Clinică sau spital? Află ce tip de unitate sanitară ți se potrivește mai bine

Clinică sau spital? Află ce tip de unitate sanitară ți se potrivește mai bine

Una dintre marile dileme din ultimii ani ale personalului medical românesc a fost cea legată de angajarea la stat sau la privat, atât pentru cei aflați la început de drum, cât și pentru cei cu experiență. Dar o întrebare la fel de importantă este și cea a locului, a unității sanitare care ți se potrivește ție: unde e mai bine să lucrezi, într-o clinică sau într-un spital?

Fie că este vorba despre primul job în domeniul medical sau de o schimbare pe care o iei în considerare după ani de lucru într-o unitate sau alta, este o alegere profesională care cere totuși un pic de atenție, documentare și analiză înainte de a decide să o faci. 

Pentru că, deși pare că este vorba “doar” de dimensiunea fizică a spațiului în care lucrezi sau vei lucra, există câteva diferențe notabile privind condițiile, oportunitățile, munca în sine pe care le-ai avea. Practic, o zi de lucru la spital nu e identică cu o zi de lucru la o clinică medicală. 

Ca să-ți fie mult mai clar și mai ușor să afli ce mediu de lucru ți se potrivește mai bine – clinică sau un spital – ți-am pregătit un articol care explică avantajele și caracteristicile fiecărui loc de muncă. Odată ce le vei putea pune în balanță, vei putea să înțelegi mai bine de ce ai nevoie în parcursul tău profesional. 

Citește și: Joburi din domeniul medical potrivite pentru introvertiți

Care este diferența între o clinică (sau policlinică) și un spital?

Spitalul este unitatea sanitară cu paturi de utilitate publică și cu personalitate juridică, proprietate publică sau privată, care asigură servicii medicale. Aceste servicii medicale acordate de spital sunt preventive, curative, de recuperare și paliative, de îngrijire în caz de graviditate și maternitate, precum și a nou-născutului – conform art. 1 din Legea Spitalelor.

Totodată, “În spitale se pot desfăşura şi activităţi de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar, precum şi de cercetare ştiinţifică medicală” (Art. 3)

Spitalele pot fi publice, publice cu secții sau compartimente private sau private, iar spitalele de urgență există doar ca spitale publice. O altă clasificare ar fi că spitalele pot fi spitale generale, de urgență, de specialitate etc. 

Clinicile medicale sunt tot unități sanitare, proprietate publică sau privată, care asigură servicii medicale – însă sunt mai mici decât spitalele și oferă asistență medicală majoritar în regim ambulatoriu (care nu necesită internare), fără urgențe. 

De asemenea, serviciile oferite sunt în general cele ce țin de asistența medicală primară a comunităților locale. Uneori, clinica poate fi și parte dintr-un spital. 

Și clinicile, și spitalele sunt instituții vitale pentru asigurarea stării de sănătate a populației. 

Iată o listă mai clară cu diferențele dintre aceste tipuri de unități sanitare: 

  • Spitalele sunt mai mari decât clinicile, ca suprafață și amploare, uneori fiind formate din mai multe corpuri (clădiri) și chiar clinici;
  • Spitalele au grijă de pacienți în diferite regimuri, inclusiv urgențe (spitalizare și ambulatoriu), în timp ce clinicile oferă servicii în regim ambulatoriu (nespitalizați);
  • Spitalele sunt deschise non-stop, clinicile nu;
  • Spitalele au mult mai multe secții și compartimente față de clinici;
  • Spitalele au un personal medical foarte numeros și divers (medici, asistenți medicali, infirmieri etc.), în timp ce clinicile sunt conduse de câțiva specialiști medicali;
  • Tratamentele oferite în cadrul spitalului pot fi mai scumpe decât cele oferite de o clinică
  • Spitalele există în orașele mari în general, iar clinicile servesc și comunitățile mai restrânse.

Citește și: Sunt rezident, acum ce urmează? De ce să ții cont când începi Rezidențiatul – de la alegerea specialității, la gărzi și salarii pentru rezidenți

Spital sau clinică: avantaje și provocări pentru fiecare în parte

Ce merită să amintim aici este că, indiferent de mediul de lucru ales, fie că vorbim de mediul privat sau public ori de amploarea unității medicale, lucrezi într-un ecosistem care are mare nevoie de personal medical în toate rolurile și specialitățile. Prin urmare, nu-ți va fi greu să găsești un loc de muncă. 

Însă motivul pentru care contează să îți filtrezi opțiunile de carieră este faptul că mediul și condițiile de lucru îți influențează direct performanța, dezvoltarea personală și profesională, calitatea vieții pacienților tăi, cât și gradul de satisfacție și de împlinire pe care le simți.  

Așadar, hai să trecem în revistă cele mai importante plusuri și minusuri, când vorbim de a avea un loc de muncă într-o clinică versus un spital.

De ce să lucrezi într-un spital?

  1. Te expui la experiențe și oportunități diversificate

Mai ales în cazul în care ești la început (abia ai terminat studiile, fie că ești medic, asistent medical sau alt tip de personal în sănătate, ar putea fi mai bine să lucrezi într-un spital în primii ani. Lucrul într-un mediu vast te poate ajuta enorm să înveți foarte multe lucruri de la colegi, specialiști cu experiență în diferite patologii, cazuri interesante și mentori. 

Mai exact, jobul într-un spital te expune la mai multe oportunități și experiențe diferite într-un timp scurt, ceea ce te ajută și să crești și să-ți asumi diferite responsabilități. De asemenea, în spitale se lucrează cu mai multe tehnologii avansate din domeniul medical, pentru intervențiile sau investigațiile complicate. 

Experiența de lucru în spital îți oferă șansa de a explora diferite direcții de lucru, de a afla ce anume îți place să lucrezi și pe ce ai dori să te specializezi, de asemenea. 

În câțiva ani de experiență, vei avea competențe și abilități foarte valoroase pentru un profesionist medical, care te vor ajuta să-ți găsești foarte ușor un nou job sau să urmezi o nouă carieră, dacă asta îți dorești. 

  1. Iubești provocările profesionale și un ritm dinamic de lucru

Deoarece spitalele sunt deschise 24 de ore pe zi și tratează mult mai multe cazuri și urgențe, de la cele mai banale la cele mai complexe, te poți aștepta la multe provocări medicale în timpul turei tale. Iar ritmul de lucru pentru întreg personalul medical este mult mai rapid decât în cazul celor angajați în clinici, din aceleași motive evidente. 

Așadar, dacă preferi un job într-un mediu de lucru dinamic și chiar sub presiune, unde pot apărea în orice zi cazuri neprevăzute sau nemaiîntâlnite care au nevoie de viteză de reacție și maximă atenție, munca într-un spital ar putea fi o alegere excelentă în acest sens.

  1. Poți câștiga, per total, mai bine

Munca într-un spital înseamnă lucrul în ture de zi sau de noapte pe care le poți gestiona destul de flexibil. Îți poți lua ture extra, dacă ai mai mult timp liber și flexibil, și de asemenea poți primi diferite sporuri de muncă în funcție de specialitatea medicală și de riscurile pe care ți le asumi în practica medicală, de secția pe care lucrezi etc.. 

Ca rezultat, salariul lunar poate crește destul de mult față de pragul de bază datorită acestor aspecte, cel puțin în cadrul spitalelor de stat. În cadrul spitalelor private, salariile medicilor și ale asistenților sunt de obicei competitive tocmai pentru a asigura retenția angajaților.  

Citește și: Ce sporuri poți lua în funcție de secție și cum se calculează acestea?

  1. Lucrezi cu specialiști și profesori universitari, care îți pot servi drept mentori

În majoritatea spitalelor, lucrează profesori universitari și specialiști de renume în diferite specialități medicale, care coordonează echipe și pot servi drept mentori celor la început de drum, tineri și ambițioși. 

Cum spuneam mai sus, vorbim de un mediu de lucru alert în care ajung adesea pacienți cu probleme serioase și urgențe, care au nevoie de intervenții chirurgicale de la cele mai simple la cele mai inovatoare și complexe. Prin urmare, și practica medicală cere profesioniști de top care să le gestioneze cu succes. 

  1. Ai parte de mai puține taskuri administrative

Personalul medical care lucrează în spitale este numeros și diversificat, cu mai multe tipuri de roluri profesionale în echipe. De aceea, partea administrativă și stresul birocratic revine adesea pe umerii personalului administrativ dedicat, permițând medicilor și asistenților medicali să se ocupe cât mai mult de pacienți, prioritatea lor numărul unu. Desigur, nu ne referim la toate taskurile administrative, însă adesea este văzut ca un plus când vine vorba de alegerea instituției la care să lucrezi. 

Provocările pe care le poți întâmpina într-un job la spital:

  • Program de lucru mai lung: date fiind tipurile de cazuri medicale care ajung la spital, angajații lucrează adesea mai multe ore peste program, pentru a acoperi nevoile pacienților.
  • Gărzi epuizante și haotice: alternezi destul de mult între gărzi de noapte și de zi, iar weekendurile sau sărbătorile nu sunt libere întotdeauna (și adesea vei fi chemat din scurt)
  • Riscurile la care te expui: lucrul în spitale înseamnă expunerea la mult mai multe riscuri de contaminare. Și mai mult de-atât, vei fi expus și la multe situații nefericite și traumatizante, care pot duce la apariția epuizării, a depresiei sau a altor probleme de sănătate emoțională și psihică. 

Citește și: Riscurile meseriei | Evitarea pericolelor si riscurilor in profesia medicala

De ce să alegi să lucrezi într-o clinică medicală?

Dacă știi foarte bine ce îți dorești să faci, ai deja o specialitate clară în minte și îți dorești un echilibru între viața personală și profesională, clinicile ar putea fi locul perfect pentru cariera ta.  

  1. Ai un program de lucru stabil 

Față de programul de lucru într-un spital, într-o clinică ai un program mult mai clar și mai previzibil, fără posibilitatea de a lucra prea multe ore suplimentare sau a fi suprasolicitat. Și cu siguranță ai avea weekendurile și sărbătorile mai libere. 

E un program mai normal, să-i spunem așa, asta pentru că, fiind vorba de o clinică ce primește pacienți în regim ambulatoriu, nu este necesară o echipă care să răspundă imediat la pacienți cu urgențe sau la îngrijirea celor internați (care sunt primiți doar în spitale).

În plus, munca de zi cu zi este mult mai bine organizată și clară pentru că există un flux mai mic de pacienți. Aceștia vin de obicei pe bază de programare pentru consultații, diagnostic și investigații medicale, ceea ce nu necesită timp îndelungat. 

Dacă preferi un ritm de lucru stabil și fără surprize, pe care îl controlezi ușor, un job într-o clinică poate fi mai potrivit pentru tine. Acest tip de unitate medicală este mai potrivită pentru cei care au și alte responsabilități importante în viața personală (familie, copii etc.) sau doresc pur și simplu un program normal de muncă.

Citește și: 5 trucuri pentru a păstra echilibrul între viața personală și cea profesională

  1. Te pasionează o anumită specialitate medicală

Bineînțeles, oriunde ai alege să lucrezi e nevoie de pasiune, efort și dedicare din partea ta. Dar, dacă în spital există mai multe secții și specialități în care experiențele de lucru sunt foarte diversificate, în cadrul unui loc de muncă la o clinică ești mai focusat pe o singură direcție. În plus, o clinică acoperă de obicei câteva specialități medicale, iar medicii și asistenții se dezvoltă intens doar pe acestea.  

  1. Dezvolți o relație mai personală cu pacienții

Când lucrezi într-o echipă cu doar câteva persoane versus sute (ca în cadrul unui spital) și oferi servicii de asistență medicală unui număr mai restrâns de pacienți care vin frecvent la cabinete, este mult mai ușor să ai sentimentul de o comunitate.  

Pacienții care vin în cadrul clinicilor leagă repede o relație mai familiară și mai de încredere cu medicii și asistenții, pentru că aceștia revin adeseori în același loc când întâmpină diferite probleme de sănătate (spre deosebire de pacienții care ajung cu urgențe la spital).

În plus, clinicile sunt prin definiție unități medicale mici, care au rolul de a oferi servicii medicale comunităților locale. Așadar, dacă iubești să faci parte dintr-o comunitate strânsă și relația cu pacienții contează mai mult pentru tine, aici e locul în care merită să lucrezi. 

Citește și: 5 așteptări pe care pacienții le au de la cadrele medicale în ziua de azi

  1. Ai o echipă solidă cu tine

Dacă în spital vei întâlni zeci de secții și sute de angajați cu diferite profesii, în cadrul unei clinici te poți apropia și cunoaște mult mai ușor și mai bine colegii, pentru că vor fi într-un număr mult mai mic. 

Un alt avantaj al unei echipe medicale mai mici este că vă puteți susține mai ușor și puteți comunica rapid atunci când e nevoie, inclusiv cu partea administrativă (care, aici, e un pic mai multă).   

  1. Eviți riscurile, stresul și situațiile traumatizante

Tot datorită tipurilor de pacienți care nu necesită internare, intervenții chirurgicale sau tratament de urgență, un loc de muncă aici te protejează de riscurile de sănătate la care ai fi fost expus în repetate rânduri în secțiile de spital.

Și în cadrul clinicilor poți avea parte de o practică medicală interesantă și chiar solicitantă, însă nu la același nivel ca în cadrul unui spital. Un mare avantaj pentru cei care aleg să lucreze în acest tip de unitate sanitară este faptul că nu sunt supuși situațiilor cu impact emoțional puternic negativ (cazuri complicate, decese etc.).

Citește și: Studiu: Nivel crescut de stres în rândul salariaților medicali. Top 16 efecte negative ale pandemiei, în România

Provocările pe care le poți întâmpina într-un job în clinică:

  • Taskurile administrative: cum spuneam, o echipă mică este mai flexibilă și adesea împarte și responsabilitățile administrative
  • Rutina zilnică: un job la o clinică este previzibil și poate deveni repetitiv și plictisitor pentru că nu ești provocat atât de mult.
  • Salariile nu sunt completate de atât de multe sporuri, dar tot sunt competitive.

Așadar, ce crezi că ți se potrivește mai bine: munca la spital sau la o clinică? 

Dacă îți place să te implici direct în salvarea pacienților și să lucrezi într-un mediu versatil și provocator, atunci un job într-un spital pare mai potrivit pentru tine – cu atât mai mult cu cât dorești o specialitate chirurgicală sau să lucrezi în medicina de urgență, de exemplu.

Dar dacă îți place să te implici în comunitatea ta și să legi relații solide cu echipa și cu pacienții pe termen lung, într-un loc cu un ritm de lucru mai liniștit și organizat, fără gărzi solicitante, atunci o carieră ca medic sau asistent într-o clinică poate fi cea de viitor.

Orice drum ai alege, pentru ambele este nevoie de același volum de cunoștințe valoroase, cât și de multă ambiție, dedicare, pasiune, reziliență și profesionalism. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment