Cum să-ți revii după o noapte de gardă?

Cum să-ți revii după o noapte de gardă?

Viața dinamică și satisfăcătoare a unui medic are și părți mai puțin frumoase – tura de noapte este una dintre ele. E destul de greu să rămâi în alertă și să intervii imediat în cazul unor urgențe. Noaptea, corpul știe că trebuie să doarmă, tocmai de aceea intensitatea funcțiilor cognitive scade și se eliberează hormonul somnului, melatonina. Oboseala și lipsa de reacție sunt perfect normale, oricât de mult ai încerca să rămâi treaz. 

Însă, ce faci dacă responsabilitatea ta nu este încadrată într-un program standard? Să salvezi vieți înseamnă să-ți asumi și nopți nedormite, dar și stresul aferent situațiilor urgente. Nu-i deloc ușor, mai ales dacă te afli la începutul carierei de medic. Un studiu a demonstrat că tineriii doctori care nu dorm suficient înregistrează mai multe eșecuri profesionale. De asemenea, sunt mai predispuși să fie implicați într-un accident de mașină în drum spre casă comparativ cu cei care nu practică tura de noapte. Nu trebuie să te descurajezi – există strategii care te pot ajuta să-ți menții echilibrul psihic, dar și forța fizică pentru a duce la bun sfârșit îndatoririle. 

Iată aici un Ghid | Cele mai bune practici pentru a evita greșelile medicale

Creează-ți un program de somn 

Somnul e foarte important pentru a-ți asigura energia de care ai nevoie în tura de noapte. Așadar, pregătește-te corespunzător pentru a merge la spital. Dormi suficient înainte de a începe munca. Îți va fi dificil la început să dormi ziua, pentru că organismul este obișnuit să funcționeze la capacitate maximă. Însă, există câteva trucuri pe care le poți pune în aplicare. Scoate din dormitor televizorul sau calculatorul pentru a nu-ți distrage atenția. Aerisește foarte bine camera și practică tehnici de relaxare și meditație. Detensionează-ți mintea și corpul pentru a putea adormi rapid. Dacă te ajută, poți crea un playlist special cu melodii care te pot destinde. 

Nu dormi toată ziua după ce ai terminat tura de noapte

Imediat după tura de noapte, e esențial să dormi pentru a-ți reîncărca bateriile. Chiar dacă afară s-a făcut de mult zi, păcălește-ți corpul că e încă noapte și fă întuneric în cameră. Anunță-ți prietenii și familia că vrei să te odihnești pentru a nu primi apeluri sau, pur și simplu, activează funcția “nu deranjați” a telefonului.

Încearcă, totuși, să nu aloci foarte mult somnului de după. Expune-te la lumina soarelui și eventual ia o gură de aer. Plimbă-te prin parc și practică hobby-uri care îți pot oferi energia de care ai nevoie. Nu folosi în exces telefonul sau tableta. Expunerea constantă la ecrane nu va face decât să te obosească și mai tare. De asemenea, poți lua în considerare dormitul în reprize. Imediat ce te trezești, nu te forța cu activități prea solicitante.

Citește și: Cum să-ți organizezi timpul și să fii productiv într-o industrie medicală atât de solicitantă

Nu sări peste mesele importante 

Menține un stil de viață sănătos și mănâncă înainte, dar și în timpul turei de noapte. Dacă mergi la muncă înfometat nu faci decât și mai mult rău organismului care inevitabil intră într-o stare de oboseală. Pregătește-ți un pachet cu o masă bogată în proteine. Evită prăjelile sau orice este bogat în carbohidrați. De asemenea, asigură-te că și după ce termini programul mănânci ceva ușor, care poate fi digerat rapid.

Bea suficientă apă și ai grijă să nu abuzezi de cafea. Majoritatea are impresia că poate trece cu brio peste tura de noapte cu ajutorul cofeinei. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Ține cont de felul în care reacționează corpul tău și nu bea cafea cu patru ore înainte de a ieși din tură. S-ar putea ca procesul de odihnă să aibă de suferit. 

Nu te speria de stările de anxietate și deprimare 

Munca de noapte vine la pachet cu o stare de neliniște și epuizare. S-ar putea să te simți exclus social, tocmai pentru că programul pe care îl ai nu îți permite să te bucuri mereu de compania celor dragi. Însă, nu trebuie să te descurajezi. Viața de doctor nu îți va lua bucuriile alături de prieteni sau familie. Există doar situații în care datoria își spune cuvântul și care pot interfera cu planurile personale. Însă, trebuie să rămâi optimist și să-ți duci la bun sfârșit procesul de recuperare înainte de a reveni în rândul familiei și al prietenilor. E foarte bine să petreci timp cu tine pentru a te simți împlinit pe plan emoțional. 

Învață că fiecare persoană are propriul stil de recuperare 

Nu există o rețetă standard pentru fiecare medic sau asistent în parte. Recuperarea după tura de noapte implică o serie de activități care nu pot avea aceleași efecte pentru toate persoanele. Tocmai de aceea, e esențial să-ți cunoști organismul și să-i oferi contextul ideal odihnei. Adaptează strategiile la felul tău de a fi, dar și la ceea ce corpul îți cere. Poți schimba realizarea programului de somn în funcție de nevoi. Însă, nu uita cât de important este să mănânci corespunzător și să te hidratezi suficient. De asemenea, evită pe cât posibil somniferele sau orice medicamente care să-ți stimuleze starea de somnolență după munca de noapte. Efectele negative se vor simți imediat, ceea ce nu va face decât să-ți cauzeze probleme pe termen lung. Organismul tău trebuie să rămână sănătos și puternic pentru a face față gărzilor. 

Te-ar putea interesa și articolul despre: Cum să te recuperezi emoțional după un caz medical dificil

E permis să dormi în tura de gardă?

O întrebare pe care mulți medici sau asistenți debutanți și-o adresează atunci când se confruntă pentru prima dată cu tura de noapte. 

În mod evident, odihna e permisă, mai ales dacă ai derulat o intervenție complicată. Însă, nu înseamnă că poți dormi liniștit ore întregi cât timp ești în tură. Aceea nu se mai numește odihnă, ci indiferență. Au existat multe cazuri în care personalul medical și-a văzut propriul interes și a uitat să-și mai practice meseria. În august 2023, o tânără din Urziceni a născut pe trotuar pentru că medicul de gardă nu a intervenit. Chiar dacă mama și copilul s-au aflat ulterior în afara oricărui pericol, situația prin care au trecut este de neconceput. Comoditatea personalului medical în turele de noapte este o realitate a sistemului medical care, din păcate, face ravagii. Cazuri sunt destule care să o demonstreze. Tocmai de aceea, e foarte important să-ți tratezi îndatoririle cu respect și să-ți dezvolți un program foarte bine pus la punct de odihnă.

Concluzie

Ești doctor sau asistent debutant și nu știi cum să gestionezi turele de noapte? Programul solicitant al gărzilor creează probleme chiar și celor cu multă experiență în domeniu. Într-adevăr, e destul de greu să rămâi pe poziții când corpul știe că trebuie să doarmă, însă nu imposibil. E esențial să-ți creezi o rutină de odihnă adaptată nevoilor tale în materie de somn și relaxare. Meniul zilnic și modalitatea de hidratare contează la fel de mult. Asigură-te că mănânci preparate bogate în proteine atât înainte, cât și în timpul gărzilor.

S-ar putea să fie destul de complicat la început, dar cu timpul turele de noapte nu îți vor mai crea probleme. 

Aplică sfaturile de mai sus și vei vedea cum procesul de recuperare va fi mai ușor!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment