În zilele noastre, locul de muncă nu mai reprezintă doar un simplu angajament de opt ore pe zi, în special atunci când ne referim la un domeniu precum este cel medical. Indiferent că vorbim despre un asistent medical, despre un medic de familie sau despre un medic chirurg, jobul ocupă mult mai mult timp în viețile fiecăruia dintre ei. În aceste condiții, nu sunt deloc puține situațiile în care cariera profesională ajunge să acapareze viața personală a oamenilor. Astfel, una dintre cele mai mari provocări ale oamenilor moderni este reprezentată de găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională, o misiune care nu se dovedește deloc prea ușoară pentru mulți.
Potrivit unui studiu realizat de Secom la nivel național, în opinia românilor, medicii au cea mai solicitantă meserie dintre toate. Este o meserie care implică multă muncă și timp petrecut în spital, alături de pacienți. În plus, vorbim despre un domeniu care implică un cumul semnificativ de factori de stres și suprasolicitare, precum orele de muncă efectuate peste program, nivelul de energie necesar în activitatea de zi cu zi, nivelul de responsabilitate, interacțiunea cu persoane dificile sau presiunea de a găsi rapid soluții și răspunsuri la tot felul de probleme. În aceste condiții, nu sunt puțini medicii cărora le este greu să se împartă egal între viața personală și job. În plus, viața socială are de suferit, stresul și oboseala acumulată împingându-i pe mulți la o oarecare izolare față de prieteni și cunoscuți.
Citește și: Raport @Medscape 2022 | Burnout-ul și depresia în rândul medicilor, la granița dintre trecut și prezent
Meseria de medic atrage în general persoane ambițioase și inteligente, care își doresc cu adevărat o carieră de-o viață în acest domeniu. Parcurgerea acestui drum profesional nu este deloc ușoară însă, cerând sacrificii personale semnificative. În cele mai multe cazuri, vorbim despre persoane extrem de ambițioase și de perfecționiste, care acceptă să își pună viața profesională pe primul plan. Toate aceste calități se transformă însă în timp în adevărate piedici, viața personală a profesioniștilor din domeniul sănătății având de suferit.
Ținând cont de natura profesiei și de activitatea pe care o desfășoară zi de zi la locul de muncă, un medic reușește foarte rar să se ducă acasă complet relaxat. În cele mai multe cazuri, medicii nu reușesc să se deconecteze de activitatea de la muncă, rămânând absorbiți de gânduri și reflectând asupra cazurilor la care lucrează. În plus, studiile și cercetările suplimentare fac parte din meseria de medic, orice profesionist medical dorindu-și întotdeauna să fie la curent cu ultimele noutăți și descoperiri din domeniul în care lucrează.
Spitalele sunt aglomerate în orice perioadă a anului, criza provocată de pandemia de coronavirus în ultimii doi ani și jumătate nefăcând nimic altceva în afară de a înrăutăți și mai mult situația, acutizând suprasolicitarea în rândul cadrelor medicale. În cele mai multe cazuri, programul de lucru nu este niciodată fix, lungimea turelor nefiind respectată. Mai punem la socoteală și lipsa condițiilor optime de lucru, lipsa personalului, birocrația din sistemul medical românesc și ajungem la o situație deloc roz pentru salariații din domeniul sănătății.
Ținând cont de toate aceste aspecte specifice lucrătorilor din industria sănătății, apare pe bună dreptate o singură întrebare. Cum pot fi împăcate cele două planuri importante ale existenței noastre astfel încât să putem spune că am reușit atât să avem o carieră de succes, cât și o viață personală împlinită?
Te-ar putea interesa și: Cadrele medicale, „pacienții tăcuți” cu burnout. (Cum) are grijă managementul din clinici și spitale de sănătatea emoțională a angajaților?
Găsirea unui echilibru între viața profesională și cea privată este esențială pentru succesul și bunăstarea ta. Este important să nu îți concentrezi țoată atenția de care dispui spre un singur plan și să îți aminteșți de fiecare data că munca este doar o parte a vieții tale. Astfel, depinde numai de tine să înveți să îți dozezi eforturile de zi cu zi pentru a avea succes atât pe plan privat, cât și pe plan profesional.
Nu este nimic greșit în a avea planuri mărețe din punct de vedere profesional sau în a investi foarte multe resurse în această direcție. Problema apare atunci când viața personală și nevoile tale de zi cu zi sunt ignorate. Fără un suport real în viața de zi cu zi și fără a avea grijă de tine însuți, energia ta se va risipi cu timpul, scopurile profesionale devenind din ce în ce mai greu de atins. Astfel, fără o bază solidă în ceea ce privește viața personală, îți va fi foarte greu să ajungi acolo unde îți dorești din punct de vedere profesional!
Totodată, nu uita că atunci când vorbim despre viața personală nu ne referim numai la timpul liber dedicat relaxării. Viață personală implică și o serie întreagă de responsabilități pe care nu trebuie să le ignori. Spre exemplu, în această categorie putem include plata facturilor la utilități, curățenia în casă, mersul la cumpărături și așa mai departe. Lucrurile se dovedesc a fi și mai delicate în cazul în care ești părinte, situație în care trebuie să acorzi atenție îngrijirii emoționale și fiziologice a celor mici.
Citește și: Parenting pentru medici. Cum să rezolvi provocările de a fi medic și părinte
Potrivit specialiștilor, găsirea unui echilibru între cele două planuri reprezintă baza pentru o carieră de succes și pentru o viață personală fericită. Un sondaj realizat de Harvard Business Review arată că 94% din 1.000 de oameni care lucrează în servicii profesionale au declarat că lucrează mai bine de 50 de ore pe săptămână, în timp ce jumătate dintre cei intervievați au recunoscut că își petrec la locul de muncă mai bine de 65 de ore săptămânal. Asemenea cifre sunt cu adevărat îngrijorătoare, orele suplimentare petrecute la locul de muncă răpindu-le oamenilor viața personală!
Concret însă, ce ai putea face pentru a îmbina eficient viața profesională cu cea personală?
Definește-ți prioritățile
Oricât de mult ți-ai dori să le faci pe toate, trebuie să înțelegi că nu poți fi în toate părțile și să mulțumești pe toată lumea în același timp. Îți dorești să te dezvolți în viața profesională și să te implici în noi și noi proiecte? Vrei să petreci mai mult timp cu familia și cu prietenii? Îți dorești să întemeiezi o familie și să devii părinte? Este important să știi care Îți sunt obiectivele pe termen mediu și lung, atât cele profesionale, cât și cele personale.
Mai multă organizare
Ai nevoie de disciplină și de un program bine stabilit dacă vrei să îți atingi obiectivele. Este drept că nu știi niciodată ce te așteaptă atunci când îți începi tura de lucru într-un spital sau într-o clinică medicală, însă este important să încerci cât de cât să te ții de un program pe care l-ai stabilit.
Fii atent la nevoile tale
Învață să te concentrezi și asupra ta și să acorzi mai multă atenție nevoilor pe care le ai dacă îți dorești cu adevărat să creezi un echilibru între cariera profesională și viața personală. Nu uita niciodată că viața personală se va dovedi importantă și pentru cariera ta, viața profesională urmând să sufere serios în cazul în care pe plan personal ai numai probleme. Păstrează-ți timp în care să stai cu tine, timp în care să te îngrijești, să te bucuri de activitățile care iți fac plăcere și de oamenii care iți sunt dragi!
Te-ar putea interesa și: 10 moduri în care să faci față situațiilor de stres
Învață să spui “nu”
Oricât de mult ți-ai dori că tu să fii cel care rezolvă întotdeauna orice problemă, trebuie să realizezi că nu ești robot și că nu le poți face pe toate. Dacă ai deja prea multe responsabilități, îți faci numai rău dacă pui și mai multă presiune pe tine acceptând noi și noi sarcini de lucru. Întreabă-te de fiecare dată dacă chiar merită să accepți mereu să faci unele lucruri doar pentru a fi văzut mai bine în fața superiorilor.
Nu te izola de cei apropiați
Un studiu athenahealth din anul 2018 a arătat că 1 din 4 medici se simte izolat cel puțin o dată pe săptămână, în ciuda faptului că se află constant în compania altor oameni. Singurătatea este o problemă reală și extrem de serioasă în rândul lucrătorilor din sistemul medical, nu puțini fiind cei care se simt afectați din acest punct de vedere. Oricât de mult ai lucra, încearcă ca în timpul liber să nu te îndepărtezi de familie și de prieteni! O ieșire la film cu câțiva prieteni vechi sau o zi petrecută la munte alături de cei dragi s-ar putea dovedi mai benefice decât ai putea crede!
Citește și: Singurătatea în profesia de medic: cum se manifestă și cum o combatem?
Concluzionând, atingerea echilibrului între viața personală și cea profesională reprezintă o provocare fără doar și poate, nefiind deloc simplu pentru nimeni să jongleze cu aceste două planuri esențiale ale vieții. Trebuie însă să fim conștienți că este necesar să facem toate eforturile pentru găsirea unui echilibru dacă vrem să avem o viață fericită și satisfăcătoare din toate punctele de vedere.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.