5 cele mai importante aspecte de care să ții cont în calitate de asistent debutant

5 cele mai importante aspecte de care să ții cont în calitate de asistent debutant

Noile începuturi sunt presărate adesea de provocări. Ca asistent debutant vei experimenta mai mult ca sigur situații urgente și emoții intense. Fiecare zi va arăta altfel și îți va oferi lecții care te vor ajuta să îți perfecționezi tehnicile de lucru. Însă, tocmai aici rezidă farmecul meseriei de asistent medical. Nimeni nu e pregătit într-adevăr pentru a gestiona corespunzător fiecare activitate, în ciuda experiențelor acumulate în timpul facultății sau școlii postliceale. Acolo, pe holurile spitalelor vei învăța cu adevărat ce înseamnă să practici o asemenea meserie și cât de cruntă poate fi viața. Totuși, nu mulți știu cum să gestioneze eficient impactul resimțit.

Tocmai de aceea, e important să îți setezi așteptări realiste și să iei în calcul câteva aspecte esențiale, indiferent de specializare.

5 lucruri de care să ții cont la începutul carierei de asistent medical

Pentru a profesa ca asistent medical vei avea nevoie de diploma de absolvire și certificatul de membru OAMGMAMR, care se obține în urma depunerii unui dosar. Evident că respectarea detaliilor de natură legislativă este o condiție mai mult decât necesară în exercitarea profesiei. Însă, există și alte lucruri care îți vor ușura experiența ca asistent medical debutant:

1.     Eșecul este firesc – Cu siguranță ai așteptat cu sufletul la gură momentul în care vei primi statutul de cadru medical. Trecerea este una emoționantă, care îți dă senzația că poți duce la bun sfârșit orice sarcină. Însă, lucrurile nu stau tocmai așa. Succesul este un lung șir de obstacole și eșecuri. Tocmai de aceea e important să nu te descurajezi și să privești cu optimism parcursul tău.

Citește și: Asistent medical | acte necesare pentru angajare

2.     Păstrează echilibrul dintre viața privată și cea profesională – La început îți vei dori să petreci cât mai mult timp în unitatea sanitară, să faci ture de noapte și dacă se poate să realizezi toate activitățile. Totuși, suprasolicitarea nu va face altceva decât să îți cauzeze factori de stres și oboseală. Încearcă să trasezi o linie clară între viața personală și cariera profesională.

3.     Nu realiza activitățile mecanic – Implică-te în tot ceea ce faci, fie că e vorba de schimbarea pansamentelor sau realizarea unui tratament medicamentos personalizat. Totul trebuie să vină natural, altfel rezultatul final nu va fi conform așteptărilor. De asemenea, fă-ți timp pentru a discuta pe îndelete cu pacienții. Un zâmbet sincer sau un simplu “mulțumesc pentru ajutor” îți va face cu siguranță ziua mai bună.

4.     Cere ajutor atunci când simți că nu mai poți – A cere ajutorul nu este deloc un lucru rușinos, mai ales când sunt implicate în joc alte vieți. Învață de la cei mai buni și nu ezita să adresezi întrebări ori de câte ori nu ești sigur/ă de ceva.

Te-ar putea interesa și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experiență către asistenții debutanți

5.     Fii mereu la curent cu noile modalități de tratare – Dacă ești pasionat/ă de ceea ce faci setea de cunoaștere nu va dispărea niciodată. De asemenea, domeniul este într-o continuă schimbare. Informează-te constant și încearcă să aplici și tu noile metode pentru a eficientiza procesul de realizare a activităților.

 Unde poți evolua armonios ca asistent medical debutant?

Lucrul în echipă este un element la fel de important de care va trebui să ții cont ca asistent medical debutant. Mediul în care lucrezi poate influența semnificativ felul în care sunt realizate activitățile. Ca proaspăt cadru medical îți vei dori să găsești cât mai repede un loc de muncă pentru a-ți pune în practică abilitățile dobândite de-a lungul timpului. Însă, graba strică treaba, mai ales când vine vorba de alegerea jobului ideal. Un ambient mereu agitat te poate descuraja și îți poate cauza stări de anxietate sau chiar depresie. Provocările sunt firești în domeniul medical, însă în echipa potrivită te vei simți mult mai încrezător în forțele proprii.

Citește și: Cum să te angajezi în domeniul medical: Ghid pentru medici și asistenți

MEDIjobs este cea mai mare platformă de recrutare din România și devine alegerea inspirată pentru asistenții debutanți din mai multe motive:

–       Nu plătești nimic – Eficiența algoritmilor nu este condiționată de nimic. Îți poți crea, așadar, un cont gratuit în mai puțin de 2 minute.

–       Procesul de angajare nu va mai dura luni întregi – Poate părea de crezut, dar găsirea locului de muncă ideal nu va mai fi îngreunată de aspectele birocratice. Vei putea ieși în evidență imediat, în ciuda numărului în continuă creștere al personalului medical.

Vezi și: INTERVIU | Valeria Țui, asistent medical laborator: Câteva luni am căutat singură și nu am reușit, iar MEDIjobs m-a ajutat și într-o săptămână m-am angajat

–       Ai la dispoziție oferte numeroase în funcție de specializare – MEDIjobs a fost conceput pentru a răspunde cu promptitudine nevoilor pe care le prezintă fiecare posibil angajat. Este destinat, așadar, și pentru asistenți medicali de clinică, de spital, dentari sau de farmacie.

–       Poți programa rapid interviuri de angajare – Platforma facilitează comunicarea eficientă între angajator și cel care își dorește să ocupe postul oferit. În mai puțin de câteva minute poți stabili o întâlnire cu managerul instituției medicale.

–       Îți vei găsi imediat echipa care te va ajuta să evoluezi armonios – După încheierea etapelor aferente procesului de recrutare, te vei bucura de un mediu de lucru plăcut. Vei găsi mereu oportunități de autodepășire și vei lega în mod sigur prietenii durabile cu ceilalți colegi.

Citește și: INTERVIU | Alina Ghiță, asistent medical generalist: Experiența cu platforma MEDIjobs este unică

Concluzii

Debutul în cariera de asistent medical este presărat adesea de numeroase experiențe și provocări. În ciuda cunoștințelor teoretice dobândite de-a lungul timpului nimeni nu te pregătește pentru impactul emoțional pe care îl vei trăi. Munca de asistent este mereu dinamică și plină de surprize. Trebuie să acționezi cu tact și să gestionezi cu eficiență momentele tensionante. Precizia se acumulează în timp și nu există o rețetă prestabilită pe care o poți urma. Totuși, există câteva lucruri care îți vor ușura parcursul profesional.

Setează-ți obiective clare și nu încerca să faci mai mult decât poți. Stresul este una dintre principalele cauze ale instalării afecțiunilor psihologice. Pune întotdeauna accent pe importanța empatiei și tratează pacienții cu omenie. Cu ajutorul lor vei putea să îți reîncarci bateriile și să uiți de probleme. De asemenea, alege-ți cu grijă mediul de lucru și mizează pe echipele în care predomină armonia. MEDIjobs este platforma care te va ajuta să găsești oportunități diverse, indiferent de specializare. Poți filtra ofertele în funcție de nevoi și poți stabili rapid detaliile interviului de angajare.  

Alege-ți cu atenție drumul ca proaspăt asistent medical și bucură-te de experiențe unice, indiferent de situație!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment