SOS, ajută-mă să aleg: Voluntariat, stagiu de practică sau internship la început de carieră medicală?

SOS, ajută-mă să aleg: Voluntariat, stagiu de practică sau internship la început de carieră medicală?

Ești student sau rezident și de-abia aștepți să escaladezi muntele numit ”medicină”? Bine, bine, ai know-how, ai background, ai pasiune, curiozitate, determinare, ai, practic toate atuurile unui viitor medic de excepție. Dar îți lipsesc instrumentele prin care să-ți activezi potențialul, mai exact, programele prin care poți face primii pași în cariera medicală. Sau, mai bine zis, nu știi ce ți se potrivește, iar asta îți dă ceva bătăi de cap. Totuși, nu ar trebui să intri în panică gândindu-te că nu știi de unde să începi. Fiecare medic de succes a pornit de undeva, în funcție de oportunitățile care i s-au ivit. În plus, nu există un barometru în funcție de care să îți evaluezi alegerile. Cea mai bună alegere pe care o poți face este să ai curajul să experimentezi, înveți și descoperi la tine lucruri de care nici nu știai că ești capabil.

Atât voluntariatul, cât și stagiul de practică sau un internship în cadrul unei clinici sau al unui spital înseamnă o ocazie extraordinară de a învăța și a te perfecționa în direcția dorită. Înseamnă să îți dai șansa de a deveni mai bun/ă decât ești, de a face primii pași către cariera la care visezi. În articolul de azi îți voi prezenta ce presupune fiecare din aceste programe, așa încât la final să îți poți defini mai ușor alegerea.  

Întrebări (existenți)ALE rezidenților: Să fac voluntariat, practică sau internship? 🤔

Alegerile sunt întotdeauna complicate, mai ales când ai la dispoziție o varietate de opțiuni. Practic, cazul tău acum. Trebuie să alegi încotro te vei îndrepta, așa încât aceasta să fie direcția în care faci primii pași în cariera de medic. Însă ce trebuie să știi de la bun început este că această alegere nu reprezintă un capăt de drum, ci doar un parcurs inspirațional pentru cariera ta. Cu alte cuvinte, nu e nevoie să pui (extra)presiune pe tine pentru a alege ”cel mai bun program” în timpul facultății, pentru că fiecare dintre aceste programe, indiferent că e practică, voluntariat sau internship, îți va aduce ceva în plus și va pune o cărămidă la debutul tău în cariera medicală. Hai să vedem, pentru început, în ce constă fiecare program, care sunt condițiile de înscriere și desfășurare, dar și cu ce avantaje vine la pachet:

#1: Voluntariatul medical  

  • Ce presupune voluntariatul medical?

Prin analogie cu definiția de bază a voluntariatului, care presupune a desăvârși o activitate fără a fi recompensat material, același principiu stă și la baza voluntariatului medical. La fel ca în orice alte programe de acest gen, studenții la medicină care se implică în astfel de activități nu obțin beneficii materiale de pe urma lor, în schimb sunt recompensați prin experiența dobândită, ajutorul oferit, oamenii pe care îi cunosc, dar și prin șansa de a pune în aplicare tot ce învață în sălile de curs sau a descoperi la ei înșiși abilități de care nici nu știau.

  • Ce condiții trebuie să îndeplinesc și cum mă înscriu?

Studenții care vor să facă voluntariat într-o unitate sanitară trebuie să îndeplinească o serie de criterii de bază pentru a putea fi admiși în program, printre care:

  • Să aibă vârsta de minim 18 ani împliniți;
  • Să completeze formularul de înscriere ca voluntar;
  • Să fie declarați apți de muncă din punct de vedere medical;
  • Să nu aibă antecedente penale (și nici să nu fi fost acuzați/ inculpați în vreun dosar) etc.

Citește și: Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

În sens specific, programele de voluntariat constau în cinci etape:

1.     Înscrierea voluntarului

Dosarul de înscriere al studenților/ rezidenților va conține, printre altele:

  • CV actualizat;
  • Copia actului de identitate;
  • Formularul de înscriere ca voluntar;
  • Adeverința de la medicul de familie care să ateste că studentul voluntar este „Apt fizic și neuropsihic pentru activitatea în spital”.

2.     Selecția voluntarului

În această etapă sunt analizate dosarele candidaților, urmând ca unitatea sanitară să accepte sau să refuze, în baza Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, anumite cereri. În cazul dosarelor incomplete, coordonatorul voluntarului îi poate comunica acestuia nevoia de documente adiționale, urmând să-și completeze dosarul, dacă spitalul este de acord cu acest lucru. În caz contrar, procesul de înscriere în programul de voluntariat încetează pentru candidat.

3.     Încheierea contractului de voluntariat și instruirea voluntarului

Dacă vă numărați printre norocoșii ale căror dosare au trecut cu brio de faza de înscriere, sunteți cu un pas mai aproape de începerea programului. Mai sunt necesare câteva aspecte administrative, respectiv:

–   Semnarea contractului de voluntariat și înregistrarea lui la secretariatul unității sanitare în care studentul va face voluntariat;

–    Voluntarul se va prezenta cu un exemplar al contractului de voluntariat și la Compartimentul Securitatea Muncii, PSI și Situații de Urgență, unde va fi instruit;

–    Fișa de instruire individuală privind securitatea și sănătatea în muncă, împreună cu fișa individuală de instructaj pentru prevenirea și stingerea incendiilor, sunt predate voluntarului;

–    Voluntarul va preda aceste fișe coordonatorului său, în vederea completării dosarului;

–    După finalizarea acestor etape, voluntarul se va prezenta la șeful structurii în care urmează să desfășoare activitatea de voluntariat, în vederea începerii activității.

*Important: Contractul de voluntariat trebuie să precizeze că voluntarul va lucra potrivit pregătirii sale profesionale: asistent medical generalist, infirmier, asistent balneofiziokinetoterapie etc. Dacă nu conține astfel de precizări, contractul de voluntariat va conține și o fișă a postului care să arate pregătirea profesională a candidatului. 

Te-ar putea interesa și cum e Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

  1. Desfășurarea activității de voluntariat

Odată semnat și înregistrat contractul de voluntariat, se poate trece la următorul pas. Practic, studenții încep să facă voluntariat în spitalul/ clinica la care și-au depus dosarul. Această etapă este și ea vizată de câteva aspecte importante de reținut, în baza cărora se va desfășura activitatea viitorilor medici:

  • Condițiile de desfășurare a voluntariatului

–   Voluntarii au obligația de a purta ecusonul primit de la coordonator pe toată durata exercitării activității de voluntariat;

–    Problemele ivite între voluntari și coordonatori sunt comunicate coordonatorului de proiect în vederea soluționării fără a periclita raporturile de muncă;

–    Coordonatorul programului va completă foaia de evidență lunară a activității voluntarului la venirea și plecarea acestuia din unitatea sanitară, document pe care îl va anexa la dosarul voluntarului.

  • Timpul alocat voluntariatului

Voluntariatul este foarte bine reglementat, așa încât fiecare student la medicină trebuie să-și cunoască drepturile, pentru a-i fi respectate. Astfel, trebuie să știe că:

  • Durata timpului de muncă efectuată de voluntar se încadrează în cele 40 de ore/ săptămână alocate oricărui alt job;
  • În funcție de disponibilitatea voluntarului,  acesta  va  putea  munci  8  ore  pe  zi timp de 5 zile, cu două zile de odihnă;
  • Voluntarului nu îi pot fi impuse ore suplimentare;
  • Voluntarul nu va lucra în timpul orelor de noapte;
  • Spitalul nu poate obliga voluntarul să vină la program în alte  zile  decât  cele  menționate  în  Formularul  de  înscriere  ca  voluntar,  precum și  în  zilele  de sărbători legale;
  • În situații excepționale, în care voluntarul dorește să presteze activitatea de voluntariat în zilele de sărbători legale, trebuie să-și anunțe coordonatorul cu cel puțin 5 zile înainte.

*Condițiile și calendarul pentru întreg procesul variază de la o instituție la alta. Schema de mai sus are rolul de a le oferi studenților o dimensiune a timpului alocat voluntariatului, de la înscriere până la finalizarea programului.

5.  Finalizarea perioadei de voluntariat

La  sfârșitul  perioadei  contractului  de  voluntariat,  coordonatorul  trebuie  să  evalueze activitatea  voluntarului,  completând  în acest  sens Formularul  de  evaluare  a  activității voluntarului și un raport de activitate a voluntarului. La încetarea    contractului    de    voluntariat, specialistul în resurse umane îi va elibera studentului/ rezidentului  certificatul de voluntariat care  atestă  activitatea  desfășurată  în  cadrul unității sanitare. La finalul perioadei de activitate prevăzute în contract, voluntarul va preda ecusonul coordonatorului proiectului de voluntariat.

Citește și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

  • Cât durează programul de voluntariat?

Ei bine, durata unui program de voluntariat poate varia în funcție de nevoile unității sanitare. În general, voluntariatul se face pe perioade scurte și repetate, cu o durată nu mai mică de două luni, însă în cazul programelor de voluntariat din străinătate, durata lor poate fi cuprinsă între o săptămână și un an.

  • Voluntariatul este remunerat?

În conformitate cu Legea nr.78/2014, activitatea de voluntariat nu este remunerată, aspect comunicat și pe pagina de Facebook a Institutului de Psihiatrie Socola cu ocazia publicării programului de voluntariat din perioada martie – mai 2022. Cu toate acestea, au existat situații excepționale, precum necesarul de voluntari în spitale de la debutul pandemiei COVID, când s-a propus remunerarea cu prime de 2.500 lei/ lună a voluntarilor, potrivit unui proiect de ordonanță.

  • Cum mă ajută voluntariatul în carieră?

Dincolo de faptul că le oferă posibilitatea studenților de a pune în practică cunoștințele teoretice dobândite în sala de curs, voluntariatul medical este și o responsabilitate care le revine viitorilor medici pentru a îmbunătăți domeniul medicinei la nivel global. Când un medic bine pregătit și specializat se oferă voluntar pentru a-și împărtăși timpul, cunoștințele și expertiza comunităților aflate în nevoie, acest lucru are un impact remarcabil asupra rezultatelor obținute în sistemele de sănătate ale acelor comunități. În plus:

  • Voluntariatul este recunoscut ca experiență profesionalăActivitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/ sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, fiind reglementată prin lege și încheiată printr-un contract între voluntar și unitatea sanitară;
  •  Îți extinzi cunoștințele: Voluntariatul este important datorită a ceea ce învață profesioniștii medicali. Introducerea lor în domeniu și expunerea lor la situații din viața reală îi ajută să înțeleagă că medicina este un domeniu dinamic care necesită aplicarea practică a cunoștințelor, abilităților și experienței;
  • Devii responsabil: Voluntariatul ajută, de asemenea, profesioniștii medicali să înceapă să înțeleagă că practicarea medicinei este, în esență, o responsabilitate socială;
  • Înveți să oferi fără să primeștiFiecare profesionist medical care are grijă de pacienți ar trebui să se simtă obligat să dea înapoi și să îi ajute pe cei afectați de aceleași probleme pe care învață să le trateze;
  • Înțelegi că nu te oprești niciodată din învățat: Deși voluntariatul face parte din educația pe care o primesc profesioniștii medicali, nu se termină aici. Voluntariatul este o responsabilitate esențială și continuă pentru fiecare medic. Profesioniștii medicali trebuie să continue să-și ofere serviciile celor care au nevoie pentru a rămâne conectați cu pacienții și comunitatea lor.

Oportunități de voluntariat

Oportunități curente de voluntariat medical sunt disponibile în cadrul:

#2: Practica medicală  

  • Ce presupune practica medicală?

Practica medicală de specialitate este o activitate didactică obligatorie pentru studenții la medicină începând cu anul I și până în anul V. În sensul general, astfel de programe au scopul de a le oferi studenților la medicină șansa de a aplica în plan practic cunoștințele dobândite teoretic. În comparație cu voluntariatul, unde activitatea presupune descoperirea de skilluri și deprinderi variate, practica medicală este limitată la specialitatea aleasă de student, având rolul de a-l perfecționa și ajută să devină un bun specialist.

Citește și: Pregătirea ca medic rezident în mediul sanitar privat

  • Ce condiții trebuie să îndeplinesc și cum mă înscriu?

Criteriile și condițiile de înscriere la programele de practică medicală nu diferă cu mult de cele pentru voluntariat. Mai concret, avem parte de același proces etapizat de înscriere și desfășurare a programului, cu următoarele mențiuni:

  • Înscrierea candidatului este însoțită de convenția-cadru privind efectuarea stagiilor de practică, pe care candidatul îl găsește pe site-ul fiecărei Facultății de medicină, și care se semnează de partenerii de practică (medici de familie. manageri de spitale, de student și reprezentantul Facultății);
  • Candidații care efectuează practica de specialitate în țară vor prezenta convenții în limba română, în timp ce studenții care efectuează practica de specialitate în străinătate vor prezenta convențiile-cadru în limba franceză sau engleză;
  • Convenția-cadru se semnează de managerul instituției în care studentul va efectua stagiul de practică, șeful secției și medicul îndrumător sau tutorele de practică. În privința studenților din anul I, convenția va fi semnată de medicul de familie îndrumător al practicii medicale;
  • Convențiile-cadru se depun în original la Decanatul facultății;
  • Studenții care fac practică vor avea un tutore/ îndrumător de practică medicală (medici specialiști);
  • Practica medicală este evaluată de o comisie (pe baza fișei de evaluare semnate de tutore, a portofoliului de practică și a convenției de practică);
  • Studenții primesc un atestat de practică semnat de unitatea sanitară în care își desfășoară activitatea.
  • Selecția candidaților și autorizarea practicii

Spre deosebire de voluntariat, programele de practică sunt desfășurate în baza unor contracte semnate de Facultățile de Medicină cu anumite unități sanitare. Prin urmare, procesul de înscriere este mai puțin birocratizat. Astfel:

–   După ce hotărăște în ce unitate sanitară va face practica și în ce oraș, candidatul descarcă de pe site cererea, pe care o adresează Facultății;

–    Coordonatorul de practică al Facultății verifică cererile pentru a stabili conformitatea locului de alegere a practicii și a calificării tutorelui de practică desemnat de unitatea sanitară;

–    Cererile sunt trimise către secretariatul Facultății;

–   Facultatea emite adresă către unitatea sanitară pentru practică pe care studentul o va prezenta unității sanitare.

  • Desfășurarea practicii medicale

Practica medicală are o durată de cel mult 4 săptămâni, cu un program de maximum 8 ore/ zi. Referitor la durata stagiului de practică medicală de specialitate, este important de menționat faptul că are prioritate numărul de ore efectuate și nu numărul de zile de practică. Astfel, dacă studentul efectuează 8 ore de practică/ zi, stagiul va dura 20 de zile lucrătoare. Practica medicală de specialitate se poate desfășura în unități medicale din orașul în care studiază studentul sau în orice alt oraș.

Citește și despre Gărzile din timpul facultății de medicină

Practica va fi efectuată în următoarele tipuri de unități sanitare/ secții de spital:

  • Anul I: Cabinete de medicina familiei;
  • Anul II: Cabinete de medicina familiei sau spitale generale;
  • Anul III: Spitale generale – secții medicale adulți (medicină internă);
  • Anul IV: Spitale generale – secții chirurgicale adulți (chirurgie generală, ortopedie, chirurgie plastică);
  • Anul V: Spitale – secții de specialitate medicale adulți sau copii și chirurgicale adulți sau copii, cabinete medicale ambulatorii din diferite specialități, cabinete de medicina familiei, Unități de Primiri Urgențe etc.
  • Practica medicală este remunerată?

Practica medicală nu este remunerată. Cu toate acestea, în trecut, studenții care au făcut practică medicală au fost remunerați în baza unui proiect finanțat din bani europeni. Concret, 150 de studenţi, selectaţi din peste 2.000, au lucrat în serii pe durata unei luni, în opt secţii ale Spitalului de Urgenţă Elias. Tinerii au fost aleşi ierarhic după rezultatele obținute în timpul facultății, fiind remunerați la acea vreme cu sume între 900 şi 2.000 de lei.

  • Cum mă ajută practica în carieră?

Dincolo de a fi obligatorie pe durata anilor de studiu, practica este un exercițiu util pentru asumarea responsabilității și implicării în specialitatea aleasă de student. Reiterez faptul că la finalul stagiului de practică, studenții la medicină primesc un atestat în urma evaluării de o comisie a activității lor pe durata practicii, atestat care le poate deschide multe uși ulterior, odată menționat în CV-ul medical. Prin urmare, nivelul importanței acestei activități crește cu atât mai mult, fiind un prim pas spre cariera de medic la care mulți visează de la vârste fragede. Dincolo de rolul responsabilizării, practica are și un rol pragmatic, ajutând studenții să aplice în spital cunoștințele teoretice, dar și să înțeleagă dacă specialitatea aleasă li se potrivește.  

  • Oportunități de practică

Pentru inspirație privind stagiile de practică medicală, poți accesa programele disponibile la:

#3: Internship medical 

  • Ce presupune un internship medical?

În sensul general, un internship este o experiență de lucru pe termen scurt oferită de unitățile sanitare și alte organizații pentru studenți/ rezidenți, și nu numai, pentru a obține o expunere la nivel începător în domeniul medical. Este atât o experiență de învățare, cât și de muncă. În mod ideal, internii își petrec timpul lucrând în medii și alături de cadre relevante pentru domeniul lor, învățând despre medicină, făcând conexiuni cu industria și dezvoltând atât competențe hard, cât și soft. Internshipurile conduc uneori chiar la oferte de muncă cu normă întreagă. Internshipurile de vară au, de obicei, un program de 40 de ore pe săptămână. Stagiile de toamnă și primăvară variază, dar sunt aproape întotdeauna cu jumătate de normă.

  • Ce condiții trebuie să îndeplinesc și cum mă înscriu?

În primul rând, Legea internshipului le oferă drept tuturor persoanelor de peste 16 ani să participe la un astfel de program în cadrul unei instituții publice sau private. Este important de menționat acest aspect inclusiv pentru cei pasionați de medicină, care aspiră la o carieră în domeniu. Referindu-ne la diferențe, spre deosebire de practică și voluntariat, înscrierea la un internship în domeniul medical este independentă de facultatea la care înveți. Mai concret, clinicile care oferă programe de internship aplică un proces riguros și condiții proprii de înscriere a studenților în aceste programe. Clinica Dentson, de pildă, solicită o scrisoare de intenție la înscrierea în programul său de internship, ceea ce înseamnă că accesul la un astfel de program necesită un efort susținut și autonom din partea candidatului.

  • În ce constă procesul de selecție?

Dacă la voluntariat și practică te puteai baza pe ajutorul/ intervenția coordonatorului/ tutorelui de program, la internship doar tu contezi. Asta pentru că performanța este ”vânată” de head-hunterii din domeniul medical chiar din fașă. Și încep cu studenții dornici să devină cei mai buni medici practicieni. Iată care sunt, de pildă, etapele de înscriere în programul de internship al Reginei Maria:

1.     Aplici online prin completarea unui formular;

2.     Susții un interviu;

3.     Îți sunt testate cunoștințele teoretice;

4.     Parcurgi un workshop de cunoștințe practice;

5.     Urmează etapa de selecție, în cadrul căreia afli dacă ești sau nu acceptat în program;

6.     Dacă ești acceptat în program, semnezi contractul cu unitatea angajatoare și începi propriu-zis activitatea.

  • Cât durează un internship medical?

Un internship medical se poate desfășura pe o perioada determinată de maxim 720 de ore pe parcursul a maximum 6 luni, fără a mai putea prelungi programul. Internul poate lucra maximum 40 de ore pe săptămână și nu are voie să efectueze ore suplimentare. De altfel, toate aceste condiții sunt stipulate în contractul de internship încheiat între intern și instituția în care acesta își va desfășura activitatea pe durata programului de internship. Acesta trebuie să fie pe perioadă determinată și în baza acestuia internul se obligă să se pregătească profesional și să desfășoare o activitate specifică pentru și sub autoritatea unității sanitare.

Citește și: Cum să te angajezi ca medic rezident | condiții de angajare și acte necesare

  • Internshipul este remunerat?

Potrivit Legii nr. 176/2018orice internship este plătit cu o indemnizație lunară de cel puțin 50% din echivalentul salariului de baza minim brut, însă cotele remunerației pot varia.

  • Cum mă ajută un internship în carieră?

Internshipul vine la pachet cu o serie de beneficii, printre care amintim și:

  • Dezvoltarea personală și profesională;
  • Extinderea spectrului de cunoștințe practice;
  • Accesul la echipamente și tehnici medicale noi;
  • Oportunitatea de a cunoaște specialiști și a lega conexiuni;
  • Obținerea de recomandări și acces la viitoare colaborări în cadrul clinicii;
  • Obținerea certificatului de internship, care se adaugă în CV-ul internului;
  • Creșterea șanselor de angajare în urm internshipului (potrivit Hipo – 63% dintre companiile care au participat la studiul Piața forței de Muncă în 2019 au declarat că vor recruta interni în anul 2019).
  • Oportunități de internship

Dacă ești interesat de un internship în domeniul medical, iată câteva dintre programele la care poți aplica în 2022:

–  Direcția Generală Urgențe Medicale – Serviciul Formare în Medicină de Urgență, Prim Ajutor Calificat și Medicină la Dezastre;

–  Clinica Stomatologică Dentson;

–   Regina Maria – program de internship pentru asistenți medicali;

–  Neoclinique;

–   Nu rata anul viitor Programul ” DExperience Dental School” lansat de Dent Estet.

Asemănări vs. deosebiri între voluntariat, practică și internship în medicină

Acum, că am trecut prin fiecare tip de program, avem resursele necesare pentru a face o sinteză utilă așa încât să-ți fie mai ușor să te hotărăști ce fel de program ti se potrivește.

Asemănări

  • Toate cele trei programe implică un proces de înscriere și selecție;
  • Oricare dintre cele trei programe contribuie la CV-ul candidatului;
  • Fiecare student primește la finalul programului un certificat/ atestat;
  • Fiecare student va avea un coordonator/ tutore pe durata programului;
  • Toate programele sunt surse prețioase de învățare și perfecționare în plan aplicativ.

Diferențe

  • Voluntariatul și practica nu sunt remunerate, spre deosebire de internship;
  • Înscrierea și selecția candidaților sunt mai riguroase în cazul internshipului;
  • Durata programelor poate varia de la câteva săptămâni (în cazul practicii) la câteva luni (în cazul unui internship);
  • Deși toate programele adaugă o cărămidă la cariera viitorilor practicieni, gradul de complexitate al fiecăruia este diferit;
  • Nu toate programele asigură continuitate studenților după finalizarea lor (de pildă, internshipul vine la pachet cu posibilitatea de angajare ulterioară).

Concluzii

Fiecare pas pe care îl faci în dezvoltarea ta profesională te aduce mai aproape de cariera în medicină, indiferent că te înscrii într-un program de voluntariat, practică sau internship. Fiecare program vine la pachet cu oportunitățile lui și îți scoate în cale specialiști de la care ai ce învăța, care te vor inspira și ajuta să devii cea mai bună versiune a ta. În timp ce practica este obligatorie, voluntariatul este facultativ, dar dă bine la CV și te ajută să te dezvolți, însă internshipul este cel mai atractiv program pentru studenți și rezidenți prin prisma remunerației (oferite prin lege), dar și a oportunităților care se pot ivi după finalizarea acestuia.

Bineînțeles, nimeni și nimic nu te oprește să dai curs și unei oportunități ivite peste hotare. Poți adera pentru un program de voluntariat, practică sau internship în orice țară europeană, doar în limita disponibilității tale și a resurselor de care dispui. Limita e cerul atât în viață, cât și în medicină; ține doar de tine să faci la timpul lor pașii spre cariera de medic. ☺

Mult succes!

Despre Autor

Alexandra Georgescu

Scriu cu pasiune, ghidată de sens și viziune. Autentică în abordare, iubesc să creionez digital conținuturi actuale și relevante pentru cititori. Cred cu tărie că scrisul este o artă, creativitatea o virtute.

Facebook Comment