Cum să-ți pregătești răspunsurile pentru întrebările de etică medicală în interviurile de angajare

Cum să-ți pregătești răspunsurile pentru întrebările de etică medicală în interviurile de angajare

Interviul de angajare reprezintă pentru majoritatea o experiență destul de provocatoare. Presiunea de a crea o impresie bună și a răspunde conform așteptărilor poate deveni copleșitoare. Până la urmă, este un test la care nu poți preconiza răspunsul și care îți pune la îndoială abilitățile până la proba contrarie. 

În ultimii ani, departamentele de recrutare au investit foarte mult în strategii capabile să atragă talente organizaționale – oameni dedicați, pasionați să facă performanță. Adoptarea proceselor automatizate de filtrare a candidaților a facilitat eliminarea erorilor umane și a eficientizat implicit etapele de angajare. De asemenea, angajatorii au înlocuit întrebările clasice cu unele menite să demonstreze ceea ce știe și poate candidatul din punct de vedere profesional. În industria medicală, acolo unde viața pacienților este în joc, în interviurile de angajare se pune foarte mult accent pe testarea capacității de adaptabilitate. 

Răspunsurile la întrebările de etică medicală sunt cele care pot face diferența dintre un specialist în adevăratul sens al cuvântului și un începător. Tocmai de aceea, dacă îți dorești să obții jobul mult visat sau să-ți construiești o carieră de succes, trebuie să te pregătești corespunzător pentru asemenea situații. Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre derularea interviului, dar și care sunt strategiile pe care le poți folosi în obținerea rezultatelor așteptate. 

Ce trebuie să iei în considerare pentru a răspunde corect la întrebările de etică medicală?

Întrebările care vizează probleme de etică sunt destul de delicate, tocmai pentru că implică o analizare amănunțită a situației prezentate. Orice răspuns greșit pe care îl oferi poate influența semnificativ decizia finală a angajatorului. 

Nu trebuie să-ți faci griji, totuși. Interviul de angajare nu-i atât de înspăimântător dacă știi cum să gestionezi lucrurile. Iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare atunci când ți se adresează întrebări de etică medicală: 

  • Nu uita principiile etice care guvernează industria – Și care sunt, cumva, legile care păstrează armonia în domeniu. Cele patru principii etice pe care orice angajator se așteaptă să le știi sunt: autonomia, dreptatea, binefacerea și non-răutatea. Informează-te cu privire la fiecare dintre ele și ia-le în considerare atunci când oferi răspunsuri la întrebările de etică. O analiză complexă a problemei prezentate îl va impresiona mai mult ca sigur pe viitorul angajator. 
  • Nu adopta o poziție vehementă în ceea ce privește dezbaterea unui subiect de etică medicală –  Nu deveni tranșant/ă și nici nu te opri doar la un singur argument. Încearcă să expui toate perspectivele valabile, însă nu te grăbi să iei o decizie. Industria medicală este presărată de situații neprevăzute și momente tensionante, care au nevoie de o evaluare corectă. 
  • Este important să înțelegi legile și reglementările naționale care se aplică în domeniul medical – Cadrul juridic poate avea o influență semnificativă asupra decizilor etice și poate furniza direcții pe care să le urmezi în anumite situații. 
  • Raportează-te la experiențele personale – Atunci când primești o întrebare delicată, gândește-te la situațiile asemănătoare prin care ai trecut. Vino cu soluții relevante, care să se plieze cazului care ți-a fost prezentat. Dacă nu ai experiență în domeniu, încearcă să urmezi exemplul profesioniștilor. 
  • Pune-te mereu în pielea pacienților – Înțelegerea perspectivei pacientului și a valorilor sale este crucială în etica medicală. Trebuie să iei în considerare dorințele, valorile, credințele și preferințele pacientului atunci când abordezi o situație etică. Empatia este o calitate care nu trebuie să lipsească din conduita unui specialist medical, indiferent că este medic specialist, asistent medical sau infirmier. 
  • Informează-te cu privire la istoricul instituției – Pentru a vedea dacă au existat probleme de etică în trecut. Analizează procesul prin care a fost gestionată situația și așteaptă-te la întrebări pe subiect. 

Care sunt cele mai frecvente întrebări de etică medicală?

Acum că ai înțeles care sunt pașii esențiali pentru a te pregăti de interviu, iată câteva exemple de posibile întrebări pe care le poți primi: 

Și lista poate continua. Răspunsurile, evident, trebuie oferite în urma unei analize atente. Ia-ți câteva minute pentru a te gândi și a oferi argumente pertinente. Nu uita de cadrul legislativ din România, mai ales cu privire la avort și eutanasiere. Nu lăsa părerile personale să devină mult prea vocale pentru că s-ar putea să fii interpretat/ă greșit. 

Cum să scapi de emoțiile de dinaintea susținerii interviului?

Pentru a te putea concentra pe oferirea unor răspunsuri ideale, trebuie să-ți eliberezi mintea de stres și anxietate. 

Emoțiile de dinaintea susținerii unui interviu pot fi copleșitoare, ceea ce poate duce inevitabil la insucces. De multe ori, energiile negative acumulate și tensiunea aferentă interviului îți pot contura o imagine greșită. Totuși, există câteva strategii pe care le poți utiliza pentru a le gestiona și pentru a te pregăti mai bine:

  • Meditează – Tehnicile de respirație profundă și relaxare pot fi foarte eficiente pentru a-ți calma sistemul nervos. Înainte de interviu, acordă-ți câteva minute pentru a-ți regla respirația și a te concentra pe relaxarea mușchilor. De asemenea, cu o zi înainte încearcă să practici un hobby sau pur și simplu să te decontezi de agitația cotidiană. 
  • Gândește pozitiv, întotdeauna – Dacă pleci de acasă cu gândul că nu te vei descurca există foarte multe șanse să nu primești jobul. Angajatorul vrea să vadă un candidat pasionat, energic și gata să nu se lase copleșit de situații neprevăzute – lucruri esențiale într-un domeniu atât de volatil. 
  • Privește dintr-o altă perspectivă interviul de angajare – Ia-o ca pe o oportunitate sau o lecție din care poți învăța foarte multe. Proiectează-ți în minte succesul, dar nu porni la drum cu foarte multe așteptări. Rămâi pe linia de plutire și ia situația fix așa cum este. De asemenea, în cazul unui eșec, nu te descuraja. 
  • Fii realist/ă – Dacă te lași condus/ă adesea de anxietate, încearcă, înainte de interviu, să te gândești dacă scenariile negative din minte sunt reale. Eventual, fă o listă cu ele și adu argumente pro și contra pentru fiecare. Este un exercițiu bun pentru a căpăta o stare de relaxare și încredere. 

Concluzii 

Interviul de angajare este un pas foarte important, care te poate propulsa către o carieră medicală de succes. Există, în mod evident, și reversul medaliei. Un răspuns negativ din partea angajatorului te poate demoraliza. Întrebările de etică medicală sunt cele care fac în general departajarea. Nu trebuie să-ți faci griji. Situația nu este atât de copleșitoare precum pare la prima vedere. E foarte important, totuși, să te informezi cu privire la principalele probleme de etică din domeniu și să nu te dezici de principiile morale. Autonomia, binefacerea, non-răutatea și dreptatea sunt valorile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când oferi răspunsuri. De asemenea, e indicat să analizezi cadrul legal și să adopți o atitudine pozitivă. 

Pornește la interviu cu mindset-ul potrivit și bucură-te de rezultatul dorit!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment