Investiția în educația continuă – cum îți dezvolți competențele și devii mai valoros pe piața muncii?

Investiția în educația continuă – cum îți dezvolți competențele și devii mai valoros pe piața muncii?

Medic tânăr sau profesionist cu experiență? În sectorul medical, nu prea contează în ce categorie te clasezi, educația medicală continuă reprezintă o prioritate, indiferent de situație. Este o cerință care intră inevitabil în lista de atribuții a unui specialist dornic să-și depășească limitele și să ofere pacienților servicii de calitate. Când fiecare zi vine cu o nouă provocare din punct de vedere profesional, trebuie să fii pregătit pentru orice. Nu poți face față situațiilor limită fără a avea în spate un bagaj de cunoștințe teoretice și experiențe practice. Medicina este o industrie prin definiție dinamică și imprevizibilă.

De asemenea, fluxul constant de informații, dar și avansul rapid al tehnologiei au influențat semnificativ derularea activităților și modalitatea de formare profesională. Așa se face că educația medicală continuă (EMC) a devenit o obligație. Reglementată de colegiile medicilor și stabilită deja în cadrul legislativ, a devenit un reper pentru performanță și excelență în muncă. Ce reprezintă mai exact EMC și ce impact poate avea asupra carierei tale ca medic? Nu rămâne decât să afli în rândurile de mai jos.  

Ce reprezintă educația medicală continuă? 

Indiferent de specializare sau vechimea în muncă, educația medicală continuă este o condiție obligatorie care certifică competențele și dreptul de practică a medicului. 

Așadar, medicii trebuie să acumuleze un punctaj de 200 de credite în 5 ani. Numărul minim de credite este 25/an. În caz contrar, calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România se suspendă, la fel și titulatura de specialist. Pentru medicii pensionari, procedura este diferită – trebuie să acumuleze 40 de credite anual, după ce își depun cererea de prelungire a activității. 

Interesul pentru ultimele tendințe, dar și capacitatea de a face față noilor provocărilor pot fi demonstrate numai prin participarea la evenimente de profil. Pe lista celor acreditate de EMC se află următoarele tipuri de evenimente:

  • Formale;
  • Nonformale;
  • La distanță (EMCD). 

Există multe cursuri de educație medicală continuă pe care le poți accesa, însă trebuie să verifici mai întâi modalitatea de acreditare a furnizorului. 

Află: Cum rămâi actualizat în medicină chiar și în concediu

Cu ce avantaje vine educația medicală continuă pentru specialiști?

Educația medicală continuă nu este doar o obligație, ci o responsabilitate pentru fiecare specialist în parte. Este de datoria profesioniștilor să dea dovadă de adaptabilitate și expertiză în diverse situații. 

Importanța EMC a fost dezbătută încă din secolul trecut, mai cu seamă după Primul Război Mondial. Pe atunci, majoritatea unităților de învățământ au încurajat specialiștii să fie la curent cu noile practici de îngrijire și tratare. Progresul era binevenit, în contextul în care societatea era în plin război, iar lipsurile erau destul de mari, mai ales în domeniul medical. Abia în anii ‘70 s-au materializat cel mai bine concepțiile cu privire la impactul EMC. De atunci până acum au apărut diverse abordări și propuneri atât din partea medicilor, cât și a furnizorilor de cursuri de educație medicală continuă. În mod inevitabil, s-a extins și lista avantajelor resimțite pe termen lung. Iată doar câteva dintre cele mai evidente:

  1. Îmbunătățirea practicilor medicale

Cel mai evident avantaj pe care îl resimt medicii este posibilitatea oferirii unui diagnostic precis. Evoluția tehnicilor de radiologie a oferit contextul ideal pentru identificarea din timp a problemelor de sănătate și prescrierea unui tratament personalizat. În momentul de față, multe descoperiri au fost făcute cu ajutorul inteligenței artificiale, care a schimbat destul de mult perspectiva în domeniu.

  1. Creșterea satisfacției pacienților 

Educația continuă nu este doar o prioritate profesională, ci o dovadă de respect față de pacienți. Aproape zilnic apar noi studii medicale și cercetări științifice, a căror rezultate pot schimba substanțial abordarea serviciilor medicale și implicit nivelul de satisfacție al pacienților. De asemenea, pacienții vor deveni mai încrezători în ceea ce le pot oferi specialiștii, dar și mai dispuși să adopte măsuri de prevenție. 

  1. Dezvoltarea carierei 

Dacă alegi să te plafonezi, nu faci decât să te sabotezi atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Educația continuă este un element esențial din procesul de evoluție și implicit un pas vital pentru obținerea unei cariere de succes în medicină. Când ești mereu la curent cu ce se întâmplă dai dovadă de implicare și profesionalism – calități pe care mulți angajatori le caută. 

Descoperă acest Ghid | Cele mai bune practici pentru a evita greșelile medicale

Este sau nu suficientă educația medicală continuă?

EMC este o prioritate și în același timp un aspect pe care se bazează avansarea în carieră și obținerea rezultatelor dorite. Totuși, nu toate cursurile răspund la nevoile exacte ale beneficiarului. 

Tocmai de aceea, mulți au propus un nou concept și anume dezvoltarea profesională continuă (DPC), care să vină în completarea EMC. Procesul educațional trebuie adaptat și personalizat în funcție de fiecare caz. Așadar, pentru a putea ține pasul cu provocările industriei, dar și pentru a-și îndeplini responsabilitățile legale, medicii trebuie să stabilească singuri planul de învățare. Nu e deloc complicat să-ți aliniezi obiectivele personale la standardele industriei, însă există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere: 

  • Evoluția ta până în momentul respectiv;
  • Așteptările în materie de performanță;
  • Subiectele de interes și specializarea. 

Sfaturi pentru a-ți dezvolta competențele și a deveni mai valoros pe piața muncii

EMC este importantă nu numai din punct de vedere al randamentului obținut la locul de muncă, ci și al reputației pe piață. Cu cât ești mai interesat/ă să asimilezi lucruri noi și să le integrezi în practicile de lucru, cu atât vei deveni un reper pentru angajatori. 

Nu este singurul sfat pe care ar trebui să-l iei în calcul atunci când vine vorba de crearea unui renume de succes. Iată câteva lucruri care vor veni în sprijinul inițiativelor tale și care te vor ajuta să-ți crești valoarea pe piața muncii: 

  • Învață să negociezi – Nu te mulțumi cu ce ai – este greșeala multor medici care termină cursurile de educație medicală continuă. Scoate-ți în evidență atuurile și abilitățile dobândite. Gândește-te la aspectele care te diferențiază de ceilalți specialiști pentru a putea obține rezultatele scontate. 
  • Fii prezent/ă pe o rețea socială – În contextul în care mediul online are mereu ceva de spus, ar fi păcat să nu profiți de expunerea pe care ți-o poate oferi. Fă-ți un profil profesional sau chiar un website de prezentare. 
  • Extinde-ți constant cunoștințele – Pe lângă participarea la evenimente EMC, e esențial să vrei mereu mai mult de la tine, ca expert. De asemenea, nu ezita să îmbunătățești constant relațiile cu pacienții. Transformă fiecare interacțiune într-o experiență plăcută, dar și într-un prilej de învățare. 

Iată 10 sfaturi pentru medicii aflați la început de drum

Concluzii 

Investiția în educație medicală continuă este de datoria fiecărui medic. Nu contează că e vorba de tineri aflați la început de carieră sau de profesioniști cu multă experiență în spate. Dorința de învățare și dezvoltarea continuă a abilităților trebuie să facă parte din decalogul oricărui specialist. Pe lângă faptul că EMC este o cerință obligatorie impusă de Colegiul Medicilor din România, contribuie și la obținerea unei cariere de succes. Însă, e de datoria fiecărui medic să-și stabilească un plan de formare profesională și să adapteze toate eforturile de educație la nevoile specifice. 

Valorifică-ți cunoștințele în așa fel încât numele tău să devină un exemplu bun în industrie! Sfaturile de mai sus te vor ajuta mai mult ca sigur să te diferențiezi de ceilalți. 

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment