Elemente de bază în voluntariatul național și internațional

Elemente de bază în voluntariatul național și internațional

Fără voluntari este greu de imaginat cum industria de sănătate publică și-ar putea îndeplini misiunea. Persoanele care doresc să ajute nu au nevoie de experiență în domeniul medical pentru a-și oferi serviciile. Atât de ocupați suntem în viața de zi cu zi încât poate părea greu să găsim timpul necesar pentru a ne oferi voluntari.

Acest ghid ne va ajuta să obținem o perspectivă mai bună asupra voluntariatului. Mai jos, acoperim impactul social și economic al voluntarilor și beneficiile personale ale voluntariatului. Includem informații despre oportunitățile de voluntariat în domeniul sănătății publice, cu puncte cheie care trebuie luate în considerare în decizia de a face voluntariat. 

Voluntariatul este o modalitate excelentă de a câștiga experiență înainte de a începe să cauți un loc de muncă. Voluntariatul îți poate oferi oportunitatea de a dezvolta abilități de conducere, de a cunoaște oameni din conducerea unor instituții. Dacă ești absolvent al unei școli medicale și cauți un loc de muncă sau vrei să îți schimbi cariera, voluntariatul este o modalitate excelentă de a câștiga experiență într-un domeniu nou, fără a fi nevoie să te angajezi pe termen lung. A face voluntariat este una dintre cele mai bune modalități de a-ți îmbunătății CV-ul. Voluntariatul ar putea fi punctul tău de intrare în diferite instituții sau stagii care te-ar putea înainta în carieră.

Elemente esențiale pentru voluntariatul de succes

Compasiunea, smerenia, mintea deschisă și atitudinea pozitivă sunt calitățile cheie ale unui voluntar. Ai cele mai mari șanse și vei aduce o contribuție bună dacă:
– ești bine pregătit și organizat
– ești stabil emoțional
– ești un bun ascultător
– ai încredere în tine, ești adaptabil și rezistent la efort
– ești răbdător și cooperant
– ai o pasiune pentru a-ți împărtăși abilitățile și cunoștințele

Dacă ești voluntar pentru prima dată, misiunile pe termen scurt îți pot oferi cele mai bune șanse de a vedea dacă această muncă este potrivită pentru tine. Voluntariatul pe termen scurt este deosebit de valoros dacă poți compensa lipsa acută de ajutor, oferind asistență într-un domeniu cu deficit de angajați.  Însă voluntariatul pe termen scurt nu este cel mai rentabil pentru instituțiile care trebuie să facă o investiție considerabilă în screening, transport sau cazare pentru voluntarii lor. Atunci când găsești un program de voluntariat potrivit, implicarea pe termen mai lung îți va oferi posibilitatea de a te dezvolta mult mai bine, la un nivel mai ridicat.

Găsirea unor oportunități ideale

Timpul tău este cel mai valoros, de aceea este foarte important ca poziția ta de voluntar să fie una potrivită. Pe măsură ce găsești noi oportunități, nu te opri la o singură organizație sau la un singur tip de ocupație. Deși o oportunitate poate arăta bine pe hârtie, realitatea poate fi cu totul alta. Notează câteva lucruri pentru atunci când căuți un program adecvat de servicii de voluntariat:
– asigură-te că se ridică la așteptările tale
– vizitează mai multe instituții medicale
– discută cu personalul sau cu alți colegi voluntari
– pune întrebări pentru a te asigura că experiența ta se potrivește obiectivelor, abilităților și timpului disponibil.
– asigură-te că este ceea ce îți dorești

Voluntariat național și internațional

Voluntariatul începe la nivel local, iar cea mai mare parte a muncii bine făcute de cei care doresc să îi ajute pe ceilalți este coordonată de organizații locale sau oficii locale ale organizațiilor naționale.

În comparație cu voluntariatul local, oportunitățile de voluntariat național sau internațional necesită de obicei angajamente pe termen mai lung, uneori până la un an sau mai mult. Organizațiile acoperă, de obicei, transportul și alte cheltuieli. Există, însă și unele programe, unde se cere ca voluntarii să își asume o parte din costuri.

Voluntariatul internațional necesită suplimentar, o pregătire lingvistică și interculturală specifică proiectului.

Citește și: Voluntariatul poate fi schimbarea pe care o astepti in cariera

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment