5 reguli pentru a negocia o ofertă de muncă

5 reguli pentru a negocia o ofertă de muncă

Ideea de negociere a unei oferte de muncă poate părea extrem de provocatoare la prima vedere și îi poate speria pe mulți, mai ales dacă se pornește cu preconcepția că în urma unei negocieri doar o singură parte iese câștigătoare. De fapt, în realitate, scopul unei negocieri este tocmai acela de a găsi un teren comun, în care toate părțile să fie mulțumite. În plus, nimănui nu ar trebui să îi fie frică de ideea de negociere în sine, negocierea face parte din viața de zi cu zi a fiecărui adult. 

Dacă nu îți place foarte tare ideea de a negocia o ofertă de muncă, încearcă să te gândești că nu negociezi pentru a obține maximul din ceea ce poți obține de la angajatorul tău, ci pentru a simți tu însuți că ești corect față de propriile dorințe și așteptări. Totodată, gândește-te că este atât în interesul tău, cât și în interesul angajatorului, ca tu să fii mulțumit cu adevărat de oferta de muncă pe care ai primit-o. Vei putea da cu adevărat randament la locul de muncă numai atunci când vei fi mulțumit pe deplin de ceea ce primești în schimbul muncii tale. 

Negocierea unei oferte de muncă poate părea problematică la început pentru oricine, însă reprezintă cu adevărat o provocare dificilă pentru cei aflați la primul loc de muncă. În acest caz, nu există o experiență anterioară pe care să te bazezi și din care să înveți. Există însă un început în orice, așa că nu ar trebui să îți faci griji. Important este ca tu să știi foarte bine ce îți dorești de la locul de muncă pe care îl vei avea! 

Specialiștii în resurse umane au ajuns la concluzia că mulți candidați care se prezintă la interviul de angajare nu se arată dornici să își negocieze salariul. În schimb, un studiu realizat de cei de la CareerBuilder ne arată faptul că marea majoritate a managerilor sunt deschiși în a negocia salariul pe care îl oferă celor care vin la interviu. Mai mult decât atât, 53% dintre manageri au declarat chiar că nu refuză direct negocierea salariului nici măcar pentru candidații care se află la prima experiență în câmpul muncii. 

Află și: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

Și dacă ai impresia că nu ai de ce să negociezi pentru că oricum nu vei obține mare lucru, îți spunem că nu este deloc așa. Potrivit unui studiu realizat de Jobvite’s Job Seeker Nation, în unele cazuri, câștigurile din aceste negocieri ale ofertei de muncă se pot dovedi a fi substanțiale. În ceea ce privește salariul, spre exemplu, în urma negocierii se pot obține cu până la 20% mai mulți bani. 

Aceeași analiză a CareerBuilder ne arată că 51% dintre angajați nu negociază pentru că nu se simt comfortabil să ceară mai mulți bani sau mai multe beneficii extra-salariale. Mai mult, aproape jumătate dintre cei care au participat la studiu au recunoscut că le-a fost frică să negocieze din teamă că angajatorul își va retrage în cele din urmă oferta. De asemenea, mai bine de 30% dintre candidați au ezitat să negocieze din teama de a nu fi percepuți că fiind lacomi. 

Negocierea unei oferte de muncă înseamnă însă și că ești un adevărat profesionist și că nu ești dispus să accepți orice atunci când vine vorba despre cariera ta. Tu știi cel mai bine ceea ce poți oferi și cât de mult valorează munca ta, nu-i așa?! Ai fost ales pentru angajare pentru că ești cea mai bună persoană pentru o anumită poziție și pentru că angajatorul crede în tine și în valoarea ta. 

Faptul că vrei să negociezi oferta de muncă pe care tocmai ai primit-o nu îi arata angajatorului că ești lacom sau că ești arogant, ba chiar din contră. O asemenea abordare îi va arăta angajatorului că ești foarte bine documentat, că ai analizat piața și că ești interesat să pui pe masă mai multe opțiuni care să ducă la bun sfârșit negocierea ofertei de muncă. Astfel, dacă veți ajunge în cele din urmă la o înțelegere, gândește-te că vei avea un plus încă de la bun început în relația cu angajatorul tău. 

Citește și: Cum te promovezi eficient la interviu dacă nu ai experiență?

Trecând peste toate aceste aspecte, uite cinci reguli de care ar fi bine să tii cont atunci când urmează să negociezi o ofertă de muncă cu angajatorul tău: 

Pregătește-te înainte de a începe o negociere 

Este imposibil să ai succes într-o negociere dacă tu nu te pregătești așa cum se cuvine. În plus, ai demonstra faptul că ești neprofesionist și că nu ești atât de interesat în realitate de acel loc de muncă ce tocmai ți-a fost oferit. Negocierea este de cele mai multe ori despre salariu, dar nu numai atât. 

În primul și primul rând, află care este nivelul salarial pentru postul pe care tu urmează să îl ocupi. Lăsând la o parte limitele inferioare și superioare, este important să știi în general cu cât sunt plătiți alți oameni care lucrează pe același post în industrie. Știind astfel de lucruri nu vei ajunge să ceri mai puțin decât ai merita. În plus, vei știi ce ai de făcut pentru a îți convinge angajatorul că tu meriți mai mult.

În cele din urmă, nu uita să te informezi și cu privire la situația în care se află compania pentru care urmează să lucrezi. În cazul în care este cunoscut faptul că acea companie se confruntă, spre exemplu, cu o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, este indicat să te orientezi de așa natură încât cererile tale în legătură cu salariul să nu pară exagerate și imposibil de pus în practică. 

Te-ar putea interesa și: Cum să refuzi o ofertă de job într-un mod politicos

Salariul nu reprezintă întreaga ofertă de muncă 

Nu te gândi numai la salariu, la fel de importante sunt și beneficiile extra-salariale pe care ți le oferă angajatorul. În unele cazuri, acestea pot face chiar diferența între mai multe oferte de angajare. Poate fi vorba despre o asigurare puternică de sănătate, despre o mașină de serviciu, despre tichete de vacanță sau despre un abonament la o sală de fitness sau la un centru spa. Toate aceste beneficii extra-salariale pot face ca o ofertă de muncă să fie mai atractivă decât alta. 

Ajută angajatorul să înțeleagă ce îți dorești 

Ești conștient și tu probabil că înainte de toate este important ca angajatorul să aibă siguranța că meriți ceea ce îți dorești de la locul de muncă ce tocmai ți-a fost oferit. Îți dorești mai mulți bani în comparație cu oferta inițială? Nu este nimic rău în asta, însă încearcă să îi spui angajatorului de ce consideri tu că meriți mai mulți bani. Creează o poveste și ajută-ți angajatorul să ajungă pe aceeași lungime de undă cu tine. 

Și nu uita, într-o negociere, angajatorul nu este adversarul tău, ba chiar din contră, este partenerul tău de negociere. Este în interesul ambelor părți să ajungeți la o variantă de compromis care să mulțumească pe toată lumea. Evită cu orice preț să fii agresiv în negociere, nu ai nevoie de așa ceva și nu vei câștiga nimic dacă vei adopta o asemenea abordare. 

Citește și: Salariu prea mic? 5 sfaturi de educație financiară care te vor ajuta să nu mai trăiești de la un salariu la altul

Păstrează un ton pozitiv 

Pentru ca o negociere să decurgă așa cum trebuie ai nevoie de o atitudine calmă și deschisă. Încearcă să fii de la bun început pozitiv și să îi arăți celui cu care negociezi că îți dorești cu adevărat acel loc de muncă. În același timp însă, trebuie să îi arați și faptul că îți știi valoarea și că nu ești dispus să lucrezi pe mai puțin decât meriți. O atitudine pozitivă și bine intenționată va fi mereu apreciată de angajator. Evită cât poți de mult să devii defensiv în timpul negocierii, nu ai nevoie de așa ceva! 

Nu negocia doar de dragul negocierii 

Există și riscul în unele cazuri de a ajunge în poziția de a negocia doar din dragul de a negocia. Sau poate că nu vrei să lași să se înțeleagă că ești dispus să accepți prima ofertă ce ți-a fost făcută. Dacă ai văzut că angajatorul este deschis la negociere, nu veni cu pretenții exagerate. Angajatorul va rămâne cu o impresie proastă despre tine dacă nu știi când este momentul să te oprești din negociere. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Adrian Șomai

Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.

Facebook Comment