INTERVIU | Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog și fondator ARES: Cea mai mare provocare din punct de vedere medical este să-l educi pe pacient

INTERVIU | Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog și fondator ARES: Cea mai mare provocare din punct de vedere medical este să-l educi pe pacient

Din dorința de a salva lumea pe care a resimțit-o încă de mic, Dr. Oren Iancovici a decis să devină medic, urmând Facultatea de Medicină în România. Recunoaște că în acea perioadă și-a încercat pentru prima dată” flerul” de antreprenor și a ajuns să învețe lecții valoroase. În prezent a reușit să revoluționeze medicina prin multe premiere medicale, bucurându-se că a reușit să găsească soluțiile potrivite pentru pacienții săi.

Datorită talentului deosebit de a comunica și de a empatiza cu pacienții, medicul subliniază că activitatea sa implică și educarea acestora. Dr. Iancovici și-a propus să lucreze în cadrul Centrelor de Excelență ARES pe care le-a fondat cu medici tineri, care s-au putut adapta la medicina inovatoare pe care o practică, care au deschidere și încredere totală în aceste proceduri intervenționale, dar mai ales cu oameni pentru care nu primează aspectele materiale.

Printre realizările pe care le vizualizează în următorii 5 ani pe plan profesional, Dr. Oren Iancovici menționează că ar dori să schimbe politica de sănătate din țara noastră cu privire la bolile cardiovasculare, să se deschidă mai multe centre cardiovasculare și laboratoare imagistice, precum și să crească echipe medicale capabile să opereze, contribuind astfel la îmbunătățirea speranței de viață din România.

Care a fost momentul în care ați știut că vă doriți să urmați specializarea cardiologie? Ce v-a atras la acest domeniu medical?

Încă din copilărie am știut că vreau să fiu cardiolog. M-am înscris la facultatea de medicină pentru a deveni cardiolog. Cred că are legătură cu faptul că mama avea uneori probleme de sănătate, se întâmpla să leșine. Și țin minte că de fiecare dată când venea ambulanța îi făceau un EKG și îi spuneau că are tensiunea mare. Și probabil că mi-a rămas în cap că eu trebuie să salvez lumea, fiind cardiolog.

Citește și: INTERVIU | Dr. Alexandru Deutsch, Medic Primar Cardiologie cu competente in Electrofiziologie si Stimulare Cardiaca

Ce anume v-a îndreptat pașii către România? Ce amintiri v-au rămas din timpul facultății de medicină?

Eu sunt de origine română, aveam rude în România și veneam aici frecvent în vizită. Știam și limba română. Și imediat după cei trei ani de armată pe care i-am făcut în Israel, mi-am dorit să merg la facultate. La noi în familie există tradiția de a merge la facultate, părinții au studii superioare și era firesc să-mi doresc să îi urmez. În plus, viața în Israel e destul de diferită de viața de aici. Nu e atât de ușoară sau frumoasă. Și după trei ani de armată îmi doream să plec. Și am ales să nu plec într-o călătorie prin America de Sud cum fac mulți tineri israelieni, ci să vin în România să fac facultatea de medicină.

În timpul facultății a trebuit să mă întrețin în București. Eram student străin și plăteam o taxă destul de mare la Facultatea de Medicină. În jur de 3600 de dolari pe an. Mi-am încercat atunci ”flerul” de antreprenor și am învățat lecții valoroase.

În calitate de fondator și manager al Centrelor de Excelență ARES, care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în calitate de medic și antreprenor?

Cea mai mare provocare din punct de vedere medical este să-l educi pe pacient. Pacienții din România sunt foarte puțin informați. Când vin la medicul cardiolog nu știu exact de ce vin, de ce au nevoie etc. Comunicarea cu ei e foarte dificilă, trebuie multe explicații și uneori o muncă de convingere pentru a adera la un anume tratament. Lipsa de educație înseamnă că pacientul devine extrem de dependent de medic. Ceea ce e greșit. Pacientul trebuie să fie dependent de sistem, nu de medic. 

Am reușit să transform această provocare într-o oportunitate, pentru că am descoperit că am talentul de a vorbi cu pacienții, de a stabili relații apropiate cu ei și familiile lor. Și am folosit acest talent pentru a mediatiza cardiologia și a educa pacienții pe această temă.

Ca antreprenor, comunicarea cu medicii reprezintă o provocare. Pentru că în România medicii nu fac parte din sistem, lucrează în cabinete private, majoritatea. Iar România nu le oferă în acest moment soluții: când vine un pacient cu diverse probleme cardiovasculare, sunt limitate opțiunile pentru a-l trimite mai departe. Astfel că nu există obișnuința de a colabora, de a lucra împreună în beneficiul pacientului. Noi încercăm să le spunem medicilor cardiologi că îi putem ajuta să rezolve problemele grave ale pacienților lor și că ar trebui să lucrăm împreună.

O altă problemă este subdimensionarea sistemului. Cu cât medicina avansează într-un domeniu, cu atât numărul de specialiști din domeniul respectiv scade, pentru că sistemul nu ține pasul. Lipsa de specialiști e o problemă care trebuia prevăzută de acum 10 ani…

Citește și: INTERVIU | Dr. Breha Anca, medic cardiolog: „Beneficiile oricărui medic sunt legate de starea de sănătate a pacientului recuperat”

În funcție de ce criterii v-ați ales echipa de colaboratori? Ce calități căutați la profesioniștii cu care colaborați?

În urmă cu 10 ani, când am început activitatea, mi-am propus să lucrez cu medici tineri. Medici care abia termină rezidențiatul și care nu vin cu idei fixe sau preconcepute despre cardiologia intervențională. În sistemul de stat nu se fac 20-30% dintre procedurile pe care noi le facem și unii dintre medicii care lucrează acolo pot avea prejudecăți despre aceste proceduri intervenționale. De aceea,  am vrut să lucrez cu medici tineri care se pot mula pe tipul de medicină pe care îl facem noi și care sunt deschiși și au totală încredere în aceste proceduri intervenționale. 

Acum, brandul ARES a crescut și valorile noastre sunt cunoscute în comunitatea medicală din România și ne alegem colaboratorii dintre medicii care împărtășesc valorile noastre și pentru care prioritatea principală nu este partea materială.

Din punctul dvs. de vedere, este suficient de bine dezvoltată cardiologia în România? Sunt suficienți de mulți cardiologi?

În București, da, cardiologia este super dezvoltată. În restul țării, cu câteva excepții, suntem la nivel sub european. O spun studiile. Nu sunt suficienți cardiologi, nu sunt suficiente angiografe. Sistemul trebuie să investească foarte mulți bani pentru a suplini această lipsă. Iar lucrurile trebuie făcute integrat. Poți să aduci 1000 de cardiologi mâine. Dacă nu îi instruiești și dacă nu au pe ce aparate să lucreze, nu se va schimba nimic. Sistemul trebuie crescut de la zero. Dacă începem acum, rezultatele se vor vedea peste 10 ani.

Citește și: INTERVIU | Dr. Sevgean Ali, medic specialist cardiolog

Ați reușit să revoluționați medicina prin multe premiere medicale. Povestiți-ne vă rog despre una dintre ele, care vă este mai aproape de suflet.

De fiecare dată când am adus în România o nouă procedură, un nou dispozitiv, m-am bucurat că am găsit soluția potrivită pentru pacientul respectiv. Cel mai mult mă bucură procedurile pe care le-am făcut pentru tratamentul malformațiilor cardiace congenitale la copii. Am lucrat cu mai multe fundații astfel încât să ajutăm cât mai mulți copii, chiar și când familiile nu aveau posibilități materiale.

Tehnologia a ajuns să joace un rol deosebit în medicină. Ce rol joacă pentru dumneavoastră?

Fără tehnologie nu ar exista cardiologia intervențională. Dispozitivele medicale pe care le folosim, echipamentele medicale cu care lucrăm și care ne dau voie să facem o medicină supraspecializată, sunt produsul avansului tehnologic.

Ce impact a avut pandemia COVID-19 asupra domeniului dvs. de activitate? Ce schimbări preconizați în viitorul apropiat în acest sens?

În pandemie s-a văzut foarte clar că pacientul este netratat și că îi lipsesc informațiile. Însă pandemia a făcut un lucru bun: a adus sănătatea în centrul preocupărilor tuturor. Oamenii au început să fie mai conștienți și mai preocupați de sănătatea lor. Au început să caute informații și medici buni și să vină la medic să-și verifice sănătatea. Din nefericire, tot pandemia a limitat accesul la multe tipuri de servicii medicale, pentru pacienți.

Citește și: INTERVIU | Dr. Georgiana Puiu, medic specialist cardiolog: „Mi se pare ca toti gresim uneori, medicina nu vine in alb si negru, este bine sa lucram in echipa”

Ce realizări vă doriți pe plan profesional în următorii 5 ani?

Mi-aș dori să schimb politica de sănătate în România, în ceea ce privește bolile cardiovasculare. Este nevoie să se deschidă mai multe centre cardiovasculare, laboratoare de angiografie, CT, RMN, în fiecare reședință de județ. Pot fi de stat sau în colaborare stat-privat, important este să fie accesibile pacienților. Și să creștem echipe medicale în următorii cinci ani, care să poată opera în aceste centre. În felul acesta putem crește speranța de viață în România, care este cu 7-8 ani mai mică decât media europeană. 

În timpul liber aveți parte de multe activități sportive. Credeți în zicala mens sana in corpore sano?

Da, cred că un corp sănătos egal minte sănătoasă. Alerg și schiez de câte ori am ocazia și le recomand și pacienților mei cât mai multă mișcare.

Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat despre inimă, în cariera dvs. profesională?

Că e plină de surprize. Și la propriu și la figurat.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment