Dacă vrei să intri în câmpul muncii cu dreptul, atunci trebuie să te gândești încă de pe băncile facultății care va fi traseul tău profesional. Ia în considerare participarea la cât mai multe simpozioane și conferințe, de unde să capeți cele mai noi cunoștințe în materie de medicină, dar interesează-te și unde poți face practică, pentru că teoria nu se compară niciodată cu practica.
Într-un stagiu de practică iei contact cu diverse cazuri și apuci să lucrezi cu oameni mult mai experimentați, care te pot lua sub aripa lor pe viitor. Astfel îți poți găsi un mentor și vei intra mai târziu în câmpul muncii cu ceva experiență la activ, înțelegând mai bine ce presupune să lucrezi în câmpul medical și dacă ți se potrivește sau nu, pentru că niciodată nu este prea târziu să te reprofilezi sau să-ți alegi altă specialitate.
Citește și 5 lucruri pe care trebuie să le faci în perioada internshipului, pentru a fi sigur că vei fi angajat!
Ce este un stagiu de practică
Stagiile de practică fac parte din sistemul de învățământ, respectiv din pregătirea și formarea noilor generații pentru o meserie anume, instructajul realizându-se la fața locului, direct în câmpul muncii. În plus, în unele meserii, acesta este obligatoriu și după el, practicantul primește un certificat de calificare sau după caz, unul de liberă practică. Lungimea unui stagiu diferă în funcție de branșa aleasă, iar în cazul medicinei în funcție de cerințele universității, oferta spitalului sau a clinici și mentorii din program. De asemenea, în funcție de cultura țării în care se efectuează programul și de domeniu, acesta poate fi denumit stagiu de practică, internship sau traineeship, în domeniul sănătății, pe plan internațional, mai ales în țările anglofile, fiind preferate ultimele două denumiri.
Un stagiu de practică îmbină studiile cu munca, pentru a deschide calea către o anumită meserie, respectiv specializare. În unele locuri, în funcție de instituție, buget și durata stagiului, poți beneficia chiar de o remunerație, dar întodeauna trebuie să lucrezi pe lângă cineva cu experiență, în primul rând pentru că este viața oamenior la mijloc și în al doilea rând pentru a putea deprinde abilități noi. În mod normal, când ești în practică ai dreptul să pleci oricând la facultate, mai ales dacă ai de dat un examen sau te poți duce oricând acasă să înveți, dar ar fi bine ca învoirile să se întâmple cât de rar posibil, eventual într-o singură zi a săptămânii, aceeași de fiecare dată sau maxim 20% din timpul normal de lucru.
Samantha Warner, Learning and Development Manager în cadrul „The National Accident Helpline” din Marea Britanie și Danny Kavanagh, HR Business Partner au declarat în cadrul unei coferințe de profil că pentru ei să pună la dispoziție stagii de practică în cadrul companiei a fost una dintre cele mai bune decizii, pentru că astfel au putut racola oameni dedicați, potriviți posturilor vacante, dintre care unii au fost promovați chiar în timpul studiilor. Oamenii care se dedică unei astfel de perioade de învățare alternativă dau dovadă de ambiție și sunt bine primiți în cadrul oricărei echipe.
Citește și Cum sa iti termini perioada de internship intr-o maniera pozitiva
De ce să iei în considerare un stagiu de practică
Unul dintre motivele pentru a face practică este că nu va trebui să plătești nimic pentru a învăța ceva. Deși taxele de admitere la un curs extracurricular sau la o conferință se pot considera investiții în propria persoană, acestea sunt, totuși, un stres suplimentar, mai ales dacă pe moment nu beneficiezi de banii necesari. În cazul stagiilor de practică se poate spune că statul sau angajatorii investesc de fapt în viitorul tău, atât pentru binele tău cât și pentru al lor, deoarece dacă te duci la o clinică privată și te descurci bine, este tot interesul lor să te rețină acolo. În plus, dacă nu-ți place ceva, nu ești încă legat cu nimic de locul respectiv, dar ai totuși o experiență de trecut în CV.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.