INTERVIU | Diana Razboi, asistent medical principal: Medicina te aduce uneori fata in fata cu acea muchie subtire dintre viata si moarte

INTERVIU | Diana Razboi, asistent medical principal: Medicina te aduce uneori fata in fata cu acea muchie subtire dintre viata si moarte

In decursul experientei sale de peste 12 ani, Diana s-a confruntat si cu situatii medicale dificile, de altfel in fiecare zi intalnind pacienti si probleme de sanatate noi si diferite. Este de parere ca sunt suficienti trei ani pentru a deveni asistent medical, fiind insa importanta si perioada de practica, precum si persoanele implicate in procesul de educatie. Marturiseste in acest sens ca isi aduce aminte cu drag atat de colegi, cat si de primii pacienti, care au ajutat-o intr-o anumita masura sa devina omul care este astazi.

Diana si-a ales aceasta meserie pentru ca se considera o persoana calda, comunicativa si altruista, insa visul sau cel mai mare este sa devina medic, dorindu-si sa ajute oamenii cat mai mult.

Cand ai stiut ca iti doresti sa devii asistent medical? Ce te-a determinat sa te indrepti catre aceasta meserie?

De mica mi-am dorit sa devin doctorita. Ma consider o persoana calda, comunicativa si altruista, prin urmare am simtit ca aceasta este calea pe care nu doar ca trebuie sa o urmez, ci si cea care imi este potrivita si ma ajuta sa imi pun abilitatile in valoare si in folosul celor din jurul meu.

Cati ani de pregatire sunt necesari pentru a deveni asistent medical? Ce ti-ar fi placut sa mai inveti si nu ai reusit in perioada studiilor?

Trei ani sunt suficienti pentru a fi asistent medical, dar conteaza foarte mult si perioada de practica, precum si persoanele implicate in educatia ta (ma refer la inceput de cariera, atunci cand te formezi). Consider ca noi toti cei care practicam aceasta meserie frumoasa de asistenti medicali, invatam ceva nou in fiecare zi.

Citeste si: INTERVIU | Florentina Dascaliuc, asistent medical: Ma simt binecuvantata ca pot arata dragoste si empatie intr-o lume in care acestea aproape au disparut

Care sunt cele mai frumoase amintiri din acea perioada?

Sunt multe amintiri frumoase din perioada aceea, in special prima practica in spital, in care eram nespus de emotionata, dar in acelasi timp fericita ca pot face ceea ce imi place si imi vad visul cu ochii. Imi amintesc cu drag de colegi, de primii pacienti si simt ca toti m-au ajutat intr-o oarecare masura sa devin omul de astazi.

Crezi ca un asistent medical mai tanar este mai eficient decat unul mai in varsta? Explica, te rog.

Sunt la fel, aici putem vorbi doar de anii de experienta, nu de varsta. Nu as vrea sa par aroganta, dar am intalnit situatii in care asistenti tineri s-au dovedit extrem de bine pregatiti si implicati in ceea ce fac, precum si asistenti medicali mai in varsta, care si-au pierdut interesul pentru munca lor.

Cu siguranta te-ai intalnit si cu cazuri medicale impresionante. Povesteste-ne unul dintre acestea care ti-a ramas in memorie.

Da, este adevarat, m-am intalnit cu foarte multe in experienta mea de peste 12 ani. Iata si un exemplu: am acordat primul ajutor pacientului, am asteptat sa ajunga un echipaj sa transporte pacientul la spital si ulterior am aflat ca a fost operat si i s-au pus doua stenturi. Pot spune ca am fost la locul potrivit si la momentul potrivit, sunt situatii in care intelegi ca medicina te aduce uneori fata in fata cu acea muchie subtire dintre viata si moarte.

Citeste si: INTERVIU | Valeria Țui, asistent medical laborator: Câteva luni am căutat singură și nu am reușit, iar MEDIjobs m-a ajutat și într-o săptămână m-am angajat

Cum reusesti sa le faci fata pacientilor obraznici sau care nu tin cont de indicatiile medicale?

Pacientilor in general trebuie sa stii sa le faci fata, indiferent de cum sunt ei, vorbindu-le cald si frumos nu dai gres niciodata, iar celor ce nu tin cont de sfaturile medicilor incerc sa le explic ce este spre binele lor, sa faca ceea ce le a zis sau prescris medicul respectiv.

Dar medicilor care trateaza asistentii cu superioritate? Care sunt calitatile pe care le admiri la un medic?

Medicii care ajung sa ne trateze cu superioritate cred ca au niste lipsuri, poate pe plan emotional. Insa daca ajung sa lucrez cu ei, si am lucrat cu astfel de persoane, am invatat cum sa abordez situatia si lucrurile decurg bine. Recunosc ca nu imi plac astfel de oameni, dar suntem cu totii diferiti. Printre calitatile medicilor se numara in primul rand umanitatea si de aici reies multe…

Cum decurge o zi obisnuita pentru tine? Descrie in mare activitatile tale.

Ma trezesc in general la ora 05:00 in timpul saptamanii, apoi ajung la munca si incep activitatea de zi cu zi. Unele lucruri mi-au intrat in rutina si ajung sa le fac in fiecare zi, insa este placut ca am parte de cazuri noi, pacienti noi. Nu te poti plictisi pentru ca fiecare zi este diferita.

Citeste si: INTERVIU | Elena Dobrescu, asistent medical chirurgie: „MEDIjobs în această perioada a ajutat în momentul potrivit, la timpul potrivit.”

Ce rol joaca igiena si cunostintele despre igiena in meseria ta? Fata de ce greseli nu ai toleranta cand vine vorba de personalul medical?

Igiena este pe primul loc in meseria de asistent medical si, din punctul meu de vedere, asa ar trebui sa fie in orice meserie, nu doar medicala. Nu pot sa numesc aici toate aceste greseli, dar este de baza ca un asistent medical sa nu apara neingrijit sau sa nu tina cont de minima igiena. Fata de astfel de situatie cu siguranta nu am toleranta.

Ce ti-ai dori sa mai inveti in urmatorii 5 ani?

In momentul de fata sunt implicata in cateva proiecte care imi ofera satisfactie pe plan profesional. Important este sa fiu sanatoasa. Prefer sa nu imi fac planuri pentru o perioada lunga de timp, dar sunt sigura ca toate se intampla la timpul lor si ca voi ajunge sa invat tot ce am nevoie pentru a putea evolua catre mai bine.

La ce resurse apelezi pentru dezvoltarea ta profesionala?

Apelez in primul rand la prietenii mei medici si apoi la colegi, cu care ma mai sfatuiesc in unele cazuri, la diverse carti de specialitate si, nu in ultimul rand, la Google. Poate parea ciudat sa spun eu asta, dar atunci cand ai pregatire de specialitate, internetul nu mai este o sursa nociva, ci una care te poate salva din situatiile pe care nu le-ai mai intalnit in practica.

Citeste si: INTERVIU | Mihalache Marinela Andreea, asistent medical generalist pe secția de pneumologie

Daca ar fi sa o iei de la inceput ai alege aceeasi meserie? De ce?

Mi-as fi dorit sa devin medic. Cred ca este o meserie nobila, care implica nu doar cunostinte extrem de bogate si complexe, ci si dorinta de a-ti ajuta semenii, de a face tot posibilul ca sa fie sanatosi si bine, din toate punctele de vedere.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat pana acum in cariera de asistent medical?

Cred ca este esential sa fii om inainte de toate si sa-i tratezi pe ceilalti asa cum iti doresti sa fii tratat. 

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment