Tot ce trebuie sa stii despre specializarea in Anestezie si Terapie Intensiva (ATI)

Tot ce trebuie sa stii despre specializarea in Anestezie si Terapie Intensiva (ATI)

Anestezia și terapia intensivă reprezintă o ramură a medicinei destul de dificilă și solicitantă, ea reprezentând o secție indispensabilă fiecărui spital. Secțiile de terapie intensivă sunt cele în care se îngrijesc pacienții cu organe lezate sau cu funcții alterate și reprezintă unele dintre cele mai bine dotate secții dintr-un spital, beneficiind atât de aparatură performantă pentru specificul problemei, cât și de personal bine instruit. Specializarea in anestezie și terapie intensivă este considerată una dintre cele mai grele specializări, motiv pentru care este indicat să fii bine informat cu privire la ceea ce cuprinde aceasta.

Cât durează până obții specializarea în ATI?

Durata de pregătire pentru specializarea în ATI este de cinci ani. În acești cinci ani, fiecare rezident trebuie să treacă prin 200 de ore de pregătire teoretică pe an, aceste ore fiind cumulate în cadrul cursurilor și al seminariilor. În atenția medicilor specialiști din domeniile: cardiologie și boli vasculare, endocrinologie și boli metabolice, gastroenterologie și hepatologie, hematologie, medicină internă, neurologie, nefrologie, chirurgie, pneumologie, pediatre și oncologie, specializarea în ATI poate fi obținută în urma efectuării stagiilor de terapie intensivă și parcurgerea modulelor teoretice de la 14 la 27.

Segmentarea specializării ATI

Cursurile pe care trebuie să le studieze rezistenții sunt împărțite în 27 de module, fiecare cu o tematică distinctă. Pe lângă pregătirea teoretică, rezidenții parcurg și pregătirea practică. Aceasta este segmentată într-un număr de două stagii, unul de Anestezie și unul de Terapie intensivă. Stagiul de Anestezie are o durată de 3 ani, un total de 36 de luni, dintre care 30 de luni trebuie petrecute în spitale universitare, celelalte 6 luni fiind efectuate în cadrul unui serviciu acreditat, la latitudinea rezidentului. Stagiul de Terapie Intensivă are durata de de 2 ani, fiind desfășurat pe toată durata sa în spitale universitare.

În cadrul stagiului practic pentru anestezie, rezidentul va practica anestezia în 11 domenii (chirurgie generală, chirurgie ortopedică, chirurgie urologică, obstetrică – ginecologie, chirurgie cardiacă, chirurgie vasculară, chirurgie toracică, neurochirurgie, ORL – oftalmologie și stomatologie, chirurgie ambulatorie și pediatrică, la care se adaugă terapia durerii și bioetica. Cu excepția anesteziei în chirurgia generală, care are o durată de 12 luni, celelalte se rezumă la aproximativ 40-50 de ore de curs, ceea ce înseamnă 2 luni.

În cadrul stagiilor de terapie intensivă, rezidenții vor parcurge un stagiu de 18 luni de terapie intensivă polivalentă, dintre care 150 de ore vor fi dedicate segmentului chirurgical, iar restul de 150 de ore vor fi dedicate segmentului medical. De asemenea, se solicită obligatoriu minim 3 luni de terapie intensivă pediatrică. Următorul stagiu este cel de terapie intensivă traumatologică, care are o durată de 3 luni și stagiul la unitatea de primiri urgențe, tot cu o durată de 3 luni.

Pe ce se pune accentul?

Fiecare modul este axat pe o serie de materii importante și specifice modulului respectiv. De exemplu, în cazul modulului I, care este pe tematica de baze fundamentale ale anesteziei, materiile prime sunt fiziologie, farmacologia și fizica aplicată. Aceste materii se schimbă de la un modul la altul, fiind vorba de mai multe materii pentru un modul și de mai puține pentru altul. După încheierea fiecarui modul, rezidenții trec printr-o metodă de evaluare, numită evaluare de etapă, efectuată de îndrumător și de responsabilul de stagiu – această evaluare are loc cel puțin o dată pe an.

Cum se face evaluarea?

Există două tipuri de evaluări prin care trec rezidenții – evaluarea teoretică și evaluarea practică. În ceea ce privește evaluarea teoretică, aceasta este segmentată în evaluare periodică și evaluare finală. Evaluarea periodică reprezintă examenul scris susținut de către rezidenți la finalul modulelor. Evaluarea finală reprezintă examenul ce trebuie susținut după parcurgerea tuturor celor 5 ani. Evaluarea practică are loc la finalul fiecărui stagiu de practică, unde sunt verificate toate activitățile întreprinse.

Ce calități trebuie să aibă un anesteziologist de succes?

Fiecare specializare medicală necesită o serie de calități și cerințe pe care trebuie să le aibă persoanele ce profesează în domeniul respectiv. În cazul specializării ATI, în calitate de rezident și viitor medic, este indicat să se posede abilitatea de a rămâne concentrat asupra detaliilor pe o perioadă mai îndelungată de timp. De asemenea, trebuie să aibă curajul și încrederea în sine necesară pentru a lua decizii rapide, în situații stresante, care se pot schimba într-o secundă. Răbdarea și tăria de caracter reprezintă și ele atuuri puternice.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment