De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.
Odată cu începerea rezidențiatului devenim angajați ai unui spital de stat, ceea ce implică faptul că vom avea drepturi și obligații față de acesta.
Unul din drepturile rezidentului este concediul, care este de trei tipuri: primele două, concediul de odihnă și concediul de creștere al copilului sunt bine cunoscute în rândul tuturor angajaților, pe când al treilea tip, concediul fără plată este un subiect mai puțin abordat și implicit necunoscut de mulți angajați.
Poate că ți se va părea o ”afacere” nefastă și lipsită de beneficii, care nu îți oferă un venit imediat, însă poate fi o soluție optimă pentru diverse situații neașteptate care ne pot surprinde pe oricare dintre noi. În plus, poate fi o cale de a obține câteva zile libere când nu mai ai zile de concediu de odihnă disponibile sau când nu vrei să le folosești pe acestea.
Există două tipuri de concediu fără plată pe care le poți lua:
Există și o situație în care în calitate de rezident poți beneficia de 10 zile de concediu EMC (educație medicală continuă) pentru a putea participa la diferite activități medicale, conferințe, congrese acreditate EMC care au drept scop formarea ta profesională.
În privința concediului pentru formare profesională, privitor la stagiile de pregătire efectuate în afara României și recunoscute, acestea nu atrag după sine prelungirea rezidențiatului cu perioada respectivă. Însă pentru alte motive, va rămâne în responsabilitatea ta ca rezident să soliciți Ministerului Sănătății prelungirea stagiului de rezidențiat cu perioada întreruptă, la reluarea activității.
Citește și: Totul despre punctajul EMC. Ce este, cum se calculează și cum se obțin punctele
Orice întrerupere nejustificată a rezidențiatului pe o perioadă mai mare de 6 luni, atrage măsura încetării calității de rezident, conform Articolului 18 al Ordinului nr. 833/4446/2020 din 18 mai 2020 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății publice și al ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat, în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală
În calitate de rezident, va trebui să soliciți concediul fără plată angajatorului, adică vei depune o cerere, avizul unității angajatoare (copie) și avizul coordonatorului de rezidențiat (în copie) atât la unitatea de încadrare, cât și la Direcția de Sănătate Publică și/sau la Prorectoratul de Studii Postuniversitare și Rezidențiat al UMF-ului de care aparțineți. Totuși aceste detalii pot fi diferite de la un centru universitar la altul.
Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă sau prin Regulamentul intern, după cum menționează articolul 153 din Codul Muncii:
Ce se întâmplă cu vechimea în muncă pe durata concediului fără plată?
Concediul fără plată pare a fi un exemplu clasic de suspendare a raporturilor de muncă, ceea ce nu constituie vechime în muncă, iar explicația este câte se poate de logică: nu se prestează muncă, nu se primește salariu.
Excepțiile sunt exprese și au de a face cu perioadele de formare profesională care se realizează pe durata concediului fără plată, aprobat de angajator, situație în care se aplică prevederile articolului 158 din Codul Muncii care precizează că această perioadă se asimilează unei perioade efective de muncă, în ceea ce privește drepturile salariatului, altele decât salariul. Aceasta înseamnă că perioada de concediu fără plată pentru formare profesională este generatoare de vechime în muncă.
O altă excepție se regăsește în situația în care se face referire la concediul de creștere a copilului fără indemnizație. Concediul fără plata indemnizației se acordă de către angajator în baza cererii înregistrate de salariat, fiind necesară și prezentarea livretului de familie sa a certificatului de naștere a copilului. Solicitarea de poate face după primele 3 nașteri și nu poate fi extinsă și la celelalte nașteri care nu fac obiectul drepturilor reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 148/2005.
Te-ar putea interesa și: Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă
Cazurile în care, în calitate de salariat, ți se poate oferi concediu fără plată sunt prevăzute în contractul de muncă colectiv aplicabil, iar potrivit articolului 153 din Codul Muncii, pentru rezolvarea unor probleme personale, ai dreptul să primești concediu fără salariu.
Cât privește durata concediului fără plată, acest aspect este negociabil între angajat și salariat și poate depăși durata prevăzută în contractul colectiv, deoarece libertatea de negociere se negociază atât la nivel colectiv cât și individual, conform Legislația Muncii.
Dacă există situații în care angajatorul consideră că are nevoie de un nou angajat care să te înlocuiască pe durata concediului fără plată, conform articolului 82 lit. a) din Codul Muncii, acesta poate încadra o altă persoană cu care are posibilitatea de a încheia un contract de muncă pe o perioadă determinată: ” Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile și în condițiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.”
Pe lângă concediile fără plată pentru rezolvarea unor situații personale, toții salariații beneficiază și de concedii fără plată pentru studii, conform articolului 54 din Codul Muncii: ” “salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională, iar ele se pot acorda cu sau fără plată. Acordarea acestor concedii este posibilă doar în situaţia în care cursurile de pregătire profesională se desfăşoară la iniţiativa salariaţilor, nu şi atunci când ele au loc la solicitarea angajatorului. Într-adevăr, în situaţia în care salariatul urmează formarea profesională la iniţiativa angajatorului, nu se pune problema concediului, deoarece stagiul sau cursul de formare profesională este inclus în programul de muncă, inclusiv timpul necesar pregătirii teoretice şi susţinerii examenelor de parcurs sau la sfârşitul perioadei respective. Nu se pune problema unui atare concediu, nici atunci când participarea la stagiu sau cursurile de formare profesională iniţiată de angajator presupune scoaterea integrală din activitate a salariatului şi nici în situaţia în care o persoană încheie un contract de calificare profesională, prin care se obligă să urmeze formarea profesională organizată de angajator, precum şi în cazul contractului de adaptare profesională.”
Astfel, în timpul rezidențiatului, dacă dorești să urmezi alt curs sau stagiu de pregătire decât cele recunoscute de ministerul sănătății în cadrul curriculei specialității tale, poți beneficia de acest tip de concediu fără plată.
Citește și: Cum să te angajezi ca medic rezident | condiții de angajare și acte necesare
Deși la prima vedere nu pare a fi o alegere cu avantaje prea mari, totuși concediul fără plată îți poate aduce câteva beneficii, dacă ești nevoit să îl ceri. Iată câteva dintre ele:
” (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b) (n.r. luna celuilalt părinte) persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
Te-ar putea interesa și: Programe de masterat pe care le poți urma după ce ai terminat licența într-o facultate de medicină
Ca în orice situații, este firesc să abordăm lucrurile atât din prisma avantajelor cât și a dezavantajelor, să fim realiști și să cântărim bine decizia pe care o luăm. Mai jos vom arunca o privire și asupra aspectelor negative legate de subiectul nostru:
Așadar, concediul fără plată vine ca o ultimă soluție salvatoare care te poate ajuta să rezolvi situații personale neașteptate sau pentru care nu poți cere un concediu plătit, și în același timp să-ți păstrezi statutul de angajat. Este foarte important să ai o atitudine de abordare corectă față de angajatorul tău, respectând perioada de concediu comunicată, iar în situația în care aceasta devine insuficientă, comunică din nou cu angajatorul tău pentru a găsi împreună posibilitatea extinderii perioadei de concediu fără plată.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.