Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

Pentru a avea o carieră de succes în medicină știm cu toții că trebuie parcurs un drum plin de provocări și cu multă muncă. Însă, uneori, fără să realizăm, ne punem singuri piedici în acest parcurs. Fie că nu suntem suficient de încrezători în forțele și potențialul pe care le avem sau ne este teamă de eșec, putem cădea în capcana unor comportamente care nu ne ajută în dezvoltarea profesională. Cheia este să identificăm aceste obiceiuri și să le schimbăm cu unele care să ne permită să ajungem unde vrem și să ne maximizeze potențialul. 

Să vedem, așadar, care sunt obiceiurile la care ar trebui să renunți pentru a avea o carieră de succes. 

  1. Ai un stil de viață nesănătos. Oamenii de succes sunt conștienți că dacă nu sunt sănătoși fizic și emoțional, nu pot face performanță. O primă schimbare în bine pe care o poți face pentru a avea succes în cariera ta medicală este să adopți un stil de viață sănătos. Ca medic sau viitor medic, știi cât este de important să ai grijă de sănătatea ta. De aceea, este important să pui în practică teoria ⎯ să alegi o alimentație sănătoasă și să faci sport. Nu doar că te vei simți mai bine, vei fi mai energic și pregătit pentru provocările meseriei.
  1. Gândești pe termen scurt. Oamenii de succes își propun scopuri pe termen lung și înțeleg că acestea sunt rezultatul unor obiceiuri și eforturi pe termen scurt. Setează-ți, așadar, obiectivele pe care ți le dorești în carieră alături de pașii concreți pe care îi ai de făcut pentru a ajunge în acel punct. Îți va fi mai ușor să urmezi un astfel de plan, știind că efortul tău de azi va conduce la succesul de mâine. 

Citește și: Obiective în 2021: cum să adopți rezoluții realiste, care nu țin doar în ianuarie

  1. Vrei să înveți singur. Să fii autodidact este o calitate ce îți va fi utilă în construirea unei cariere medicale. Însă trebuie să accepți ideea că un mentor te poate ghida și te poate învăța lucruri pe care nu le vei găsi în manualele de medicină. Mentoratul este o componentă foarte importantă în clădirea unei cariere și o persoană potrivită care să te îndrume și să te ajute să găsești soluții acolo unde ai nevoie poate fi exact ce îți trebuie pentru a te stabiliza pe calea spre succes.
  1.  Îți cauți scuze. Oamenii de succes își îndeplinesc cu brio sarcinile și nu caută să dea vina pe alții atunci când ceva nu merge bine. Acest mod de a gândi este singura cale în care poți ajunge să ai succes, pentru că scuzele ne limitează și ne împiedică să evoluăm, atât personal, cât și profesional. Asumă-ți deciziile și fii responsabil pentru ele. 
  1. Te compari cu cei din jurul tău. Domeniul medical este unul în care competiția este foarte puternică și prezentă în mod constant, încă de la admiterea la facultate, apoi la examenul de rezidențiat și până la ocuparea unui post. Însă parcursul fiecăruia este diferit. Dacă te compari cu colegii tăi, gândindu-te că cineva a ocupat locul pe care ți-l doreai sau a obținut o notă mai mare decât tine nu vei reuși decât să te demoralizezi. Concentrează-te, mai degrabă, asupra progresului tău și încearcă să te dezvolți pe zi ce trece. 

Citește și: Cum să îți duci cariera la un alt nivel și să nu ratezi oportunități în domeniul medical

  1. Ai o mentalitate rigidă. „Viitorul aparține celor care deprind cât mai multe abilități și le combină în moduri creative”, spune Robert Greene în cartea Măiestrie. Persoanele cu o mentalitate rigidă pot crede că doar cineva foarte inteligent sau cu o înclinație naturală spre medicină poate avea o carieră de succes, fără a depune mult efort. Însă o persoană de succes știe, că deși aceste trăsături te pot ajuta, fără muncă, fără să înveți lucruri noi și să ieși din zona de confort, nu va realiza tot ceea ce și-a propus. Evoluția este obligatorie în orice carieră, însă cu atât mai mult în cea medicală. 
  1. Crezi că succesul vine peste noapte. Privind din exterior, poate părea că o persoană a avut succes peste noapte, însă acest lucru este un mit. Oamenii de succes știu că și cele mai mici progrese, constante, realizate zilnic, se vor cumula cu timpul și le vor aduce rezultatele pe care și le doresc. Iar în spatele unui progres în carieră stau adesea eforturi susținute. De aceea, te încurajăm să îți faci planuri de viitor, dar și să te concentrezi și pe ziua care urmează, încercând să fii din ce în ce mai bun în ce faci.
  2. Îți este teamă de eșec. Teama de eșec, care se află adesea mână în mână cu dorința de a face totul perfect reprezintă calea sigură de a nu progresa în carieră. Atunci când te temi și nu acționezi, ai 100% șanse să nu primești ce îți dorești pentru că, de fapt, ai ratat startul. Sfatul nostru este să încerci, să te pregătești înainte, să fii încrezător și să profiți de oportunitățile care se ivesc. Doar așa vei reuși să te dezvolți profesional. 

Citește și: Cum am fost învățați să ne măsurăm succesul vs. cum ar trebui de fapt măsurat

  1. Vrei să ai totul sub control. Sigur că nimănui nu îi plac surprizele neplăcute și ne dorim un parcurs lin, așa cum ni-l planificăm. Însă nu te ajută să te îngrijorezi cu privire la lucrurile pe care nu le poți controla. Așadar, sfatul nostru este să detașezi, să accepți provocările din carieră și să adopți o atitudine pozitivă. 
  1. Vrei ca toată lumea să te placă. Cu toții ne dorim să fim apreciați și este normal să încercăm să ne facem plăcuți printre colegii de muncă. Însă acest comportament dus la extrem, denumit psihologic „people-pleasing”, adică dorința de a le face pe plac altora, poate fi extrem de dăunător. Unele persoane cu încredere în sine redusă echivalează valoarea propriei persoane și respectul de sine cu volumul laudelor, al aprecierilor și al complimentelor pe care le primesc zilnic. Spre exemplu, un people-pleaser este angajatul model care nu va refuza nicio solicitare din partea managerului sau va prelua o mare parte din turele colegilor, atunci când îi cer asta, chiar dacă și el este obosit sau are alte obligații. O astfel de persoană nu va reuși să avanseze în carieră pentru că se concentrează prea mult asupra celorlalți și asupra nevoilor lor, în detrimentul propriei persoane. 

Citește și: Cum să obții o promovare în domeniul medical într-o perioadă dificilă

  1. Nu profiți de oportunități. Așa cum spuneam, succesul peste noapte este un mit. În viață nu există garanții, iar singura certitudine este că dacă nu faci nimic, nu vei primi nimic și nu vei avea succes dacă nu încerci lucruri noi. Așadar, este important să profiți de șansele profesionale care se ivesc, să discuți cu colegi din sfera medicală, să te dezvolți. Aceste conexiuni te pot ajuta pe viitor.
  1. Nu te adaptezi la schimbări. Flexibilitatea este una dintre cele mai importante calități ale unei persoane care lucrează în domeniul medical. Schimbarea și ritmul alert fac zilnic  parte din sarcinile unei persoane din sistemul de sănătate. Acest lucru este valabil fie că ai contact direct cu pacienții, sau dacă vorbim de documentare privind noi tratamente sau o nouă aparatură pe care trebuie să înveți să o folosești, spre exemplu. Acestea sunt provocările meseriei și fără o capacitate de adaptare rapidă la schimbări, nu vei face față în acest domeniu. Chiar dacă unii dintre noi suntem la începutul carierei sau avem deja experiență în asistență medicală, putem învăța oricând ceva nou, doar dacă întrebăm, dacă rămânem deschiși spre informații și practici noi, în beneficiul pacienților noștri. 

Citește și: Primul job: cum devii manager medical când nu ai experiență

  1. Nu ești pasionat de ce faci. „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, vei avea succes”, spunea Albert Schweitzer. Cel mai important obicei al doctorilor de succes este acela că sunt pasionați de ceea ce fac. Pasiunea aceasta conferă abilitatea de a fi disciplinat și dedicat bunăstării celorlalți și reprezintă fundamentul unei cariere medicale de succes. 

Așadar, deși succesul în carieră înseamnă o apreciere subiectivă a fiecăruia dintre noi, dacă faci ce îți place și ce te pasionează, este un start foarte bun în cariera ta medicală. Sfatul nostru este să fii perseverent, să identifici obiceiurile nesănătoase care te împiedică să îți atingi adevăratul potențial și să încerci să progresezi în mod constant. Mult succes! 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un profil aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment