Cum poți deveni medic mai târziu în viață? De ce nu e niciodată prea târziu să începi o carieră medicală

Cum poți deveni medic mai târziu în viață? De ce nu e niciodată prea târziu să începi o carieră medicală

Pentru mulți, medicina este cel mai greu domeniu de urmat. Anii de studiu sunt interminabili, iar timpul liber pare să nu existe. Sună aproape imposibil să devii medic mai târziu în viață, așa cum îți doreai. Și oricum, de ce ai face-o? 

Poate că ți-ai pus întrebarea asta de multe ori, dar nu ai găsit un răspuns clar. Și nici viața n-a stat pe loc, ci și-a urmat cursul firesc, cu perioade bune și mai puțin bune, cu șanse minunate și provocări din care ai învățat. Și, cu cât trece timpul, cu atât șansele tale de a începe o carieră medicală par tot mai departe. În fond, la vârsta ta nu e ceva realist, nu?

Află că este la fel de realist ca la 20 de ani. Sunt atât de multe motive pentru care ai putea să decizi să începi o carieră medicală chiar și peste mulți ani. Și nu doar motive, cât chiar avantaje care îți arată că niciodată nu e prea târziu pentru a urma cariera visată – nici măcar medicina. 

Uită-te un pic la recordul lui Atomic Leow (Singapore), cel mai bătrân student la medicină din lume, care a absolvit în 2015 chiar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, la 66 de ani – o poveste pe cât de inspirațională, pe atât de realistă. 

Dar nu este singurul exemplu. 

Sunt multe persoane și în România care au făcut o schimbare la 180 de grade în viața lor, fie că a fost la 30, 40 sau 50 de ani. Și au avut aceleași griji ca și tine, dar o motivație mai puternică sau o perioadă în care au profitat de oportunitate. Au făcut-o pentru că, poate: 

  • Studiile pe care le-au urmat în tinerețe nu au fost cele dorite sau potrivite pentru ei
  • Profesia urmată nu le-a adus nicio satisfacție nici după multe încercări sau ani de experiență
  • Au avut o carieră de succes, dar au dorit foarte mult să-și urmeze pasiunea de-o viață
  • Au tot amânat să facă asta, când alte lucruri au fost prioritare (familia, relațiile personale, lipsa suportului financiar, o pauză lungă de reflecție), până cariera medicală a devenit o prioritate pe lista lor

Citește și: Schimbare Specialitate Medic Rezident: condiții și cerere de solicitare

De ce să nu o faci și tu? Niciodată nu este prea târziu să o iei de la capăt, chiar și într-un domeniu atât de bogat, interdisciplinar și cu o istorie lungă. Din contră, acum poate fi momentul perfect pentru asta. 

Practica medicală s-a schimbat enorm în ultimii 50 de ani datorită tehnologiei și cercetării, iar astăzi ai numeroase oportunități de carieră, forme flexibile de educație, o cerere în creștere pe piața muncii și… o disciplină în continuă transformare și adaptare. 

În plus, este important să ții cont că ideea de carieră diferă foarte mult astăzi față de cea de acum 30 de ani, spre exemplu. Iată cum, mai exact.

De ce e perfect în regulă să îți schimbi cariera la orice vârstă?

După fiecare etapă din viața noastră, adunăm experiență și ne și obișnuim tot mai mult cu identitatea pe care ne-am format-o, cât și cu planul pe care l-am urmat până la urmă. Dacă luăm în calcul și ideea preconcepută că “e prea târziu pentru a o lua de la capăt”, este de înțeles de ce nesiguranțele ne pot opri din a alege o nouă carieră sau a face o schimbare pentru noi. 

Însă contrar credinței populare, maturitatea dezvoltată și experiența ta de viață te pot face un candidat foarte potrivit pentru un nou domeniu, chiar și când vorbim de medicină.

Și, indiferent că vorbim de medicină sau IT sau psihologie ori construcții, provocările nu țin deloc de vârstă, ci de modul tău de gândire, de resursele, abilitățile și motivațiile tale. 

Există și avantaje consistente pentru a începe o carieră medicală mai târziu în viață, unele mai evidente ca altele. Iată care sunt o parte dintre ele și cum îți pot servi pentru a te motiva să-ți urmezi călătoria la orice vârstă ai fi. 

Citește și: Primul job: cum devii manager medical când nu ai experiență

De ce să studiezi Medicina și să lucrezi în sănătate, chiar și mai târziu în viață? 

Hai să trecem în revistă câteva dintre motivele pentru care niciodată nu e prea târziu să-ți schimbi cariera și să începi una în domeniul medical, fie că este după 2 sau 20 de ani:

1. În medie, o persoană își schimbă cariera de 3-7 ori de-a lungul vieții

Piața muncii și lumea întreagă s-a schimbat enorm în ultimii 30-50 de ani, de aici și diferențele între generații. Dacă înainte alegeai o meserie și o urmai până la pensie, astăzi milenialii în special (născuți între 1980-1996) nu mai simt presiunea de-a avea un singur loc de muncă toată viața. 

Cu toate că cei foarte tineri tind să schimbe mult mai des joburile și carierele până găsesc ceea ce-și doresc, și cei mai în vârstă aleg să facă o schimbare radicală de carieră, cu motivația potrivită și clară. 

2. Studentul la medicină are un profil diferit astăzi

Sigur, încă există o majoritate de tineri studenți care urmează studiile de medicină și farmacie și chiar asistență medicală imediat după liceu, dar vârsta medie a celor care aplică astăzi a crescut. 

Poți deveni farmacist, medic, cercetător, asistent medical chiar și la 50 de ani (cum au început să o facă deja tot mai mulți oameni pasionați).

Totodată, printre aplicanții de azi se numără chiar și absolvenți sau specialiști în alte științe, precum cele sociale și umaniste. Asta și pentru că, deși curricula cere în continuare cunoștințe de chimie, biologie și fizică, pregătirea pentru practica medicală cere și abilități și cunoștințe din discipline conexe.    

3. Ai deja abilități de viitor, pe care ți le-ai dezvoltat de-a lungul anilor

În plus, sigur ți-ai dezvoltat foarte multe abilități interpersonale și skill-uri soft care sunt extrem de importante în studiul și practica medicală, cum sunt de exemplu:

  • Un mindset analitic și logic
  • Atenția la detalii
  • Abilitățile excelente de comunicare și cooperare
  • Firea colaborativă și deschisă
  • Responsabilitate și putere de decizie
  • Orientarea spre rezolvarea de probleme sau găsirea de soluții
  • Generozitate și răbdare 
  • Calități de leadership sau management
  • Empatie, ascultare activă, compasiune
  • Alfabetizare digitală și lucrul cu tehnologii diferite
  • Lucru în echipă șamd.

Citește și: 13 abilități pe care recrutorii le caută în 2021

4. Acum e foarte posibil să știi mult mai bine ce vrei și ce poți 

Adesea, cei care aleg o carieră diferită mai târziu în viață au acumulat îndeajuns de multă experiență (de viață și profesională) încât să știe foarte bine ce își doresc și ce îi motivează – adesea, dorința de a lucra o muncă care le aduce sens vieții și semnificație. 

De asemenea, cei care aleg să studieze și să lucreze în sănătate au învățat de-a lungul timpului să gestioneze mai bine perioadele de stres sau de studiu, fiind adesea mai rezilienți și obișnuiți cu situații neașteptate ori solicitante (poate datorită experiențelor profesionale sau personale). 

5. Ai o mulțime de oportunități de carieră la alegere

Astăzi este mult mai ușor să studiezi și să aplici ceea ce înveți în timpul studiilor medicale, dar poate ce este mult mai important e că există numeroase specialități medicale din care poți alege, cât și cariere medicale și non-medicale care servesc oamenii la fel de mult. 

În plus, poți alege o carieră medicală în ce domeniu ți se potrivește: cercetare, specialități clinice sau chirurgicale, paraclinice, de laborator etc., și chiar să preiei, în timp, un post administrativ sau de manager.  

6. Așteptările și prioritățile tale s-au schimbat drastic

În mod similar, prioritățile la 20 de ani diferă de cele la 30, 40 sau 50 de ani. Acum este foarte posibil să fi trecut prin îndeajuns de multe experiențe diferite, fie că este vorba de relațiile personale sau întemeierea unei familii, responsabilitatea unui rol de lider sau antreprenor sau bunăstarea financiară. 

După un anumit număr de ani în care te-ai ocupat de fiecare prioritate în parte, poate a sosit o perioadă de reflecție și de răgaz în care ai realizat că acestea nu mai sunt atât de urgente și prioritățile s-au schimbat: poate dorești o carieră care să-ți aducă satisfacții mai multe și recunoaștere sau o muncă pe care să o faci cu pasiune. 

Citește și: De la asistent medical, la medic – un drum greu, dar nu imposibil de parcurs

7. Pacienții te vor vedea ca o persoană de încredere și cu experiență

Probabil ai mai auzit de acele situații în care pacienții se uită cu reticență și neîncredere la tinerii medici care îi consultă. Din păcate se întâmplă și e o provocare pentru aceștia, dar dacă alegi să devii medic mai târziu în viață, asta nu va fi o problemă pentru tine.

Pacienții anxioși sau cei dificili vor privi cu mai multă încredere un specialist medical mai în vârstă și pot deveni mai deschiși cu privire la problemele lor de sănătate, iar asta poate fi în avantajul tău pentru prima impresie. Bineînțeles, nu vârsta este importantă aici, ci maturitatea și competența pe care o vor vedea pacienții în scurt timp, la tine.

8. Poți fi tu schimbarea pe care o vrei în lume (cel puțin în comunitate)

Desigur, nu toate poveștile celor care au ales o carieră în medicină mai târziu în viață pornește cu dreptul. Cu toate că principala motivație este de a ajuta oamenii și a le alina suferințele, pentru anumite persoane poate fi faptul că vor să schimbe situația în care se află sistemul medical în comunitatea lor și să ia atitudine pentru a rezolva probleme cu care s-au confruntat de-a lungul anilor. 

Pentru unele persoane, dorința de a-i ajuta pe cei din comunitatea din care fac parte, de a preveni alte situații nefericite, cât și o ambiție foarte puternică și abilitățile interpersonale dezvoltate (comunicarea, compasiunea, empatia etc.) pot deveni motivația potrivită la momentul potrivit pentru a începe studiile și lucrul în sănătate.   

9. Poți afla, în sfârșit, dacă medicina este cea potrivită pentru tine 

Poate că, la 20 de ani, ai ales un domeniu mai sigur, mai stabil sau mai popular în acea perioadă. Poate ai ales ceva care chiar ți-a plăcut și care ți-a permis mai multă libertate de mișcare și experiențe diferite de viață, deși te-ai gândit adesea dacă medicina ar fi fost pentru tine.

Dacă simți că odată cu trecerea timpului, îți dai seama tot mai mult că e un risc pe care vrei să ți-l asumi cu încredere și cu o motivație mult mai clară decât atunci, drumul spre o carieră în medicină nu va fi atât de greu, din contră. 

Experiența în alt domeniu (similar sau nu), confortul pe care ți l-ai format în diferite contexte sociale și abilitățile dezvoltate în lucrul cu diferite tipuri de oameni te pot ajuta mult să te integrezi și să treci mai ușor prin anii de facultate și de lucru ca medic în specialitatea pe care ți-ai dorit-o.  

Citește și: Ce ar trebui să știi dacă nu ai experiență și îți cauți un job acum

10. Există o cerere foarte mare și în creștere de specialiști medicali în toată lumea

Nu doar pandemia, dar trendurile ultimilor zece-douăzeci de ani în evoluția sistemului medical (din orice țară) arată o nevoie crescută de medici și asistenți medicali, cât și tehnicieni medicali, lideri și educatori în domeniul sănătății. Acolo unde situația este dramatică, studenții și chiar pensionarii lucrează pentru a acoperi nevoile pacienților. 

Motivele sunt foarte cunoscute: populația îmbătrânită și creșterea populației mondiale, nevoile complexe ale pacienților, valul de pensionare a celor care au lucrat zeci de ani în domeniu, dezvoltarea tehnologiilor medicale și digitalizarea care cer specialiști etc.  

Așadar, indiferent de vârstă, va fi nevoie de tine.

Cum devii medic chiar și mai târziu în viață: pași de urmat

Simplu: cu entuziasm, răbdare, ambiție și perseverență. Și la fel ca toți ceilalți care urmează o carieră în domeniul sănătății.

  1. În primul rând, e nevoie să îți pregătești informațiile despre facultățile la care dorești să aplici și să afli toate condițiile de admitere, taxele și actele necesare.
  2. Ar fi ideal să te pregătești din timp de concursul de admitere, care cere cunoștințe avansate de biologie, chimie și fizică. 
  3. Vei urma 6 ani de școală, apoi vei da examenul de rezidențiat (dacă dorești)
  4. Rezidențiatul durează între 3-6 ani în funcție de specialitate.
  5. După absolvire și finalizarea rezidențiatului, te poți înscrie în Colegiul Medicilor și poți deveni oficial specialist în sănătate.
  6. Educația este continuă, prin urmare este important să rămâi la curent cu noutățile din domeniu și să rămâi activ în comunitatea medicală. 

Află tot ce ai nevoie în articolul complet despre parcursul profesional al medicilor.

Niciodată nu e prea târziu să-ți urmezi pasiunea pentru știință și oameni

Dacă există ceva pentru care ai avut întotdeauna o pasiune, dar pe care nu l-ai urmat până acum, o poți considera o datorie față de tine să-ți urmezi vocația de acum. Fie că este un domeniu medical care nu exista când ai urmat facultatea sau ai început să lucrezi, ori medicina ți se pare mult mai interesantă astăzi, să începi o nouă carieră într-un domeniu la care ai visat mereu poate deveni alegerea care îți va transforma pozitiv viața.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment