Întrebări pe care să le pui la finalul interviului de angajare pentru a face o impresie bună

Întrebări pe care să le pui la finalul interviului de angajare pentru a face o impresie bună

Una dintre cele mai grele întrebări adresate la interviul de angajare este aceea „sunt întrebări pe care ai vrea să mi le adresezi?”. De cele mai multe ori, candidații nu știu ce i-ar putea întreba pe recrutori și, aflați sub presiunea momentului, pot pune întrebări care să nu îi avantajeze și poate chiar să convingă intervievatorul că nu sunt persoana potrivită pentru post. 

Însă acel moment trebuie văzut ca o oportunitate. Ne îngrijorăm adesea cu privire la răspunsurile pe care le oferim în cadrul interviului și dacă vom fi cei aleși pentru jobul respectiv, încât uităm uneori că ar trebui să evaluăm, la rândul nostru, angajatorul. Astfel, la finalul interviului, când angajatorul te întreabă dacă ai întrebări pentru el, profită de șansă. Este cea mai bună modalitate de a-ți da seama dacă îți va face plăcere să lucrezi acolo.

Interviul de angajare nu trebuie privit ca o discuție unilaterală unde angajatorul este cel care pune toate întrebările, ci ca o discuție benefică pentru ambele părți.

Sfatul nostru este să îți pregătești o listă de întrebări care te pot ajuta să-ți conturezi o idee mai clară despre profilul clinicii și să te faci deopotrivă remarcat în competiția pentru jobul dorit.

10 întrebări pe care să le pui la finalul interviului de angajare

Ar trebui, aşadar, să ai cel puţin patru sau cinci întrebări pregătite, în cazul în care la două dintre ele ţi se răspunde în timpul interviului. Scopul lor este să obții informații utile pentru viitorul profesional, iar pentru a beneficia cu adevărat de ele este recomandat să le formulezi cu atenţie.Totodată, recomandarea noastră este să amâni întrebările despre salariu și alte beneficii de natură materială pentru un al doilea interviu, atunci când discuția pe aceste subiecte este inițiată de către angajator.

Ce poți întreba:
  1. Îmi puteți da mai multe detalii despre această instituție (spital, clinică etc.) și care a fost evoluția acestui post? 

Uneori, ofertele de muncă pentru medici pot fi destul de generale și pun accentul pe calificările pe care trebuie să le aibă candidatul ideal. Însă această întrebare vă poate ajuta să obțineți mai multe informații utile pentru dvs. Care este motivul pentru care acest post este liber? Persoana dinainte se pensionează? A ales să plece în altă parte? Clinica se extinde, e un volum mare de pacienți? Răspunsul la această întrebare îți arată dacă jobul este o rampă de lansare, ce responsabilități vei avea și care ar trebui să fie așteptările tale privind acest loc de muncă. 

Te-ar putea interesa și: Cum evaluezi o ofertă de muncă

  1. Ce program de lucru voi avea? Care este fluxul de pacienți?

Întâi de toate, începe cu o analiză proprie și încearcă să vezi care este numărul de pacienți tratați zilnic cu care te simți confortabil să lucrezi, astfel încât ei să primească cel mai bun tratament. Apoi, când adresezi întrebarea, asigură-te că primești informații concrete precum: orar de lucru, câți pacienți vei trata zilnic, câți pacienți vin zilnic în clinică (o instituție aglomerată și unde se formează cozi la recepție, de exemplu, ar putea pune probleme în fluxul tău de lucru), dacă vei lucra și în weekenduri, în mai multe locații șamd. 

  1. Care sunt trăsăturile unui medic de succes în această clinică? 

Aceasta este întrebarea care îți oferă șansa de a afla informații privind compatibilitatea cu postul respectiv. Încearcă să obții informații care nu au fost deja specificate în fișa postului și, dacă este cazul și nu ai reușit acest lucru pe parcursul interviului, profită de moment pentru a exemplifica calitățile care te fac persoana potrivită pentru postul respectiv. De asemenea, îți poți da astfel seama de modalitatea prin care clinica la care dorești să lucrezi măsoară succesul angajaților săi

  1. Care sunt obiectivele clinicii și cum pot eu să ajut la îndeplinirea lor? 

Fiecare doctor are calități și experiențe unice. Poți folosi această întrebare pentru a-ți da seama dacă ai abilitățile necesare pentru postul respectiv. În funcție de răspunsul lor, vei afla dacă își doresc un număr mai mare de pacienți, dacă vei avea mai multe responsabilități decât la locul actual de muncă și cum poți contribui concret la îndeplinirea obiectivelor instituției medicale. Totodată, este important și să afli dacă, acceptând postul, îți vei atinge și tu obiectivele tale profesionale. 

Citește și: Tu citești contractul de muncă? Iată ce clauze contractuale să urmărești cu atenție

  1. Care este cea mai mare provocare pentru persoana care va ocupa această poziție?

Puteți afla ce consideră angajatorul ca fiind o provocare pentru jobul respectiv și dacă vi se pare rezonabil răspunsul. De asemenea, este o întrebare ce vă permite să aflați mai multe detalii despre abilităţile pe care clinica le caută la viitorul angajat și dacă te regăsești în cerințele postului. 

  1. Care sunt, în opinia voastră, principalii competitori ai clinicii? Cum vă diferenţiaţi de alte instituții medicale?

Este o întrebare dificilă, însă așa arătați că sunteți interesat de obiectivele clinicii și, totodată, puteți observa reacția recrutorului. În funcție de cât de repede vă răspunde și de naturalețea cu care o face, vă puteți da seama dacă este o persoană mulțumită de locul de muncă și de beneficiile oferite angajaților. 

  1. Cum ați descrie o zi tipică de lucru pentru mine? 

Mulți angajatori apreciază întrebările concrete despre activitățile desfășurate, care sunt standardele de lucru sau ce sarcini trebuie îndeplinite zilnic la jobul respectiv. Așadar, punând întrebări legate de activitățile pe care le veți desfășura zilnic, în cadrul jobului respectiv, veți face o impresie bună și veți afla care este rutina voastră zilnică. În funcție de răspunsul primit, vă puteți da seama dacă este ceea ce vă doriți să faceți pe viitor. 

Te-ar putea interesa și: „De ce să te angajăm?” Sfaturi cheie și 5 răspunsuri potrivite la o întrebare grea

  1. Există un proces de evaluare a performanței? Cum se realizează?

Această întrebare va fi cu siguranță apreciată de angajator. Arată că sunteți o persoană orientată spre rezultate și îndeplinirea obiectivelor. De asemenea, răspunsul este util pentru că aflați astfel dacă organizația recompensează și recunoaște performanța și contribuțiile angajaților săi. Stabilirea unui sistem corect de evaluare a performanței trebuie să țină cont de specificul muncii fiecăruia dintre angajați și să aibă în vedere obiective clare. Este util să știți din timp care este procedura și care sunt persoanele care vă vor evalua.

  1. Îmi puteți da detalii despre echipa cu care voi lucra?

Ca medic sau asistent medical, va trebui să lucrați foarte bine în echipă. Îngrijirea pacientului este rezultatul muncii unei echipe eficiente care comunică bine și colaborează. Echipa trebuie să fie flexibilă, să se poată plia pe nevoile fiecărui pacient, ale familiilor acestora şi să poată face faţă tuturor situaţiilor ce pot apărea în evoluţia bolilor pacienţilor. Așadar, este foarte important să aveți detalii despre persoanele cu care veți colabora în cadrul noului job.  

  1. Vă mai pot oferi alte informații pentru a vă ajuta să luați o decizie?

O astfel de întrebare este foarte potrivită pentru încheiere. Este un mod politicos de a oferi șansa angajatorului să pună întrebări sau să tragă concluzia interviului. De asemenea, arată empatie și dorință de colaborare, deci veți face o impresie bună la final. Dacă în cadrul interviului ți s-a răspuns la întrebările de mai sus, poți folosi această întrebare ca una de rezervă. În momentul în care potențialul angajator se confruntă cu absența întrebărilor din partea ta poate considera această situație ca o confirmare a lipsei de interes și implicare.

Citește și: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

Concluzie 

Pe parcursul procesului de recrutare fiecare parte ar trebui să se asigure de faptul că jobul respectiv este potrivit atât din perspectiva angajatorului, cât și din cea a candidatului. 

Dacă simți că nu ai toate informațiile sau că mai ai nelămuriri, nu ezita să vorbești cu alți doctori care lucrează în spitalul sau clinica respectivă. Întreabă-i cum s-au adaptat mediului de lucru de acolo și ce și-ar fi dorit să știe înainte să se angajeze, care sunt nemulțumirile lor, dar și ce le place cel mai mult la actualul loc de muncă. Cel mai important lucru atunci când accepți un job nou este să ai toate informațiile posibile. Acest lucru previne multe situații neplăcute, precum stresul, epuizarea, nemulțumire, și setează premizele unei experiențe profesionale de succes.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment