Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.
Psihiatria este o specializare cu o multime de avantaje pentru medicul care alege sa profeseze in acest domeniu. Exista insa si o serie de provocari cu care medicii psihiatri au de-a face zi de zi, la locul de munca – iata despre ce este vorba!
Medicii sunt, in general, expusi unui stres continuu la locul de munca, insa cei care aleg psihiatria pot fi mai afectati din cauza ca trateaza adesea pacienti care nu coopereaza. Asta pentru ca un psihiatru petrece, in medie, 6-8 ore pe zi ascultand problemele si frustrarile unor persoane cu tulburari psihice.
De multe ori, pacientii tratati de psihiatru au tendinta de a comite suicid, iar unii chiar aleg sa isi puna capat zilelor – in asemenea situatii, medicul este supus unei presiuni foarte mari, careia trebuie sa ii faca fata.
Statisticile arata ca un medic psihiatru pierde cel putin un pacient din cauza suicidului, pe parcursul carierei sale.
Este foarte important, pentru ca lucrurile sa ramana echilibrate, ca medicul sa separe foarte bine viata profesionala de cea profesionala – gandurile si problemele de la locul de munca nu trebuie “luate” acasa dupa program.
Oricarui medic ii este greu sa ii spuna pacientului ca sufera de o afectiune, indiferent de natura acesteia. In general, cu cat boala este mai grava, cu atat este mai greu sa-i spui pacientului diagnosticul. Insa, lucrurile se complica si mai mult atunci cand pacientul este instabil din punct de vedere psihic.
Pacientul care sufera de o tulburare psihica are tendinta de a nega, in prima faza, problema cu care se confunta, iar misiunea medicului este aceea de a il determina pe acesta sa isi accepte diagnosticul si sa fie de acord sa trateze problema ca atare.
Unii pacienti, mai ales toxicomanii aflati in sevraj, au tendinta de a deveni violenti verbal, dar si fizic, medicul fiind expus riscului de a fi agresat in timpul consultului.
Medicul psihiatru trebuie sa fie pregatit pentru asemenea situatii, astfel incat sa stie exact cum sa reactioneze pentru a aplana conflictele.
Pacientii depresivi, schizofrenici, cei cu tulburare de personalitate borderline ori cu alte probleme de natura psihica, pot dezvolta o obsesie pentru medicul psihiatru, pe care il pot percepe ca fiind singurul care ii intelege si ajuta. In unele cazuri, pacientii isi suna medicul de mai multe ori pe zi, poate chiar si noaptea. Alte ori, medicii sunt urmariti de catre pacientii care isi doresc sa primeasca atentia medicului.
Este foarte important ca medicul sa stabileasca niste limite clare in relatia cu pacientul pe care il trateaza. Daca observa ca pacientul percepe gresit lucrurile, ar trebui sa ii recomande sa mearga la alt medic.
Exista, bineinteles, si o multime de avantaje pentru medicul psihiatru, care eclipseaza provocarile cotidiene asociate cu meseria aleasa.
Printre avantajele acestei specializari se numara:
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.