Moduri prin care studenții la medicină își pot îmbunătăți comunicarea cu pacienții

Moduri prin care studenții la medicină își pot îmbunătăți comunicarea cu pacienții

Comunicarea cu pacienții trebuie să fie eficientă, să arate compasiune, aceasta din urmă este o calitate pe care toți ar trebui să o avem, pregătirea ei ar trebui să înceapă încă din școala medicală. 

Legat de comunicare, vă vom oferi câteva sfaturi prin care studenții la medicină își pot îmbunătăți legătura cu pacienții.

Citește și Cum te poate influența consumul de cafea în studenție

  • Faceți o primă impresie bună. Există mai multe sarcini pe care studenții trebuie să le finalizeze în timpul vizitei medicale, însă foarte important este ca în prima parte a vizitei, în primele minute de contact, să asculți mai întâi pacientul cu atenție, urmând ca după aceea să treceți la etapele următoare specifice vizitei medicale. Studenții la medicină pot pierde informații vitale dacă nu ascultă mai întâi pacientul, de asemenea, aceștia ar trebui să folosească limbajul corpului pentru a-i observa starea, de exemplu, aplecându-se către pacient și făcând contactul vizual.
  • Cereți permisunea atunci când utilizați dispozitive în timpul unei vizite medicale. Atunci când studenții își folosesc telefoanele sau alte dispozitive în timpul unei vizite medicale, pacienții se pot simți insultați sau ignorați. De recomandat ar fi să transmiteți pacientului că folosiți aceste dispozitive pentru a găsi informații relevante în timpul vizitei medicale și nu în alte scopuri, atunci pacientul nu își va pierde încrederea.
  • Vorbiți pe înțelesul tuturor. Nu presupuneți că pacientul sau familia lui pot înțelege termeni medicali care sunt comuni cadrelor medicale. Chiar și atunci când pacienții dau din cap aprobator sau spun „da”, nu înseamnă neapărat că și înțeleg ceea ce le spuneți. Studenții la medicină trebuie să folosească cuvinte pe înțelesul tuturor atunci când vorbesc cu pacienții.
  • Încercați să lucrați împreună cu pacientul. Studenții la medicină vor trebui să ofere pacienților critici constructive la un moment dat în relația lor. Intenția acestor conversații cu un spirit de colaborare poate ajuta pacienții să simtă că lucrezi cu ei, în loc să le spui ce să facă. Studenții la medicină își pot arăta sprijinul oferind pacienților materiale educaționale și informații despre grupurile de asistență.

Citește și Ghid pentru studenti: 13 tehnici pentru a-ti spori productivitatea

Întrebări pe care pacienții le adresează studenților la medicină

  • La ce facultate de medicină ești? Deci, vei fi doctor? În ce an ești? Când o să termini? Ce vei face în continuare?
  • Ce părere ai despre medicii care tratează cancerul? Cunosc pe cineva care are cancer și are un medic care este foarte bun.
  • Nu ai decis încă ce specializare vrei să faci? Când vei alege?
  • Când pot să vă numesc „medic”? Lucrezi deja în spital? Este minunat să cunoști pe cineva din același loc.
  • De ce vrei să devii medic? Este un lucru nou sau este ceea ce ai vrut mereu să faci?
  • Câți ani ai acum? Ești căsătorit? Când te căsătorești? Când vei avea copii?

Acestea sunt o parte din întrebările la care trebuie să te aștepți într-un dialog cu pacienții. Trebuie să fi spontan, însă răspunsurile tale trebuie să fie alese cu grijă, nu ai vrea ca pacientul tău să înțeleagă altceva.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment