5 lucruri frumoase și utile despre medicina militară, pe care trebuie să le știi

5 lucruri frumoase și utile despre medicina militară, pe care trebuie să le știi

Când vine vorba despre medicii militari, cele mai bune cuvinte pentru a-i descrie sunt eroism, curaj, și dragoste pentru patrie. Doctorii care aleg să practice medicina militară se supun unor anumite riscuri mai greu de întâlnit în ramurile comune ale medicinei, mai ales dacă aleg să urmeze drumul frontului. În cinstea activității pe care acești doctori o săvârșesc pentru patrie, dar și pentru cei interesați să urmeze această cale, veți afla în continuare cele mai frumoase și utile lucruri despre medicina militară.

1. Tipologia oamenilor alături de care lucrezi

Una dintre cele mai frumoase părți ale medicinei militare este reprezentată de tipologia oamenilor alături de care urmează să lucrezi. Această tipologie este caracterizată de oameni onești, curajoși, eroi, care aleg să pună binele patriei peste binele personal. Medicii militari sunt pregătiți pentru situații de criză, pentru a lua decizii pe ultima sută de metri și de foarte multe ori, sunt nevoiți să improvizeze pentru a salva situația, ceea ce contribuie la definiția termenului de eroi, care îi caracterizează.

2. Camaraderia

În domeniul militar, indiferent de funcția pe care o vei ocupa, se formează o legătură cu oamenii alături de care servești, atât superiori, cât și camarazi sau de rang inferior. În calitate de medic militar, acesta interacționează cu toate persoanele din secție, formând legături cu toată lumea. Prin urmare, se formează un sentiment de unitate, de „toți pentru unul și unul pentru toți”, care se regăsește cu greu în alt domeniu medical. Acest sentiment se formează din timpul facultății – studenții sunt învățați despre colaborare, lucrul în echipă și importanța acestui aspect pentru a face o treabă eficientă în cele din urmă.

3. Pregătirea dublă de care ai parte în cadrul facultății

Diferența dintre medicina generală și medicina militară constă în pregătirea fizică de care ai parte. În ceea ce privește programa materiilor, aceasta este similară sau aproape identică. Totuși, în cazul medicinei militare, pregătirea militară și convocarea de la sfârșitul anului universitar reprezintă un plus. Datorită regimului militar, studenții care aleg această ramură sunt învățați să se descurce pe cont propriu mult mai rapid și mai eficient, să se organizeze eficient și să își dezvolte abilitățile fizice.

4. Problemele multiple și diferite cu care te poți confrunta

Medicina militară este plină de surprize. Deși multitudinea și varietatea problemelor cu care te poți confrunta nu reprezintă un aspect frumos pentru mulți, pentru dezvoltarea pe plan profesional este chiar un criteriu benefic și apreciat de multe cadre medicale ce au trecut prin aceste lucruri. În cazul în care este vorba despre practicarea medicinei militare pe front, te poți confrunta cu probleme banale, de la toxiinfecții alimentare și răceli, până la cazuri grave, ca epidemii de boli contagioase, plăgi împușcate sau accidentări care necesită intervenții chirurgicale.

5. Capacitatea de a improviza în situații critice sau speciale

Medicina militară presupune condiții speciale față de cea generală și deși lucrurile învățate în mare sunt similare, există câteva aspecte diferite. Modul de acțiune este diferit pe front față de un cabinet medical, atât în ceea ce privește mediul, cât și condițiile și elementele la care ai acces. Un exemplu elocvent este domeniul ortopediei – în cazul medicinei militare se face ortopedie de campanie. Rănile pe care le au soldații de pe front nu sunt curate și pot conține urme de armament (glonț, grenadă, proiectil etc.), acestea fiind responsabile de contaminarea rănii. Prin urmare, medicii militari sunt învățați să abordeze altfel problema, să improvizeze și să se folosească de ceea ce au la îndemână pentru a salva o situație. Aceste lucruri sunt extrem de folositoare și în viața de zi cu zi, mai ales dacă medicul este de față în cazul unui accident grav.

Citește și: INTERVIU Medic Militar Român

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment