Cum vedem medicii la TV vs realitate

Cum vedem medicii la TV vs realitate

In ultima vreme apar din ce in ce mai multe emisiuni, seriale tv sau filme in care protagonisti sunt medici sau asistente, actiunea petrecandu-se de cele mai multe ori in spitale. Multi cred ca “Grey’s Anatomy” (serial) este un fel de Biblie pentru cei care dau la Medicina, insa probabil nici nu au auzit de carte (“Gray’s Anatomy). Sa nu mai vorbim despre numele proprii din serial, care fac trimiteri catre mari nume medicale.

Nu cred ca exista ceva mai gresit decat sa dai la Medicina pentru ca ai vazut suficient de mult din “Grey’s Anatomy”, un serial facut in USA, conform politicilor medicale si sa crezi ca asa vei fi medic in Romania.

Pe langa “Grey’s Anatomy” mai sunt numeroase alte seriale cu tema medicala: House, Scrubs, Nip/Tuck, Private Practice, The Knick, The Resident, The Good Doctor, New Amsterdam etc. (click aici pentru lista completa).

Recunosc, pe unele le-am vazut si m-au prins. Ideea este sa nu iti faci o parere eronata despre ce se intampla intr-un serial in spital si ce se intampla in realitate. Intr-un articol (click aici) am vazut ca tocmai se dezbatea acest subiect. Un nou serial a debutat anul trecut, despre medicii rezidenti pe medicina interna din cadrul unui spital din USA, care incearca sa cuprinda toate aspectele din viata unui invatacel in spital. Serialul a avut destul de mult succes, fiind urmarit de aproximativ 7 milioane de oameni.

Aparent, acest serial a starnit pe langa vizualizari si o multime de polemici. Conform unei publicatii, scrisa de absolventi ai Facultatii de Medicina, “The Resident” a primit comentarii precum: “nerealist si sustine proceduri care nu tin de etica, pot influenta intr-un mod negativ”. Medicii specialisti s-au implicat si ei in aceasta discutie, afirmand ca: “Este doar o emisiune tv, este pentru amuzament”.

Un alt medic internist a sustinut serialul, comentand in cadrul acelei publicatii: “Este Hollywood. Mai lasati-i in pace. Este un serial, nu un documentar.”

Au existat si comentarii precum: ” Este trist sa vezi ca medicina a fost redusa la divertisment in ceea ce priveste aparitia la tv”.

Ca sa ajung la subiectul acestui articol o sa ma leg direct de un comentariu, care mi s-a parut cel mai potrivit: “Cati dintre cei care se uita la emisiuni de genul stiu care e diferenta dintre film si realitate?”. Cu alte cuvinte: care este impactul acestor drame-comedii ce tin de domeniul medical asupra viitorilor pacienti?

Conform unei declaratii ale unui medic specialist cele mai multe probleme apar cand vine vorba de asteptari. Oamenii au asteptari mult mai ridicate, cred ca o operatie este gata mult mai repede, ca recuperarea este usoara sau ca nimic nu poate merge prost (click aici).

O alta discrepanta pe care am vazut-0 in serialele americane fata de ce se intampla in Romania este faptul ca la ei asistentele apar cu stetoscop, iar la noi nu au.

*In toate serialele unde exista chirurgi, de diferite specializari, bineinteles ca poarta stetoscop. Asta este definitia vizuala a unui medic, insa in realitate, in Romania, chirurgii nu poarta stetoscop.

Aparitia serialului “House M.D” a fost o revelatie pentru majoritatea. Insa nu trebuie confundat cu realitatea. O patologie rara poate fi descoperita intr-un timp indelungat, cu multe investigatii si echipa pluridisciplinara, nu in cateva ore.

Rama de sticla in care sunt incadrati medicii nu expune decat momentele care se cer de catre telespectatori. Nu sunt momentele de tensiune care, uneori, se termina tragic, nu sunt bucuriile marunte ale reusitelor pacientilor, nu vezi ce inseamna o zi proasta cu adevarat si ce impact are. Nu vezi un medic ca pe un simplu om, ci ca pe un erou care salveaza situatia pana la sfarsitul zilei, iar in dimineata urmatoare arata la fel de bine ca in precedenta.

Daca reusesti sa treci de imaginea asta si sa constientizezi ca realitatea sta cu totul si cu totul altfel, aceste seriale sunt facute pentru a te relaxa seara in fata televizorului si pentru divertisment.

In alta ordine de idei exista si seriale, dupa cum spuneam, care mi-au captat atentia si care merita vazute din aceeasi prisma. “The Knick” este un serial despre medicina la inceputul secolului al XX-lea si expune medicii si procedurile medicale care se faceau in acea perioada, precum si bolile cele mai frecvente si tratamentele descoperite pana in acel moment.

Daca mai ai recomandari de filme sau seriale cu protagonisti medici sau asistente medicale ne poti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos.

 

 

 

 

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment