Inspirație în nursing: Top 5 podcasturi pe care orice asistent medical ar trebui să le asculte

Inspirație în nursing: Top 5 podcasturi pe care orice asistent medical ar trebui să le asculte

Ești asistent medical și obișnuiești să asculți podcasturi în drum spre serviciu? Atunci ai făcut un popas exact unde trebuie, pentru că în articolul de azi îți voi prezenta cele mai populare podcasturi pentru asistenții medicali. Pentru că, indiferent de meserie, simțim nevoia de inspirație, de noutate, de informații fresh pe care să le asimilăm în cel mai ușor mod cu putință.

Tu o poți face în timp ce mergi la serviciu, în pauza de masă sau chiar și atunci când simți nevoia de puțină relaxare. Podcastingul este una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din lume și oferă acces ușor la informații noi. Următoarele top 5 podcasturi se concentrează pe a ajuta asistenții și asistentele medicale să se dezvolte atât profesional, cât și personal.

Podcastingul – Trend sau necesitate?

Fenomul podcastingului a luat amploare în 2014, când popularul serial de jurnalism de investigație Serial, produs de NPR, a luat cu asalt industria în curs de dezvoltare. În ultimii ani, Europa a cunoscut o evoluție a podcastului, o perspectivă interesantă pentru instituții, universități, practicieni și experți de a împărtăși cu publicurile lor informații prețioase despre diverse industrii, experiențe personale și sfaturi de carieră. Ascultătorii au dezvoltat un apetit crescut pentru podcasturi tocmai pentru că le satisfac această nevoie de a se informa rapid, eficient, fără a fi nevoiți să dedice timp în plus. 

🎧 5 podcasturi nelipsite din playlistul asistenților medicali de toate vârstele

În medicină, nu te oprești niciodată din învățat. De fapt, în orice meserie este valabil acest lucru. Dar, pe lângă învățat, este esențial să te relaxezi și deconectezi de la rutina zilnică prin lectură sau ascultarea unui podcast. Din fericire, ai la dispoziție nu unul, nu două, ci sute de podcasturi dedicate nursingului, care inspiră asistenți medicali din întreaga lume.

Dacă ai parcurs recomandările MEDIjobs de podcasturi medicale pe care merită să le asculți în general, sau pe cele dedicate studenților și medicilor dentiști sau must listen pentru asistenți în 2020, eu am ales să îți prezint azi 5 dintre ele, de care mai mult că sigur nu știai, dar pe care le vei îndrăgi instant.

#1 FreshRN

Podcastul FreshRN inspiră asistenții medicali debutanți cu sfaturi prețioase pentru primul an de carieră. În fiecare episod, asistente medicale cu experiență le oferă celor aflați la început de carieră sfaturi pentru a trece cu bine de primul an în nursing. Subiectele abordate includ acomodarea și orientarea în carieră, trucuri ale meseriei de asistent medical sau cum să treci peste obstacolele profesiei.

Cu o experiență cumulată de 45 de ani, gazdele FreshRN au fost destinatarii a mai multor premii în sectorul de îngrijire medicală și dețin o vastă experiență pe mai multe categorii, cum ar fi îngrijirea medicală în chirurgia cardiacăîngrijirea de urgență și îngrijirea neurocritică.

Podcastul reprezintă o resursă prețioasă pentru dezvoltarea profesională a asistenților medicali, prin:

Gazdele podcastului oferă o perspectivă profesională asupra etapelor inițiale ale carierei de asistent medical pentru a ajuta noii profesioniști să își dezvolte încrederea și să supraviețuiască cu succes primului lor an în câmpul muncii. Liphart Roads se bucură de varietatea de subiecte abordate, în special în episodul „Reguli nescrise ale asistenței medicale”, care oferă o perspectivă asupra culturii asistenței medicale, făcându-l o resursă excelentă de insighturi pentru studenții care încă studiază sau pentru noii absolvenți.

Citește și: Meseria de asistent medical – Cum îți gestionezi eficient programul?

#2 Daily Nurse – NurseCasts

Pe lista celor mai bune podcasturi dedicate asistenților medicali se numără și NurseCasts. Episoadele NurseCasts pot fi ascultate pe site-ul DailyNurse. Podcastul este găzduit de Joe Morita, iar fiecare episod include interviuri cu asistenții medicali ce practică meseria în viața reală. Acestea discută despre cum arată viață unui asistent medical și despre experiența lor de asistență medicală de-a lungul carierei.

NurseCasts se concentrează de obicei pe un anumit subiect în fiecare zi, fie că este vorba despre sănătatea mentală sau sfaturi din experiență ca asistent medical debutant. De exemplu, chiar în primul episod al podcastului s-a discutat despre popularitatea asistenței medicale în rândul tinerilor. Pe lângă aceste discuții interesante, NurseCasts oferă, de asemenea, sfaturi utile ascultătorilor, cum ar fi:

  • Care este cea mai bună uniformă medicală?
  • Unde găsești cei mai comozi pantofi pentru asistente medicale?
  • De ce asistentele ar trebui să poarte șosete compresive la locul de muncă?

#3 SHIFT Talk  

SHIFT Talk oferă o perspectivă asupra provocărilor cu care se confruntă asistentele medicale atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia. Episoadele precedente au tratat subiecte precum burnout-ul în rândul asistentelor medicaleCOVID-19, echitatea sănătății, dezvoltarea profesională și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Podcastul este găzduit de Nacole Riccaboni, ea însăși o asistentă medicală care se străduiește să faciliteze conexiunile între asistente, astfel încât acestea să își poată împărtăși experiențele și să își dea seama cum să facă față împreună provocărilor meseriei.

SHIFT Talk oferă, de asemenea, acces la articole de îngrijire medicală care explorează aspecte ale profesiei de care pot beneficia asistentele și în viața de zi cu zi. Printre temele abordate în articole se numără sfaturi pentru alăptare, violența împotriva cadrelor medicale etc. SHIFT Talk încurajează asistentele să vorbească deschis despre propriile experiențe, pentru că sfaturile lor pot inspira noi generații de practicieni.

#4 NPR – Your Health Podcast

Un ”altfel” de podcast este NPR. Acesta aduce în atenție cele mai recente știri despre îngrijirea medicală, dar și ultimele cercetări și descoperiri din domeniul medical, extreme de folositoare tuturor asistenților medicali, indiferent de specializare. Partea bună este că podcastul prezintă conținutul pe înțelesul tuturor, adică deloc tehnic, ceea ce îl face ideal și ușor de digerat pentru toți practicienii de asistență medicală generală.

Chiar și asistentele medicale de specialitate, cum ar fi asistentele medicale de pediatrie sau cele care lucrează în secția de cardiologie, vor învăța multe din acest podcast. Aceste podcasturi gratuite explorează o gamă largă de subiecte. În unele episoade se examinează bolile acute și cronice, tratamentele, leziunile, infecțiile nou descoperite, factorii de risc pentru boli cronice și multe altele.

Te-ar putea interesa și: 13 aplicații utile pentru cadrele medicale

#5 Povești despre auto-vindecare cu Kristin

Podcasturile nu trebuie să fie întotdeauna despre succesul la locul de muncă. Stories of Self Healing with Nurse Kristin este un podcast pentru asistentele care doresc să-și îndrepte atenția spre interior și să lucreze la propriile triumfuri personale. Seria de podcasturi se concentrează pe viața în afara orelor de lucru și asupra modului de a echilibra o carieră în asistență medicală și sănătatea fizică și mentală. Kristin este specializată în nutriție și oferă sfaturi utile despre a mânca corect, a te simți cât mai bine și a trece la o dietă sănătoasă, bazată în mare parte pe plante.

Acest podcast reflectă un echilibru perfect între a rămâne în domeniul asistenței medicale și, de asemenea, eliberează mințile ascultătorilor de stresul acumulat la serviciu. Povești de auto-vindecare cu Kristin le va ajuta pe asistente să aibă grijă de ele însele, astfel încât să aibă parte de energia și concentrarea pentru a-și face cât mai bine meseria fără a renunța la propriul bine.

Overall, de ce este bine pentru asistenții medicali să asculte podcasturi?

De-a lungul anilor, podcasturile au cunoscut o creștere constantă a popularității, deoarece nu toată lumea (în special cadrele medicale) are timp să citească un articol de blog de mari dimensiuni sau o știre stufoasă. Spre deosebire de conținutul scris sau vizual, podcasturile pot fi ascultate atunci când ești la sală, în timpul plimbării de dimineață sau aproape oriunde o poți face – chiar și offline. Statisticile despre industria podcastingului indică faptul că acestea reprezintă o modalitate eficientă, portabilă și intimă de a furniza și de a crea conținut care ulterior va fi ”consumat” de diverse publicuri.

Iată top motive pentru care e bine să asculți cât mai des podcasturi medicale:

1.      Sunt o sursă de inspirație

Ești un asistent medical cu o gândire out of the box? Te pasionează domeniul gestionării banilor și vrei să afli cum te poți descurca cu un salariu de debutant? Cu siguranță podcastul Nurses on Fire te va inspira în acest sens.

2.      Înveți continuu și te țin la curent cu noutățile

Învață lucruri noi despre interesele sau hobby-urile tale. Podcastul nu este doar conținut distractiv, ci și educațional. NeursPreneurs, de exemplu, este un podcast original care te învață noțiuni despre business și educație.

3.      Creștere personală și profesională

Ți-ar plăcea să-ți dezvolți personalitatea? Vrei să afli mai multe despre profesia de asistent medical și să asculți sfatul experților? În loc să pierzi timpul, te poți pregăti pentru următoarea etapă a carierei tale cu podcastul Straight A Nursing.

Citește și: Cum arată asistentul medical ideal?

4.      O sursă de divertisment

Descoperă episoadele podcastului The Sawbones, care te pot ajuta să scapi de rutina zilnică. The Sawbones are o perspectivă plină de umor asupra modului în care lucrurile se făceau înainte și cât de mult s-a schimbat practica asistenței medicale.

5.      Îți îmbunătățesc modul în care îți petreci timpul

Ascultă podcasturi în timp ce faci o plimbare, alergi, conduci, te antrenezi sau întreprinzi alte activități zilnice care nu necesită efort mental. Majoritatea oamenilor petrec zilnic între 60 și 150 de minute în trafic, așa că un podcast va face ca timpul tău să treacă mai ușor și plăcut.

6.      Sunt soluția potrivită dacă nu-ți place să citești

Dacă ești unul dintre cei cărora nu le place să citească sau pur și simplu nu au timp, podcastul este soluția. De exemplu, poți afla noutăți despre cum să îngrijești bolnavii cu diabet în pauza de masă sau când prinzi un moment de relaxare.

7.      Le poți asculta oricând și oriunde

Nu poți viziona videoclipuri în timp ce desfășori multe activități pe parcursul zilei, dar podcastul este un conținut audio pe care îl poți asculta oricând și oriunde chiar și offline. Deși aș putea pune pariu că ai lăsa orice faci pentru a asculta un episod întreg din The Happy Traveler.

Statistici despre industria podcastingului – în Romania și global:

  • 37,8% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 – 50 de ani (adică 3,2 milioane de persoane) ascultă podcasturi;
  • Bărbații (peste 54%) preferă mai mult decât femeile această formă de conținut, insight confirmat și de studiul MIDAS din 2020;
  • Românii petrec aproximativ 8,4 ore lunar (10 episoade, în medie) ascultând podcasturi;
  • Majoritatea oamenilor ascultă podcasturi acasă, în principal pe Youtube (peste 90%);
  • 65% dintre ascultători parcurg întregul episod;
  • Cei mai mulți ascultă podcasturi pentru a afla lucruri noi; 
  • 8 podcasturi sunt ascultate în medie pe săptămână;
  • Podcasturile se ascultă cel mai des de pe telefoanele mobile.

Concluzii

În ritmul accelerat al asistenței medicale, poate fi dificil să rămâi la curent cu tendințele actuale din domeniu. Între efectuarea de ture lungi, combaterea epuizării și găsirea de noi oportunități profesionale, timpul este o resursă care le lipsește multor asistenți medicali. Din cauza acestor constrângeri, mulți dintre ei ascultă podcasturi pentru a rămâne informați cu privire la subiectele de interes din domeniul nursingului, dar și pentru a afla noi informații care îi pot ajuta să se dezvolte atât profesional, cât și personal.

Podcasturile te ajută să te simți mai conectat cu domeniul în care profesezi, dar și să fii conștient de tot ce mișcă în jurul tău și în viața de zi cu zi, nu doar în spatele ușilor închise. Din fiecare podcast poți învăța câte ceva, așa că începe chiar azi să investești timp în dezvoltarea ta personală și profesională cu doar câteva minute pe zi, în drumul spre serviciu, într-o pauză sau oricând simți nevoia.

Și, nu uita: podcasturile mici și dese, cheia marilor succese. ☺

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Georgescu

Scriu cu pasiune, ghidată de sens și viziune. Autentică în abordare, iubesc să creionez digital conținuturi actuale și relevante pentru cititori. Cred cu tărie că scrisul este o artă, creativitatea o virtute.

Facebook Comment