O substanță chimică a dus la creșterea explozivă a cazurilor de Parkinson

O substanță chimică a dus la creșterea explozivă a cazurilor de Parkinson

Ray Dorsey neurolog la Universitatea din Rochester susține că este posibilă o epidemie de Parkinson. Aceasta este o tulburare neurologică cu cea mai rapidă creştere din lume, iar expunerea la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic obişnuit, ar putea fi un factor important în declanşarea bolii.

Majoritatea cazurilor de boală Parkinson sunt considerate idiopatice, adică le lipseşte o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii cred că un factor declanșator este expunerea la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresare industrială, curăţare chimică şi în produse de uz casnic, cum ar fi unele creme pentru pantofi şi produse de curăţat covoare.

Citește și Studiul ”Recovery” arată că Dexametazona a salvat peste milion de pacienți de COVID-19

Ce dovezi există

Un studiu realizat în 2008, publicat în Annals of Neurology, a constatat că TCE este „un factor de risc pentru Parkinson”. Un alt studiu din 2011 a reluat aceste rezultate, constatând „o creştere de şase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.

Dr. Samuel Goldman de la Institutul Parkinson din Sunnyvale, California, co-autor al studiului din Annals of Neurology, a afirmat că „Studiul nostru confirmă faptul că contaminanţii de mediu obişnuiţi pot creşte riscul de a dezvolta Parkinson”. 

În urma acestor studii, Departamentul Muncii din SUA a emis o notă cu privire la TCE, spunând: „Consiliul recomandă […] ca expunerea la disulfură de carbon (CS2) şi tricloretilenă (TCE) se fie considerată a provoca, contribui sau agrava Parkinsonul”.

Citește și Cercetătorii au rezolvat o problemă din medicină, inspirându-se din arta origami

Relaţia TCE cu Parkinsonul poate fi adesea trecută cu vederea pentru că expunerea la TCE poate preceda debutul bolii cu zeci de ani. În timp ce unele persoane expuse se pot îmbolnăvi rapid, altele pot, fără să ştie, să lucreze sau să trăiască în zone contaminate cea mai mare parte a vieţii lor înainte de a dezvolta simptome de Parkinson.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment