De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Pentru cei care vor să studieze Medicina, se știe că drumul de la teorie la practică e destul de lung, încât să te gândești de două ori înainte de-a alege facultatea. Chiar și cei care vor să devină asistenți se întreabă adesea: care e mai bună, o facultate de asistenta medicala sau o scoala postliceala sanitara

Așa cum ne-au mărturisit mulți medici și asistenți în interviurile MEDIjobs, anii de facultate sunt cei mai frumoși ani din viața lor. Dar cât de mult te ajută facultatea pentru o carieră medicală? Ce salarii poți câștiga și cât de mult te pregătește pentru practică? Ce șanse ai să găsești un job de viitor după absolvire?

Sunt întrebări importante pentru viitorii studenți care vor să ia o decizie bună, care să le asigure și un job de viitor, dar și unul care le place și îi mulțumește cu adevărat. 

Dacă te întrebi și tu aceleași lucruri, MEDIjobs ți-a pregătit un ghid despre cum e viața de student la Medicină, cât te ajută facultatea să faci carieră, cât și care sunt cele mai căutate domenii

Nu uita că în sectorul medical există un mare deficit de personal – nu doar de medici – și evoluează de la an la an. Așadar, există o mare nevoie de angajați pricepuți care să susțină nevoile sistemului. În plus, vorbim de profesii care nu riscă să fie automatizate prea curând. 

Cum afli dacă facultatea de medicină e pentru tine?

Există studenți care au știut de mici că vor să dea la Medicină. Există și studenți care au descoperit abia în liceu că sunt atrași de o carieră medicală. Unii au fost influențați de părinți sau de prieteni, în timp ce alții au descoperit în timpul altei facultăți că vor să fie medici. 

Nu există o limită de timp sau de vârstă în care să iei marea decizie. Chiar poți deveni medic mai târziu în viață, cum îți povesteam într-un alt articol. Nu e ușor, dar nici imposibil. 

Dar să revenim, există câteva întrebări la care ar fi ideal să meditezi un pic înainte. Poți face o listă cu bullet points pentru fiecare:

Preferi o facultate cu durată scurtă sau lungă? 

Unele facultăți durează 3 ani (majoritatea Științelor Umaniste) și îți garantează o diplomă mai repede, altele 6 ani (Arhitectura sau Medicina) și, de obicei, merită efortul; pentru medicină, mai e și rezidențiatul, dacă vrei să te specializezi ca medic. 

Te-ar putea interesa și: 5 lucruri de care să ții cont când alegi cea mai ieftină facultate de medicină

Preferi o facultate ușoară sau mai… consistentă? 

Dacă învățarea aprofundată nu e prioritatea ta și vrei să ai destul timp pentru a te bucura de viața socială, hobby-uri și flexibilitate în program, atunci medicina nu e chiar cea mai bună alegere. În schimb, științele economice și umaniste pot fi mai potrivite. Dacă îți place să cunoști cât mai multe, în care partea tehnică și abilitățile practice sunt importante, atunci o facultate precum medicina, arhitectura, ingineria poate fi mai potrivită.

Ce fel de științe te atrag? 

E o întrebare care se referă la ce îți place și cum îți place să abordezi lucrurile: cu o gândire logică și analitică, cu răspunsuri clare și demonstrabile – sau o abordare flexibilă, cu multe întrebări și discuții despre fenomene și idei? În cazul facultății de medicină, e destul de important să îți placă științele naturii precum anatomia, chimia și biologia. 

Ce contează mai mult: pasiunea, impactul, banii?

Există persoane care își doresc un job bun din punct de vedere financiar, ca în afara programului să facă ceea ce le place, și persoane pentru care contează să facă o meserie din pasiune, chiar dacă nu câștigă extraordinar de bine. 

Din fericire, o carieră în medicină te poate mulțumi în ambele privințe: e aproape imposibil să nu lucrezi din pasiune în domeniu, pentru a ajuta oamenii suferinzi, și majoritatea salariilor din sănătate îți asigură o situație financiară foarte bună. 

Cum e viața de student la Medicină, în 2021? 

“Am avut de depasit diferentele dintre liceu si facultate: modalitatile de predare, cerintele profesorilor, orele multe petrecute la cursuri si lucrarile practice. Un student la Medicina isi petrece majoritatea timpului invatand, insa este dificil atunci cand nu stii modalitatea cea mai potrivita pentru tine si trebuie sa o descoperi pana in prima sesiune.” – Ioana Visanescu, studentă

“Cu suişuri şi coborâşuri, un amalgam de sentimente şi trăiri, dar privind ȋn urmă a fost bine. Probabil că dacă m-aţi fi ȋntrebat ȋn urmă cu 4 ani aş fi spus că o detest, pentru că primii doi ani au fost destul de grei (…) Din anul III am ȋnceput să facem stagii ȋn spital. Făceam cu doctori care ne-au ȋndrumat cum să lucrăm cu pacienţii. Acelea au fost momentele ȋn care am ȋnceput să arătăm că nu am ȋnvăţat degeaba.” – Iuliana Mitu, studentă

“Sunt multe amintiri frumoase, in special prima practica in spital, in care eram nespus de emotionata, dar in acelasi timp fericita ca pot face ceea ce imi place si imi vad visul cu ochii. Imi amintesc cu drag de colegi, de primii pacienti si simt ca toti m-au ajutat intr-o oarecare masura sa devin omul de astazi.” (Diana Razboi, asistent medical principal)

Mulți studenti, când încep facultate de Medicină, nu au cum ști ce presupune cu adevărat această perioadă și nici ce înseamnă o carieră medicală. Poate că au văzut filme și seriale medicale, poate că au membri de familie care lucrează în sistemul sanitar. 

Citește și: Medicina, o meserie de familie? Cum influențează părinții cariera copiilor

E prea grea medicina pentru mine? Ce trebuie să învăț și cât de mult? Ce specialitate să aleg? Oare ce îmi place cu adevărat? Cum o să mă descurc și cum o să fac față stresului?

Sunt întrebările clasice și perfect normale pentru un student sau viitor student.

Odată ce începi cursurile la Medicină, direcțiile sunt haotice, dar prind contur. Pe măsură ce studiezi diferite sisteme, unii studenți realizează că unele nu sunt la fel de interesante pentru ei. Că le place să lucreze cu unele dintre ele, în timp ce cu altele nu. Și așa apare prima etapă de claritate privind specialitatea pe care ai putea să o alegi. 

Impresiile și cunoștințele tale vor continua să se adune de la un an la altul, și până în anul 3, e normal să fii (încă) confuz. Începând cu al treilea an de facultate, ambițiile tale devin mai clare, deoarece de obicei acum e momentul când studenții încep să cunoască mai bine medicina datorită practicii în spitale sau clinici. Deciziile privind specialitatea pentru rezidențiat se iau de obicei acum.

Experiența facultății diferă un pic față de practică, în care trebuie să lucrezi în ture și să stai chiar și 12-14 ore la spital, scriind note, participând la consultații, îngrijind pacienții cu probleme mai mult sau mai puțin grave, asistând la nașteri sau la decesele pacienților.

Te-ar putea interesa și: 4 lucruri pe care orice viitor medic trebuie să le știe, dar nu se învață la facultate

Chiar dacă nu avem răspunsuri clare, pentru că experiențele diferă, avem câteva recomandări care îți vor face viața un pic mai ușoară:

  1. Fă-ți un program de studiu – e destul de mult de învățat și nu pe ultima sută de metri.
  2. Nu te compara cu colegii tăi – ritmul și metodele de învățare diferă de la om la om.
  3. Uneori, așteptările diferă de realitate – în practica medicală nu este vorba doar despre simptome și știință, ci și despre viața și contextul fiecărui pacient. 
  4. Timpul tău personal este la fel de important precum studiul, așadar include-l în programul tău.
  5. E perfect OK să nu știi din primul an ce vrei să faci la rezidențiat sau ce vrei să devii – acordă-ți timp și experimentează viața de student și anii de facultate ca să decizi ce ți se potrivește.

Află mai multe despre 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte de facultatea de Medicină.  

(Cel puțin) 8 motive să studiezi medicina

Am ales Medicina pentru ca sunt pur si simplu fascinata de procesul de vindecare. Imi doresc sa fiu alaturi de pacient si sa contribui la imbunatatirea calitatii vietii, dar sa pot sa fiu si un ajutor in ceea ce priveste starea sa mentala si emotionala. (…) Este meseria de care nu cred ca m-as plictisi vreodata, care m-ar tine constant in priza si care m-ar face sa ma simt libera.” – Theodora Mihaescu, studentă.

“Am ales medicina pentru a avea satisfactia ca pot sa influentez o persoana, sa o ajut in cele mai grele momente ale sale, sa ii fiu alaturi pe parcusul bolii, nu doar prin interventii si tratament, ci si moral.” Ioana Visanescu, studentă

“Am fost atras de ideea de a fi chirurg plastician de dinainte de a ma gandi sa fiu medic. Imi amintesc cum eram in liceu (si urmaream la televizor Discovery Channel unde erau o serie de documentare. (…) M-a atras spectrul larg al acestei specialitati – pe de o parte poti ajuta pacienti in situatii disperate (…), pe de alta parte poti aduce medicina si stiinta la nivel de arta in domeniul esteticii.” – Dr. Matei Iordache, medic specialist

Sunt doar câteva răspunsuri la întrebarea De ce ai ales să studiezi medicina? Și,  într-adevăr, sunt destul de multe motive pentru care poți alege acest domeniu:

  1. Poți ajuta oamenii suferinzi și chiar poți salva viețile lor în mod direct
  2. “Lucrezi” cu corpul uman în toată complexitatea sa, care continuă să fascineze lumea 
  3. Este una dintre cele mai respectabile profesii – o vocație în sine
  4. Poți contribui la dezvoltarea medicinei prin cercetare – de exemplu, pentru a găsi tratamente la boli grave sau a preveni crizele în sănătate 
  5. Există o cerere foarte mare pe piața muncii pentru personalul medical, de ani buni – și va continua și în următorii 10 ani
  6. O carieră în sănătate îți asigură siguranța jobului și un salariu foarte bun
  7. Poți lucra oriunde în lume
  8. E greu să te plictisești! 

Citește și: 10 sfaturi pentru medicii aflați la început de drum

Cât de mult te ajută facultatea de medicină în carieră?

Pe scurt? Foarte mult – și totuși nu destul cât ți-ai fi dorit, poate.

Cum se spune, viața la facultatea de medicină e mai degrabă un maraton, decât un sprint. În cei 6 ani de studiu înveți foarte multe materii complexe și manevre clinice, fără de care nu poți să profesezi în domeniu.

  1. Chiar înveți lucruri pe care le folosești în viață.

Spre deosebire de alte facultăți care te “bombardează” cu teorii și materii pe care nu le vei mai folosi după absolvire, ceea ce înveți la medicină este baza solidă de cunoștințe care te va ajuta în fiecare zi, pentru tot restul vieții tale, atât într-o carieră medicală – în cercetare, diagnosticare și tratamentul ales pentru pacienți, cât și în viața personală (îi poți ajuta pe cei dragi, care suferă probleme de sănătate, în cel mai eficient mod).

  1. Deprinzi și abilități interpersonale esențiale în cariera medicală

Nu poți deveni cadru medical fără a avea o serie de abilități soft care sunt vitale în relațiile cu pacienții, familiile și aparținătorii lor, care pot fi mai mult sau mai puțin sensibili, neîncrezători sau dificili. În timpul facultății și a practicii în spitale și clinici, înveți și observi cum se aplică sociologia și psihologia medicală și bazele comunicării, cât și noțiuni de etică și profesionalism medical.

Citește și: Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

  1. Îți garantează șanse foarte mari să profesezi ca medic

Odată ce ai absolvit facultatea de medicină, poți să te oprești aici și să devii medic generalist, cu competențe limitate, care poate lucra doar sub supravegherea unui medic specialist sau medic primar. 

Majoritatea absolvenților continuă cu examenul de rezidențiat, când își aleg specialitatea dorită dintre cele clinice, chirurgicale, paraclinice și urmează un rezidențiat de 3-6 ani. Iar în timpul acesta, când devii medic rezident, ești automat parte din sistemul sanitar și ești plătit pentru practica din unitățile sanitare.

Salariile pentru medicii rezidenți arată astfel în 2021 (salarii brute, fără sporuri, gărzi etc.):

  • Medic rezident an I / medic dentist rezident an I -5700
  • Medic rezident an II / medic dentist rezident an II – 6100
  • Medic rezident an III / medic dentist rezident an III – 6700
  • Medic rezident an IV-V / medic dentist rezident an IV-V – 7300
  • Medic rezident an VI-VII – 7900

Cele mai bine plătite specialități sunt: terapia intensivă, anestezia, oncologia, radiologia și medicina de urgență. De asemenea, cardiologia și cei care lucrează în medicina de laborator primesc, totodată, salarii ridicate, datorită nevoii de personal.

  1. Ai numeroase opțiuni de carieră medicală

În primul rând, poți deveni medic generalist (doar cu facultatea), medic specialist (după rezidențiat) sau medic primar (după 5 ani de experiență în muncă pe anumite specialități). 

De asemenea, multitudinea de specialități din care poți alege îți oferă diferite tipuri de joburi și cariere medicale:

  • Poți alege să lucrezi cu pacienții zi de zi sau una în care lucrezi cu tehnologiile medicale, în schimb, ori în laborator.
  • Poți alege o carieră în care ești mereu în mișcare și lucrezi sub presiune, precum chirurgia sau medicina de urgență, ori una în care lucrezi în tihnă și într-un mediu de lucru stabil, precum în cercetare, alergologie sau patologie, de exemplu
  • Poți alege dintre specialități în care lucrezi mai mult cu copiii ori cu bătrânii șamd. 
  1. Te pregătește pentru o meserie sigură și de viitor

Piața muncii e în continuă transformare: unele profesii dispar cu totul, altele evoluează sau cer pregătire “hibridă”, iar altele sunt aici să rămână și chiar să fie la mare căutare.

Dacă vrei să te asiguri că nu faci o facultate degeaba și ai o carieră asigurată, medicina este o alegere foarte bună. Nu doar că garantează joburi de viitor, dar și creează unele noi. Însă este important să o faci din pasiune.

Citește și: Medicina nucleară, o specialitate modernă și hi-tech: cum arată cariera de medic sau de asistent în domeniu?

Cele mai căutate specialități de viitor, în care poți câștiga bine și poți evolua profesional

Așa cum poți afla și într-un articol separat despre topul celor mai căutate joburi medicale de viitor, acestea sunt cele în care sănătatea mentală, tehnologia și îngrijirea vârstnicilor primează:

  • Asistenții medicali anesteziști
  • Moașele
  • Asistenții medicali în geriatrie și geropatologie
  • Fizioterapeuți
  • Consilieri în domeniul adicțiilor
  • Dieteticieni și nutriționiști
  • Asistenți pregătiți în telemedicină
  • Roboticieni medicali 

Te-ar putea interesa și: Clinică sau spital? Află ce tip de unitate sanitară ți se potrivește mai bine

În cadrul unui studiu realizat de noi la MEDIjobs, cea mai mare platformă online de recrutare în domeniul medical din România, impactul pandemiei s-a reflectat și asupra pieței muncii.

În 2020 a existat o creștere de 138,5% a cererilor de angajare față de 2019, mai ales în specialitățile direct afectate: se caută asistenți și medici de Medicină de urgență, ATI, Medicină internă, Neurologie, Medicina de familie. 

De asemenea, și pentru specialitățile care tratează boli cronice și care necesită continuarea tratamentului indiferent de contextul social, precum Diabetologie, Cardiologie, Oncologie.

Aici poți afla salariile de bază pe care le are personalul din sănătate – de la medici, asistenti medicali și farmacisti, la biochimiști, psihologi, sociologi și personal de ambulanță etc.

Urmează să devii specialist medical și îți cauți din timp un loc de muncă stabil? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment