Provocările industriei medicale: lider de succes sau specialist medical – le poți îmbina pe ambele?

Provocările industriei medicale: lider de succes sau specialist medical – le poți îmbina pe ambele?

Medicii, asistenții medicali și mulți dintre cei care lucrează în domeniul medical au capacitatea de a deveni lideri, tocmai prin prisma responsabilităților pe care le îndeplinesc. Se vorbește deja de mult timp despre impactul pe care îl poate avea leadershipul asupra derulării tratamentelor și tehnicilor medicale. Un specialist care este și lider aduce în primul rând avantaje pacienților, dar facilitează și implementarea inovației. Știe să se descurce în situații limită și poate gestiona eficient conflictele din cadrul echipei. Este un bun ascultător, dar se impune atunci când este cazul și participă activ la îmbunătățirea serviciilor. 

Este, practic, un pachet complet, un pilon foarte important în luarea deciziilor și soluționarea problemelor. Totuși, tocmai din cauza fluxului constant de muncă, dar și a nivelului ridicat de stres, poate fi destul de greu să oferi performanță în ambele cazuri. Cu abilitatea de lider se nasc mulți, dar nu toți știu cum să o pună în valoare. Totodată, leadershipul se poate învăța – pas cu pas. Nu există o școală specială – ai nevoie doar de motivație și viziune. Nu este un job în plus sau o provocare greu de trecut – ba din contră, devine o oportunitate numai bună pentru cariera ta. 

Specialist medical și lider în același timp – cum îți sună? Le poți îmbina pe ambele cu succes, ai nevoie doar de îndrumarea potrivită. Rămâi până la final și descoperă secretele drumului pe care vei fi nevoit/ă să-l parcurgi. 

Cum îți poți dezvolta abilitățile de leadership dacă activezi în domeniul medical?

Probabil vei considera că medicina nu are nimic în comun cu industria antreprenoriatului. Până la urmă, profesioniștii medicali trebuie să salveze vieți, nu să se gândească la modalitatea ideală de abordare a serviciilor. Cu toate acestea, în ultimii ani se pune din ce în ce mai mult accent pe mixarea celor două sectoare. Cu cât ești mai receptiv la schimbările din industria medicală, mai implicat în problemele întâmpinate zilnic la locul de muncă, cu atât vei putea oferi rezultate mai eficiente.

Totuși, încă există o viziune fragmentară cu privire la alocarea rolurilor și asumarea responsabilităților. Medicina are multe de învățat din antreprenoriat. Liderii tradiționali gândesc doar în termene de finanțe și venituri. Liderii moderni sunt orientați către schimbare și vor să-și canalizeze resursele pe rezultate palpabile pentru a-și motiva echipa. 

Dacă îți dorești să atingi succesul și să aduci contribuții semnificative atât companiei, cât și societății per ansamblu, există câteva strategii de leadership pe care ți le putem recomanda. 

  1. Pune mai mult accent pe dezvoltarea personală 

Comparativ cu alte industrii, leadershipul nu este, poate, un subiect intens discutat pe băncile facultății de medicină. De cele mai multe ori, ține exclusiv de tine unde te poziționezi tu ca specialist. Un lider are încredere în el, este sigur pe cunoștințele de care dispune și se cunoaște foarte bine. Dacă vrei să ai o privire de ansamblu asupra felului tău de a fi, dar și a abilităților profesionale, fă o listă cu principale lucruri care te caracterizează. Stabilește care îți sunt punctele forte, dar și cele slabe, și găsește punctul de echilibru dintre ele, pentru momentele de nesiguranță. 

Citește și despre: Cum să fii un lider care promovează fericirea

  1. Informația înseamnă putere și adaptabilitate 

Imaginea clasică a liderilor care stau pe fotolii confortabile și dau directive nu mai este deloc relevantă în 2024. În medicină, este foarte important ca specialiștii care vor să devină lideri să se implice în procesul decizional, pentru că ei sunt cei mai în măsură să vină cu soluții durabile. Comunicarea este factorul cheie care facilitează implementarea corectă a leadership-ului. Vorbește deschis și ascultă nevoile echipei. Nu te rezuma doar la înțelegerea intelectuală, ci pune accent pe felul în care se simte persoana cu care stai de vorbă. Inteligența emoțională este un atu valoros al oricărui lider de succes. Privește discuția ca pe o oportunitate numai bună de evoluție, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. 

  1. Inspiră-i pe cei din jur 

Puterea exemplului este esențială în medicină. Liderii adevărați inspiră, motivează și creează talente. Vino cu propuneri care să conteze atât pentru colegi, cât și pentru compania unde lucrezi. Schimbarea e destul de greu de acceptat, mai ales dacă există deja strategii foarte bine înrădăcinate. Nu ezita să împărtășești idei și să vii cu soluții bazate pe inovație. Poate fi vorba de integrarea unor noi echipamente medicale sau de abordarea diferită a comunicării cu pacienții. Propune o nouă viziune și dezbate-o cu ceilalți specialiști. Colaborează inclusiv cu alte departamente sau chiar instituții. Folosește puterea networkingului pentru a atinge performanța. Evaluează fiecare părere, indiferent că vine de la un superior ierarhic sau de la un asistent medical aflat la început de drum. 

Care sunt cele mai mari provocări pe care le poți întâmpina?

Drumul către un leadership de succes nu este mereu ușor. De cele mai multe ori, poate fi dificil de parcurs. Un raport realizat în anul 2022 de The Physicians Foundation a ajuns la concluzia că liderii de astăzi au o misiune foarte grea. Factorii de stres sunt cu mult mai pregnanți în cazul celor care vor să impacteze pozitiv atât instituția unde activează, cât și domeniul per ansamblu. 

Iată doar câteva dintre cele mai întâlnite probleme cu care liderii se confruntă:

  • Deficitul de personal. 80% dintre respondenții care au participat la studiul condus de The Physicians Foundation consideră că spitalele sunt din ce în ce mai aglomerate, dar lipsește personalul. Mulți care dețin cabinete private afirmă că mediul a devenit foarte solicitant, tocmai din cauza reducerii de specialiști și a creșterii orelor de lucru. Nici pe plan național lucrurile nu stau prea bine. În prezent, există o nevoie de 15.000 de medici, ceea ce poate face ca leadershipul să rămână la nivel de obiectiv secundar.
  • Cultura organizațională birocratizată. În momentul în care compania nu pune accent pe importanța comunicării transparente, a creativității și a echilibrului profesional, leadershipul nu are cum să prindă contur. Stresul, turele de noapte și agitația din spitale se numără printre principalele obstacole pe care le întâmpină specialiștii. De asemenea, felul în care este orientată structura organizațională contează foarte mult. Cu cât activitățile sunt mai complexe și liderii actuali sunt mai detașați de ceea ce îi înconjoară, cu atât lucrurile vor stagna. Rămâne tot mai puțină motivație pentru a face o schimbare. 
  • Provocări tehnologice. Degeaba vii cu propuneri îndrăznețe de abordare a serviciilor medicale dacă nu ai suportul necesar. Este o realitate aplicabilă nu numai la nivelul instituțiilor din România, ci și al celor aflate în marile orașe ale lumii. Una dintre cele mai evidente este imposibilitatea implementării unui sistem inteligent de asistență medicală din motive de securitate a datelor personale. La mijloc se află și costurile aferente integrării, dar și lipsa de formare cu privire la gestionarea informațiilor sensibile. 

Concluzii 

Să fii lider poate părea copleșitor la început, mai ales dacă ai dorit să-ți dedici viața salvării celor aflați în suferință. Însă, există o nevoie acută de conducători în domeniul medical, de persoane orientate către excelență și inovație. Nu poți deveni lider peste noapte, dar îți poți perfecționa abilitățile în timp. Ascultarea activă, colaborarea și adaptabilitatea sunt calități cheie care trebuie să se regăsească în CV-ul tău. Bineînțeles că sunt și provocări – poate una dintre cele mai pregnante este lipsa resurselor – atât umane, cât și tehnologice. Însă, poți împăca ambele roluri foarte bine, cu dedicație și învățare continuă, luând aminte la cutumele din sistemul medical. 

Începe de azi și vezi ce impact pot avea strategiile de leadership atât asupra colegilor, cât și a pacienților!

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment