Cum te pot ajuta hobby-urile să previi burnout-ul?

Cum te pot ajuta hobby-urile să previi burnout-ul?

Cazuri urgente, ture de noapte, prea puține ore dormite, agitație continuă pe holurile spitalelor – cam așa arată o zi din viața unui cadru medical. Factorii de stres și oboseală sunt inevitabili în asemenea condiții. E foarte greu să reziști unui stil de viață mereu alert, care te pune uneori în fața faptului împlinit. Tocmai de aceea, majoritatea se confruntă cu burnout – una dintre bolile secolului XXI, cauzate în principal de acumularea stresului. Chiar dacă este o afecțiune care se instalează rapid și lasă urme adânci din punct de vedere fizic și psihic, nu este un subiect foarte abordat în industrie. 

Să muncești până la epuizare nu este deloc pentru mulți un motiv de îngrijorare, ba din contră, devine o modalitate de atingere a succesului. Totuși, lucrurile nu stau deloc așa. Organismul este un mecanism foarte bine gândit, dar care poate ceda în orice moment dacă nu ai suficientă grijă de el. Un mediu de lucru stresant, dar și presiunea de a duce la îndeplinire cât mai multe activități poate spori riscul de instalare a afecțiunii. 

Totuși, ce este mai exact burnout-ul și cum îi poți face față în postura de specialist dedicat salvării celor aflați în suferință? 

Ce efecte poate avea burnout-ul asupra carierei tale medicale?

Burnout-ul este asemenea unui inamic pe care nu-l vezi și împotriva căruia nu poți lupta direct, dar care îți poate cauza foarte mult rău. Este o afecțiune cu repercusiuni asupra armoniei sistemului nervos, dar și asupra celorlalte funcții vitale. Ce poate însemna o astfel de situație pentru un cadru medical? 

Ei bine, printre efectele pe care le poți resimți se numără: 

  • Imposibilitatea gestionării emoțiilor negative – Brusc, începi să-ți pierzi speranța și atitudinea optimistă care te caracteriza în trecut. Cazurile pacienților ți se par din ce în ce mai dificile, ceea ce te poate face să devii foarte nerăbdător. Nu mai poți să-ți controlezi furia sau iritabilitatea. 
  • Lipsa productivității – Un medic care experimentează stările aferente burnout-ului nu mai poate da același randament. Gradul de productivitate este redus semnificativ, iar colaborarea medic-pacient are de asemenea de suferit. Este o situație în care ambele părți sunt afectate.

Află Cum să-ți organizezi timpul și să fii productiv într-o industrie medicală atât de solicitantă

Citește și ghidul nostru despre Cele mai bune practici pentru a evita greșelile medicale

  • Relații eșuate – Medicii marcați de stresul experimentat la locul de muncă pot întâmpina dificultăți în gestionarea relațiilor. Nu contează că e vorba de prieteni, familie sau partenerul de viață, stresul este cel care poate afecta orice legătură pe termen lung
  • Conflicte la locul de muncă – Odată cu burnout-ul, vor apărea și multe situații în care îți va fi greu să-ți controlezi starea de nervozitate. Tocmai de aceea, vor apărea numeroase conflicte și situații tensionante între colegi. Ba mai mult, relațiile cu superiorii pot fi afectate, ceea ce poate duce – mai devreme sau mai târziu – la concediere. 

Top 5 hobby-uri pe care trebuie să le practici dacă vrei să scapi de burnout 

Să scapi de burnout nu-i deloc o treabă pe care o poți face peste noapte. Nu-i nici un proces foarte complex, dacă știi cum să abordezi situația. În primul rând, trebuie să înțelegi că ceea ce experimentezi este perfect normal, mai ales în contextul stresului cu care trebuie să te confrunți zilnic. Nu-i un capăt de țară și nici o tragedie care nu poate fi soluționată. Trebuie să înveți să vorbești deschis despre problemele pe care le experimentezi la locul de muncă pentru a începe să le rezolvi. 

Chiar dacă pare greu de crezut, practicarea unui hobby se numără printre cele mai indicate modalități prin care poți scăpa de efectele burnout-ului. Când să mai am timp și pentru un hobby? – probabil ai deja în minte întrebarea. Gândește-te doar la avantajele pe care le vei resimți după. Să îmbini utilul cu plăcutul și să faci ceva ce te relaxează îți poate fi de mare folos în procesul de gestionare a stresului. De asemenea, oferă o stare constantă de bine și o energie debordantă. Sună bine, nu-i așa?

Iată top 5 hobby-uri pe care le poți încerca dacă vrei să uiți de efectele burnout-ului: 

  1. Dansul Pune-ți muzica preferată și alocă măcar jumătate de oră pentru a dansa. Nu trebuie neapărat să participi la cursuri profesionale sau să înveți coregrafii speciale. Trebuie doar să te lași în voia muzicii și să rememorezi momentele din copilărie – când dansul devenea o metodă numai bună de exprimare a creativității. Pentru mai multă distracție și voie bună, încurajează-ți și familia să te urmeze. 
  2. Pictatul Dacă vrei să-ți eliberezi mintea de stres și să dai uitării momentele tensionante de la muncă, alege-ți culorile preferate și lasă-ți imaginația să lucreze. Nu contează ce iese, important este să te simți bine atunci când desenezi. Eventual, pune și muzică relaxantă pe fundal, pentru a sublinia o atmosferă plăcută. 
  3. Scrisul – Pentru mulți, scrisul devine o metodă numai bună de relaxare. Ia-ți o agendă și așterne-ți gândurile acolo. Încearcă să reflectezi asupra zilei care tocmai a trecut și lasă sentimentele negative deoparte. Cu siguranță te vei simți mai bine după o sesiune de scris. 
  4. Gătitul – O idee bună dacă îți place să îmbini utilul cu plăcutul și îți petreci majoritatea timpului în bucătărie. Caută mereu rețete noi sau încearcă variante originale. La final, vei elimina orice urmă de stres și te vei bucura de o masă delicioasă alături de cei dragi. 
  5. Călătoritul – Până la urmă, cui nu-i place să călătorească? Organizează constant city break-uri sau excursii în aer liber. Alocă mai mult timp pentru a medita sau a descoperi lucruri noi. Să te conectezi cu alte locuri și energii poate deveni o experiență cu adevărat relaxantă. 

Concluzii

Burnout-ul este o afecțiune în adevăratul sens al cuvântului. Afectează concentrarea, atenția la detalii și memoria. Brusc, speranța și energia de a acumula experiențe și rezultate noi vor dispărea. Vei întâmpina inevitabil probleme în relaționarea cu pacienții și colegii de muncă. Nu te vei mai regăsi în ceea ce faci și nici nu vei mai putea să-ți dai interesul. 

Totuși, burnout-ul poate dispărea rapid dacă aplici tehnicile potrivite. Să practici un hobby se numără printre cele mai importante activități pe care le poți face atunci când stresul devine din ce în ce mai apăsător. Dansul, pictatul sau călătoritul sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a-ți elibera mintea de stres. E foarte important să faci ceea ce îți place și să practici fiecare activitate cu pasiune și determinare. 

Prioritizează-ți sănătatea și îmbină responsabilitățile profesionale cu plăcerea de a practica un hobby!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment