Gărzile din timpul facultății de medicină

Gărzile din timpul facultății de medicină

Ce este garda din perioada studenției?

Printre întreaga suită de discipline pe care le vei studia pe parcursul celor șase ani de medicină, se regăsește și o activitate de practică individuală care este compusă din două părți: activitatea de practică individuală (gărzi) și practica de vară care este un stagiu compus din aproximativ 180 de ore și poate fi efectuată într-o unitate medicală cu internare continuă într-o perioadă desemnată de fiecare unitate de învățământ în parte, pe durata vacanței de vară. 

Activitatea de practică individuală sau gărzile se efectuează în timpul anului universitar, în cadrul unui semestru. În fiecare an, când se afișează orarul pe site-ul web al facultății, veți afla în ce semestru va urma să faceți și această disciplină. 

Această practică medicală o veți concretiza prin completarea unei fișe de practică pe care se vor viza toate stagiile de practică impuse de facultatea în care studiați, de regulă, frecvent se cer patru stagii. În fișa respectivă vă veți completa citeț numele și prenumele, anul de studiu, seria, grupa și data la care o predați, apoi aveți desemnate spații pentru numărul de gărzi pe care le veți efectua unde de asemenea medicul va completa cu numele, parafa, data, nota și eventualele observații privitor la activitatea voastră. Tot pe website-ul facultății veți identifica și o listă cu clinicile prevăzute dintre care aveți ocazia să alegeți după bunul vostru plac. 

În fiecare an se vor anunța de către conducerea facultății datele la care veți depune la decanat fișele completate și semnate, individual sau prin șefii de serie. 

Citește și: Când și cum să alegi tema pentru lucrarea de licență?

Este obligatorie efectuarea gărzilor în timpul anului universitar?

La fel cum celelalte discipline sunt obligatorii, dai teste și examene și fiecare este cuantificată cu un anumit număr de credite, la fel este și în cazul gărzilor: practic tot o disciplină din programa de studii constituie, fără de care nu ai situația școlară încheiată, respectiv rămâi cu restanță sau examen credit, deci nu ești integralist. 

Cui trebuie să mă adresez pentru a efectua o gardă?

Primul pas este să consulți lista clinicilor în care studenții sunt primiți pentru efectuarea gărzilor: poți merge pentru toate gărzile în aceeași clinică sau poți alege să faci fiecare gardă într-o clinică diferită, asta este doar alegerea ta. Apoi urmează să îți alegi secția: dacă ești încă în anii preclinici când nu ai conturată o idee solidă despre specialitățile medicale, acum ai ocazia să îți creionezi o opinie despre specialitățile care îți stârnesc mai mult interesul. Apoi pasul trei, alegerea medicului: de obicei pe site-ul DSP-ului ai acces la un excel unde vei găsi liniile de gardă pe o lună întreagă pentru toate spitalele din oraș, așa că, dacă preferi un anumit medic de o anume secție, îl poți căuta exact în ziua când este de gardă, prezentându-te pur și simplu și cerând politicos să fii primit să i te alături. Poți merge singur, sau cu alți colegi de an sau chiar colegi din ani mai mari. 

În perioada pandemiei unele secții au restricționat oarecum modul de adresare al studenților pentru gărzi, în sensul că este necesar să te prezinți în prealabil pentru a te înscrie pe o listă, e așadar un fel de programare pentru gardă. Dar asta presupune să te interesezi dinainte pentru a ști la ce să te aștepți. Pe vremea când eram studentă, această activitate era foarte spontană, pur și simplu după cursuri mergeam în clinica x la medicul y și ne exprimam dorința și cam totdeauna mergeam în grupulețe cu alți colegi de grupă sau de serie. 

Te-ar putea interesa și: Tot ce trebuie să știe un viitor absolvent de medicină despre prezentarea lucrării de licență

Ce trebuie să știu înainte de a face prima gardă din viața mea?

Nu există o listă de condiții stricte pe care să le bifezi înainte de a te prezenta pentru o gardă, întrucât este o activitate ce presupune dobândirea de abilități medicale de bază, nu există o exigență în această privință. 

Există însă câteva aspecte pe care merită să le rețineți: în primul rând este de preferat să vă echipați în costum medical și papuci de spital, să aveți cu voi un stetoscop ar fi minunat, deoarece aveți ocazia să ascultați pulmonar sau cardiac unii pacienți. De asemenea puteți să aduceți cu voi un carnețel și un pix, e posibil să doriți să notați unele informații pe care le puteți primi de la medici sau colegii rezidenți în legătură cu diverse patologii sau scheme de tratament cu care vă intersectați la acel moment. Nu în ultimul rând, nu uitați să aveți cu voi fișa de practică listată și completată cu datele voastre și bineînțeles interes și voie bună, uneori un strop de curiozitate în plus vă poate face loc și în același timp plăcuți și apreciați de medici. 

Care sunt cele mai căutate specialități pentru efectuarea gărzilor? 

Aveți oportunitatea și libertatea de a alege pentru gardă orice specialitate posibilă din lista spitalelor pe care o primiți de la facultate. Este o ocazie foarte potrivită de a vă satisface curiozitățile, de a descoperi îndeaproape specialități medicale sau chirurgicale pentru care nutriți interes pentru viitor sau care pur și simplu vă stârnesc curiozitatea.

Dar pe lângă îndeplinirea unei curiozități puteți să vă gândiți și la ce beneficii vă pot aduce aceste stagii pentru viața voastră de student. Așadar, cum în primul an de studenție, majoritatea dintre noi am studiat abilitățile medicale și chirurgicale fundamentale, este foarte potrivit ca în anul 1 să căutați să efectuați măcar una dintre cele 4 gărzi în unitatea de primiri urgențe: aici aveți ocazia să vedeți o mare diversitate de patologii, dar și să faceți cu mâna voastră diverse activități pe care le-ați învățat doar în mod teoretic, precum: montarea unei branule, recoltarea analizelor de sânge, măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea temperaturii corporale, măsurarea saturației oxigenului în sânge cu pulsoximetrul, electrocardiogramă, administrarea unor medicații injectabile sub supravegherea personalului medical, instalarea unei perfuzii intravenoase etc.

Pe lângă acestea, aveți ocazia să stați de vorbă cu pacienții, să exersați efectuarea unei anamneze și examen clinic corecte, dar și succinte, să urmăriți colegii rezidenți și medicii, modul de gestionare al cazurilor, investigațiile și consulturile pe care le recomandă, precum și tratamentul prescris. Inițial totul pare un haos, însă dacă încercați să vă țineți de un singur medic și să îl rugați să vă permită să îl însoțiți pe durata gărzii, lucrurile prind contur și devin mai clare. 

O a doua variantă pe care aș recomanda-o tot studenților de anul 1 și 2, ar fi secția de chirurgie, dar aici nu mă refer strict la sala de operații, ci la consulturile în sine, la patologia vastă, precum și la îngrijirile pre și post-operatorii, pansamentele și medicația. Îngrijirea plăgilor, asepsia și antisepsia, tehnica efectuării corecte a unor suturi și pansamente le puteți vedea cel mai clar în aceste secții și sunt aspecte importante pe care este bine să le dobândim și să le stăpânim indiferent de specialitatea pe care urmează să o studiați la rezidențiat. 

Citește și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Urmează anii clinici, din anul 3 până în anul 6, în care deja sunteți destul de familiarizați cu mediul spitalicesc, dobândiți tot mai multe cunoștințe teoretice și curiozitatea devine mai intensă, iar acum aveți ocazia să mergeți să faceți gărzi în secțiile specialităților pe care le studiați pe rând în fiecare an. Dacă vă doriți să urmați la rezidențiat o anumită specialitate și știți deja asta din timpul studenției puteți alege să faceți acolo cât mai multe gărzi. 

Orice ar fi, ideea este că vă e permis să vă faceți gărzile oriunde, însă dacă vreți să fiți mai organizați și eficienți, vă invit să luați în calcul sfaturile de mai sus. 

Ce beneficii îmi pot aduce gărzile?

În timpul efectuării gărzilor în diverse secții vă puteți descoperi pasiunea și admirația pentru viitoarea specialitate pe care să o urmați la rezidențiat. Nu aveți cum să descoperiți acest aspect, decât ajungând la fața locului, cunoscând patologia, modul de gestionare al cazurilor și conduita terapeutică. 

Un alt beneficiu pe care îl puteți dobândi în această perioadă este manualitatea și dexteritatea în ceea ce privește executarea diverselor manevre medicale sau chirurgicale, după cum spuneam mai sus: vă veți obișnui să faceți tratamente injectabile, să prindeți o linie venoasă, să măsurați tensiunea arterială, să montați electrozii pentru electrocardiogramă, să aseptizați o plagă, să efectuați un pansament, să excizați fire de sutură, etc. Pe lângă acestea veți fi mai siguri pe voi în vederea acordării primului ajutor fie în familie, între prieteni, pe stradă sau la plajă; de asemenea veți ști practic cum să gestionați urgențele minore și încotro să le direcționați care pot surveni oricând și oricui, ca de exemplu: înțepături, zgârieturi, tăieturi etc.

Care este durata unei gărzi?

În majoritatea specialităților durata unei gărzi este de 24 de ore, iar în altele de 12 ore (de exemplu în multe unități de primire urgențe). În calitate de studenți, în general, nu vi se va cere niciodată să stați pe toată durata gărzii. Acest aspect este foarte variabil de la caz la caz, depinde de medicul cu care lucrați, de cazurile clinice, de ritmul consultațiilor. În cele mai multe cazuri puteți rămâne câteva ore, după care medicul vă semnează și sunteți liberi. Dacă atmosfera vă captivează deveniți curioși, aveți dreptul să rămâneți cât vă doriți voi.

Citește și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

Pot recupera unele absențe de la facultate mergând într-o gardă?

Există unele facultăți de medicină în cadrul cărora toate absențele de la lucrările practice și stagiile clinice trebuie recuperate, pe când alte facultăți oferă studenților oportunitatea de a face una sau două absențe fără să fie necesar să le recupereze ulterior. În primul caz, recuperarea acestora se va face în timpul perioadei de activitate didactică și nu în timpul sesiunii sau a vacanțelor. Știm cu toții că ne puteam recupera o absență participând cu altă grupă la lucrarea pierdută, în limita posibilităților și cu acordul cadrului didactic sau în timpul ședințelor de recuperare organizate de către discipline, însă în cazul stagiilor clinice, recuperarea absențelor poate fi făcută în timpul gărzilor, bineînțeles cu acceptul cadrului didactic. Deci dacă te regăsești în situația în care ai pierdut un stagiu și nu știai cum să procedezi să ieși din impas, caută medicul care îți predă și cere-i permisiunea să mergi într-o gardă: vei avea ocazia să țintești două obiective dintr-o lovitură, să spunem așa: în primul rând îți rezolvi problema. Iar în al doilea rând ai o ocazie unică de a fi în clinică, de a observa cazuri medicale reale, de a pune întrebări, poți de asemenea șă încerci să faci diverse proceduri sau manevre medicale sub supravegherea medicului, în mod clar, fără a fi constrâns de prezența unui grup întreg de studenți, așadar ai ocazia de a primi doar tu întreaga atenție din partea cadrelor medicale; dar asta presupune să îți arăți în mod vizibil interesul și să insiști uneori. 

Conform celor spuse mai sus, gărzile din timpul facultății nu sunt doar o disciplină în plus care să ne încarce orarul și să ne încurce, ci au un rol bine definit și mai ales sunt un mod de a aduce studentul încă din primul an în contact cu mediul spitalicesc, față în față cu pacientul și cu toate provocările aduse de patologie, investigații și tratament. Pe parcursul anilor de studenție veți deveni tot mai familiarizați cu acest mediu și veți dobândi abilitățile și cunoștințele necesare în așa fel încât să faceți față cu brio oricăror provocări medicale care v-ar putea surprinde în carieră sau în viața personală. Vă sfătuiesc să efectuați gărzile în cadrul câtor mai multe secții diferite, numai așa veți cunoaște câte puțin din particularitățile fiecăreia. Vă urez succes deplin.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Adriana Crăciun

De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.

Facebook Comment