MEDIC | Ce faci dacă ești acuzat de malpraxis?

MEDIC | Ce faci dacă ești acuzat de malpraxis?

Majoritatea e de părere că meseria unui medic este să rezolve impecabil orice fel de afecțiune sau tulburare medicală. Sistemul medical din România s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase sincope în ceea ce privește gestionarea situațiilor de criză. Criza economică, dar și moștenirea postcomunistă au fost principalii factori care au cazat numeroase dezechilibre în domeniu. Tocmai de aceea, medicilor le-a fost din ce în ce mai greu să gestioneze cazurile și să acționeze de fiecare dată cu răbdare și tact. De asemenea, perioadele tensionante pot duce la apariția momentelor de criză. Pandemia de COVID-19 a demonstrat cel mai bine cât de solicitantă poate fi meseria unui medic. Greșelile care pot apărea în asemenea situații au repercusiuni imense atât în ceea ce privește pacientul, dar și personalul medical. Conform Observatorului Român de Sănătate, erorile medicale se numără printre principalele cauze ale creșterii ratei de mortalitate. Totuși, ce faci când ești acuzat de malpraxis și care sunt principalele demersuri pe care trebuie să le faci?

Care sunt principalele situații de malpraxis cu care se poate confrunta un medic?

Malpraxisul este definit în articolul 642 al legii nr. 95/2006 drept eroarea profesională realizată în timpul exercitării actului medical sau medico-farmaceutic care cauzează daune pacientului. În asemenea situații sunt implicați direct atât medicii, cât și furnizorii de produse recomandate sau instituția medicală în care s-a săvârșit incidentul.

Un medic poate fi acuzat de malpraxis în situația în care:

  • Oferă un tratament medicamentos necorespunzător nevoilor pe care le prezintă pacientul.
  • Activitățile de tratare sunt realizate cu neglijență și superficialitate.
  • Nu deține suficiente informații de specialitate.
  • Nu acționează imediat în situații urgente sau în cazul în care apar diverse complicații.
  • Alocă o persoană neautorizată să realizeze anumite activități în locul său.
  • Nu respectă principiile de confidențialitate în ceea ce privește relația medic-pacient.
  • Nu analizează cu atenție istoricul medical pe care îl prezintă pacientul.

Citește și: Secretul profesional medical: ce reglementări și aspecte legale există și când poate fi divulgat

În cazul în care pacientul semnalează o eroare medicală poate situația poate fi rezolvată cu ajutorul:

–  Comisiei Medicilor din România (CMR), care desemnează experți în domeniu pentru a analiza cu atenție situația și a stabili dacă e vorba de malpraxis sau nu.

–  Consiliului de administrație al instituției sanitare care poate aplica sancțiuni pe baza prevederilor din Codul Muncii.

–  Comisiei de monitorizare și competență profesională.

–  Instanței de judecată, atât pe cale civilă, dar și penală.

Obligațiile unui medic în caz de malpraxis

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când pacientul îți aduce acuzații în ceea ce privește modul de tratare este să acționezi cu calm. Este indicat, așadar, să menții un ton profesional și să respecți principiile deontologice ale meseriei. Mai apoi, se recomandă încheierea pe cale amiabilă a unui acord între medic și pacient. Daunele morale sau financiare vor fi rezolvate, așadar, de către o firmă de asigurări. Medicul este obligat să încheie o asigurare de malpraxis cu o firmă specializată, în funcție de ramura în care activează. Procedura se va realiza mult mai repede, ceea ce va reprezenta un plus atât pentru pacient, cât și pentru medic. Despre despăgubiri și felul în care se acordă poți citi mai multe aici.

În cazul în care nu se decide nimic pe cale amiabilă în termen de 15 zile, medicul este obligat să se supună sancțiunilor aplicate. Printre metodele care se pot aplica se numără:

  • Avertisment scris,
  • Reduceri de salariu,
  • Încheierea contractului de muncă,
  • Plata unor daune financiare care pot fi cuprinse între 100 și 1.500 de lei,
  • Retragerea dreptului de a fi membru al CMR,
  • nterdicția de a exercita profesia.

Te-ar putea interesa și: Jurământul lui Hipocrate. Setul de norme şi valori pentru cei din sistemul medical.

Ce trebuie să faci pentru a preveni un act de malpraxis?

Una dintre regulile esențiale când vine vorba de exercitarea unei asemenea meserii este să fii pasinat/ă de ceea ce faci. Astfel, vei evita din start greșelile fatale sau situațiile urgente.

–  Citește cu atenție contractul încheiat cu firma de asigurări – Nu trata cu superficialitate alegerea firmei de asigurări și etapele aferente procesului de încheiere a contractului. Orientează-te către opțiuni care acoperă un spectru vast de pagube, fie ele de natură materială sau emoțională. De asemenea, nu îți da acordul pe un contract pe care nu l-ai citit cu atenție măcar o dată.

–  Apelează la o platformă de recrutare – Poate părea un aspect nesemnificativ, însă alegerea atentă a locului de muncă poate influența pozitiv evoluția profesională. Principala problemă a medicilor din România este că nu își pot exercita meseria așa cum trebuie din cauza lipsei echipamentelor moderne de lucru. MEDIjobs te pune în legătură cu instituții medicale atât din domeniul public, dar și privat. De asemenea, platforma noastră de recrutare adaptează ofertele în funcție de specializarea pe care ai finalizat-o și cerințele în materie de pachet salarial sau condiții de muncă. Toată procedura este gratuită și asigură rezultate pe termen lung. În plus, îți oferă standarde înalte de siguranță, confort și multifuncționalitate. Nu va mai trebui să pierzi mult timp pentru a găsi jobul ideal.

Citește și: Corpul experților medicali poate funcționa. Ce atribuții are și cine poate deveni membru

Informează cu atenție pacientul în ceea ce privește importanța comunicării istoricului medical – Există o percepție conform căreia medicul trebuie să le rezolve pe toate, iar în cazul în care nu poate să fie sancționat în consecință. Totuși, pacientul joacă un rol extrem de important în ceea ce privește evitarea cazurilor de malpraxis. E esențial să faciliteze o comunicare transparentă cu medicul și să îl atenționeze cu privire la intervențiile medicale efectuate anterior.

Concluzii

Greșelile sunt firești, însă, când vine vorba de domeniul medical lucrurile se complică. Profesia de medic trebuie exercitată cu simț de răspundere pentru a evita posibilele erori medicale. Este obligatoriu să închei un contract cu o firmă de asigurări care poate oferi atât daune materiale, dar și morale. De asemenea, e indicat să optezi pentru o platformă de recrutare cu experiență în domeniu pentru a găsi jobul potrivit nevoilor tale. MEDIjobs îți asigură oferte de muncă personalizate și avantaje funcționale numeroase. În cazul în care ești acuzat/ă de malpraxis va fi nevoie să respecți toate procedurile de natură legală și să contribui cu informații la realizarea anchetei.

Respectarea valorilor etice rămâne însă principalul mod prin care poți evita urgențele medicale. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment