De la zilele lungi la nopțile nedormite: cum afectează lipsa de odihnă performanța medicilor

De la zilele lungi la nopțile nedormite: cum afectează lipsa de odihnă performanța medicilor

Misiunea medicilor și a profesioniștilor medicali este să salveze vieți, însă nu înseamnă că sunt complet imuni la factorii de stres. Mulți îi consideră forțe supranaturale, care au capacitatea să lucreze zi și noapte și să se dedice în totalitate celor aflați în suferință. Nu e deloc așa. Medicii sunt și ei oameni. Au nevoie de odihnă, de înțelegere și mai ales de empatie. 

De cele mai multe ori, chiar și ei uită că resursele lor nu sunt nelimitate și aleg să se suprasolicite. Totuși, oboseala acumulată din cauza turelor de noapte, dar și a cazurilor urgente, își spune cuvântul. 

Citește și: Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea

Efectele se resimt atât la nivel fizic, dar mai ales psihic. Un studiu efectuat de BMJ a concluzionat că 28 ore de privare de somn afectează starea unei persoane în aceeași măsură în care o face alcoolul. 

Probabil nu ai mers la muncă în stare de ebrietate, dar de câte ori te-ai dus obosit/ă sau lipsit/ă de energie? Răspunsul e cât se poate de previzibil, mai ales dacă lucrezi într-o unitate de primiri urgențe. Totuși, ar fi bine să știi la ce te expui. Impactul lipsei de somn are repercusiuni directe atât asupra carierei tale, cât și asupra vieții personale. 

Cum îți afectează în mod direct performanța profesională, dar și cum poți îmbunătăți rutina de somn, afli în rândurile de mai jos. 

Principalele cauze ale lipsei de somn 

Te-ai simțit vreodată atât de obosit/ă încât nu ai mai putut dormi? E o situație destul de întâlnită în rândul celor care își epuizează toate resursele în timpul zilei. 

Pentru specialiștii medicali este destul de greu să aibă parte de un somn neîntrerupt. Problema apare încă din timpul studenției și continuă în perioada rezidențiatului. 

Medicii care se află în etapa de formare și care au implicit mai puțină experiență de muncă sunt mai solicitați în timpul gărzilor de noapte. De ce? Cazurile care nu au un nivel foarte ridicat de complexitate sunt mai des întâlnite pe tura nocturnă, iar acestea nu au nevoie de intervenția unui medic cu experiență. Explicația vine chiar din partea unui medic cu experiență – dr. ginecolog Parinita Bansal.

În mod evident, pe lista cauzelor care duc la deprivarea de somn se numără și altele: 

  • Responsabilitatea directă pentru viața și bunăstarea pacienților. 
  • Nerespectarea unei rutine de somn foarte bine stabilite. 
  • Presiunea de a duce la îndeplinire și prioritățile familiale.
  • Obligația de a lucra într-un mediu stresant și neprietenos. 
  • Presiunea de fi la curent cu noile tendințe din domeniu.
  • Supraaglomerarea sarcinilor și a programărilor.
  • Consumul de alcool și substanțe este asociat adesea cu epuizarea fizică. 

Conform unui studiu american, s-a dovedit că 1 din 7 medici a consumat alcool sau diverse substanțe în timpul serviciului în ultimele 3 luni. Mulți doctori americani se confruntă inclusiv cu dependența de somnifere, ceea ce nu face decât să acutizeze stările de iritare și insomnie.

Vezi și: 7 semne că eşti epuizat în această perioadă critică

Cum îți afectează lipsa de somn cariera?

Poate una dintre cele mai mari probleme pe care le cauzează lipsa de somn este incapacitatea de a da performanța așteptată. Conform unui studiu, s-a constatat că turele mai lungi pot duce la apariția erorilor medicale. De asemenea, munca de 24 de ore a fost asociată cu un risc mai mare de a fi supus unui accident de mașină. 

În mod evident, volumul ridicat de muncă, în lipsa unui somn adecvat, duce la: 

  • Reducerea stării de bine. Un medic epuizat nu este un medic fericit. Face munca pe pilot automat și nu are niciun fel de satisfacție profesională. Cariera ta nu are cum să evolueze, ceea ce te va duce inevitabil la un colaps și pe plan personal. Nu vei mai avea timp pentru tine sau pentru cei pe care îi iubești. Viața de familie va fi afectată.
  • Apariția problemelor de siguranță. În momentul în care nu dormi suficient ești mai supus greșelii. În timpul turei, te poți confrunta atât cu prescrierea greșită a tratamentelor, cât și cu accidente de muncă. Riscurile nu sunt întâlnite doar în unitatea medicală, ci și în trafic, atunci când te deplasezi către casă. O tură mai lungă de 24 de ore crește șansele de producere a unei situații limită cu 2.3 ori.
  • Dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar și a problemelor metabolice. Vei fi mai susceptibil să te confrunți cu un accident vascular sau cu un infarct miocardic. De asemenea, lipsa somnului nu se va vedea doar pe fața ta, ci și pe întreg corpul. Va crește inclusiv riscul de obezitate și de diabet. De asemenea, sunt unele studii care demonstrează că femeile care lucrează constant în ture de noapte au mai multe șanse să dezvolte cancer de sân. 

Te-ar putea interesa și: Cum sa mentineti echilibrul dintre viata profesionala si cea personala ca medic?

Sfaturi esențiale pentru un somn odihnitor 

Dacă te confrunți de ceva timp cu tulburări de somn, ar trebui să iei măsuri chiar acum. Rolul tău este de a-i salva pe cei aflați în suferință, dar nu îți poți pune în pericol propria viață. Pe termen lung, efectele sunt devastatoare, așa cum o demonstrează și studiile. 

  • Nu te teme să ceri ajutor. Când simți că nu mai poți, tot mai poți un pic – probabil că ai auzit vorba aceasta de multe ori. Este o motivație bună, dar nu înseamnă că trebuie să-ți consumi toată energia. S-ar putea să reziști câteva zile fără un somn liniștit, dar până la urmă, repercusiunile se vor vedea mai repede decât crezi.  
  • Dezvoltă-ți un sistem foarte bine pus la punct. După ce ajungi de la muncă, încearcă să te pui direct în pat. Oprește dispozitivele care ți-ar putea atrage atenția. Lumina puternică de la telefon sau de la televizor îți afectează hormonul somnului și te menține treaz/ă. Dacă totuși nu poți să adormi, cel mai bine ar fi să practici câteva tehnici de relaxare. 
  • Practică exerciții în mod regulat. Evită excesele și adoptă un stil de viață sănătos. Vei vedea imediat că te vei simți mai bine, iar somnul va fi mai odihnitor. Este recomandat să faci exerciții cel puțin 30 de minute pe zi. Practicile yoga sunt cele mai indicate. Poți merge și la sala de fitness, dar niciodată înainte de somn

Află mai multe despre: Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie

Măsuri pe care le pot lua managerii 

Dacă ești într-o funcție de conducere, poți aduce îmbunătățiri la nivel de instituție. Iată doar câteva măsuri pe care le-ai putea lua: 

  • Planifică atent modalitatea de distribuire a turelor de noapte, dar și a celor de zi. Asigură-te că fiecare angajat are parte de o abordare corectă a situației. 
  • Implementează un sistem inteligent de acordare a pauzelor și momentelor de recuperare, chiar în timpul programului. Ține cont că tura de noapte este mai solicitantă decât cea de zi. 
  • Revizuiește periodic munca pe care o derulează specialiștii, dar și impactul pe care îl are pe termen lung asupra gradului de bunăstare și satisfacție profesională. 

Concluzii 

Lipsa de somn are repercusiuni grave atât pe plan fizic, cât și emoțional. Ca profesionist medical, te confrunți zilnic cu multe situații urgente și cazuri complicate. 

Oboseala este inevitabilă, dar, în momentul în care rutina de odihnă este afectată, problemele se acutizează. Te expui riscurilor de apariție a bolilor cardiace, dar și a celor de metabolism. De asemenea, îți vei schimba rapid starea de spirit și vei deveni mai supus/ă greșelii. Chiar vrei să-ți riști sănătatea pentru a putea ține pasul cu toate responsabilitățile?

Citește despre: Importanta familiei in mentinerea sanatatii mintale a cadrelor medicale

Cel mai bine ar fi să acționezi chiar acum. Sfaturile de mai sus te vor ajuta mai mult ca sigur să faci o schimbare, iar avantajele nu vor întârzia să apară. Somnul te ajută să dai randament și să te ridici la nivelul așteptărilor pacienților. 

Fii consecvent/ă în munca pe care o faci, dar nu-ți neglija nevoile esențiale!

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment