. E important să privești în ansamblu parcursul tău pentru a definitiva o evaluare cât se poate de sinceră. Scrie pe o foaie lucrurile esențiale care descriu cel mai bine munca ta în instituția sanitară. De asemenea, nu ezita să te gândești la ce ar trebui îmbunătățit.

Citește și: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

2. Analizează cu atenție valorile de pe piață – Documentează-te în ceea ce privește salariile mediciilor care activează pe aceeași specializare. Eventual încearcă să iei legătura cu ei, pentru a vedea care sunt sumele reale. În plus, vei putea afla mai multe detalii despre modul în care funcționează alte instituții.

3. Negociază – Alege un moment potrivit în care să vorbești cu managerul despre mărirea de salariu. Fii deschis/ă și mizează pe transparență. Gândește-te la eventualele întrebări pe care ți le poate adresa superiorul și trasează un mini discurs înainte. Păstrează un ton prietenos și cald. Dacă alegi să scoți în evidență numai aspectele negative cu care te confrunți nu vei obține răspunsul dorit. De asemenea, acordă o atenție atmosferei din jurul tău. În cazul în care compania trece printr-o perioadă grea este mai mult decât evident că nu este indicat să negociezi o mărire de salariu. Așteaptă momentele propice, când toată lumea este relaxată și deschisă noilor oportunități de evoluție.

Citește și: Negocierea salariului: De unde să încep?

4. Pune-te în valoare – Dacă îți faci treaba ca la carte este foarte posibil ca superiorii tăi să fi observat deja. Însă, e important să le reamintești care sunt atuurile tale și să le demonstrezi că te numeri printre cei mai buni angajați. Descrie-le pe larg felul în care ai gestionat anumite momente tensionante și cum ai reușit să salvezi reputația companiei. Va cântări foarte mult în luarea unei decizii.

5. Adu argumente solide – În cazul unui refuz, nu te descuraja. Încearcă să te gândești de ce managerul tău a spus „nu” și adu contraargumentele necesare pentru a-l convinge să își schimbe părerea.

Ce să NU faci dacă vrei o mărire de salariu?

Există de asemenea și lucruri pe care ar trebui să le eviți cu orice preț:

·   Nu te compara cu ceilalți – Nu încerca să ceri o mărire de salariu prin a expune punctele slabe ale colegilor tăi pentru că tot ce vei atrage va fi antipatie. Unul dintre factorii pe care superiorul tău îi va lua în calcul pentru a-ți mări salariul este felul în care lucrezi în echipă. Așadar, pune în valoare exclusiv meritele tale, fără a aduce jigniri celorlalți.

·   Nu insista – E dreptul tău să mai încerci în cazul în care ai primit un refuz. Totuși, ai grijă să nu devii prea insistent/ă. În caz contrar, îți vei pierde credibilitatea în fața superiorilor și în loc de mărire vei primi sancțiuni diverse.

Te-ar putea interesa și: Mituri despre negocierea unei promovări în carieră

·   Nu adopta o atitudine lingușitoare – Nimic nu devine mai penibil decât o persoană care își schimbă complet atitudinea pentru a obține ceea ce își dorește. Probabil că ai întâmpinat de-a lungul timpului colegi care voiau să impresioneze doar la nivel declarativ. Nu lua exemplul lor. Oricât de mult ți-ai dori mărirea de salariu, nu încerca să cazi în cealaltă extremă. E important să rămâi vertical/ă, indiferent de situație.

·   Nu alege un mediu de lucru toxic –Și totuși, te-ai gândit că mărirea de salariu nu se concretizează tocmai din cauza locului de muncă? Ca proaspăt medic sau asistent debutant îți dorești să profesezi cât mai repede, tocmai de aceea alegerea jobului nu este planificată cu atenție înainte. Singurul tău scop este să pui în practică toate cunoștințele teoretice acumulate în școală. Însă, dacă nu te afli în locul potrivit există foarte puține șanse să te bucuri de mărirea de salariu mult visată. Totuși, nu trebuie să îți faci griji. Platforma de recrutare MEDIjobs ți-a pregătit oferte personalizate, indiferent de specializarea pe care o ai. Toate opțiunile sunt verificate înainte, pentru a elimina din start riscurile care pot apărea pe parcurs. Așadar, ai garanția că vei evolua într-un mediu armonios, care să-ți ofere toate resursele de care ai nevoie pentru a excela în domeniu. Tot ce trebuie să faci este să accesezi platforma și să îți creezi gratuit un cont. Pe baza datelor introduse de tine, algoritmul va sorta anunțurile în așa fel încât să se potrivească cerințelor tale.

Concluzii

A obține o mărire de salariu nu este deloc o treabă ușoară. Chiar dacă salariile medicilor s-au majorat în ultima perioadă, există câteva lucruri care te vor ajuta să avansezi. E important să adopți atitudinea potrivită și să fii deschis/ă negocierilor. Nu te compara cu alții și nu încerca să insiști dacă ai primit mai multe refuzuri. De asemenea, e esențial să alegi cu atenție mediul de lucru. MEDIjobs îți pune la dispoziție numeroase oferte de muncă, care îți vor permite să te dezvolți armonios din punct de vedere profesional.

Alege cu încredere serviciile platformei de recrutare MEDIjobs și bucură-te de oportunități constante de evoluție!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment