La doctor, ca la cinema: Top cei mai iconici medici din filme și seriale

La doctor, ca la cinema: Top cei mai iconici medici din filme și seriale

Spitalul sau clinica este cel mai bun platou pe care se poate turna un film, medicina, cel mai bun scenariu, iar medicii, ați ghicit, cei mai buni actori. Actori care se pretează oricărui gen de film: de acțiune (în medicina militară), pentru copii (în medicina pediatrică) sau chiar de dragoste (în medicina împărțită la doi în cuplurile de medici). Medicii au fost și continuă să fie un izvor nesecat de inspirație pentru filmele de la Hollywood și nu numai, la fel cum producțiile rezultate au inspirat multe generații de studenți prin subiectele și situațiile abordate.

Despre debutul medicilor în producțiile cinematografice vorbește în articolul său, ”Medici în filme” dr. Glenn Flores, Președintele Catedrei de Pediatrie la Școala de medicină Miller a Universității din Miami. Acesta face o incursiune interesantă și completă în universul filmelor cu tematică medicală. Aflăm că primele filme despre medici au apărut încă din 1920, dar ce este cu adevărat surprinzător este felul în care timpurile și contextele socio-politice au dictat temele acestora, de la materialism, la birocrația în sistemele de sănătate.

Genul cinematografic: Medicină

De altfel, tot dr. Glenn Flores a realizat în 2002 un studiu privind portretizarea medicilor în filme, în care au fost analizate 131 de producții specifice cu scopul de a determina atributele demografice comune ale acestor personaje, temele predilecte și dacă portretele s-au schimbat de-a lungul timpului. Rezultatele au arătat, printre altele, că:

  • A existat o predilecție pentru ca rolurile să fie jucate de bărbați albi, mai mici de 40 de ani;
  • Idealismul și compasiunea au fost temele comune abordate în primele filme despre medici;
  • O temă recurentă identificată în cadrul analizei este cea a omului de știință care vrea cu orice preț să depășească limitele;
  • Cele mai frecvente specializări în filmele cu tematică medicală sunt chirurgia (33%), psihiatria (26%) și medicina de familie (18%).

Și, totuși, de ce sunt atât de importante filmele cu și despre medici?

Dincolo de temele și personajele interesante care le dau viață, filmele și serialele despre medici pot servi ca:

  • Instrumente pentru educația medicală;
  • Instrumente utile în formarea opiniei publice despre profesia medicală;
  • Instrumente de schimbare socială pozitivă în eforturile de reformare a sistemelor de sănătate și îngrijire medicală.

Top cei mai tari medici din filme

Cei mai tari medici sunt doar în filme? Bineînțeles că nu; sunt la datorie, în spitale și clinici sau la domiciliul pacienților care au nevoie de îngrijire de specialitate. Asta pentru că, în medicină, viața bate (întotdeauna) filmul. Și îi mai găsești undeva: în secțiunea de MedInterviuri unde împărtășim cu voi poveștile lor de succes și de suflet. Și, la fel cum ne inspiră pe noi zi de zi, medicii i-au inspirat și pe producătorii de filme care au gândit personaje care nu îmbătrânesc niciodată:

1.     Dr. Patch Adams

  • Actor: Robin Williams
  • Film: Patch Adams

Dr. Hunter Doherty „Patch” Adams a avut un vis: să construiască un tip unic de spital care să ofere nu doar îngrijire medicală de înaltă calitate, ci exact tipul de îngrijire plină de compasiune și bucurie pentru care Adams s-a făcut remarcat. Personajul, interpretat de Robin Williams, a adus o nouă perspectivă asupra îngrijirii pacienților, prin:

–        Empatie: Felul în care dr. Patch empatizează cu pacienții săi este unic. Acesta nu doar că se îmbracă, ci intră complet în rolul unui clovn, făcând abstracție de mediul spitalicesc, totul pentru a-i face să râdă pe pacienții aflați în stadii terminale ale bolii. Demonstrează, astfel, că, prin atragerea atenției pacientului, râsul poate suprima suferința, chiar şi pentru o clipă;

–        Versatilitate: Patch a arătat că, pe lângă puternice cunoștințe în desfășurarea meseriei, este la fel de important să arăți compasiune și să tratezi provocările cu… umor;

Citește și: Cadrele medicale și umorul în pandemie: ce rol joacă el în sănătate?

–        Abilitatea de a ascultaPatch subliniază și importanța ascultării a ceea ce spune și simte pacientul în momentele în care este atât de vulnerabil;

–        Asumare: Dr. Patch vorbește deschis și asumat despre modul în care personalul medical (medici, asistente și studenți rezidenți) își tratează pacienții și nu ezită să sublinieze ori de câte ori are ocazia că medicul nu are doar rolul de a prescrie medicamente, ci este o persoană plină de compasiune, capabilă să sprijine calitatea vieții pacienților, prin orice mijloace.

  • De ce să vezi filmul dr. Patch Adams?

Filmul oferă direcții de măsuri aplicabile domeniului sănătății chiar și în timpurile noastre. Asta pentru că Patch a pus accent pe persoană: „Tratezi o boală, câștigi, pierzi. Tratezi o persoană, îți garantez, vei câștiga, indiferent de rezultat.” De asemenea, relația medic – pacient în vârstă este descrisă într-un mod inedit atunci când Patch îl convinge pe Aggie, un pacient vârstnic, să mănânce, adunând echipa de medici și asistente în jurul unei piscine pline cu spaghete. Deși ușor hilară această scenă, Patch arată că indiferent de vârsta pacientului, umanizarea în îngrijirea și tratamentul respectuos al vârstnicilor este un instrument esențial în îngrijirea grupului de vârstă vulnerabil.

Robin Williams a mai îmbrăcat o dată hainele unui medic prin interpretarea personajului dr. Chris Nielsen în filmul ”What Dreams May Come”.

Te-ar putea interesa și: 14 filme cu tematică medicală, care trebuie neapărat văzute

2.     Dr. Curt Connors

  • Actor: Rhys Ifans
  • Film: The Amazing Spider-Man

Ifans are o înfățișare ce îl face să pară agitat când face pe tipul bun și de-a dreptul înfiorător când face pe tipul rău. Dr. Curt Connors este biolog pentru Oscorp și fostul partener al lui Richard Parker, unde au lucrat împreună la combinarea mai multor atribute fizice dezirabile ale animalelor cu cele ale ființelor umane pentru a îmbunătăți sănătatea, inclusiv restabilirea propriului braț drept amputat. Ani mai târziu, fiul lui Richard, Peter, începe un mentorat cu el după ce găsește unele dintre notițele ascunse ale tatălui său care conțin o ecuație critică necesară pentru a face o descoperire crucială.

Când reprezentantul Oscorp, Dr. Rajit Ratha, îl concediază pe dr. Connors, acesta experimentează substanța chimică pe el însuși și în dimineața următoare constată că și-a regenerat brațul. Aflând că Dr. Ratha se îndreaptă spre spitalul VA, Connors pleacă să-l intercepteze, dar devine rapid evident că „tratamentul” lui face mai mult decât s-a intenționat, deoarece pe piele încep să-i apară solzi, iar din degete încep să-i apară gheare. Când ajunge pe Podul Williamsburg, blocat în trafic, Connors s-a transformat într-o șopârlă umanoidă cu o forță ieșită din comun.

Dr. Curt Connors
  • De ce să vezi filmul The Amazing Spider-Man?

Filmul prezintă, într-o manieră științifico-fantastică, ”setea” pentru cunoaștere și evoluție pe care o au medicii. Filmul iconic abordează o temă predilectă pentru producătorii americani, dar cu toate acestea, mereu actuală și tot mai interesantă pentru public. The Amazing Spider-Man îmbină componente ale celor două lumi (reală și imaginară), creând un cadru cu totul nou, cel al unei realități în care nimic nu este imposibil. De altfel, cercetările efectuate în laboratoare sunt tot mai aproape de descoperiri revoluționare, cum ar fi carnea cultivată în laborator – o replică pragmatică la intenția lui dr. Curt Connors de a-și reproduce brațul drept amputat.

3.     Dr. Harleen Quinzel

  • Actor: Margot Robbie
  • Film: Suicide Squad

Creată inițial pentru a-l completa cu umorul său pe Joker, Harley a căpătat un nivel șocant de popularitate și importanță. Dr. Harleen Quinzel, unul dintre cele mai dinamice și complexe personaje din mitul lui Batman, a fost pe rând erou, răufăcător și anti-erou. În ciuda prezenței sale în benzile desenate și a amprentei masive în jocurile video, desenele animate și serialele TV, Harley Quinn nu a ajuns pe marele ecran până în 2016, odată cu interpretarea sa de Margot Robbi în Suicide Squad.

Harleen Quinzel a lucrat ca psihiatru la Arkham Asylum, unde l-a cunoscut pe Joker. Aceasta a dezvoltat un interes deosebit pentru el, vizitându-l în mod regulat, vorbind cu el, ceea ce i-a accentuat sentimentele. Harleen a fost treptat sabotată și manipulată psihologic de Joker și, în cele din urmă, s-a îndrăgostit de el. Apropierea dintre cei doi nu a fost de bun augur pentru Harleen, care, fără să vrea, îl ajută pe acesta să evadeze din spital, iar mai târziu ajunge să îi dobândească nebunia.

  • De ce să vezi filmul Suicide Squad?

Filmul este un mix între intrigă, amuzament și predictibilitate; un ”start” optim pentru cei nefamiliarizați cu Universul Marvel. Distribuția filmului concentrează actori bine cotați, precum Will Smith și Margot Robbie, apreciați pentru performanța lor în cadrul producției. Intriga țesută în jurul lui Harleen și a lui Joker este ușor îndulcită de râsetele care dau o notă de umor filmului. Este un film cu, dar mai puțin despre Joker, deși acesta are o importanță deosebită prin asocierea cu dr. psihiatru Harleen Quinzel.

Dr. Harleen Quinzel

Citește și: Filme cu și despre asistenți medicali pe care trebuie să le vezi

4.     Dr. Buckaroo Banzai

  • Actor: Peter Weller
  • Film: The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension

Dr. Buckaroo Banzai este un neurochirurg de top, fizician, pilot de mașini de curse, star rock, erou de benzi desenate și, probabil, ultima speranță a rasei umane. În film, ultimele sale experimente deschid ușa către cea de-a 8-a dimensiune și încep fără să vrea o bătălie interplanetară pentru lume. Născut la Londra ca rod al dragostei dintre doi oameni de știință, Buckaroo Banzai a crescut în Colorado și Arizona după ce părinții săi au fugit din Japonia la izbucnirea celui de-al Doilea Război. Părinții săi mor în urmă unui experiment, iar micul Buckraoo este crescut de un vechi prieten de-ai lor, profesorul Toichi Hikita.

Nemulțumit de o viață dedicată exclusiv medicinei, Buckaroo Banzai și-a perfecționat o gamă largă de abilități. A proiectat și a condus automobile de mare putere, a studiat fizica particulelor, a învățat mai multe limbi, și a înființat Hong Kong Cavaliers, una dintre cele mai populare trupe din estul New Jersey

  • De ce să vezi filmul The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension?

Știința este laitmotivul acestui film, evidențiat optim de scenariul anarhic de cult excentric. Intriga filmului se țese în jurul lui Buckaroo Banzai, un neurochirurg desăvârșit în mai multe domenii, însărcinat să salveze lumea cu trupa sa, Hong Kong Cavaliers. Pentru un film din 1984, The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension rămâne de referință în topul filmelor inspiraționale despre medici iconici, în ciuda recuzitei și a efectelor rudimentare de la acea perioadă.

  1. Dr. Dolittle 
  • Actor: Eddie Murphy 
  • Film: Dr. Dolittle

Dr. Dolittle este un medic celebru care, încă din copilărie, și-a descoperit o ”superputere”: cea de a vorbi cu animalele. Anii trec, iar tânărul dr. Dolittle află întâmplător că talentul nu l-a abandonat atunci când începe să comunice cu hamsterul fiicei sale. Este în mare parte un medic tăcut, calm, care nu se străduiește prea mult să râdă.

Tonul general al filmului este unul blând, adaptat armonios la specificul său. Abilitatea de a vorbi cu pacienții săi este idealul de aur în medicină veterinară, iar personajul interpretat de Eddie Murphy este, fără doar și poate, o combinație savuroasă de atribute care caracterizează un medic specializat în această ramură a medicinei, după cum o dovedește amuzantul Doctor Pol, a cărui emisiune poate fi urmărită pe Național Geographic.

  • De ce să vezi filmul Dr. Dolittle?

Filmul pune în scenă un ideal: puterea de a le vorbi și a înțelege animalele. De altfel, orice medic veterinar și-ar dori să aibă această superputere. Dr. Dolittle a inspirat generații de medici din toată lumea, mulți folosind numele personajului drept pseudonim sau numindu-și cabinetele veterinare după personaj. Micile animale care tranzitează fiecare scenă a filmului potențează umorul delicios al comediei, în timp ce Eddie Murphy își pune, încă o dată, amprenta asupra unui film iconic și atemporal, pentru toate vârstele.

Top cei mai tari medici din seriale

1.     Dr. House

  • Actor: Hugh Laurie
  • Serial: Gregory House

House e un fel de Sherlock Holmes al medicinei. Prețuiește logica și rațiunea mai presus de orice. Această este, poate, cea mai admirabilă trăsătură a lui care nu doar îl ajută în diagnosticare, dar îi permite și să fie un cititor excepțional al comportamentului uman. Majoritatea oamenilor adoptă o abordare obișnuită față de comportamentul uman și sunt oarecum convinși că principiile rațiunii și deducției nu pot fi aplicate acestuia; dar nu și în cazul lui dr. House. El tratează comportamentul uman că pe orice alt fenomen științific. Îl observă, vine cu teorii despre el și îl testează, ducând adesea la predicții și concluzii uluitoare.

Chintesența personajului lui House stă în transparența lui. Spune ce crede ”pe viu”, fără a ”anestezia” în vreun fel percepția celorlalți. House susține că nu-i pasă de nimeni în afară de el însuși și că „rezolvă puzzle-uri”, nu salvează vieți. Dar adevărul este că îi pasă mai mult de pacienții săi decât lasă să se vadă. Este dispus să-și asume cele mai curajoase riscuri de dragul pacienților săi și, dacă un pacient moare, este mai afectat decât ceilalți.

Un alt mod de succes prin care își ascunde inconștient grija extraordinară pentru pacienții săi este vizitarea lor doar din motive medicale. Nu vrea să dezvăluie pacienților săi latura sa grijulie, așa că îi evită cât poate de mult. Lui House îi pasă atât de profund de ceilalți încât este aproape ireal. Așa că și-a construit o falsă ”nepăsare” pentru a-și ascunde latura extrem de sensibilă. Îi pasă atât de mult de ceilalți, încât îi cunoaște mai bine decât se cunosc ei înșiși. El le cunoaște trecutul, temerile, nesiguranța și speranțele și este mai aproape de ei decât oricine altcineva, dar lucrul amuzant este că toți cred că este un om egoist.

 Dr. House
  • De ce să vezi serialul Dr. House?

Pentru toate motivele care i-au adus un rating aproape perfect pe Cinemagia. Dr. House este un serial cu tematică medicală, dar, în final, cu și despre oameni, care reușește să surprindă, într-o manieră savuroasă, contrastul dintre aparență și esență. Acest contrast dezvăluie ceea ce contează, cu adevărat, la un medic: componenta umană manifestată, nu declarată, grija arătată pacientului, nu simulată, precum și asumarea adevărului, atunci când acesta are implicații asupra pacienților. ”Cine n-are un dr. House, să-și cumpere”, am putea spune, fiindcă iconicul doctor este un model de referință inspirațional la capitolul excelență strict în ceea ce privește practica medicală.

Citește și: 9 cărți care te vor pregăti pentru cariera în medicină, cu bune și cu rele

2.     Dr. John Dorian

  • Actor: Zach Braff
  • Serial: Scrubs

Dr. John (sau Jonathan) Michael “J.D.” Dorian este naratorul și personajul principal al serialului. Numele lui J.D. este derivat de la Dr. Jonathan Doris, un prieten de facultate al creatorului Bill Lawrence.

Turnat în fictivul Spital Sacred Heart, serialul a urmărit viața profesională a lui John („J.D.”) Dorian (interpretat de Zach Braff), un tânăr medic care se străduiește să avanseze în cariera medicală în timp ce are de-a face cu personalul excentric al spitalului, cu pacienți imprevizibili și situații absurde. Inițial stagiar (în sezonul 1) și mai târziu rezident (în sezoanele 2 – 4), J.D. devine medic în medicină internă și rezident șef împreună cu Elliot Reid (Sarah Chalke) pentru al patrulea an la Sacred Heart.

El povestește aproape toate episoadele, iar telespectatorii ajung să vadă și în interiorul minții lui, deoarece are tendința de a visa cu ochii deschiși. Deși neglijent și cu înclinații politice contestabile, cu tendința de a face accidente cu trotinetă sau bicicletă, J.D. este descris în mod constant ca un medic competent, grijuliu, bun, simpatic, ce se îngrijește cu sinceritate de pacienții săi (“My Extra Mile”, “My Number One Doctor”). Este sarcastic, dar destul de inocent, cu tendința de a visa cu ochii deschiși, ceea ce este un obicei nesănătos pentru un medic care lucrează într-o secție cu ritm alert. 

  • De ce să vezi serialul Scrubs?

J.D. ar putea preda lejer lecții despre cum să avansezi în cariera de medic. Nu este la fel de acid ca House, dar are, fără doar și poate, sarea și piperul lui. Serialul prezintă traseul pe care un stagiar îl parcurge odată intrat în spital, alături de relaționarea cu profesorii și colegii săi. Serialul umanizează personajul și prin componenta amoroasă, de altfel bine punctată prin aducerea pe lume a fiului său, Sam. (Și) acest personaj este construit pe un contrast între aparență și esență, dar de această dată la polul opus lui House. Astfel, J.D. este caracterizat (indirect) drept un om stângaci, cu un umor aparte, însă în esență este un medic grijuliu și atent cu pacienții săi, fapt pentru care este și atât de iubit de aceștia.

3.     Dr. Frasier Crane

  • Actor: Kelsey Grammer
  • Serial: Cheers

După ce s-a pregătit în psihanaliză la Universitatea Harvard, devenind un psihiatru consacrat, dr. Frasier Winslow Crane, interpretat de Kelsey Grammer, a părăsit confortul și familiaritatea din Boston și s-a întors în Seattle, orașul său natal care îi trezește amintiri ale începuturilor umile. Începe să lucreze ca psihoterapeut radio la postul KACL din Seattle, oferind sfaturi sănătoase oamenilor simpli.

Atitudinea sa pompoasă îl deosebește de restul distribuției, deoarece încearcă să-i imite pe cei din clasa superioară. Cu toate acestea, în mijlocul acestor trăsături, dr. Crane este un om amabil și blând, dispus să ajute pe toată lumea cu noțiunile sale în psihiatrie. Căutarea lui pentru lucrurile frumoase din viață se reflectă și în gusturile sale pentru îmbrăcăminte și chiar pentru mobilier, care sunt destul de excentrice. Personalitatea sa spirituală și urbană, dar și pompoasă, lasă loc unui ușor snobism. Adesea îi este greu să petreacă timp cu oameni de gusturi și temperamente diferite, dar oricine are o problemă apelează la el, Frasier va face tot posibilul să îl ajute.

  • De ce să vezi serialul Cheers?

Sunt multe motive pentru care trebuie să vezi Cheers. Primul, bineînțeles, este dr. Frasier Crane, ilustrul psihoterapeut care lasă loc unei caracterizări spumoase. La fel ca în cazul lui House și a lui J.D., și în Cheers se poate vedea jocul dintre ce vrea să pară și ce este, în esență, personajul. Astfel, deși gesturile și gusturile indică un om pretențios, în esență, dr. Crane este un sensibil și un altruist care ajută pe oricine apelează la el. Indirect, dar extrem de bine punctat, personajul oferă o lecție prin alegerea sa de a reveni în orașul natal (pe care îl lăsase demult în urmă) pentru a profesa, fiindcă acolo a simțit ”chemarea”. Este un exemplu pentru toți medicii din România, și nu numai, care se întorc să profeseze în sate și localități poate uitate de lume, simțind prin aceasta o împlinire unică.

Citește și: Importanța medicului de familie la sate: 5 povești inspiraționale ale oamenilor care schimbă sat după sat

4.     Dr. Phillip Chandler

  • Actor: Denzel Washington
  • Serial: St. Elsewhere

“St. Elsewhere” este una dintre cele mai memorabile drame medicale a anilor ’80. Seria de șase sezoane a fost traversată de numeroși medici interpretați de actori celebri, dar cel de care ne amintim în primul rând este Dr. Chandler. De ce ne amintim de el? Pentru că a fost interpretat de Denzel Washington, desigur, dar și pentru că personajul a avut un rol cheie în formarea opiniei publice asupra profesiei de medic.

Dr. Chandler a lucrat la Spitalul St. Eligius, situat într-o zonă slab dezvoltată din Boston, unde oamenii aveau venituri mici și astfel se confruntau cu multe probleme de sănătate care nu le-au putut fi tratate de un alt spital. Timp de ani de zile, instituția a avut porecla de „St. Elsewhere”, dată de faptul că îngrijrea pacienții săraci, pacienții refuzați de alte spitale.

Dr. Chandler, alături de alți membri ai spitalului, au fost nevoiți să își îndeplinească sarcinile într-un cadru uneori hilar și adesea controversat. Pe parcursul a șase sezoane, personalul a făcut tot posibilul să se adreseze pacienților cu SIDA, dependențe de droguri și multe altele. De asemenea, au ajutat oamenii aflați la un pas de moarte, cu boli cronice, inclusiv mai multe personaje cheie.

  • De ce să vezi serialul St. Elsewhere?

St. Elsewhere marchează nu doar debutul mai tânărului (pe atunci) Denzel Washington în cinematografie, ci și un semnal de atenționare asupra modului în care sistemul de sănătate are grijă de pacienții ”nimănui”. De altfel, satira este punctată chiar prin porecla spitalului, devenită titlul serialului, din care derivă numeroase interpretări. În tot acest spectru larg de controverse, Dr. Phillip Chandler, care îi tratează cu bunătate și în mod egal pe pacienți, aduce speranța unor oameni priviți ca paria de societate și instituții. Lecția bunătății, predată de Dr. Chandler, este aplicată azi de medicii străluciți care schimbă destinele oamenilor simpli, fără speranță, prin iubirea pusă zi de zi în practica medicală desfășurată cu deplină implicare, indiferent de cadru și condiții.

Te-ar putea interesa și: Podcast-uri medicale străine pe care merită să le asculți în 2022!

5.     Doug Ross

  • Actor: George Clooney
  • Serial: ER

„ER” este încă o dramă medicală prin excelență. A fost și o trambulină pentru câteva cariere consacrate ale unor mari actori. Cel mai faimos din distribuția serialului a fost George Clooney, actorul care l-a jucat pe Dr. Doug Ross, un medic pediatru care lucrează la urgențe. Acesta este egocentrist, însă darnic și altruist și nu-i plac conflictele. În ciuda vieții sale personale confuze, Ross este un medic pediatru extrem de dedicat. El a fost întotdeauna dedicat medicinei și copiilor și dispus să ajute indiferent de reguli sau consecințe.

Este un medic pasionat care pune bunăstarea pacienților săi, în special a copiilor, mai presus de cariera medicală. În episodul din sezonul 2 „Hell and High Water”, dr. Ross salvează un băiat care aproape se îneacă într-un canal de scurgere inundat în timpul unei furtuni și cheamă un elicopter pentru a-l duce la County General, încercând în tot acest timp să salveze copilul. Eforturile sale eroice au fost transmise în direct la un post de știri local, făcându-l un star în media. Gestul său îi aduce un premiu și îi salvează slujba. În ciuda faptului că este medic pediatru, în mai multe episoade i s-a cerut să efectueze proceduri medicale la adulți, de obicei când ceilalți medici sunt ocupați.

  • De ce să vezi serialul ER?

Pentru că ”ER” este un serial inspirațional care scoate în evidență dedicarea și implicarea depline ale unui medic pediatru pentru meseria sa. Prin actul său eroic de a-l salva de la moarte pe băiețelul prins în canal, dr. Ross predă o lecție plină de emoție: să lucrezi ca medic pediatru este o misiune care poate dicta destine. De altfel, acum ai oportunitatea de a te angaja ca pediatru în cele mai cunoscute clinici și spitale din țară, dar înainte să-ți depui CV-ul pentru post, asigura-te că treci în el cele mai importante skill-uri: iubirea și dedicarea pentru profesie.

Doug Ross

Concluzii

Medicina este o sursă de inspirație fidelă pentru producătorii de filme și seriale. Ne-o arată exemplele prezentate în acest articol, dar și potențialele teme pe care le vedem zilnic în practica medicală a specialiștilor noștri. Bineînțeles, lista filmelor și serialelor cu tematică medicală este lungă și cuprinde numeroase genuri cinematografice. Totuși, Dr. House sau Dr. Patch Adams nu s-ar rușina dacă mai atrag câteva priviri asupra lor.

Dincolo de comicul de situație și portretizările spumoase ale personajelor lor, medicii din producțiile cinematografice au contribuit fiecare la formarea percepției colective asupra profesiei de medic pediatru, chirurg sau psihiatru. În ciuda felului lor de a fi în aparență (excentrici, pretențioși etc.), toți medicii despre care am vorbit sunt, în esență, excelenți practicieni, oameni altruiști care pun întotdeauna pe primul loc bunăstarea pacienților.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Georgescu

Scriu cu pasiune, ghidată de sens și viziune. Autentică în abordare, iubesc să creionez digital conținuturi actuale și relevante pentru cititori. Cred cu tărie că scrisul este o artă, creativitatea o virtute.

Facebook Comment