Cum răspunzi la întrebarea: De ce vrei să pleci de la actualul job?

Cum răspunzi la întrebarea: De ce vrei să pleci de la actualul job?

Anul 2020 a fost, fără îndoială, anul provocărilor, atât din punctul de vedere al angajatorilor, cât și pentru angajați. Schimbările produse de pandemia de coronavirus au generat incertitudini și au impus nevoia de adaptare de ambele părți. În timp ce unele afaceri au stagnat sau chiar au dat faliment, altele, așa cum este cazul celor care furnizează servicii esențiale, au trebuit să depună eforturi pentru a face față noilor provocări de personal. Angajații, pe de cealaltă parte, au fost nevoiți fie să se orienteze către noi locuri de muncă, către o reconversie profesională sau să facă față orelor suplimentare de la actualul loc de muncă. 

Pandemia provocată de noul coronavirus a afectat piața mondială a muncii, inclusiv pe cea din România. Dacă în luna martie 2020, la începutul perioadei de izolare, numărul total de șomeri înregistrați de la noi din țară era de 250.882 (2,88%), la final de an, în decembrie 2020, numărul persoanelor fără un loc de muncă se ridica la 296.051 (3,38%), conform datelor furnizate de Ministerul Muncii. 

Dacă și tu te numeri printre cei care și-au pierdut locul de muncă anul trecut sau îți dorești să faci o schimbare profesională și vrei să optezi pentru o carieră în domeniul medical, noi ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute cu întrebarea “De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?

Citește și: De ce este bine să mergi la mai multe interviuri de angajare?

Managerii de resurse umane își doresc să știe de ce ai plecat de la locul de muncă sau ai luat decizia să faci această schimbare profesională, astfel încât să poată afla mai multe despre ceea ce este important pentru tine și despre modul în care gestionezi situațiile nedorite. Deși este gândită ca o întrebare incomodă, un răspuns sincer și planificat anterior te poate ajuta să faci față cu brio.

Motive frecvente pentru care angajații decid să schimbe locul de muncă 

Cele mai eficiente și acceptabile motive pentru părăsirea locului de muncă actual sunt pozitive ⎯ nu negative ⎯ și sunt conectate de progresul din viața sau cariera ta. Poate în spatele dorinței tale de pleca de la jobul actual stau și sentimente negative, însă îți recomandăm să te concentrezi asupra aspectelor care includ creșterea ta personală și profesională.

Câteva exemple sunt: dorința de a învăța, dorința unei schimbări de carieră, dorința de a avea mai multe responsabilități, dorința de a avea mai puține responsabilități, dorința de relocare, de a dobândi noi abilități, dorința unei schimbări de carieră, dorința de a îmbunătăți echilibrul dintre viața de familie și cea profesională. 

Ai grijă ca răspunsul tău să fie unul concret și sincer. Nu te limita doar la un răspuns de tipul “îmi doresc să mă dezvolt profesional”, ci completează, pe cât posibil, cu exemple relevante și sincere, astfel încât recrutorul să poată înțelege ce ți-a lipsit la fostul loc de muncă și să nu simtă că încerci, de fapt, să eviți întrebarea. Detaliile despre contextul care a condus la decizia ta de a schimba jobul pot fi îmbinate și cu informații despre așteptările tale privind noul loc de muncă ⎯ ce te motivează și ce ai apreciat și considerat util în perioada în care ai fost angajat. 

Citește și: Spațiile goale din CV: cum folosești perioadele de pauză dintre joburi în favoarea ta

Cum răspunzi la întrebarea: De ce vrei sa pleci de la actualul job?

  1. Îmi doresc mai multă flexibilitate

O atmosferă de muncă relaxată, posibilitatea de a lucra parțial de acasă, oportunitatea de a participa la cursuri sau de a schimba tura de lucru, de exemplu, reprezintă pentru mulți dintre tineri sau pentru studenți unul dintre motivele pentru care pot alege să renunțe la jobul actual. Sfatul nostru este să ai grijă cu acest argument. Nu vrei să lași impresia că îți dorești să lucrezi mai puțin decât o cere fișa postului. Vorbește-i recrutorului despre cât este de important pentru tine să îți poți continua studiile și evită să îi critici pe foștii angajatori pentru lipsa lor de flexibilitate. 

  1. Îmi doresc mai multe provocări

Folosește-te de această ocazie pentru a vorbi despre abilitățile tale profesionale, ce succese ai avut la locul anterior de muncă și cum te-au pregătit acestea pentru noi provocări în carieră. Nu oferi exemple negative despre fostul loc de muncă, ci alege să explici parcursul tău profesional și ce ai învățat din experiența ta de acolo. 

  1. Îmi doresc să avansez în carieră

Dorința de a avansa în carieră este unul dintre cele mai frecvente răspunsuri oferite de persoanele care aleg să își schimbe jobul. Arată că ești o persoană hotărâtă și care gândește pe termen lung, explicând sarcinile și experiența ta anterioară, de ce la fostul loc de muncă nu aveai posibilitatea avansării și care sunt obiectivele tale pe termen lung. Cei mai mulți angajatori își doresc persoane dedicate care să avanseze și să se dezvolte odată cu compania lor, așa că un astfel de răspuns bine argumentat te poate ajuta să fii tu cel care va primi jobul. 

Citește și: Interviul de angajare – care sunt cele mai dificile întrebări și cum să răspunzi

  1. Îmi doresc mai multe responsabilități

Poți face o impresie bună în cadrul unui interviu dacă transmiți că îți dorești mai multe responsabilități, întrucât denotă faptul că ești responsabil și că îți dorești să faci progrese în carieră. O astfel de gândire în perspectivă dă un semnal de maturitate pe care majoritatea companiilor și-o doresc de la angajați.

  1. Îmi doresc mai puține responsabilități

Dacă te afli în situația în care îți dorești mai puține responsabilități, sfatul nostru este să fii sincer și să detaliezi de ce îți dorești această schimbare. Poate funcția de conducere pe care ai deținut-o te-a împiedicat să faci unele lucruri care îți aduc împlinire și bucurie, cum ar fi să scrii sau să ai mai mult timp pentru pacienți, spre exemplu. Intervievatorul va fi interesat să afle detalii despre ce te motivează astfel încât să înțeleagă dacă vezi din această schimbare una temporară sau îți dorești un angajament pe termen lung. Important este să îl convingi că nu te vei plictisi rapid de schimbarea aleasă și că înțelegi că un astfel de job înseamnă și un salariu mai mic. 

  1. Îmi doresc un echilibru între viața profesională și cea personală

Cu toate că pandemia a limitat deplasările și a mutat în online multe dintre activitățile care necesitau călătorii prin țară sau în afara ei, sunt în continuare joburi care necesită acest lucru. Dacă îți dorești să călătorești mai puțin sau vrei să optezi pentru un loc de muncă mai aproape de casă, nu îți fie teamă să spui asta, dar ai grijă să menționezi că acesta nu este singurul motiv care te-a determinat să aplici pentru noul job.

Citește și: Interviul video | Cum să faci față cu brio în timpul pandemiei de Coronavirus

  1. Îmi doresc o schimbare de carieră

Vorbește despre realizările tale la fostul loc de muncă și explică de ce îți dorești o schimbare sau despre ce te-a determinat să faci această alegere. Dacă abilitățile și cunoștințele dobândite la locul de muncă anterior te fac potrivit pentru acest job, atunci cu siguranță intervievatorul își va dori să angajeze o persoană care are calitățile necesare și care va contribui la succesul organizației pe viitor.

  1. Îmi doresc un job unde să simt că implicarea mea face diferența

O organizație de succes este o organizație în care angajații sunt fericiți la locul de muncă. Deși nu există o definiție exactă a fericirii la locul de muncă, sentimentul de a te simți împlinit la job este o condiție esențială pentru ca angajații să fie productivi, iar angajații productivi stau la baza unei organizații de succes. De aceea, sfatul nostru este să transmiți clar, în timpul interviului, ce te motivează și cum ți-ai dori să te dezvolți în cadrul companiei.

  1. Am văzut anunțul și am considerat că este o oportunitate excelentă

Poate nu ai plănuit o schimbare în cariera ta, însă ai văzut anunțul și ai decis să aplici pentru jobul respectiv. Acest răspuns poate fi unul pe placul angajatorului pentru că arată că ești fericit la locul de muncă actual, însă știi, totodată, să profiți de noi oportunități atunci când se ivesc și dai dovadă de inițiativă și curaj.

Citește și: 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei

Cum să nu răspunzi la întrebarea: De ce vrei să pleci de la actualul job?

Chiar dacă sunt lucruri care te nemulțumesc în privința fostului tău loc de muncă, încearcă să păstrezi un ton pozitiv sau netru, să fii discret, și să te concentrezi pe ceea ce îți dorești de la noul tău loc de muncă mai degrabă decât pe ce te nemulțumește.

Te sfătuim să eviți următoarele răspunsuri:

  1. Primeam prea multe sarcini și termene limită nerealiste

Menționarea termenelor limită nerealiste ca un motiv de a schimba locul de muncă poate oferi o impresie greșită despre tine. Recrutorul poate considera că nu lucrezi bine sub presiune și nu poți face față tuturor sarcinilor. Dacă dorești, poți vorbi despre sarcinile care ți-au făcut plăcere la vechiul loc de muncă și chiar îi poți adresa și tu întrebări recrutorului, arătând că ești cu adevărat interesat să ocupi poziția respectivă.

  1. Am avut un conflict cu șeful meu

Este normal să nu fii compatibil cu unele tipuri de personalități și să apară tensiuni cu alți colegi sau cu angajatorul tău. Însă spunând acest lucru în cadrul interviului poate ridica semne de întrebare cu privire la capacitatea ta de integrare în echipă și de colaborare. Așadar, chiar dacă este adevărat, este de preferat să eviți această afirmație, întrucât riști să fii perceput drept o personalitate problematică.

  1. Îmi doresc mai mulți bani

Într-adevăr, presiunea financiară poate fi cea care te motivează să îți schimbi locul de muncă, însă este recomandat să nu folosești acest argument în cadrul interviului. Vorbește despre experința și cunoștințele care te fac persoana pregătită pentru job și negociază salariul dorit atunci când vei ajunge la acest pas în procesul de recrutare. Pentru organizație este important să știe că factorul financiar nu este singurul tău motiv care te-a determinat să aplici pentru acest post. 

Citește și: Așteptările salariale – cum răspunzi la cea mai dificilă întrebare din timpul interviului?

Concluzie

În cadrul unui interviu pentru un loc de muncă, veți fi, cel mai probabil, întrebați în legătură cu motivele care v-au determinat să faceți această schimbare. Fiți sinceri, deschiși și pregătiți-vă răspunsul la această întrebare dinainte. Veți lăsa o impresie bună dacă, în răspunsul vostru, veți oferi motive pozitive precum dorința unei noi provocări, avansarea în carieră, mai multe responsabilități, dorința de a te simți împlinit și fericit. 

Dacă ați avut mai multe schimbări în carieră, gândiți-vă la un răspuns pentru fiecare dintre aceste schimbări. Recrutorul ar putea să întrebe și despre experiențele trecute.

De asemenea, sfatul nostru este să nu vorbiți despre experiențele negative la fostul loc de muncă, chiar dacă acestea au existat, astfel încât să nu lăsați impresia unei personalități dificile ce va fi greu de integrat în noul mediu de lucru. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment