Aproape jumătate dintre toți medicii se simt obosiți, iar 4% sunt depresivi din punct de vedere clinic, în conformitate cu raportul realizat de Medscape din 2019, cu privire la cazurile de depresie și raport de suicid. În mod alarmant, 14% dintre medici au considerat suicidul și 1% au încercat, ceea ce face ca rata sinuciderii în domeniul medical să fie mai mare decât în orice altă profesie și de două ori mai mare decât rata pentru populația generală.
Numerele sunt uimitoare, dar realitatea problemelor de sănătate mintală pentru medici nu este surprinzătoare. Ore lungi, situații de înaltă presiune și zile care scurg emoțional pot provoca ravagii mentale și fizice, iar medicii se ocupă de toate.
„Este o muncă mai stresantă decât a fost vreodată”, spune dr. Brad Hassell, medic psihiatru. „Accesibilitatea pe care oamenii o au pentru medicii lor, numărul de pacienți noi, numărul de pacienți pe care ne-am așteptat să-i vedem, stresul – toate aceste lucruri se adaugă. Ele provoacă o mare anxietate și depresie și, din păcate, au crescut ratele de depresie în rândul medicilor.”
Simptomele problemelor de sănătate mintală
Atunci când nu sunt tratate probleme precum depresia continuă și sindromul burnout, acestea vă pot afecta serios viața și relațiile. Conform studiului Medscape: 47% dintre medicii care se confruntă cu depresia au raportat că sunt exasperați de ceilalți membri ai personalului, deși nu fac nimic greșit; 35% și-au pierdut răbdarea cu pacienții care nu solicitau prea multe; 26% au raportat că sunt mai puțin atenți în timp ce notau informații de la pacient.
Problemele de sănătate mintală, cum ar fi burnout-ul și depresia pot provoca lipsa somnului și a energiei, împreună cu simptome fizice precum durerile de cap, durerile de stomac și oboseala. De asemenea, li se asociază un risc crescut de moarte timpurie.
Riscurile auto-tratării
Statisticile nu sugerează doar că medicii nu primesc ajutorul de care au nevoie, ci arată că 47% dintre medicii care suferă de probleme de sănătate mintală nu solicită ajutor, deoarece consideră că pot face față singuri. „Vor prescrie medicamente pentru ei înșiși, vor lua ceva din sertarul de probe, vor încerca să-și dea seama ce este pentru ei înșiși înainte de a merge să caute ajutor de la un psihiatru sau un psiholog sau orice altceva”, spune dr. Hassell.
Fără ajutor profesional, problemele de sănătate mintală vor continua și pot escalada până când vor deveni fatale.
Modalități de a trata problemele de sănătate mintală ale unui medic
1. Schimbarea condițiilor de muncă – „Dacă sunteți într-un loc de muncă care nu vă place, dacă sunteți într-o poziție care cu siguranță nu este bună pentru dvs., repetați aceleași lucruri încă o dată și așteptați ca lucrurile să se schimbe – asta este o nebunie”, Dr. Hassell spune. „Toate întâmplările legate de acest lucru vă vor afecta negativ. Dacă vă aflați într-o situație proastă, trebuie să ieșiți.
2. Căutarea de ajutor de la un profesionist – Nu efectuați operații pe dvs. pentru a rezolva o problemă fizică internă. De asemenea, nu trebuie să vă tratați pentru boli mintale, în special lucruri precum depresia și anxietatea. Căutați ajutor de la profesioniști autorizați care vă pot oferi diagnostice, metode de vindecare și medicamente adecvate. Fără un tratament adecvat de la terapeuți și psihiatri instruiți, este posibil să subestimați gravitatea problemelor de sănătate mintală și să vă puneți viața în pericol.
3. Prioritizarea vieții în locul carierei – Mulți medici se tem să admită problemele de sănătate mintală, deoarece cred că acest lucru va pune cariera în pericol. „Nimic din toate acestea nu va conta dacă ai probleme pe care nu le vei trata și care te vor împiedica în viitor să mai profesezi”, spune dr. Hassell. „Este greu să vezi asta când te afli în depresie”. Cel mai important lucru, spune dr. Hassell, este să vă prioritizați viața. Fără o calitate a vieții satisfăcătoare, randamentul profesional este scăzut semnificativ, în absolut orice profesie.
Citește și: Noile cercetări arată că îți scurtezi viața, dacă lucrezi prea mult
Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.