Cum să nu te plafonezi în carieră

Cum să nu te plafonezi în carieră

O carieră în domeniul medical este, în general, plină de satisfacții de tot felul, profesioniștii din acest domeniu simțind în cele mai multe cazuri că munca lor are cu adevărat un sens. Lucrurile se complică însă destul de mult atunci când apare plafonarea în carieră, un fenomen tot mai des întâlnit în rândurile angajaților din orice domeniu de activitate. Atunci când zi de zi faci aceleași și aceleași lucruri, munca ta devine monotonă, iar tu riști să simți că nimic nu mai este nou în activitatea ta și că nu mai există plăcerea de a lucra. Este semnul principal care iți arată că te apropii de ceea ce se numește plafonare profesională! 

Plafonarea în carieră vine la pachet cu o serie întreagă de probleme pe care le poți resimți într-o formă sau alta. În primul rând, poți simți că te-ai plictisit efectiv de ceea ce faci, lucru care în cele din urmă îți va afecta activitatea de la locul de muncă. Apoi, te vei confrunta cel mai probabil și cu o insatisfacție a muncii tale, ceea ce îți va dăuna în timp și pe plan personal. Lipsa entuziasmului față de propria ta activitate va duce încetul cu încetul și la încetarea dorinței de a te perfecționa în ceea ce faci și de a evolua pe plan profesional. 

Stabilitatea la locul de muncă îți oferă, în general, un sentiment excelent, oferindu-ți posibilitatea de a-ți dedica timp vieții personale și familiei. Deși la prima vedere stabilitatea îți poate da impresia că ai ajuns acolo unde ți-ai dorit din punct de vedere profesional, există anumite semne care ar trebui să te îngrijoreze. Spre exemplu, nu ar fi rău să îți pui anumite întrebări în cazul în care ai rămas de câțiva ani buni la același loc de muncă, fără să evoluezi în niciun fel, nici din punct de vedere al responsabilităților pe care le ai, nici din punct de vedere financiar. 

Citește și 10 piedici în carieră pe care ni le punem singuri și cum să le depășești

Potrivit unui sondaj realizat de EXEC-EDU, 61% dintre angajații români își doresc în primul și primul rând un loc de muncă sigur și stabil. Același sondaj ne arată însă că marea majoritate a angajaților își doresc să aibă acces la cursuri de specialitate care să îi ajute să evolueze pe plan profesional, peste 80% dintre respondenți afirmând că este foarte importantă finanțarea cursurilor de către angajator. 

Trăim vremuri dificile la momentul actual, mulți angajați fiind atrași de stabilitate la locul de muncă. Se spune că stabilitatea este bună în momente de instabilitate economică și socială, ceea ce îi face pe mulți angajați să facă un compromis din punct de vedere profesional. Aceste compromisuri pot aduce însă plafonarea în carieră, iar atunci când aceasta apare, o schimbare nu numai că este binevenită, dar este și recomandată! 

Similar situației din alte arii de activitate, și angajații din domeniul medical se pot confrunta cu plafonarea la locul de muncă. Unii își pot da seama că își doresc o altă specializare sau că pot face mai mult decât fac la momentul actual, dorindu-și astfel noi responsabilități, alții se pot gândi la deschiderea unui cabinet medical individual și așa mai departe. Sunt nenumărate posibilități de a evolua în carieră, iar șansele nu trebuie ratate! 

Potrivit unui studiu desfășurat de Federația Solidaritatea Sanitară privind evaluarea impactului pandemiei asupra lucrătorilor medicali, pe lângă nivelul de salarizare neconform cu toate responsabilitățile unui angajat din acest domeniu, lipsa oportunităților de dezvoltare și avansare în cariera profesională reprezintă o sursă de frustrare și demotivare pentru personalul medical. Mulți angajați consideră că își pierd scopul muncii în contextul în care nu au suficiente oportunități de învățare și de avansare în carieră. 

Când este momentul pentru o schimbare în carieră 

Mai devreme sau mai târziu apare în viața profesională a fiecăruia dintre noi momentul unui pas înainte în carieră. Uite câteva semnale care îți pot arăta că este cazul să te gândești la o schimbare profesională! 

Nu mai găsești satisfacție profesională în ceea ce faci 

Ai ales să lucrezi în domeniul medical tocmai pentru a simți că ceea ce faci contează cu adevărat, pentru a simți că munca ta are un sens. Dacă ai ajuns în punctul în care simți că ceea ce faci nu te mai face fericit și nu iți mai aduce niciun fel de satisfacție, ia în calcul o schimbare din punct de vedere profesional! Te poți înscrie la un curs de specialitate, poți învăța să faci anumite lucruri noi sau orice altceva ce consideri că te poate ajuta din punct de vedere profesional. 

Simți că nu mai înveți nimic nou 

Oricât de mult ți-ar plăcea stabilitatea, nu este normal să lucrezi într-un loc unde simți că nu ai cum să evoluezi din punct de vedere profesional. Cea mai rea decizie pe care o poți lua în legătură cu cariera ta profesională este aceea de a te limita și de a nu încerca să faci lucruri noi. Caută un job în care să înveți încetul cu încetul lucruri noi și care iți dă oportunitatea de a evolua în carieră. 

Nu există oportunități de avansare 

Revenind la ceea ce spuneam chiar în rândurile anterioare, să lucrezi într-un loc în care știi că nu ai posibilitatea de a trece de un anumit stadiu se poate dovedi extrem de frustrant. Încetul cu încetul, entuziasmul și interesul cu privire la ceea ce faci va scădea, ceea ce în timp îți va afecta productivitatea. Nu accepta o asemenea situație și caută un job care să-ți ofere șansa de a evolua din punct de vedere profesional. 

Te-ar putea interesa și Obiceiurile la care trebuie să renunți pentru a avea o carieră de succes în medicină

Salariul este prea mic 

Într-o lume ideală, salariul nu ar trebui să fie atât de important încât să te facă să iți schimbi locul de muncă, însă știm cu toții că factorul financiar reprezintă un criteriu important atunci când vine vorba despre alegerea unui job. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în 2021, un salariu mai mare i-ar determina pe 75% dintre angajați să își schimbe locul de muncă.

Dacă simți că nu ești plătit corect pentru munca pe care o depui, este timpul să-ți îndrepți atenția și către alte joburi. Nu este deloc exclus să găsești un job mai bine plătit, care să-ți aducă și noi responsabilități care să te ajute să evoluezi pe scara profesională. Criza din domeniul sanitar provocată de pandemia de coronavirus a accentuat căutările de personal medical la nivel global, medicii români fiind la mare căutare în străinătate. Relocarea poate reprezenta un pas important în cariera ta profesională, așa că o asemenea posibilitate nu este de neglijat. 

Ce să faci pentru a evita plafonarea în carieră 

Dacă te confrunți cu una sau mai multe dintre situațiile pe care le-am menționat în rândurile anterioare, probabil că este deja cazul să iei masuri și să identifici câteva metode prin care să depășești acest moment de plafonare. 

Stabilește-ți obiective profesionale pe termen scurt și lung 

Indiferent de stadiul profesional în care te regăsești la această oră, încearcă să descoperi care este misiunea ta personală și care este nivelul la care vrei să ajungi din punct de vedere profesional. Astfel, vei știi întotdeauna care este obiectivul pentru care trebuie să lucrezi. În același timp, setarea unui obiectiv profesional pe termen lung te va motiva în fiecare zi să evoluezi pentru a-ți atinge țelul pe care ți l-ai propus. Asigură-te însă că te gândești la niște obiective realiste, pentru că altfel riști să fii dezamăgit! 

Dezvoltă-ți aptitudinile profesionale

Nu trebuie să aștepți ca schimbările să vină doar de la superiorii tăi, așa că e posibil să fie nevoie de niște decizii din partea ta. Spre exemplu, încearcă să îți dezvolți aptitudinile profesionale pentru a-ți consolida statutul de profesionist în activitatea ta. Rezervă-ți o mică parte a timpului tău liber pentru dezvoltarea unor noi aptitudini profesionale și pentru studierea noutăților apărute în domeniu. Lucrând în domeniul medical, este esențial ca aptitudinile tale să fie la zi pentru a putea acorda pacienților un tratament de calitate. 

Informează-te în mod regulat pentru a deveni mai bun în ceea ce faci, este important pentru tine ca medic sau asistent medical să fii la curent cu progresele tehnologice și cu cele mai noi practici medicale. Poți urma cursuri și în domenii diferite față de cel medical, încercând mai apoi să îmbini în mod eficient calitățile nou dobândite cu cele deja existente. 

Citește și 10 moduri în care relocarea îți poate duce cariera medicală la un alt nivel

Solicită responsabilități suplimentare 

Orice activitate ai desfășură la locul de muncă, rutina este acel stadiu la care cu siguranță nu îți dorești să ajungi. Rutina apare atunci când zi de zi faci același și același lucru. În timp, motivația și productivitatea ta vor avea de suferit, ceea ce nu este de dorit nici pentru tine, dar nici pentru angajatorul tău. Discută cu superiorii tăi, lasă-i să știe că îți dorești noi responsabilități și că te simți capabil să le duci la îndeplinire. 

Cunoaște oameni noi din domeniul tău 

Lucrând în domeniul medical, o bună parte a timpului probabil că ți-o petreci alături de pacienții tai și de colegi. Acest lucru se poate dovedi monoton mai devreme sau mai târziu, așa că încearcă pe cât poți de mult să faci cunoștință cu oameni din domeniul tău. Participă la seminarii și reuniuni, du-te la cursuri și evenimente de specialitate, intră în contact cu profesioniști din domeniul medical și interacționează cu ei, toate te vor ajuta să îți extinzi cercul social. 

Asumă-ți riscuri 

În cele din urmă, poate cel mai important sfat de care ar trebui să tii cont: asumă-ți riscuri! Plafonarea poate apărea și atunci când te mulțumești cu prea puțin și nu ești dispus sau nu ai încrederea necesară în forțele proprii pentru a îți urma visele pe plan profesional. Găsește oportunitățile de care poți profita și asumă-ți riscul de a face un pas înainte, chiar dacă nimeni nu îți poate garanta succesul! 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Adrian Șomai

Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.

Facebook Comment