Meseria de asistent medical – Cum îți gestionezi eficient programul?

Meseria de asistent medical – Cum îți gestionezi eficient programul?

Meseria de asistent medical nu presupune doar activitățile propriu-zise de tratare și îngrijire a pacienților. Specialistul e nevoit să gestioneze numeroase sarcini administrative, dar și responsabilități în ceea ce privește realizarea investigațiilor de specialitate. Domeniul asistenței medicale devine, așadar, o experiență complexă, care necesită diverse abilități și cunoștințe atât teoretice, dar și practice. Însă, una dintre cele mai dificile îndatoriri este menținerea unui echilibru dintre viața privată și cariera profesională. Programul de muncă poate deveni mult prea solicitant, mai ales în cazul în care apar situații neprevăzute sau urgențe. Criza sanitară COVID-19 este cel mai bun exemplu pentru a demonstra cât de multe lucruri este nevoit să rezolve un asistent medical. Totuși, oricât de greu ar părea în esență, poți găsi imediat linia de plutire, fără a fi nevoie de eforturi suplimentare.

Profesia de asistent medical – Câteva sfaturi organizatorice 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îmbini utilul cu plăcutul, fără a resimți oboseală sau factori de stres:

1.     Trasează-ți clar obiectivele – Stabilește încă de la început care sunt îndatoririle tale. Gândește-te, de asemenea, cum poți evolua armonios din punct de vedere profesional. Dacă ți se pare mai ușor notează într-o agendă care sunt principalele obiective pe care vrei să le îndeplinești. Totuși, nu încerca să te suprasoliciți, oricât de mult a-i iubi meseria de asistent medical. Echilibrul ar trebui să primeze, indiferent de situație.

2.     Organizarea este punctul cheie – Dacă este ceva care te va ajuta să devii un bun profesionist aceea este disciplina. Integrează în rutina ta obiceiuri sănătoase și metode inteligente de a-ți organiza timpul. Există o părere falsă conform căreia ar trebui să realizezi mai întâi cele mai dificile sarcini. Însă, lucrurile nu stau tocmai așa. Cu cât încerci să faci tot mai multe activități dificile, cu atât vei resimți o stare constantă de epuizare. Alimentația este, de asemenea, un aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere. Trasează ore fixe la care să mănânci și hidratează-te corespunzător. Te vei bucura astfel de o energie debordantă pe tot parcursul zilei.

3.      Stabilește un program strict de somn – Încearcă să îți dezvolți o rutină personalizată, adaptată în funcție de nevoile tale. Dacă ai bifat 8 ore de somn nu înseamnă că ți-ai reîncărcat în totalitate bateriile. Încearcă să alternezi momentele de odihnă. Poți dormi și în timpul zilei, dacă simți că te ajută să gestionezi eficient programul de muncă. De asemenea, încearcă să menții o rutină, chiar și în zilele libere. Trezitul de dimineață te va ajuta să îți îmbunătățești productivitatea. Într-un asemenea mod, vei atinge rapid obiectivele setate la început și te vei bucura de rezultate excepționale.

Citește și Îndatoririle care nu se găsesc în fișa postului, dar pe care orice asistent medical le va îndeplini încă din prima zi

Comunicarea – un alt punct important în profesia de asistent medical 

4.     Socializează – Acordă mai multă importanță relațiilor de la locul de muncă. Nu te afunda doar în sarcinile zilnice. Socializează cu ceilalți medici și asistenți și pune bazele unor prietenii solide. Împreună puteți definitiva un ambient plăcut și relaxant. Puteți stabili inclusiv pauze informale, în care să vă bucurați de gustări delicioase și să împărtășiți experiențe și informații diverse. O echipă unită poate face față cu succes oricărei situații, indiferent de complexitatea pe care o prezintă.

5.    Alocă timp pentru cei dragi – Nimic nu se compară cu bucuria clipelor petrecute cu familia sau prietenii. În asemenea momente, timpul parcă stă pe loc. Nu sări peste zilele libere și nu ezita să îți iei un concediu în cazul în care este necesar. Mergi în vacanțe, explorează locuri pe care nu le-ai mai vizitat și bucură-te de activități dinamice în aer liber. Natura devine fără îndoială cel mai bun medicament împotriva stresului cotidian. Plimbările lungi prin parc îți pot oferi liniștea de care ai nevoie.

6.     Meditează – Înainte de a începe orele de muncă alocă puțin timp pentru a medita. Găsește punctul care îți oferă liniște și detașează-te puțin de realitatea exterioară. Nu încerca să te încarci de probleme sau emoții negative. Lucrul cu oamenii poate deveni o adevărată provocare, chiar și în cazul în care ai o afinitate pentru un asemenea domeniu. De asemenea, nu uita să faci ceea ce îți place de fiecare dată când timpul îți permite. Practică-ți și celelalte pasiuni pentru a experimenta momente unice.

7.     Consultă un terapeut – Stresul de la muncă este o problemă care cauzează numeroase tulburări emoționale. Fără să îți dai seama, se instalează rapid stări de anxietate și depresie. Emoțiile negative încep să devină din ce în ce mai pregnante, ceea ce te împiedică să îți gestionezi eficient activitățile. Tocmai de aceea, este indicat să consulți părerea unui terapeut. Părerile avizate și tehnicile specializate devin cele mai indicate soluții în astfel de situații.

Te-ar putea interesa și Cum poate gestiona un asistent medical sindromul de burnout?

8.     Comunică transparent cu superiorii – Dacă ceva nu funcționează conform așteptărilor nu ezita să vorbești cu cei de la conducere. În cazul în care orele suplimentare devin obligatorii, propune o soluție care să mulțumească ambele părți. Momentele de cumpănă au nevoie de răspunsuri imediate. Totuși, sănătatea mentală și fizică ar trebui să devină principalele priorități pentru tine. Inițiază discuții libere și prietenoase, fără să folosești un ton nemulțumit sau chiar agresiv. De cele mai multe ori, nu este vina nimănui pentru programul solicitant de muncă. Situațiile urgente, prin natura lor, presupun mobilizări constante de forțe. Totuși, dacă alegi să îți spui punctul de vedere, vei observa imediat o schimbare pozitivă în ceea ce privește realizarea activităților. Poți dezbate cu ceilalți colegi de muncă pentru a definitiva o alternativă care să se potrivească fiecăruia.

Concluzii

Meseria de asistent medical presupune, așadar, un mix complex de activități și responsabilități. Tocmai de aceea, devine dificil să gestionezi eficient programul de muncă. Uneori pot apărea situații neprevăzute și suprasolicitante, care te împiedică să evoluezi armonios și să găsești echilibrul profesional. Totuși, imposibilul nu are definiție, mai ales atunci când iubești ceea ce faci. Definitivează-ți, așadar, o rutină strictă și nu ezita să îți iei o pauză ori de câte ori simți nevoia. Petrece timp cu cei dragi și mergi în vacanțe. Comunică deschis cu superiorii și colegii de muncă pentru a te bucura de un mediu de lucru plăcut.

Urmează un program bine organizat și bucură-te așa cum se cuvine de experiențe unice!

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment