Jobul de asistent medical lasă loc de mai bine? Iată cum îți dai seama că ești omul potrivit la locul (de muncă) potrivit!

Jobul de asistent medical lasă loc de mai bine? Iată cum îți dai seama că ești omul potrivit la locul (de muncă) potrivit!

Vine un moment în viața fiecăruia dintre noi, fie că suntem asistent medical sau medic specialist, când simțim nevoia să se autoevaluăm profesional. Pentru că, din inerție, ne urmăm drumul pe care l-am ales, deși acesta nu este ușor, ci, din contră, presărat cu obstacole și, deseori, cu insatisfacții. Toate acestea ne atrag atenția asupra actualului loc de muncă, făcându-ne să ne întrebăm dacă ceea ce avem este, de fapt, ceea ce ne dorim; ceea ce ne face bine și ne ajută să creștem. Bineînțeles, factorii insatisfacției nu interferează întotdeauna cu profesia aleasă, ci sunt generați de climatul și relația cu angajatorul, ceea ce explică de ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă.

Astfel de situații vor tot apărea, însă este esențial ca, pe lângă evaluarea făcută de angajator, să îți evaluezi tu însuți/ însăți situația actuală. Pornind de la aprecierea muncii tale, salariul primit, programul mai mult sau mai puțin încărcat și culminând cu atmosfera în care îți desfășori zilnic activitatea, factor responsabil pentru bunăstarea ta emoțională. Chiar dacă tocmai ai debutat în domeniul sănătății sau ești asistent medical șef, acest articol te va ajuta să găsești răspunsurile de care ai nevoie pentru a-ți da seama dacă jobul actual te mulțumește din toate punctele de vedere.

(Cum) poți dobândi fericirea la jobul tău din sănătate? 

În mentalitatea colectivă, munca este privită drept o activitate lipsită de bucurie sau drept o simplă obligație. Bucuria rezultată din activitatea prestată este rareori posibilă în rândul generațiilor X (persoanele născute între 1965 și 1979) și Y (cei născuți între 1980 și 1994), pentru care fericirea la locul de muncă a fost treptat acoperită de stres cronic și insecuritate. Dar există speranță în generatia Z sau ”millennials” – respectiv cei născuți începând cu 1995, în angajații tineri din domeniul sănătății, și nu numai, pentru care fericirea la locul de muncă este o aspirație umană de bază și, prin urmare, cel mai atractiv avantaj pe care îl poate oferi un job.

În sprijinul angajaților care vor să-și evalueze singuri mulțumirea față de actualul loc de muncă, Greater Good Magazine a identificat patru piloni cheie ai fericirii la locul de muncă: 

  1. Scop

Scopul nostru este o reflectare a valorilor noastre fundamentale și ne simțim mai motivați la locul de muncă atunci când comportamentele și deciziile noastre de zi cu zi sunt aliniate cu aceste valori. Ca indivizi, a include pasiunea și scopul în esența muncii noastre poate însemna să ne afirmăm, să conectam ceea ce facem cu ceea ce credem și cu lucrurile de care ne pasă. Ca asistent medical, ai un simț al scopului atunci când aduci contribuții valoroase atât pacienților, cât și instituției în cadrul căreia îți desfășori activitatea, inclusiv colegilor tăi. 

  1. Implicare

Implicarea este mutuală. Dacă angajatorul îți permite să te implici în anumite privințe administrative (cum ar fi să-ți dea libertatea de a-ți alege programul, de a lua parte la decizii care te privesc direct sau privesc departamentul în care lucrezi etc.), atunci și tu vei da dovadă de mai multă implicare. Așadar, dacă ești un asistent medical dedicat, pentru care timpul ”zboară” pur și simplu atunci când lucrează, cu siguranță ești mulțumit de actualul loc de muncă și cel puțin pentru moment nu ar trebui să-ți pui problema schimbării acestuia.

Te-ar putea interesa și: 9 obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job – și nu numai!

  1. Reziliență

Reziliența nu înseamnă încercarea de a preveni dificultățile, de a evita stresul sau confruntarea; înseamnă să fii capabil să gestionezi provocările de la locul de muncă cu autenticitate și grație, dar și să te detașezi cu succes de job atunci când îți lași uniforma și te întorci acasă. Provocările sunt numeroase pentru asistenții medicali care lucrează cu vârstnicii, dar și pentru cei care au contact cu pacienți cu o stare emoțională precară sau chiar pacienți agresivi. Dacă răspunsul la întrebarea ”fac față situațiilor întâmpinate la locul de muncă?” este unul pozitiv, atunci ești omul potrivit la locul de muncă potrivit.

  1. Bunătate

În cele din urmă, suntem mai fericiți la locul de muncă atunci când atingem tendința noastră înnăscută către bunătate, orientându-ne gândurile, sentimentele și acțiunile către grija față de ceilalți și legăturile sociale constructive. Amabilitatea implică, în cazul asistenților medicali, tratarea pacienților și a colegilor cu demnitate și respect, extinderea empatiei și compasiunii, exersarea recunoștinței și gestionarea constructivă a conflictelor. Evident, bunătatea nu poate fi cuprinsă în fișa postului de asistent medical, fiindcă se presupune că un angajat care își dorește să practice această meserie ar trebui să o posede nativ și instinctiv.

Citește și: Empatia, cel mai bun medicament? Cum construim o relație de încredere cu pacientul

(Și) asistenții medicali sunt nemulțumiți de job… câteodată

Dar asta nu reduce devotamentul pentru profesia aleasă și nici calitatea serviciilor medicale prestate de asistenții medicali. În timp ce valorile de bază ale asistenței medicale, ca altruismul, integritatea și onestitatea, rămân intacte, fiecare angajat trebuie să ia atitudine atunci când anumite aspecte de ordin administrativ îl fac să se simtă nemulțumit de actualul loc de muncă.

Totuși, pornind de la premisa că toate aceste aspecte sunt perfect armonizate în viața ta profesională, respectiv în cariera de asistent medical, și nu există niciun motiv pentru care să crezi că jobul tău ar putea lăsa loc de mai bine, iată câteva întrebări prin care îți poți evalua situația curentă:

  1. Te simți fericit/ă la locul de muncă?

Angajații care se simt fericiți la locul de muncă se descurcă excelent pe toate planurile, au un tonus bun, sunt productivi, iar toate acestea au consecințe directe asupra companiei angajatoare. Bineînțeles, premisa poate fi declinată și în sectorul de sănătate, acolo unde întreg personalul medical este motivat în practica zilnică de bunăstarea emoțională, bunăstare ce vine la pachet cu un sentiment general de satisfacție. Nu o spune doar realitatea, trăită de fiecare angajat la locul de muncă, și însăși știința: 

  • Fericirea la locul de muncă este legată de sănătate și bunăstarea emoțională , de rezolvarea mai creativă și eficientă a problemelor, de mai multă productivitate și inovație și de avansare mai rapidă în carieră;
  • Angajații care sunt mai fericiți la locul de muncă sunt mai autentici, mai implicați și motivați, mai dispuși să contribuie dincolo de fișele postului lor, găsind, de asemenea, mai mult flux și sens în munca lor;
  • În fața adversității și a eșecurilor, angajații care se simt fericiți la locul de muncă tind să vadă imaginea de ansamblu, motiv pentru care sunt mai puțin stresați, fac față mai bine acestor situații și se recuperează mai ușor după efortul depus, comportându-se mai bine la reconcilierea conflictelor;
  • Din punct de vedere social, oamenii care sunt mai fericiți la locul de muncă sunt evaluați de alții ca fiind mai simpatici, mai demni de încredere, mai demni de respect și atenție și lideri mai eficienți; 
  • În cadrul companiilor/ instituțiilor unde angajații sunt fericiți și împliniți de jobul lor, oamenii sunt mai folositori unii altora și se sprijină mai mult unii pe alții în momentele dificile.
  1. Câștigi suficient de bine?

În situația în care nu lucrezi pro bono, salariul de asistent medical va fi un criteriu esențial în definirea mulțumirii față de jobul actual. Altfel spus, dacă răspunsul la întrebarea de mai sus este pozitiv, iar venitul lunar îți acoperă cheltuielile de întreținere, cheltuielile pentru hobby-uri și scurte escapade pentru relaxare, atunci nu este necesar să iei în calcul schimbarea jobului curent. Salariile asistenților medicali nu s-au schimbat foarte mult din 2019 până în prezent, însă, pentru a fi la curent cu situația prezentă, poți consulta ANEXA Nr. II din Legea 153/2017, actualizată în 2022. În general, vei vedea că salariile de bază pentru cei care lucrează ca asistenți medicali sunt cuprinse între 3.900 și +5.000 de lei.

Citește și: Cum să câștigi mai mulți bani ca asistent medical

  1. Ești mândru/ă de compania ta?

Alegem să lucrăm în companii și instituții care împărtășesc cu noi valori, principii și chiar obiective. Bineînțeles, dacă ne raportăm la un job în sănătate, este evident obiectul de a presta servicii superioare pacienților și de a le facilita accesul la tratamentul potrivit. Însă nu întotdeauna reflectăm asupra acestui detaliu, sau poate prea târziu, când, inevitabil, căutăm un job în cadrul altei instituții. A fi mândru că faci parte din echipa unei clinici sau a unui spital este însăși o reflectare a ta, a performanțelor tale, a realizărilor de succes ale organizației din care faci parte, iar atunci când toate acestea se desincronizează, făcând parte din realități diferite, începi să simți că nu mai ești mândru de locul de care aparții profesional. 

  1. Cum este șeful tău?

Asistentul – șef are numeroase responsabilități și roluri, ceea ce înseamnă că (și) în relația cu tine, cel angajat pe postul de asistent medical, trebuie să practice o bună comunicare și relaționare. Cu alte cuvinte, trebuie să facă echipă bună cu angajații pe care-i are în subordine, totul spre beneficiul pacienților. Pentru asta, este esențial ca asistentul – șef să fie un bun lider pentru tine și colegii tăi, să vă încurajeze, să vă motiveze, să vă reprezinte interesele. Să fie acolo pentru voi. Dacă toate acestea nu se întâmplă, iar relația cu superiorul tău este disfuncțională, putem vorbi de un factor perturbator la actualul loc de muncă. Atitudinea de ”șef” nu concordă cu niciun mediu profesional, indiferent că vorbim de domeniul sănătății sau un cu totul alt domeniu de activitate.

  1. Clinica/ instituția la care lucrezi se dezvoltă?

Mulțumirea la locul de muncă vine și din perspectivele unui viitor mai bun. Un viitor la fel de bun și în cazul unei clinici cunoscute, dar și în cazul uneia recent deschise, care previzionează o extindere prin numeroase alte centre în viitor. Previziunile de extindere sunt un semn al creșterii, al dezvoltării, aspect care ar trebui să te liniștească, dacă plănuiești să rămâi la acest job pentru câțiva ani buni. Dacă ne raportăm la asistenții medicali angajați în spitalele românești, evoluția constă, în cazul acestor instituții, în progresul medical continuu, în tehnologizare și adoptarea de programe menite să îmbunătățească experiența terapeutică a pacienților. Trebuie să vezi dacă ai alături un partener de drum lung, de încredere și competent în fața schimbărilor care traversează tot mai accelerat sectorul de sănătate, așa încât și tu, ca angajat/ă să te bucuri de siguranță și stabilitate în plan profesional.

Te-ar putea interesa și: 10 lecții importante de la asistenții medicali cu experiență către asistenții debutanți

  1. Cum comunică angajatorul tău?

Spuneam într-un articol precedent că dialogul empatic este esențial în relația dintre asistentul medical și pacient , însă ea trebuie să se regăsească și în modul în care comunică angajatorul tău. Comunicarea simetrică bidirecțională, un model teoretic consacrat în literatura de specialitate lasă loc de feedback și câștigă încrederea oamenilor, atât a pacienților, cât și a personalului medical. Dacă te nemulțumește modul în care angajatorul tău comunică în diverse situații, nu este transparent cu voi, angajații, și nici cu pacienții și alți colaboratori, poate fi cazul să schimbi direcția. Și o poți face chiar din fașă, respectiv din etapa interviului, dacă impresia lăsată este una mai puțin bună, care te reține din a semna contractul de angajare. Să-i spunem… ”intuiție”.

  1. Cum se simt colegii tăi?

Dacă toți ceilalți asistenți medicali sunt încântați de locul de muncă și mediul în care activează, atunci nu ar trebui să-ți faci griji cu privire la schimbarea jobului. Semnele de întrebare apar (pe bună dreptate) atunci când colegii tăi împărtășesc o mulțime de nemulțumiri similare cu ale tale, fie că vorbim de cele de natură:

  • administrativă (întârzieri cu plata salariilor);
  • logistică (probleme cu furnizarea consumabilelor);
  • relațională (comunicare deficitară, conflicte etc.). 

Este important să-ți pui această întrebare pentru a face o evaluare cât mai completă și coerentă asupra situației tale curente înainte de a face orice schimbare în carieră, fie că vorbim de schimbarea locului de muncă sau a profesiei. 

  1. Ești încântat/ă de direcția în care se îndreaptă cariera ta?

Când ai început, ai avut o idee despre cum arată linia de sosire în viitorul tău? Este imperativ să faci un pas înapoi pentru a vedea dacă poziția ta actuală, industria și clinica/ spitalul pentru care lucrezi sunt piloni pe termen lung în cariera ta. Este esențial să îndeplinești cu plăcere sarcinile zilnice care îți sunt repartizate prin fișa postului. Practic, să te asiguri că faci ceea ce îți place. Drumul tău în carieră ar trebui să fie o aventură și ai tot dreptul să schimbi direcția dacă simți că nu ești mulțumit/ă de poziția ta actuală sau te frustrează că munca de asistent medical și puterea ta de decizie sunt subevaluate, deși activitatea prestată este, de cele mai multe ori, epuizantă și stresantă.

Citește și: Cadrele medicale, „pacienții tăcuți” cu burnout. (Cum) are grijă managementul din clinici și spitale de sănătatea emoțională a angajaților?

  1. Înveți continuu?

Jobul tău ar trebui să fie un loc în care înveți și adaptezi continuu noi abilități care te vor ajuta să excelezi într-un mediu profesional și în viața de zi cu zi. Încercarea de noi provocări și depășirea limitelor este idealul pe care ar trebui să-l întâlnești în mod regulat. Si nu doar în teorie. În practică, interesul constant pentru dezvoltare personală și profesională este recompensat prin puncte de creditare pentru Educația Medicală Continuă (EMC), pe care le poți obține inclusiv prin participarea la congresele științifice. Asistenții medicali beneficiază de șanse egale pentru acumularea de puncte EMC, așa că ai cale liberă să participi la astfel de evenimente. Trebuie doar să îți dorești să evoluezi, iar rezultatele vor fi recompensate pe măsură.

  1. Te vezi pe termen lung la actualul loc de mună?

Fiecare angajat din sănătate, fie el asistent medical, medic sau brancardier, își dorește o colaborare pe termen (cât mai lung) cu angajatorul. Excepțiile sunt rare sau inexistente. Viziunea acestui drum lung se dezvoltă, desigur, în contextul unui climat profesional oportun, al unei bune relaționări cu mediul colegial și, nu în ultimul rând, face parte din peisajul unui traseu sigur pe care îți doreșți să îl urmezi. Altfel spus, trebuie să fii sigur/ă că ți-ai ales bine profesia înainte de a te gândi câtă vreme vrei să petreci la actualul loc de muncă. Dacă îți faci meseria cu plăcere și simți că ești pe aceeași lungime de undă cu angajatorul tău în ceea ce privește împărtășirea valorilor și principiilor în muncă, atunci ești și vei fi pentru mult timp omul potrivit la locul de muncă potrivit.

Citește și: Îndatoririle care nu se găsesc în fișa postului, dar pe care orice asistent medical le va îndeplini încă din prima zi

Concluzii

Ai făcut un pas în spate pentru a privi asupra carierei tale dintr-o perspectivă diferită și ți-a plăcut ce ai văzut? Atunci ești pe drumul cel bun. Bineînțeles, vorbim de un spectru larg de criterii pe baza cărora îți poți evalua la 360 de grade satisfacția în muncă. Dar punctele atinse în acest articol ar trebui să fie suficiente pentru a-ți răspunde singur/ă la o simplă întrebare. Iar când simți că mulțumirea, chiar și în mici proporții, față de actualul loc de muncă scade, e timpul să schimbi direcția. Și nu doar din principiu, fiindcă simți că nu primești pe cât de mult meriți, ci pentru că odată cu instalarea sentimentului de insatisfacție apar ”fisuri” în numeroase alte planuri.

Am amintit în articol că fericirea la locul de muncă este esențială pentru succesul organizațional, în special atunci când discutăm despre sectorul de sănătate, unul cu implicații majore pentru viețile pacienților. Este esențial să simți că îți exerciți profesia cu pasiune și determinare, cu același aplomb zi de zi, cu entuziasm, empatie și autenticitate, fiindcă atunci vei experimenta sentimentul de mulțumire față de tine și alegerile tale, de locul în care te afli și rezultatele obținute.

Evident, există și asistenți medicali care, deși știu că nu îi mulțumește actualul loc de muncă, din varii motive amintite în articol, continuă din inerție să meargă într-o direcție ce nu îi satisface profesional, însă rezultatul acestei decizii se reflectă mai târziu, odată cu acumularea nemulțumirilor, când se văd nevoiți să își caute alt job.

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Georgescu

Scriu cu pasiune, ghidată de sens și viziune. Autentică în abordare, iubesc să creionez digital conținuturi actuale și relevante pentru cititori. Cred cu tărie că scrisul este o artă, creativitatea o virtute.

Facebook Comment