Utilizăm cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența dvs. de navigare. Acestea ne permit să ne amintim detaliile de autentificare, să îmbunătățim securitatea, să colectăm statistici, să optimizăm funcționalitatea site-ului și să livrăm conținut adaptat intereselor dvs. Prin continuarea navigării pe site-ul web sunteți de acord cu utilizarea noastră de astfel de cookie-uri conform Politicii noastre de confidențialitate.
Home / Noutăți / Lifestyle / 14 filme cu tematică medicală, care trebuie neapărat văzute
14 filme cu tematică medicală, care trebuie neapărat văzute
Există câteva profesii pe care cei de la Hollywood nu se pot abține să nu le includă în filme. De exemplu, oricine poate spune că există destul de multe filme cu, despre și pentru medici, asistenti medicali, studenti la medicina și nu numai. Fie că vrei să înțelegi mai bine viața pacienților în afara clinicii, să explorezi tărâmul eticii sau doar să analizezi diverse tehnici, filmele îți oferă ocazia să pătrunzi un pic în lumea medicală.
Desigur această listă de doar 14 filme abia dacă acoperă câteva drame, comedii și thrillere menite să-i inspire mai ales pe studenți sau să ocupe măcar câteva ore din timpul liber al doctorilor, iar unele dintre ele oferă modelul demn de urmat sau dimpotrivă, exact opusul, dar toate îți vor permite să-ți realizezi măcar o imagine de ansamblu asupra domeniului, mai ales dacă ești la început de drum și nu știi la ce să te aștepți.
Așadar, când ai nevoie de o pauză de studiu sau când te retragi din gardă, alege oricare dintre aceste filme, care prezintă diverse tipologii de medici.
Domeniul medical: Psihiatrie, Medicină tropicală, Medicină generalistă, Medicină de urgență, Chirurgie
Un film clasic, inspirat din romanul omonim al lui Kathryn Hulme, presupus bazat pe viața autoarei, dar declarat ca fiind inspirat din viața unei foste călugărițe, Marie-Louise Habets, care a încercat să se sinucidă. Gabrielle Van Der Mal, a plecat dintr-o familie înstărită belgiană pentru a deveni călugăriță, Sora Luke se luptă cu devotamentul său față de jurămintele depuse, dezamăgire și criză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Această comedie neagră este primul succes al lui Robert Atman, care cu această ocazie a propus un nou stil de narațiune cinematografică și reprezintă, poate, cel mai cunoscut film cu tematică medicală. El se concentrează pe o echipa medicala de la Mobile Army Surgical Hospital, în timpul Războiului american cu Coreea și deși sunt prezentate în detaliu ororile războiului, filmul are și părți amuzante, care se petrec în armată.
One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975) – Zbor deasupra unui cuib de cuci
Domeniul medical: Psihiatrie
În acest film, un criminal care se îndrăgostește de o fată de numai 15 ani ajunge la închisoare pentru corupere de minori, dar pledează pentru nebunie și este internat într-un spital de boli mentale unde se aliază cu alți pacienți și se împotrivește asistentelor care abuzează de pacienți, deci dacă auzi numele de „Ratched” ar trebui deja să te temi și să-ți dorești să nu ajungi așa, dar această ecranizare este de văzut fie și pentru faptul că este un exemplu de „așa nu”.
O primă incursiune în ceea ce înseamnă să ai identitate disociată sau altfel spus personalități multiple, care pentru studenți poate reprezenta un studiu de caz despre ce se întâmplă când medicul pune diagnosticul greșit. Așadar, este prezentat și ce se întâmplă cu victima care încă din copilărie este tratată greșit.
Young Doctors In Love (1982) – Tineri doctori îndrăgostiți
Este un fel de parodie pe baza telenovelelor pline de medici, de aceea vei râde copios cu gândul la cu care dintre stagiarii respectivi seamănă fiecare dintre colegii tăi. Se prezintă situația dintr-un spital din Los Angeles, unde conflictul dintre generații este în toi.
Filmul se concentrează în jurul vieții celei care a revoluționat meseria de asistent medical și anume Florence Nightingale, care a pus bazele a ceea ce lumea cunoaște astăzi ca fiind domeniul asistenței medicale moderne. Așadar, aceasta este povestea reală a celei care instruit restul asistentelor în timpul Războiului Crimeei, a luptat pentru drepturile pacienților și a prevenit numeroase infecții prin implementarea principiilor sale despre igienă.
Awakenings (1990) – Revenire la viață
Domeniul medical: Psihiatrie
Această listă nu ar fi completă fără un film care să te facă să plângi din suflet și care te va face să apreciezi viața mai mult. Bazat pe romanul autobiografic a lui Oliver Sacks, publicat în 1973, se concentrează pe viața și cariera Dr. Malcom Sayer, care a descoperit că L-Dopamina, folosită până atunci doar în tratamentul pacienților cu Parkinson, dar care îi ajută acum și pe cei cu encefalită letargică, o afecțiune care acaparează creierul și lasă pacienții într-o stare catatonică.
Povestea deja clasică a unui doctor renumit, dar care ajunge în anii `80 să profeseze într-un oraș mai mic decât cel cu care era obișnut, după ce a provocat un accident și condamnat să facă muncă în folosul comunității. Acesta se consideră totuși mai bun decât oricine, dar descoperă rapid că de fapt nu este așa.
Patch Adams (1998) – Un doctor trăsnit
Domeniul medical: Semiologie Medicală
Acest film semiautobiografic este povestea reală a doctorului Hunter „Patch” Adams, interpretat de către Robin Wiliams și de aceea te va învăța că, cel puțin uneori, râsul este cel mai bun remediu. După o singură vizionare vei dori cu siguranță să ai o relație mult mai strânsă cu pacienții tăi, chiar dacă acest lucru îți poate pune în pericol cariera, în plus, s-ar putea să-ți dorești și tu un nas de clown, pentru a aduce măcar o alinare și un ultim surâs pe chipul celor pe care-i ai sub îngrijire.
Acțiunea este bazată pe romanul autobiografic al lui Susanna Kayser, publicat în 1993 și în care aceasta povestește despre șederea ei de 18 luni într-o instituție pentru persoanele cu afecțiuni psihice, perioadă din anii 1960. Filmul înfățișează într-un mod foarte realist modul în care erau tratate afecțiunile psihice în trecut, ceea ce te va face să te gândești un pic la situația de la ora actuală.
O profesoară de renume, Vivian Bearing, este obligată să-și regândească viața după ce în urma unui control primește diagnosticul de cancer ovarian în stadiul IV. Filmul pune accentul pe cum te schimbă boala, care sunt efectele psihologice ale chimioterapiei și nu numai, dar deși menționează și câteva tratamente experimentale, se încheie cu decesul protagonistei.
Something The Lord Made (2004) – Ceva creat de Dumnezeu
Se concentrează pe viața și cariera lui Vivien Thomas, un pionier în cardiologie, care din cauza culorii pielii a făcut istorie în domeniu. Acesta este văzut din perspectiva relației cu bunul său coleg Alfred Blalock și îi va învăța pe tinerii studenți cum să conlucreze, pentru a pune întotdeauna pacientul pe primul loc.
The Diving Bell And The Butterfly (Le scaphandre et le papillon – 2007) – Scafandrul și fluturele
Domeniul medical: Sindromul locked-in
După un atac cardiac grav, Jean-Dominique Bauby, în vârstă de 43 ani, editorul șef al ediției franceze Elle, nu se mai regăsește în propriul trup, deoarece rămâne paralizat și poate doar să mai clipească cu un ochi. Filmul este bazat pe o poveste reală și oferă perspectiva a ceea ce înseamnă să te simți prizonier în propriul trup.
Prezintă efectele adverse pe care le are o fată în urma prescrierii unui medicament placebo pentru depresie. Este vorba despre un caz fictiv, dar simptomele și efectele asupra ei și a celor din jurul său sunt șocante.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.