20 iunie | Ziua mondială a productivității

20 iunie | Ziua mondială a productivității

În fiecare an, pe 20 iunie, se celebrează Ziua mondială a Productivității. Este un prilej perfect de reflecție și evaluare a abilităților profesionale, mai ales în contextul în care vrei să-ți îmbunătățești fluxul de lucru și implicit rezultatele. Chiar dacă în ultimii ani s-a pus accent pe integrarea și utilizarea echipamentelor IT pentru reducerea sarcinilor repetitive, productivitatea înseamnă mai mult decât atât. Nu e vorba doar de bifarea cât mai multor responsabilități, ci de obținerea performanței și a reușitei pe termen lung. Nu trebuie neapărat să muncești mai mult, ci să-ți schimbi perspectiva în așa fel încât să gestionezi inteligent toate resursele de care dispui. Totuși, fiecare abordează diferit conceptul. 

În sectorul medical, spre exemplu, acolo unde scopul final este de a asigura bunăstarea pacienților, termenul productivitate s-a întipărit în cultura mediului de lucru. Însă, de câte ori ai simțit pe propria piele epuizarea fizică și psihică a turelor de noapte sau a cazurilor urgente? Obținerea unui nivel ridicat de eficiență – atât pe plan personal, cât și profesional – implică mai multe decât crezi. Nu-ți face probleme – de Ziua mondială a productivității poți afla câteva sfaturi esențiale în cariera ta ca specialist medical. Descoperă-le pe toate în rândurile de mai jos. 

Care sunt factorii care afectează nivelul de productivitate? 

Nu contează că ești medic debutant sau ai deja multă experiență în spate, problema productivității nu ține cont de statut sau de pregătirea profesională. Chiar și celor mai renumiți specialiști în domeniu le poate fi greu să găsească un echilibru între muncă și gradul de satisfacție personală. Există mai mulți factori care contribuie la o astfel de situație și anume: 

  • Lipsa de pregătireEducația continuă are un rol esențial în practica medicală. În primul rând, reduce riscul de eroare și contribuie la construirea unei reputații de succes pe piață. În cazul în care nu ești la curent cu ce se întâmplă în jurul tău n-ai cum să excelezi. Lipsa unui bagaj de experiențe practice încetinește inevitabil derularea activităților și implicit eficiența interacțiunii cu pacienții. 
  • Multitasking – Mulți au impresia că dacă fac mai multe lucruri în același timp sunt mai productivi. Este un mit – multitasking-ul este destul de înșelător. În industria medicală, acolo unde fiecare oră arată diferit, s-ar putea să fie de ajutor. Însă, depinde foarte mult cum îl abordezi. Dacă te încarci cu mai multe activități decât poți duce, reduci inevitabil calitatea tratamentelor și facilitezi apariția factorilor de stres. 

Află: Cum să-ți organizezi timpul și să fii productiv într-o industrie medicală atât de solicitantă

  • Erori de comunicare – Comunicarea deschisă stă la baza unui mediu de lucru proactiv. În momentul în care există o înțelegere adecvată a sarcinilor, dar și o înclinație către colaborări durabile, problemele de productivitate dispar. De asemenea, lipsa unor obiective clare la nivel de management poate crea confuzie în cadrul echipei și poate facilita pierderea de timp. 

Tot pe lista motivelor care afectează productivitatea pot fi incluse și: 

  • Lipsa de echipamente și ustensile profesionale;
  • Nivelul scăzut de competență și expertiză în domeniu;
  • Lipsa motivației și a unei rutine adecvate de somn

Cum poți măsura nivelul de productivitate? 

Din perspectiva medicală, un medic productiv este capabil să petreacă mai multe ore în compania pacienților, fără a afecta calitatea tehnicilor medicale. De asemenea, productivitatea este strâns corelată cu eliminarea sarcinilor inutile și reducerea riscului de apariție a burnout-ului. Cam așa arată scenariul ideal. Însă, pentru a ajunge și tu acolo mai întâi de toate trebuie să știi unde te poziționezi. Cum îți dai seama care este nivelul de productivitate de care dispui? Aici e nevoie de intervenția departamentului de conducere și a celui de HR. 

Metoda tradițională de măsurare se concentra pe numărul de pacienți pe care medicul îi vizita. Se lua în considerare inclusiv complexitatea cazurilor și durata medie de efectuare a consultațiilor. 

Citește mai multe despre Durata consultației: Cât timp ar trebui să petreci cu pacientul pentru cele mai bune rezultate?

În ultimul timp, se folosesc unitățile de valoare relativă (RVU) pentru a determina implicarea specialistului în optimizarea fluxului de activități. O unitate RVU este formată din următoarele componente: 

  • Munca propriu-zisă a medicului;
  • Răspunderea medicală;
  • Cheltuielile cabinetului sau unității. 

Rezultatele se iau în considerare numai dacă toate cele trei elemente sunt interconectate.

O evaluare completă a productivității se poate face numai după ce se stabilește numărul de activități pe care profesionistul le-a derulat într-o anumită perioadă de timp. Este nevoie de un cod de tehnologie procedurală comună (CPT) pentru a stabili o valoare de referință comparabilă. 

Alternativ, se pot efectua: 

5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți productivitatea ca specialist medical

Dacă ești în căutarea unui job medic specialist, ar trebui să știi dinainte că majoritatea companiilor pun accent pe importanța productivității. Cheltuielile asociate cu recrutarea și gestionarea resurselor umane depășește 50% din totalul costurilor unei unități medicale. Așadar, nimeni nu-și mai permite să facă vreo greșeală. 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta mai mult ca sigur să excelezi:

  1. Valorifică-ți timpul 

Folosește tehnica Pomodoro, care presupune lucrul în intervale scurte. Alocă 25 sau 30 de minute pentru a duce la bun sfârșit o sarcină, timp în care trebuie să investești toată atenția și concentrarea de care dispui. Mai apoi, ia o pauză de 5-10 minute pentru a reduce riscul de suprasolicitare. Repetă procesul. 

  1. Deleagă sarcini 

Chiar dacă îți place ceea ce faci nu înseamnă că trebuie să te încarci cu toate responsabilitățile sau problemele care apar în mediul de lucru. Deleagă tot ceea ce nu intră direct în atribuțiile tale ca medic debutant sau specialist. E important să ai încredere în ceilalți colegi și să nu pui prea multă presiune pe tine. 

Vezi care sunt Provocările industriei medicale: lider de succes sau specialist medical – le poți îmbina pe ambele?

  1. Folosește tehnologia 

Propune la nivel de management adoptarea de echipamente ultramoderne și fii receptiv/ă la schimbare. Nimic nu se compară cu expertiza unui profesionist, dar tehnologia vine în ajutorul celor care își doresc să scape de munca repetitivă. Așadar, fii la curent cu noile apariții pe piață și integrează în practicile de lucru noi modalități de abordare a tratamentelor. 

  1. Setează obiective realizabile

Proiectează-ți viitorul ca medic specialist și gândește-te la toate limitele pe care ai vrea să le depășești. Determină-ți punctele forte și pune-le în valoare. De asemenea, setează-ți așteptări pentru fiecare activitate care îți revine. În cazul în care e nevoie, nu-ți fie teamă să adresezi întrebări sau să ceri ajutorul colegilor de echipă. În medicină, colaborarea este esențială pentru acumularea succesului. 

  1. Solicită feedback 

Întotdeauna e loc de îmbunătățiri, mai ales când vine vorba de efectuarea serviciilor medicale și interacțiunea cu pacienții. Nu contează câtă experiență ai la activ, feedbackul trebuie să facă parte din parcursul tău ca specialist. Cere feedback atât de la superiori, cât și de la pacienți. Inițiativa va da dovadă de interes, dar mai ales de respect față de meserie. 

Concluzii 

Ziua mondială a productivității devine un moment numai bun pentru a reflecta asupra activităților pe care le-ai derulat în ultimul timp. Riscul de plafonare poate apărea și în sectorul medical, chiar dacă este un domeniu foarte dinamic. Să fii productiv nu înseamnă să faci cât mai multe lucruri în același timp, ci să le bifezi cu responsabilitate. Înseamnă să fii atent la nevoile pacienților și să le îndeplinești cu profesionalism, indiferent de situație. Totuși, lipsa de pregătire, motivația scăzută sau erorile de comunicare reprezintă adesea cele mai frecvente obstacole în obținerea rezultatelor așteptate. Tocmai de aceea, e important să-ți valorifici cu atenție timpul, să folosești tehnologia în avantajul tău și să colaborezi cu ceilalți colegi.

De Ziua mondială a productivității pune mai mult accent pe aspectele practice care te pot propulsa în cariera de medic!

Ești medic specialist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment