Sectia de oncologie: provocari si responsabilitati

Sectia de oncologie: provocari si responsabilitati

Cumva, de la bun inceput, orice asistent medical sau medic isi propune sa lucreze si sa se specializeze pe o anumita sectie, pe care o poate considera interesanta, mai aproape de interesele sale profesionale sau din motive pur si simplu pragmatice si referitoare la schemele de salarizare tentante. 

Pe de alta parte, potriveala de acasa sau de la scoala nu e aceeasi cu cea de la spital si atunci, printr-o suma de conjuncturi sau datorita unui context, poti sa ajungi sa lucrezi intr-o sectie la care nu te-ai fi gandit sau care ar fi fost ultima ta optiune.

Citeste si: Atributiile specialistilor in oncologie in functie de specializare

Ce faci atunci? Sunt sectii sensibile, in care sunt solicitate aptitudini extraordinare de atentie, rapiditate, rezistenta la stres, asa cum este sectia de urgente, ATI sau ambulanta, sunt sectii unde disponibilitatea pentru programe prelungite si garzi lungi si dese, mai ales in contextul unei acute lipse de personal medical in contextul pandemiei. 

Sunt de asemenea sectii unde, daca nu iubesti copiii si nu ai abilitatile de a te comporta cu ei intr-un fel potrivit, nu ai ce cauta sau cel putin, asa ar trebui – sectiile de pediatrie, de neonatologie.

Exista de asemenea acele institutii medicale pe care multi le privesc ca pe niste experimente sociale sau niste curiozitati ale naturii umane – sectiile de psihiatrie. Dar doar cine nu a fost niciodata intr-o sectie de psihiatrie nu stie ce provocari umane, cateodata tragice si extrem de serioase poate sa contina o astfel de sectie. 

Si exista acele sectii in care planeaza mereu umbra unui pericol iminent, in care lupta cu viata este continua si peste toate acestea, speranta este singurul lucru care duce lucrurile mai departe – sectiile de oncologie, cu surorile lor mai mari, sectiile si institutiile de paliatie. 

Citește și Tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical

Ce face dintr-o asistenta medicala – o asistenta medicala extraordinara pentru sectia de oncologie? 

Este vorba de oportunitate si experienta? Este vorba de pasiune? Este doar un job?  

Am avut ocazia sa vorbesc cu diverse persoane din sistemul medical care au avut opinii extrem de diferite cu privire la aceste caracteristici de angajare, dar as sustine ca toate sunt extrem de importante.

In multe privinte, experienta este avantajoasa fata de pasiunea unui nou venit in aceasta secrie. Nu demult cineva care avea o experienta extrem de serioase in sectia de ATI, isi exprima ingrijorarea ca spitale de stat sau clinici private sunt dispuse sa angajeze persoane debutante direct in sectia de ATI.

Citește și Școala Postliceală sau Facultatea de Asistență Medicală: avantaje și dezavantaje

Iar pentru cineva cu experienta, acest lucru poate fi destul de frustrant, ATI nu este chiar locul in care „sa iti faci mana”. Cam la fel este si in cazul acestor specializari medicale, cum e oncologia. 

Asistentii medicali oncologi cu experienta sunt usor de instruit, cunosc medicamentele, inteleg rezultatele asteptate, s-au ocupat de efectele secundare si sunt mai putin costisitoare ca procese de training  pentru institutie. Angajatii cu experienta in asistenta medicala oncologica pot fi pe deplin operationali in acest rol mult mai repede decat cineva care are nevoie de o pregatire extinsa in oncologie.

Cu toate acestea, o asistenta medicala noua in oncologie ar fi putut fi condusa pe drumul ei catre specializare prin dorinta si pasiunea ei de a ingriji pacientii cu cancer.

Desi poate ca stie initial putin despre responsabilitatile de zi cu zi, asistenta medicala ar putea aduce un set important de calitati prin pasiunea, energia, ascultarea atenta si dorinta sa pentru noi oportunitati de invatare. Am crezut intotdeauna ca asistenta medicala este o chemare si lucrul in oncologie necesita ceva special: un nivel sporit de compasiune si daruire fata de pacientii nostri.

Datorita naturii bolilor pe care le tratam si a relatiilor pe care le construim cu pacientii si familiile acestora in zona de oncologie, o cariera in asistenta medicala oncologica necesita la fel de multa pasiune pe cat cere experienta. 

Asistenta medicala ambulatorie – o specializare firava la noi, dar dezvoltata in alte tari 

In clinici si institutii din alte tari, tratamentul ambulatoriu pentru cancer este o norma. De aceea, in alte tari, asistenta medicala ambulatorie este extrem de dezvoltata si asta duce la degrevarea de multe costuri ale institutiilor medicale.

Este drept ca un astfel de sistem medical extrem de pragmatic si orientat catre eficientizarea costurilor, o astfel de strategie poate parea cinica dar pe teren lung, orice manager medical va recunoaste ca beneficiile pe termen lung pentru acordarea de servicii medicale sunt mult ai mari si sunt mai evidente decat cinismul unei prime observatii. 

Din fericire, in sistemul medical din Romania au inceput sa apara, de asemenea, cateva companii cu acreditare medicala care ofera servicii medicale in ambulatoriu, dar prea putine si chiar si asa, nu ofera, cel putin teoretic, siguranta actului medical din spital sau clinica.

Daca veti intreba pacienti cu afectiuni oncologice si care nu sunt internati, de cate ori ar fi preferat sa le fie oferite acasa serviciile medicale de care au nevoie si sa nu trebuiasca sa stea cu orele prin sectiile de spital, veti avea raspunsuri aproape unanime ca ar prefera de cele mai multe ori.

Un pacient oncologic are cateva particularitati care nu difera foarte mult de la un tip de cancer la altul. Pacientii oncologici fac chimioterapie, asociata sau nu cu imunoterapie, radioterapie pe termen lung. De asemenea, in functie de tipul de afectiune oncologia, pot avea diverse interventii chirurgicale care le afecteaza stilul de viata – asa cum sunt pacientii cu colostoma, pentru cancerul colo-rectal, unul dintre cele mai frecvente.

Pentru astfel de pacienti, un sprijin medical oferit la domiciliu (de exemplu gestionarea materialelor si ingrijirii colostomei) este de nepretuit, fata de a merge la spital (mai ales in acest context al pandemiei). Din pacate, pacientii aflati in astfel de cazuri, sunt nevoiti sa apeleze la cunostinte din domeniul medical care sa vina acasa la ei si sa ii invete, cel putin la inceput, cum sa isi gestioneze aceasta noua necesitate. 

Citeste si: Ce trebuie să știe un asistent medical în secția de oncologie

Rezistenta puternica la esec si pierdere, pastrarea si exercitiul sperantei 

Asistentele medicale oncologice se confrunta cu forme unice de suferinta. Nu exista asistenta medicala sau medic in sectia de oncologie care, la un moment dat in cariera sa nu fie profund marcat de suferinta celor din jur, a pacientilor si a familiilor acestora.

Astfel ca, cei mai buni profesionisti care lucreaza in aceasta specialziare sunt si niste oameni extrem de intelepti, cu o inteligenta emotionala ridicata si cu o diplomatie educata si exersata in timp. Spre deosebire de sectiile de urgenta sau ATI, oncologia e o calatorie de cele mai multe ori pe termen foarte lung, de ani de zile – atunci cand situatia este un caz fericit si care raspude la tratamente.

Oricum insa, terapiile moderne de citostatice, radioterapia, imunoterapia si examenele imagistice care „dau raportul” despre evolutia tratamentului devin parte din viata de zi cu zi a pacientului, ii shimba stilul de viata, il frustreaza, ii dau cateodata viata peste cap, ii schimba programul de serviciu, iar pentru copii, este si mai dificil.

De aceea, un asistent medical care lucreaza in aceasta sectie trebuie sa cunoasca in profunzime orice detaliu care tine de aceasta afectiune si managementul tratamentului acesteia, pentru a intelege si pentru a sti sa raspunda cerintelor pacientilor.  

Potrivit lui Vachon, Huggard si Huggard (autori ai unor lucrari despre asistenta medicala paliativa), ca asistenti medicali oncologici, „trebuie sa ai grija si sa raspunzi cerintelor numerosilor pacienti si familiile acestora. Complet prezent. Ascultam povesti de tristete si disperare. Intermitent, fie afisam, fie suprimam emotiile. Toate acestea au loc intr-un mediu ocupational in care nu se poate vorbi numai de zile fericite pentru asistentii medicali

Furnizarea celor mai bune ingrijiri posibile

Tratamentele avanseaza rapid, iar asistentii medicali oncologici trebuie sa urmeze o educatie continua pe parcursul carierei lor. Astfel, dorinta obsesiva de acumulare de noi cunostinte si tehnici este de incurajat. Aproape in toate specializarile medicale este o taxare emotionala pe care o platesc toti cei care lucreaza in acest sistem, dar pana la urma, sta in puterea fiecaruia sa stie exact daca sectiile in care factorii stresori sunt frecventi si puternici ii pot afecta pe termen lung sau daca aceste emotii pot fi folosite in a fi sprijin – medical, moral si uman, pacientilor.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment