De ce este important si cum puteti deveni voluntar in spital

De ce este important si cum puteti deveni voluntar in spital

Voluntarii joaca un rol important in spitalele de astazi. Acestia ajuta spitalul sa functioneze fara probleme si permit medicilor si asistentelor sa-si petreaca timpul concentrandu-se pe oferirea celor mai bune ingrijiri medicale pacientilor. 

Cand va ganditi la munca depusa in spitale si in alte unitati de ingrijire medicala, eforturile medicilor si ale asistentelor sunt probabil primele care va vin in minte. In timp ce acesti profesionisti din domeniul sanatatii desfasoara unele dintre cele mai importante activitati de pe planeta, nu uitati ca si voluntarii au un rol foarte important in acest sens.

Voluntarii intampina vizitatorii, ofera sprijin pacientilor, spala si schimba lenjeria, se asigura ca saloanele sunt curate, reaprovizioneaza stocul de medicamente si instrumente medicale si se asigura ca spitalul este curat, astfel incat cei care ofera ingrijiri medicale sa se poata concentra asupra sanatatii fizice a pacientului.

Pe scurt, voluntarii sunt vitali intr-o unitate de ingrijiri medicale. Ei formeaza legaturi reale si de durata cu pacientii si ii ajuta sa se insanatoseasca intr-un mediu curat, reconfortant.

Ce este un voluntar?

Un voluntar este acea persoana care lucreaza intr-un spital fara o plata regulata. In esenta, isi doneaza timpul si abilitatile pentru a ajuta spitalul si comunitatea. 

Cateva exemple de sarcini ale unui voluntar includ:

  • transporta pacienti
  • da indicatii sau insoteste vizitatorii
  • face inventarul
  • raspunde la telefon
  • socializeaza cu pacientii si / sau vizitatorii
  • schimba lenjeria
  • aranjeaza dulapurile
  • face curatenie

Beneficiile voluntarilor

Pe langa faptul ca pot contribui semnificativ la activitatile spitalicesti si capata experienta in domeniul dorit, exista multe alte beneficii ale voluntariatului. 

Voluntarii au ocazia unica de a cunoaste sistemul de asistenta medicala dintr-o perspectiva interioara.  In afara de beneficiile tangibile ale voluntariatului, beneficiile intangibile ale voluntariatului sunt numeroase. Un voluntar poate beneficia de un sentiment imbunatatit al valorii de sine, de mandrie si de realizare in timp ce imbunatateste viata celorlalti. 

Voluntarul are oportunitatea de a intalni oameni noi, de a invata noi abilitati, de a dobandi experienta. Relationarea cu oameni noi ajuta la imbunatatirea abilitatilor sociale si creste reteaua sociala a individului. Voluntarul poate deveni prieten cu colegii voluntari sau cu pacientii. 

Invatarea de noi abilitati este, de asemenea, un beneficiu valoros pentru voluntar. Voluntarul poate primi sarcini noi zi de zi si poate invata multe lucruri, cum ar fi operarea unui computer sau sarcini legate de cariera care vor ajuta individul sa obtina un loc de munca pe viitor. Persoanele care doresc sa mearga la scoala medicala si sa lucreze in spitale vor dobandi, de asemenea, experienta relevanta si isi vor imbunatati CV-urile.

Beneficii pentru pacientii din spital

Cand oferiti compasiunea, angajamentul si abilitatile ca voluntar al spitalului, ajungeti sa imbunatatiti experienta unui pacient, sustineti recuperarea acestuia si contribuiti la bunastarea sa ca acesta sa poata reveni acasa in siguranta.

Este posibil ca unii pacienti din spital sa nu aiba familia sau prieteni in zona pentru a-i vizita, iar acest lucru le poate ingreuna tratamentul. Prin urmare, unii pacienti din spital pot beneficia in mod semnificativ de cineva care sa le ofere sprijin, cu care pot vorbi. Voluntarii din spitale au un rol important in acest sens, pe langa suportul medical pe care il pot oferi pacientilor, acestia stau de vorba cu persoanele bolnave pentru a le ridica moralul si pentru a-i face sa uite de problemele de sanatate

Iata ce pasi trebuie sa urmati pentru a ajunge voluntar:

Indiferent daca doriti sa urmati o scoala medicala sau doriti doar sa ajutati oamenii, voluntariatul intr-un spital este un mod minunat de a ajuta comunitatea. Oportunitatile de voluntariat intr-un spital sunt numeroase. Veti avea cea mai placuta experienta daca va puteti potrivi interesele cu oportunitatile de voluntariat disponibile. Procesul de voluntariat la fiecare spital este diferit.

Gasiti un spital potrivit. Faceti o lista a spitalelor din zona in care sunteti dispus sa calatoriti in mod regulat. Voluntariatul la un spital este un angajament important. De exemplu, daca intentionati sa faceti voluntariat dupa scoala sau dupa munca, alegeti un spital care este aproape de locul de munca sau de scoala. Daca intentionati sa faceti voluntariat in weekend, alegeti un spital care este aproape de zona in care locuiti.

Obtineti mai multe informatii despre oportunitatile de voluntariat. Dupa ce ati identificat spitalele care va intereseaza, vizitati site-ul web al acestora pentru a afla despre oportunitatile de voluntariat. Majoritatea spitalelor au programe de voluntariat. Site-ul va enumera informatiile de contact pentru biroul de voluntariat din spital. Pentru a primi mai multe informatii, este indicat sa sunati sau sa mergeti sa vorbiti direct cu persoanele care se ocupa de voluntarii din spital.

Alegeti oportunitati de voluntariat care se potrivesc intereselor personale. Exista multe modalitati de a face voluntariat la un spital. Gasiti o oportunitate care sa se potriveasca cu interesele personale. Voluntariatul ar trebui sa fie placut si sa fie benefic atat pentru voluntar, cat si pentru spital.

Daca va place sa lucrati cu copiii, incercati sa faceti voluntariat la un spital pentru copii. Daca va place sa lucrati cu persoanele in varsta, incercati sa va oferiti voluntar la un azil. 

Daca doriti sa interactionati cu pacientii, ar trebui sa faceti voluntariat intr-o zona care ofera ingrijiri directe pacientilor, iar daca doriti sa ajutati vizitatorii spitalului, poate doriti sa faceti voluntariat la pupitrul de informatii sau la receptie.

Daca nu doriti sa interactionati cu pacientii sau cu vizitatorii, este posibil sa ajutati cu activitati administrative si organizatorice, cum ar fi depozitarea necesarului medical.

Aflati care sunt criteriile de recrutare. Cerintele de voluntariat variaza in functie de spitale. Trebuie sa stiti ca unele spitale pot impune o limita de varsta pentru voluntari. Daca nu puteti face voluntariat din cauza unei astfel de conditii, luati in considerare voluntariatul in cadrul altor organizatii.

Cerintele vor varia in functie de zona in care alegeti sa faceti voluntariat. De exemplu, la un spital, puteti incepe sa faceti voluntariat la varsta de 15 ani, dar nu puteti interactiona cu pacientii pana la 18 ani. 

Completati o cerere si un CV. Va trebui sa completati o cerere de voluntariat la spital. Adesea, o cerere poate fi completata online sau descarcata de pe site-ul spitalului. In mod obisnuit, un membru al biroului de voluntariat va va contacta pentru a primi cererea si va va notifica cu privire la urmatorii pasi. Nu uitati sa atasati si un CV in care sa specificati ce studii aveti si care sunt domeniile de interes.

Sustineti interviul. Multe spitale obisnuiesc sa intervieveze voluntarii potentiali. Fiti pregatit sa raspundeti la cateva intrebari de tipul: De ce vrei sa faci voluntariat la spital? Ce ai vrea sa faci ca voluntar? Care sunt interesele tale? Ai abilitati speciale? Cum ai auzit despre programul de voluntariat din spital? 

Oferirea de confort celor care trec prin dificultati medicale este una dintre cele mai bune modalitati de a ajuta lumea sa devina un loc mai bun, mai sigur si mai fericit. Asadar, daca v-ati gandit sa faceti voluntariat la un spital, dar nu ati actionat pana acum, ar putea fi momentul sa faceti primul pas. Eforturile de voluntar vor conta foarte mult pentru pacienti, dar va vor ajuta sa va dezvoltati atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. 

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment