Evoluția salariilor cadrelor medicale în 2020

Evoluția salariilor cadrelor medicale în 2020

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu privire la majorarea salariilor din domeniul medical, astfel încât, actul normativ modifică și completează legea cu nr. 153/2017, cu privire la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cei care vor beneficia de salarii mai mari sunt kinetoterapeuții, fiziokinetoterapruții și profesorii de cultură fizică medicală (CFM) care fac parte din sistemul sanitar.

Astfel, aceștia au beneficiat de creșterea salariilor de bază prevăzută inițial pentru anul 2022, dar începând chiar cu  data de 1 iulie 2020. Declarația oficială a venit cu următoarele clarificări:

Salariul de bază pentru funcţia de Director General din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 10%; salariul de bază pentru funcţia de Director General Adjunct din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 7,5%, iar salariul de bază pentru funcţia de Director Centru Naţional/Șef Centru din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică nu poate fi mai mic decât salariul de bază corespunzător funcţiei de medic deţinute sau aflate în subordine, după caz, majorat cu 5%”.

Între timp însă, Curtea de Conturi a efectuat o analiză a modului în care s-a cheltuit în 2020 bugetul pentru sănătate și a concluzionat următoarele: 

Ca urmare a analizei cheltuielilor în domeniul asistenței medicale, s-a constatat faptul că nivelul cheltuielilor angajate a fost de 982.144.000 lei, din care: 25.182.000 lei pentru achiziții de medicamente, 354.310.000 lei pentru achiziții de echipamente/dispozitive medicale, 244.186.000 lei pentru achiziții de materiale sanitare, 262.826.000 lei – cheltuieli determinate de acordarea unor drepturi salariale specifice pe perioada stării de urgență, precum ore suplimentare, sporuri, stimulente, etc. și 95.640.000 lei alte cheltuieli, inclusiv cheltuieli de transport persoane și bunuri.

De asemenea: „Cheltuielile determinate de acordarea unor drepturi salariale suplimentare, specifice pe perioada stării de urgență, la nivelul entităților verificate, se ridică la suma de 262.826.000 lei, din care au fost plătite 175.776.000 lei, reprezentând 66,9% din drepturile aprobate. Peste 80,3% din aceste cheltuieli, reprezentând drepturi salariale suplimentare, au fost finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)“. 

Citește și Salariile Medicilor și ale Asistentelor: Cât mai Câștigă Cadrele Medicale în 2019

Astfel, majoritatea banilor s-a dus pe majorarea salariilor conform art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, stimulentul de risc potrivit art. 8 alin. (1) din OUG nr. 43 din 6 aprilie 2020, acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase, potrivit lit. A, pct.9 din anexa II la Regulament-cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, drepturi salariale aferente personalului angajat suplimentar, personalului detașat/delegat, personalului angajat/detașat doar pentru efectuarea gărzilor, angajat fără concurs pentru întărirea capacității administrative a sistemului sanitar, drepturi salariale, reprezentând spor pentru munca efectuată în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, două treimi din aceste cheltuieli înregistrându-se la nivelul Municipiului București pe achiziționarea de echipamente de protecție, iar în Cluj, jumătate din suma cheltuită mergând tot către salarii. 

În acest fel,  conform Institutului Național de Sănătate Publică, nivelul salariului de bază a ajuns la:
  • Medic Șef Centru 8172 – 16345 lei
  • Asistent I 3538 lei
  • Asistent Medical 4150 – 5197 lei
  • Asistent medical principal 4752 – 5412 lei
  • Asistent social principal 5585 lei
  • Biochimist debutant 4884 lei
  • Biochimist principal 7576
  • Biochimist specialist 6044 – 6506 lei
  • Farmacist primar 8539 lei
  • Îngrijitoare 2897 lei
  • Medic 7971 lei
  • Medic primar 7593 – 15567 lei
  • Medic rezident anul I 5700 – 6757 lei
  • Medic rezident anul II 6100 lei
  • Medic rezident anul III 6700 – 7203 lei
  • Medic specialist 6165 – 12330 lei
  • Psiholog practicant 5328 – 6173 lei
  • Psiholog principal 7576 lei
  • Psiholog specialist 6347 lei
  • Sociolog principal 5585 lei
  • Șofer ambulanță I 3837 lei
  • Șofer ambulanță II 3541 – 3721 lei
  • Statistician medical principal 3550 – 3730 lei

La aceste salarii de bază se mai adaugă indemnizația pentru Titlul Științific de Doctor, în cuantum de 950 lei, indemnizația de hrană, cu valoare de 347 lei, sporul de vechime și sporul de toxicitate plus diverse alte sporuri, care se stabilesc în funcție de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative la nivel de unitate/sindicate aflate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli.

Cât despre drepturile salariale ale personalului detașat la altă unitate sanitară pentru cei de la Direcția de Sănătate Publică:

Acel spor de 50% pe care îl primești pentru detașare să fie suplimentar față de sporul pe care îl primesc cei din secțiile de terapie intensivă, iar aici dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o OUG. De asemenea, am convenit să creștem salariile în direcțiile de sănătate publică, în special pentru cei din inspecție, pentru medicii care sunt funcționari publici, pentru celelalte categorii de angajați care au salarii mult mai mici în raport cu salariile similare din alte structuri ale sistemului de sănătate. Nu avem altă soluție decât detașarea. Dacă la solicitarea noastră de detașare voluntară a cadrelor medicale pe secțiile pe care avem nevoie, răspunsul a fost sub așteptările noastre, vom apela la această pârghie legală a detașării”, a declarat Premierul Ludovic Orban.

Cu toate acestea, ca urmare a verificării modului de stabilire și acordare a drepturilor salariale, Curtea de Conturi a constatat că uneori nu se respectă în totalitate ca plata drepturilor salariale pentru personalul medical detașat în perioada stării de urgență să fie făcută la timp și integral, de către entitatea de unde a fost detașat, ceea ce înseamnă nerespectarea prevederilor ordinului comandantului acțiunii, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, cu nr. 643/472/2020, respectiv 74.534 din 28 martie 2020, în care se prevede că personalul medical și auxiliar detașat din unitățile sanitare publice pe perioada stării de urgență este pontat și plătit de către unitatea sanitară la care a fost trimis.

Chiar și așa, salariile de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar sunt suplimentate, cel puțin la nivel teoretic, în felul următor: mai multe categorii de angajaţi din sistemul sanitar, implicaţi în gestionarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, vor primi sau au primit deja un spor de doar până la 30% din salariul de bază, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne şi Ministerului de Finanţe nr. 1070/94/2087/2020, publicat în Monitorul Oficial.

Citește și Totul despre salariile medicilor si specialistilor medicali in 2018

Cel mai mare spor, cel de 30% din salariu, fiind acordat angajaţilor care acordă asistenţă medicală pacienţilor confirmaţi cu forme medii sau severe de COVID-19. Însă pentru gestionarea pacienţilor care sunt doar suspecţi de infectare cu noul Coronavirus, iar anumite categorii de angajaţi din sistemul sanitar primesc spor cuprins între 5% şi 20% din salariul de bază, conform actului normativ menţionat menționat mai sus. 

În plus, mai multe categorii de angajaţi din sistemul sanitar, implicaţi în gestionarea crizei medicale impuse de pandemie, ar trebui să primească şi un stimulent de risc în valoare de 500 euro brut lunar, iar peste 46.000 de angajaţi din sistemul sanitar au primit sau urmează să primească un stimulent de risc pentru noul Coronavirus, care ar totaliza 2.500 lei brut.

Despre acest spor, Federația Sanitas din România a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că atrage atenția tuturor factorilor de decizie asupra faptului că neacordarea banilor pentru perioada stării de alertă anulată de Curtea Constituțională la solicitarea Guvernului a făcut ca paharul promisiunilor neonorate să se umple, deoarece eroii în halate albe merită mai mult.

Această declarație vine după întâlnirea din data de 16.09.2020, a reprezentanților Sanitas cu doamna Violeta Alexandru – Ministrul Muncii, pentru a discuta principalele probleme din asistența socială românească, când a fost solicitată acordarea stimulentului de 2500 de lei, conform prevederilor Legii 82/2020, asigurarea finanțării asistenței sociale, acordarea voucherelor de vacanță tuturor salariaților, deblocarea angajărilor în asistența socială și clarificări/metodologie de aplicare a Legii 56/2020. După aceste discuții a venit și  comunicatul de presă acordat de către Curtea Constituțională, în care se specifică: 

În ziua de 24 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a pronunțat următoarele decizii de admitere:

Cu unanimitate de voturi,

1. A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.64/2020 privind modificarea și completarea art.8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

2. Cu privire la:

Obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.31/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, obiecție formulată de Guvernul României, Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 14 octombrie 2020.

În aceste condiții, potrivit site-ului Ministerului Sănătății, Guvernul României s-a văzut obligat să aprobe o Ordonanță de Urgență care „prevede eliminarea inechităților salariale și ajustarea diferențelor existente pe perioada stării de alertă constituită conform legii, pentru unele categorii de personal implicate în activități de gestionare a cazurilor infectate cu noul Coronavirus în vederea asigurării capabilităţii de pregătire pentru un răspuns adecvat. Astfel, comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică va beneficia de un spor de 40% la salariul de bază pentru condiții epidemiologice deosebite, iar inspectorii sanitari care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică de un spor de 30% la salariul de bază.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment