Cât de importantă este empatia în medicină?

Cât de importantă este empatia în medicină?

Empatia este un cuvânt a cărui semnificație cântărește foarte mult în domeniul medicinei și nu numai. În termeni cât mai simpli, reprezintă capacitatea unei persoane de a identifica și înțelege sentimentele celuilalt. În fapt, este un proces complex, care se bazează pe activitatea subconștientului de a asocia emoțiile primite din exterior cu situații familiare, cunoscute. Dimensiunile pe care le vizează sunt afective, cognitive și comportamentale.

Domeniul medicinei se confruntă adesea cu situații limită și momente neprevăzute. Acolo, viața bate filmul. În doar câteva minute o problemă aparent nesemnificativă se poate transforma într-o adevărată tragedie. Pacienții sunt supuși așadar unui cumul de emoții și stări negative. Se simt adesea neputincioși, neajutorați și lipsiți de speranță. Aici intervine medicul, care, pe lângă expertiza profesională, ar trebui să ofere pacienților suport emoțional și încredere că situația va fi depășită cu succes. Este o datorie morală, un semn care indică responsabilitate, implicare și bun simț, mai ales când e vorba de afecțiuni grave.

Totuși, există și alte avantaje pe care le prezintă empatia în activitatea medicală? Este empatia o calitate pe care ar trebui să și-o asume toți medicii și care influențează semnificativ performanțele profesionale?

Ce rol are empatia în viața de medic?

Viața de medic este asemenea unui rollercoaster. Este intensă, provocatoare și de cele mai multe ori greu de gestionat. Nicio zi nu se aseamănă cu cealaltă. Ca medic, întâlnești zi de zi cazuri și povești de viață spectaculoase. Ești într-o continuă tensiune, ceea ce poate deveni copleșitor din punct de vedere emoțional. Unii medici aleg să se depersonalizeze, să-și lase la ușă latura umană și să deruleze robotic toate activitățile aflate pe lista priorităților. Se izolează de tot ce se întâmplă în jurul lor și devin insensibili și irascibili, ceea ce nu face altceva decât să complice lucrurile.

Citește și: Empatia, cel mai bun medicament? Cum construim o relație de încredere cu pacientul

Conform studiilor prezentate de dr. Nicolae-Iordache Iordache la conferința „Leaders in Healthcare România” medicii depersonalizați sunt mai supuși erorii. Posibilitatea de a face o greșeală crește cu aproximativ 50% comparativ cu personalul medical care pune accent pe importanța empatiei.

Însă, rolul empatiei nu se oprește aici. Calitatea de a fi empatic, de a arăta compasiune în situațiile încordate aduce și alte avantaje:

Te-ar putea interesa și: Cele 3 tipuri de abilități de comunicare cu pacientul

Poate fi empatia învățată sau asimilată pe parcurs?

Empatia devine piatra de temelie a activităților medicale. Însă, ce faci dacă nu poți oferi empatie la nivelul dorit de pacienți? Ce faci dacă nu poți arăta deloc empatie?

Nu este deloc o situație care să te îngrijoreze. Există numeroase persoane care se confruntă cu lipsa empatiei. Motivul principal? Gradul scăzut de inteligență emoțională. Pot interveni de asemenea și factori care țin de moștenirea culturală și mediul în care persoana respectivă a fost crescută. De asemenea, unora li se poate părea că a fi empatic presupune o activitate emoțională mult prea mare. Tocmai de aceea, evită să o arate. Totuși, comportamentul empatic poate fi învățat pe parcurs, conform unor cercetători.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să asimilezi cu ușurință empatia și să te bucuri de avantajele numeroase pe care le prezintă:

  • Pune mai mult accent pe ceea ce simt ceilalți. În cazul în care nu înțelegi exact prin ce trec pacienții sau ceea ce gândesc despre problema cu care se confruntă adresează întrebări. De asemenea, e indicat să acorzi mai multă atenție limbajului non-verbal. 55% din comunicare este limbajul corpului. Încearcă așadar să temperezi tonul și să îți adaptezi poziția corpului în așa fel încât să nu inspiri agresivitate sau superioritate. Fii receptiv/ă și la semnalele primite din partea pacienților. 
  • Lucrează la propriile emoții. Învață să îți gestionezi eficient sentimentele și să le înțelegi. Care este sursa nepăsării? De unde vine tensiunea și cum o poți elimina din viața profesională? Sunt întrebări pe care ar trebui să ți le adresezi și a căror răspunsuri să te pună pe gânduri. 
  • Învață să găsești sursa conflictelor și să le rezolvi cu răbdare, seriozitate și profesionalism. Nu lua personal remarcile venite din partea pacienților. Analizează cu calm punctul lor de vedere și gândește-te unde greșești. Dacă alegi să te impui prin forță nu vei face altceva decât să complici lucrurile. De asemenea, nu fii atât de dur/ă când le explici un diagnostic și nici încerca să folosești termeni abstracți, care creează confuzie.. Dr. Nicolae Iordache-Iordache recomandă următoarea soluție:”Știu că acum treci printr-o experiență grea și vreau să știi că sunt aici pentru tine. Unele lucruri pe care ți le voi spune astăzi ar putea fi dificil de înțeles și aș vrea să fii confortabil în a mă întrerupe dacă spun ceva care poate crea confuzie sau pare lipsit de sens. Suntem aici împreună și vom trece împreună prin asta”,

Concluzii

Empatia nu ar trebui să lipsească din conduita niciunui medic. Este piatra de temelie a succesului profesional. Are un rol semnificativ în generarea performanțelor extraordinare și a creării unei legături puternice medic-pacient. De asemenea, reduce șansa de instalare a burnout-ului și rata cazurilor de malpraxis.

Chiar dacă aduce numeroase beneficii atât medicului, cât și pacienților, nu toată lumea este capabilă să arate cu ușurință empatie. Însă, există metode eficiente care ajută la dezvoltarea atitudinii empatie.

Arată empatie și bucură-te de o carieră împlinită!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment